karolek75 11.02.2016 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2016 W jednym i drugim przypadku,przegroda docieplana była od wewnątrz.Taki był system STO,wyliczenia dla przegrody- i tak to wyglądało. Wróćmy do piankowania szczelin,aby zamknąć temat. Czy uważasz,że wkładając 5mm koniec pistoletu (Bart nie pisał,że użył specjalnych końcówek do pistoletu,bo nie wiedział że takie są-bo pewnie ich by użył)w szczelinę 2mm na głębokość 10-15cm i wypełniając ją klejem do styropianu (który i tak nieznacznie się rozpręża)-zrobił dobrze ,czy źle? Uwazam, ze zrobil lepsza wersje niz Slowak i ja. A zrobilem tak jak ty opisujesz. Zdjecia Barth3za z IR sa jednoznaczne. Czy w moim wypadku mialo to znaczenie ? Raczej b.nieduze, bo ja mam przyklejony styro na zew. do sciany z silki z uszczelnionymi wszystkim i spoinami. A test szczelnosci robilem przed wykonananiem elewacji. Silka jest duzo gestsza niz BK, styro mam pokryty klejem i tynkiem wiec jestem spkojny. Ale gdybym wiedzial to hmm, dozucilbym chlopakom od elewacji 1-2 PLN do metra i kupilbym pare puszek pianki wiecej. A wracajac do wersji Slowaka - nie do zrobienia w w sposob opisany oprzez ciebie w rozsadnym nakladzie czasu i pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 11.02.2016 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2016 A o rurkach - jedyny argument przeciwko wg mnie to to, ze rurka moze zostac uszkodzona podczas wykonywania jastrychu poprzez podeptanie i otarcia wowczas powstajace. inaczej trudno mi sobie wyobrazic niezalezna prace rurek i siatki w trzymajacym wszystko betonie czy anhydrycie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 11.02.2016 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2016 Dajcie mi jakąś " linkę" do tej chałupy Słowaka ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 11.02.2016 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2016 Dajcie mi jakąś " linkę" do tej chałupy Słowaka ... http://www.modrastrecha.sk/blog/mio23/album/nulovy-dom-bez-komina-som-ufo/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 11.02.2016 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2016 http://www.modrastrecha.sk/blog/mio23/album/nulovy-dom-bez-komina-som-ufo/ Dzięki ... A gdzie jakieś dane z mieszkania w tym domu ...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 11.02.2016 21:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2016 Dzięki ... A gdzie jakieś dane z mieszkania w tym domu ...? Jest tam kilka zdjęć z wykresów temperatur, ale nie wiem czy to są temperatury już po zamieszkaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 11.02.2016 21:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2016 A o rurkach - jedyny argument przeciwko wg mnie to to, ze rurka moze zostac uszkodzona podczas wykonywania jastrychu poprzez podeptanie i otarcia wowczas powstajace. Nie ma szans, ponieważ podłogówka podczas wylewania jastrychu instalacja musi być nabita. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 11.02.2016 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2016 Jest tam kilka zdjęć z wykresów temperatur, ale nie wiem czy to są temperatury już po zamieszkaniu. No właśnie ... Wykresy które tak naprawdę nic nie mówią ... Ile czasu mieszka , jaki zużycie na ogrzewanie, jakie całkowite ...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 11.02.2016 23:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2016 A tutaj masz mocowanie rurek wg producenta KANtherm publikowane na stronie ekspertbudowalny: Kurcze,Bartek.... Nie widzisz w tych fotkach analogii do tego co pisałem od dwóch stron wątku?Popatrz na rurki ogrzewania podłogowego?Czy są unieruchomione listwami PCV,czy nie? Taka sam akcja jest z kablami,pisałem przecież.Są mocowane do stalowych listew,ale mają w nich unieruchamiające mocowania... Poczytaj instrukcje mocowania kabli.Można do siatki..ale PCV Nie widzisz różnicy? A popatrz też na siatkę z fotek.Widzisz gdzieś na niej rdzę i karbowaną powierzchnię? Strzeliłeś babola,tak samo jak wbijając 5mm lufę pistoletu-w 2mm szparkę w styro.A do tego,zapodałeś tam,nieznacznie-ale jednak rozprężający materiał. Jesteś mądry facet,budujesz fajny dom-a jednak nie daje mi spokoju jedna rzecz.Zdałeś się na teoretyczne pogaduchy na forum FM,a zapomniałeś sprawdzić technologi systemów w jakich budujesz.Pisałem ci już,za 500-700k pln-nie pozwoliłbym sobie na takie eksperymenta jak Ty. Ale to przecież Twój dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 12.02.2016 00:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2016 http://www.modrastrecha.sk/blog/mio23/album/nulovy-dom-bez-komina-som-ufo/ Masakra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 12.02.2016 00:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2016 (edytowane) Uwazam, ze zrobil lepsza wersje niz Slowak i ja. A zrobilem tak jak ty opisujesz. Zdjecia Barth3za z IR sa jednoznaczne. Nie widzieliśmy zdjęć ,poprawnie przyklejonego styropianu-bez nachalnego i niepotrzebnego piankowania mikroszczelin w płytach. Nie widzieliśmy tez,różnicy w porównaniu powierzchni przyklejonych 20-30cm skrawków na np.5m2, z taką samą powierzchnią z płyt np.50x100 cm.Bo jakaś ilość tych niedopuszczalnych (moim zdaniem) skrawków jednak w całości występuje. Na Boga,Bart pisze:ze nie chciało mu się jechać do sklepu,bo brakło styro-i użył resztek. To tak się dba o szczegóły w pasywnym domu?Piankuje się szczeliny w komorach okien,bo jakiś Słowak tak zrobił?Bez żadnej konsultacji z producentem?A co w razie reklamacji? Pytałem o zamawiane bloki styro,większe od stand.gabarytów.Dają gwarancję? Edytowane 12 Lutego 2016 przez TwojPan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibuch 12.02.2016 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2016 (edytowane) To tak się dba o szczegóły w pasywnym domu?Piankuje się szczeliny w komorach okien,bo jakiś Słowak tak zrobił?Bez żadnej konsultacji z producentem?A co w razie reklamacji? Pytałem o zamawiane bloki styro,większe od stand.gabarytów.Dają gwarancję? Ale jesteś uparty. Większość okien z lepszymi współczynnikami ma komory piankowane, ciekawe dlaczego? Pierwszy link z google http://piotrowski-okna.pl/page/29/okna_energooszczedne.html Powtórzę: współczynnik przewodzeni powietrza dla warstwy 5mm jest 0,045 a dla warstwy 5cm już 0,3. A może tu jest ta analogia do tej szczeliny między płytami styropianu - jak jest mała warstwa powietrza (i nie może tam dmuchać) to powietrze jest nieruchome ono jest izolatorem. Reasumując ocieplenie - zrobiłbyś elewację płatami 1x0,5m grubości 32cm bez frezu. Jeśli źle zrozumiałem to skoryguj. Albo daj link do zaleceń STO. Wnikam bo właśnie negocjuję wykonanie styro na zamówienie i zrobię tak jak Ty polecasz Jeśli chodzi o zalecenia producenta, masz tu zdjęcie jaki mi przedstawił autoryzowany punkt oknoplastu najlepszego systemu montażu okien Ja nie twierdzę, że Słowak zrobił lepiej niż STO, wręcz przeciwnie. Trzeba tylko wiedzieć co jest dobre a co jest przegięciem. Dla mnie przegięciem jest zakaz układania pex na siatce stalowej. Kable to co innego tu mogą być jakieś prądy błądzące czy inne bajery/rowery i związana z tym korozja...... nie wiem Edytowane 12 Lutego 2016 przez zibuch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 12.02.2016 07:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2016 (edytowane) No właśnie ... Wykresy które tak naprawdę nic nie mówią ... Ile czasu mieszka , jaki zużycie na ogrzewanie, jakie całkowite ...? Co chcesz przez to powiedzieć ? Że zrobił gdzieś błąd, czy to, że praca nad tymi detalami nie daje korzyści finansowych, które mogą się zwrócić w sensowym okresie ? Co do drugiego się zgadzam. Kurcze,Bartek.... Nie widzisz w tych fotkach analogii do tego co pisałem od dwóch stron wątku?Popatrz na rurki ogrzewania podłogowego?Czy są unieruchomione listwami PCV,czy nie? Nie. A popatrz też na siatkę z fotek.Widzisz gdzieś na niej rdzę i karbowaną powierzchnię? Specjalnie podałem link, bo tam jest opis: "Opaski samozaciskowe i zatrzaski do mocowania rur na siatkach z drutu stalowego" Strzeliłeś babola,tak samo jak wbijając 5mm lufę pistoletu-w 2mm szparkę w styro.A do tego,zapodałeś tam,nieznacznie-ale jednak rozprężający materiał. Strzeliłem babola ?! Przecież pokazałem zdjęcia termowizyjne przed i po. Widać różnicę na korzyść "wbijania" lufy pistoletu. Jesteś mądry facet,budujesz fajny dom-a jednak nie daje mi spokoju jedna rzecz.Zdałeś się na teoretyczne pogaduchy na forum FM,a zapomniałeś sprawdzić technologi systemów w jakich budujesz. Jestem człowiekiem logicznie myślącym i nie wierze ślepo w technologie firm. Często są to slogany marketingowe. Każde rozwiązanie analizuję pod kątem poprawności działania. I zauważ, że nigdzie nie podważyłem sposobu montażu, który opisujesz. Ja podaję tylko wyniki takiego klejenia. Nie wszystko w rzeczywistości wygląda tak pięknie jak na filmiku instruktażowym. Edytowane 12 Lutego 2016 przez Barth3z Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 12.02.2016 07:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2016 (edytowane) Nie widzieliśmy zdjęć ,poprawnie przyklejonego styropianu-bez nachalnego i niepotrzebnego piankowania mikroszczelin w płytach. Nie widzieliśmy tez,różnicy w porównaniu powierzchni przyklejonych 20-30cm skrawków na np.5m2, z taką samą powierzchnią z płyt np.50x100 cm.Bo jakaś ilość tych niedopuszczalnych (moim zdaniem) skrawków jednak w całości występuje. Na Boga,Bart pisze:ze nie chciało mu się jechać do sklepu,bo brakło styro-i użył resztek. No i co z tego skoro przedstawiłem efekt klejenia skrawków i jest lepszy niż twój sposób klejenia płyt 50x100 ? Poza tym ja nie wiem dlaczego masz taki problem z tymi skrawkami. Tak naprawdę inaczej nie mogłem zrobić z powodu ram okiennych z płyt PIR i XPS, które miały grubość 10cm. Moment klejenie płyt widać tutaj: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?214768-EX-House-pasywna-stodo%C5%82a&p=6905141&viewfull=1#post6905141 i jak widać, ze względu na wysunięcie styro prawie pod sam dach wychodziła mi szczelina (ok. 0,5m), którą musiałem wypełnić docinanymi płytami. Tam samo naklejanie płyt styro na ramę okienną. Podtrzymuję swoje zdanie, że teraz kleiłbym jeszcze większe bloki. PS. Na podłodze kładłem płyty 3x1m na mijankę i tutaj też brałbym płyty jeszcze większe To tak się dba o szczegóły w pasywnym domu?Piankuje się szczeliny w komorach okien,bo jakiś Słowak tak zrobił?Bez żadnej konsultacji z producentem?A co w razie reklamacji? W moim przypadku nie narusza to gwarancji, ponieważ nie musiałem psuć profili, aby wprowadzić w nie pianę. Pytałem o zamawiane bloki styro,większe od stand.gabarytów.Dają gwarancję? A dlaczego nie mają dać ? Edytowane 12 Lutego 2016 przez Barth3z Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 12.02.2016 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2016 Nie ma szans, ponieważ podłogówka podczas wylewania jastrychu instalacja musi być nabita. To jest jasne. Mnie chodzi o uszkodzenia powierzchni, ktore moga sie odbic sie czkawka w przyszlosci. Tego samego rodzaju uszkodzen ktorych obawia sie TP od "pracowania" rurki i zbrojenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 12.02.2016 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2016 Nie. No to skoro nie widzisz różnicy,to jest mi przykro.Podobnie z kablami, Nie ma sensu ciągnąć tematu dalej. Strzeliłem babola ?! Przecież pokazałem zdjęcia termowizyjne przed i po. Widać różnicę na korzyść "wbijania" lufy pistoletu.. Ni widzieliśmy fotek z kamery,poprawnie wyklejonego styro-bez spiankowanych mikroszczelin Ale ok.Temat uważam za zakończony. Jestem człowiekiem logicznie myślącym i nie wierze ślepo w technologie firm. Często są to slogany marketingowe. Każde rozwiązanie analizuję pod kątem poprawności działania. I jak widzę,wybierasz jak ci pasuje.Jak pasuje ci technologia,to w nią wierzysz i chętnie adoptujesz.A jak nie możesz/nie chcesz/nie umiesz jej wdrożyć-to piszesz,że nie wierzysz ślepo w technologie firm. Ok,bo ktoś może pomyśleć ,że to atak na Twoją osobę-a tak nie jest i nie był to cel. Jeśli uraziłem -to przepraszam.Raz jeszcze napiszę,że zamierzony cel był inny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 12.02.2016 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2016 W moim przypadku nie narusza to gwarancji, ponieważ nie musiałem psuć profili, aby wprowadzić w nie pianę. To sprawdź to u sprzedawcy.Najlepiej anonimowo,a jak się zgodzi to zadzwoń raz jeszcze jako Ty i poproś aby dał ci to na piśmie. A dlaczego nie mają dać ? Gwarancja na elewację,jest tylko z systemowych rozwiązań.Ty, o ewentualnej reklamacji możesz sobie tylko pomarzyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 12.02.2016 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2016 (edytowane) Ale jesteś uparty. Reasumując ocieplenie - zrobiłbyś elewację płatami 1x0,5m grubości 32cm bez frezu. Jeśli źle zrozumiałem to skoryguj. Albo daj link do zaleceń STO. Wnikam bo właśnie negocjuję wykonanie styro na zamówienie i zrobię tak jak Ty polecasz Cokolwiek byś nie robił,wybierz firmę i system.Jeden-od do z.Proponuje kontakt z przedstawicielem wybranej technologii.Najlepiej unikaj takich,gdzie klej do styropianu-jest klejem do zatapiania siatki itd.Trzymaj się wybranej (przeanalizowanej wcześniej) technologii-choćby nie wiem co Nie żałuj pieniędzy na wykonanie elewacji.Kafle w łazience możesz kupić tańsze Dla mnie,to jest film instruktażowy Nie widziałem firmy w Polsce,która tak wykonuje ocieplenia.Bo 90% jest wykonanych niepoprawnie,w detalach i całości.To moje zdanie. Ty robisz to dla siebie,zrób to jak należy-a nie będziesz nigdy żałował.Tym bardziej,że finiszowo będzi tynk,a nie np.płytka klinkierowa (jak u mnie).Trzeba koniecznie zadbać o odpowiednią grubość kleju i odpowiednie siatki.Jak kleiłem styro za granicą (z 8 lat temu) -to w STO mieli siatkę zbrojoną włóknami stalowymi,do ułożenia w pasie do 2m wys. P.S.Kupiłem kiedyś budynek z lat 70 tych i zleciłem wykonanie samej siatki i kleju+tynk mineralny.Nie miałem czasu ich pilnować,zaglądałem rzadko.Chciałbym ci pokazać,jak to teraz wygląda. To był ostatni raz,jak zapłaciłem za wykonanie elewacji. Edytowane 12 Lutego 2016 przez TwojPan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 12.02.2016 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2016 Kable to co innego tu mogą być jakieś prądy błądzące czy inne bajery/rowery i związana z tym korozja...... nie wiem W obu przypadkach (kabel i podłogówka) chodziło mi o sposób mocowania/unieruchamiania medium grzewczego.I tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 12.02.2016 11:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2016 No to skoro nie widzisz różnicy,to jest mi przykro.Podobnie z kablami, Nie ma sensu ciągnąć tematu dalej. Ja nie bardzo widzę na tych zdjęciach to co ty dostrzegasz. Nie wiem jakim cudem wypatrzyłeś że jest tam siatka z PVC, skoro sam producent w opisie podaje siatka stalowa. Nie widać też na tych zdjęciach jakiś specjalnych uchwytów, a jedynie opaski plastikowe. http://www.ekspertbudowlany.pl/images/photos/products/274/__b_kan-therm-net.jpg Ni widzieliśmy fotek z kamery,poprawnie wyklejonego styro-bez spiankowanych mikroszczelin Proszę: Niestety, ale słaba jest jakość tych zdjęć "normalnych". I jak widzę,wybierasz jak ci pasuje.Jak pasuje ci technologia,to w nią wierzysz i chętnie adoptujesz.A jak nie możesz/nie chcesz/nie umiesz jej wdrożyć-to piszesz,że nie wierzysz ślepo w technologie firm. Nie wybieram jak mi pasuje. Możliwe, że nie znam wszystkich technologii wykonania jakie są na rynku, ale póki co żadna z przedstawionych przez ciebie alternatyw nie dyskryminuje rozwiązania które wdrożyłem. Popatrz np. na te listwy metalowe do mocowania kabli ogrzewania podłogowego. Ty twierdzisz, że są lepsze od łapania przewodów opaskami do siatki ?! Ale w czym ? W tym, że ten uchwyt metalowy nie będzie obcierał izolacji kabla ? Ok,bo ktoś może pomyśleć ,że to atak na Twoją osobę-a tak nie jest i nie był to cel. Jeśli uraziłem -to przepraszam.Raz jeszcze napiszę,że zamierzony cel był inny. Tak może ktoś wywnioskować, bo twoje wypowiedzi są bardzo ukierunkowane na rozwiązania producentów, czy ich technologie ale nie potrafisz wskazać logicznych błędów. Do tej pory nie wiem gdzie popełniłem błąd przy klejeniu styro. Nie widzę też błędów z mocowanie ogrzewania podłogowego, tym bardziej że pokazałem Ci takie realizowane z podpisem producenta, w tym przypadku firmy KAN od której mam rurę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts