Barth3z 23.02.2016 14:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2016 Dziękuję. Czy to z firmy "FIX" Wrocław? Ile dla tych żaluzji cofałeś" nadproże? Tak, z fix. 10cm, ale tylko dlatego, że na elewacji mam wełnę i schowam część skrzynki pod deską elewacyjną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 23.02.2016 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2016 Tak, z fix. 10cm, ale tylko dlatego, że na elewacji mam wełnę i schowam część skrzynki pod deską elewacyjną. Nie masz czasem rysunku?Chciałbym tylko sprawdzić,czy cofnięte 4 cm nadproże,wystarczy +izolacja 25cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 23.02.2016 14:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2016 Nie masz czasem rysunku?Chciałbym tylko sprawdzić,czy cofnięte 4 cm nadproże,wystarczy +izolacja 25cm. Nie mam rysunku. Ale grubośc skrzynki to jak dobrze pamiętam 16cm. Im więcej schowasz w nadprożu tym lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 23.02.2016 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2016 Nie mam rysunku. Ale grubośc skrzynki to jak dobrze pamiętam 16cm. Im więcej schowasz w nadprożu tym lepiej. Pytanie tylko,jak wysokie są te skrzynki.Jeśli więcej niż 24cm (wys.Ytonga)-to i tak nic nie zmieni... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 23.02.2016 14:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2016 Pytanie tylko,jak wysokie są te skrzynki.Jeśli więcej niż 24cm (wys.Ytonga)-to i tak nic nie zmieni... Najwyższą skrzynkę (nad okno tarasowe) mam 30cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 23.02.2016 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2016 Najwyższą skrzynkę (nad okno tarasowe) mam 30cm. Dzięki,to-plus to co usłyszałem od FIX-a(kurcze,zapomniałem,że kiedyś robili mi ofertę na Vetrexa i żaluzje ) -oznacza,że nie ma to sensu (cofanie nadproża). Musiałyby mieć mniej,a niżeli 24cm,może na malutkie okna tak mają,ale i tak trzeba aby wszystkie były montowane tak samo.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 23.02.2016 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2016 Tak, z fix. Jeśli chodzi o montaż,obsługę i realizacje-jesteś z nich w 100% zadowolony? Pytam,bo do tej pory firma opierała się,jeśli chodzi o PCV -jedynie na produkcji Vetrex-a ja profile Veka wyeliminowałem na starcie.Teraz mają w ofercie i Schuco z Erocoloru-dlatego chyba wrócę do negocjacji z nimi.Taki stan rzeczy,cieszy mnie bardzo-od samego początku nie dopuszczałem myśli,że na tym terenie ktokolwiek może zrobić lepszy montaż niż oni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 23.02.2016 20:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2016 Jeśli chodzi o montaż,obsługę i realizacje-jesteś z nich w 100% zadowolony? Pytam,bo do tej pory firma opierała się,jeśli chodzi o PCV -jedynie na produkcji Vetrex-a ja profile Veka wyeliminowałem na starcie.Teraz mają w ofercie i Schuco z Erocoloru-dlatego chyba wrócę do negocjacji z nimi.Taki stan rzeczy,cieszy mnie bardzo-od samego początku nie dopuszczałem myśli,że na tym terenie ktokolwiek może zrobić lepszy montaż niż oni. Tak, jestem zadowolony. To, że reprezentują VERTEX'a nie oznacza, że nie zamontują Ci innych profili. Kwestia zapytania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 23.02.2016 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2016 Tak, jestem zadowolony. To, że reprezentują VERTEX'a nie oznacza, że nie zamontują Ci innych profili. Kwestia zapytania. Ok.Po raz kolejny dziękuje. Zapytam z czystej ciekawości,nie jako zwolennik systemowych rozwiązań,ale jako laik tej części inwestycji i technologii budowy.Czy rