Barth3z 12.02.2016 11:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2016 To sprawdź to u sprzedawcy.Najlepiej anonimowo,a jak się zgodzi to zadzwoń raz jeszcze jako Ty i poproś aby dał ci to na piśmie. Gwarancja na elewację,jest tylko z systemowych rozwiązań.Ty, o ewentualnej reklamacji możesz sobie tylko pomarzyć Sarkazm aż bije po oczach... Czego oczekujesz ode mnie ? Podaj przykład usterki jaką mogą mi z tych powodów nie uznać jako reklamację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 12.02.2016 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2016 TP nie zgadzam sie z toba co do styro - popatrz jeszcze raz na zdjecia Barth3za - tam widac przewiewy nawet w miejscach bez polaczen. W litej plycie styropianowej.A systemy - to doskonaly biznes, a nie jedyna slusznna technologia. Ja mam 33cm na scianie, swego czasu nikt tego w zadnym systemie nie przewidywal. I nie znalazlem nikogo, kto by mial wowczas system na kleju z puszki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrkiw 12.02.2016 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2016 Witam, Czy mógłbym dowiedzieć się, z której firmy zamawiałeś pakiety szybowe i drzwi? Nie mogę wysłać prywatnej wiadomości bo masz pełną skrzynkę. W tym roku będę rozpoczynał budowę podobnej stodoły wg Twojej koncepcji ocieplenia od środka i mam zamiar osadzić same pakiety w xps-ie. Czy napotkałeś już jakieś problemy z tak wstawionymi szybami? Jak myślisz czy jest jakaś granica wielkości takiego pakietu w takim montażu, gdyż planuję jedno okno 400x130 cm w poziomie.! Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 12.02.2016 12:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2016 Z firmy FIX z Wrocławia. Pakiety sprawują się idealnie. Żadnych problemów. Na teraz zmieniłbym grubość XPS'a pod pakietem. Stosowałem XPS o grubości 10cm, a wystarczy taki jak grubość pakietu - 5cm. Te dodatkowe 5cm z felcem nic nie daje. Co do wielkości pakietu 400x130 nie będzie problemu. "Poziomy" montaż pakietu nie jest obciążeniem dla XPS'a. Odwrotnie tak, czyli gdyby pakiet o wysokości 4 metrów miałby być podtrzymywany na XPS'ie o szerokości 1,3m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 12.02.2016 12:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2016 W tym roku będę rozpoczynał budowę podobnej stodoły wg Twojej koncepcji ocieplenia od środka Jesteś pewien ? Dobrze to przemyślałeś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 12.02.2016 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2016 Sarkazm aż bije po oczach... Czego oczekujesz ode mnie ? Podaj przykład usterki jaką mogą mi z tych powodów nie uznać jako reklamację. Odpowiem i obiecuję,że przestanę zadawać niewygodne pytania. Więc napisze ponownie.Ja nie gdybam,sprawdzam informacje.Informacja jaką otrzymałem od przedstawiciela dużej firmy produkującej stolarkę. 1.Jakakolwiek ingerencja w konstrukcję okna,drzwi ( a wciskanie pianki w profile-taką bezapelacyjnie jest) -jest całkowicie wykluczona i pozbawia gwarancji na produkt.Może dojść do zmiany geometrii okna/drzwi i pęknięcia szyby.Nie musi to nastąpić zaraz po zaaplikowaniu pianki. Gość mi zadał pytanie: -Jaki to miałoby mieć cel? -Podwyższenie parametrów przegrody. Śmiech. -Proszę zwrócić się z zapytaniem do producentów profili okiennych,dział technologiczny -odpowiedzą Panu na to pytanie.Powiedzą też,dlaczego -szczególnie w oknach PCV,pozostawia się puste komory (pewnie chodzi o nagrzewanie profila) Koniec rozmowy. Jeszcze raz bardzo przepraszam,może rzeczywiście zbyt sarkastycznie,ale o tym że takie "zabiegi" pozbawiły cię gwarancji -wie nawet dziecko. Pozdrawiam,życząc powodzenia w budowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 12.02.2016 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2016 TP masz racje - wstrzykiwanie pianki jest ingerencja w konstrukcje okna i dalbym sobie paznokcie uciac, ze jakby co to producent sie wypnie. Jeno jedna rzecz mnie trawi: Barth3z, cos mi umknelo, czy ty masz same pakiety ?A z drugiej strony, smiejcacy sie producent stolarki nie zna produktow konkurencji:http://adams.com.pl/passiv-line-ultra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 12.02.2016 18:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2016 Odpowiem i obiecuję,że przestanę zadawać niewygodne pytania. Więc napisze ponownie.Ja nie gdybam,sprawdzam informacje.Informacja jaką otrzymałem od przedstawiciela dużej firmy produkującej stolarkę. No właśnie, sprawdzasz, ale gdzie ?! U przedstawiciela handlowego Jak widać poniżej on nawet nie ma pojęcia o fizyce (trochę TB zaleciało ). 1.Jakakolwiek ingerencja w konstrukcję okna,drzwi ( a wciskanie pianki w profile-taką bezapelacyjnie jest) -jest całkowicie wykluczona i pozbawia gwarancji na produkt.Może dojść do zmiany geometrii okna/drzwi i pęknięcia szyby.Nie musi to nastąpić zaraz po zaaplikowaniu pianki. Po pierwsze ja mam profile aluminiowe. Po drugie wypełnianie ramy było na etapie montażu, czyli usługę za którą zapłaciłem. Mam zdjęcia: Nie będę przecież teraz specjalnie psuł okna, żeby udowodnić Ci, że mam gwarancję. Gość mi zadał pytanie: -Jaki to miałoby mieć cel? -Podwyższenie parametrów przegrody. Śmiech. -Proszę zwrócić się z zapytaniem do producentów profili okiennych,dział technologiczny -odpowiedzą Panu na to pytanie.Powiedzą też,dlaczego -szczególnie w oknach PCV,pozostawia się puste komory (pewnie chodzi o nagrzewanie profila) Koniec rozmowy. Powiedz temu pseudo fachowcowi, żeby najpierw zgłębił wiedzę, bo jej braku śmiechem nie zakryje. Popatrz na profile Energeto firmy Aluplast: http://www.oknonet.pl/img/newsy/aluplast/_big/100810_10.jpg Widzisz różnice w parametrach pomiędzy tymi z pianą a tymi bez ? Pooglądaj też sobie jak wygląda wypełnianie (od 2:30 minuty). Jak piałem, ja mam jednak profile aluminiowe, więc efekt wpuszczenia piany w profil będzie znacznie mniej efektywny niż na powyższych przykładach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 12.02.2016 18:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2016 TP masz racje - wstrzykiwanie pianki jest ingerencja w konstrukcje okna i dalbym sobie paznokcie uciac, ze jakby co to producent sie wypnie. Nie w moim przypadku. Jeno jedna rzecz mnie trawi: Barth3z, cos mi umknelo, czy ty masz same pakiety ? Okno tarasowe i drzwi wejściowe mam na ramie z Aluprof'a. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 12.02.2016 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2016 Nie w moim przypadku. Skoro masz to uzgodnione z monatzystami - to juz ich zmartwienie. Ale znajac realia - odpukac - i tak bys sie bujal....w wiekszosci przypadkow. Ty masz stolarke i pakiety od FIX-a, a to solidna i uznana marka na waszym rynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 12.02.2016 19:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2016 Skoro masz to uzgodnione z monatzystami - to juz ich zmartwienie. Ale znajac realia - odpukac - i tak bys sie bujal....w wiekszosci przypadkow. Ty masz stolarke i pakiety od FIX-a, a to solidna i uznana marka na waszym rynku. FIX jako jedyny w Polsce zrobił hybrydowy montaż MOWO. Są otwarci na takie "nietypowe" realizacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
roczniak 14.02.2016 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2016 Chciałbym się przywitać jak to zwyczaj nakazuje w pierwszym poscie. Buduje dom tymi rencami. Chce wstawić pakiety szybowe tyle ze bardziej klasycznie czyli w ociepleniu z zewnatrz. Chciałbym skorzystać z wiedzy praktycznej autora tego dziennika i poprosić o sugestie dotyczące pt. Jak dobrać wymiar pakietu względem otworu. Jak obrobić pakiet żeby nie było kłopotów z wodą opadów i tą która się wykrapla wewnatrz. Ps. Czytam te wasze dzienniki i jestem pod wrażeniem wiedzy która posiadacie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibuch 15.02.2016 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2016 (edytowane) Gość mi zadał pytanie: -Jaki to miałoby mieć cel? -Podwyższenie parametrów przegrody. Śmiech. Naprawdę silny argument w porównaniu do parametrów przewodnictwa cieplnego z Polskiej Normy, które podałem . Odnieś się do tego (PN) albo może zadzwoń i spytaj tego od śmiechu czy o czymś takim słyszał. Jeden producent nie da gwarancji jak dołożę piankę i temu dziękuję a drugi da. Co tu za filozofia Edytowane 15 Lutego 2016 przez zibuch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 15.02.2016 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2016 (edytowane) Naprawdę silny argument w porównaniu do parametrów przewodnictwa cieplnego z Polskiej Normy, które podałem . Odnieś się do tego (PN) albo może zadzwoń i spytaj tego od śmiechu czy o czymś takim słyszał. Jeden producent nie da gwarancji jak dołożę piankę i temu dziękuję a drugi da. Co tu za filozofia Kolesiowi chodziło o zupełnie co innego.Nie zawsze pianka przynosi znaczącą poprawę parametrów-i nie zawsze może być zastosowana (nagrzewanie profili PCV ,szczególnie w ciemnych kolorach. Przepraszam,ale jak pisałem -nie zamierzam ciągnąć dalej tej dyskusji-na pewno nie tutaj. Napisałem,że w pewnym chwili czytania tego dziennika zwątpiłem,a mimo że jest w nim sporo wiedzy-nie stać mnie aby podążać za jego radami.Bartek to mądry gość-na 100% osiągnie to co sobie zamierzył.Mnie nie stać,na niesprawdzone (montaż pakietów szybowych ) technologie,piankowanie ram drzwi ,czy okien (nawet przez montażystów-lecz nie oni są producentem),układanie kabli i ogrzewania podłogowego w sposób i na materiale jaki widać na zdjęciach (karbowana,zardzewiała sitka stalowa,a kable i rury bez systemowych,dedykowanych mocowań),układania resztek styro na ścianie (wierząc,że ich choćby wytrzymałość na ścianie jest taka jak całych płyt) ,działania na elewacjach,ogrzewaniu bez systemowych rozwiązań,gwarancji -i mnóstwa innych -jak dla mnie-niedociągnięć,teoretycznych i filozoficznych rozwiązań,rodem z Adama słodowego.Mój dom,kosztował będzie całe krocie pieniędzy.Nie wyobrażam sobie gdybania i ślepego podążania za gadkami z FM.O ile z wentylacją ,po konsultacjach z firmą od wentylacji-poszedłem za rada nydara (choć i tak zostawiłem sobie furtkę) to stosując inne zawarte tu rozwiązania-nie mógłbym spokojnie spać.Jestem biednym człowiekiem-nie stać mnie na wdrażanie eksperymentów. Ale jak tam kto już woli. Jest tylko takie wrażenie,że piszący dziennik zjadł zęby na budowaniu,a to jest chyba jedyna budowa na której bywał i bywa... Pozdrawiam i powodzenia. Edytowane 15 Lutego 2016 przez TwojPan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrkiw 17.02.2016 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 Dzięki za namiary na firmę. Będziemy musieli uzgodnić parę rzeczy związanych z oknami. Jestem z woj. łódzkiego . Czy przemyślałem ! Uważam że tak, jedyny mankament to sufit. Tak się zastanawiam czy nie dało by rady jakoś zatopić profili w styro do podwieszenia w niektórych częściach sufitu? Nie boisz się że ta płyta MGO może pierdachnąć? czym przyklejasz płyty do ścian ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 17.02.2016 18:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 Mnie nie stać,na niesprawdzone (montaż pakietów szybowych ) technologie,piankowanie ram drzwi ,czy okien (nawet przez montażystów-lecz nie oni są producentem),układanie kabli i ogrzewania podłogowego w sposób i na materiale jaki widać na zdjęciach (karbowana,zardzewiała sitka stalowa,a kable i rury bez systemowych,dedykowanych mocowań),układania resztek styro na ścianie (wierząc,że ich choćby wytrzymałość na ścianie jest taka jak całych płyt) ,działania na elewacjach,ogrzewaniu bez systemowych rozwiązań,gwarancji -i mnóstwa innych -jak dla mnie-niedociągnięć,teoretycznych i filozoficznych rozwiązań,rodem z Adama słodowego. Zapomniałeś o GWC pod domem ... Ehhh.... jak czytam wypowiedzi takich ludzi to, aż odechciewa się dalej prowadzić dziennik. O nic nie proszę, nic nie nakazuję, a wchodzi taki i cytuje teksty załyszane u przedstawiciela handlowego jako jedyna prawda objawiona. Próbowałem wytłumaczyć, ale tu widzę, że grochem o ścianę. Dalej powielasz ślepo zasłyszane argumenty, nawet nie wykazując kszty zrozumienia zachodzących zjawisk. PS. A rdza na siatce stalowej to gorzej czy lepiej dla przecierających się kabli/rurek ? Albo, to, że wytrzymałość na ściskanie maleje dla mniejszych kawałków płyt ?! Pozdrów tego handlowca ode mnie Pewnie tacy jak ja kradną Ci robotę (chyba jesteś z branży budowlanej), bo pokazują, że można taniej i lepiej bez systemowych zaleceń producenta. "MójPanie", rób jak uważasz. Nie mam nic do twojego domu. Jest tylko takie wrażenie,że piszący dziennik zjadł zęby na budowaniu,a to jest chyba jedyna budowa na której bywał i bywa... Co chcesz tym zdaniem udowodnić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 17.02.2016 19:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 (edytowane) Dzięki za namiary na firmę. Będziemy musieli uzgodnić parę rzeczy związanych z oknami. Jestem z woj. łódzkiego . Czy przemyślałem ! Uważam że tak, jedyny mankament to sufit. Tak się zastanawiam czy nie dało by rady jakoś zatopić profili w styro do podwieszenia w niektórych częściach sufitu? Nie boisz się że ta płyta MGO może pierdachnąć? czym przyklejasz płyty do ścian ? Zrezygnowałem z klejenia płyt MgO do sufitu. Poszła siatka z klejem, a na to paroszczelna farba gruntująca. czym przyklejasz płyty do ścian ? Klejem "z wora" - na grzebień. Edytowane 17 Lutego 2016 przez Barth3z Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
roczniak 17.02.2016 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 Trzymam kciuki za budowę i dalsze prowadzenie dziennika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.A.G. 17.02.2016 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 Kolesiowi chodziło o zupełnie co innego.Nie zawsze pianka przynosi znaczącą poprawę parametrów-i nie zawsze może być zastosowana (nagrzewanie profili PCV ,szczególnie w ciemnych kolorach. Myślę że zastosowana może być zawsze. Skoro są firmy ofarujące to rozwiązanie to znaczy że ktoś to najpierw zaprojektował, potem zbadał a na końcu drożył do produkcji Napisałem,że w pewnym chwili czytania tego dziennika zwątpiłem,a mimo że jest w nim sporo wiedzy-nie stać mnie aby podążać za jego radami.Bartek to mądry gość-na 100% osiągnie to co sobie zamierzył.Mnie nie stać,na niesprawdzone (montaż pakietów szybowych ) technologie,piankowanie ram drzwi ,czy okien (nawet przez montażystów-lecz nie oni są producentem),układanie kabli i ogrzewania podłogowego w sposób i na materiale jaki widać na zdjęciach (karbowana,zardzewiała sitka stalowa,a kable i rury bez systemowych,dedykowanych mocowań),układania resztek styro na ścianie (wierząc,że ich choćby wytrzymałość na ścianie jest taka jak całych płyt) ,działania na elewacjach,ogrzewaniu bez systemowych rozwiązań,gwarancji -i mnóstwa innych -jak dla mnie-niedociągnięć,teoretycznych i filozoficznych rozwiązań,rodem z Adama słodowego. . Mylisz się. Poczytaj trochę więcej a zobaczysz że nie są to wcale niesprawdzone rozwiązania. Moje pakiety zamontowane już dwa lata temu w tym rok w zamieszkałym domu sprawdzają się rewelacyjnie w porównaniu do zwykłych fixów. Tu nie ma żadnego ryzyka - zakładając wykorzystanie pakietów w rozsądnych rozmiarach (moje fixy przy przesuwce zostałyby wydmuchane przez wiatr ze względu na powierzchnię ) Ocieplenie wewnątrz profili okna tarasowego u mnie w formie xps wyciętego na ploterze termicznym w kształt przekroju wewnętrznego profili ma się dobrze również już dwa lata a jest to spora konstrukcja - 4,5mx3m+narożnik 1,2mx3m Dodatkowo pozostałe profile mają z automatu wrzuconą wkładkę termiczną przez producenta -Aluprof. Mój dom,kosztował będzie całe krocie pieniędzy.Nie wyobrażam sobie gdybania i ślepego podążania za gadkami z FM.O ile z wentylacją ,po konsultacjach z firmą od wentylacji-poszedłem za rada nydara (choć i tak zostawiłem sobie furtkę) to stosując inne zawarte tu rozwiązania-nie mógłbym spokojnie spać.Jestem biednym człowiekiem-nie stać mnie na wdrażanie eksperymentów. Czasem te eksperymenty są podyktowane właśnie względami finansowymi a sam musisz ocenić czy gra jest warta świeczki. Nie będę się przyznawał ile kosztował mój dom choć nie są to małe pieniądze to sporo rzeczy jest właśnie takimi wynalazkami. Jak nie teraz to kiedy? Gdyby nie tacy ludzie jak Bartek i kilku innych świat stałby w miejscu... Jest tylko takie wrażenie,że piszący dziennik zjadł zęby na budowaniu,a to jest chyba jedyna budowa na której bywał i bywa... Pozdrawiam i powodzenia. A wiesz że faktycznie tak to wygląda i uważam że odwalił kawał dobrej roboty rozpoznając temat który tego wymagał. Wielu budowlańców którzy postawili/wykończyli dziesiątki domów nie ma ani połowy wiedzy jaką posiadają np. Bartek, R&K, Jasiek, Przemek Kardyś, Sadysta i kilku innych.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wekto 17.02.2016 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 (edytowane) Barth3z, rób swoje i po swojemu. Nie zapomnij dokumentować to w dotychczasowej formie. Edytowane 20 Lutego 2016 przez Wekto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts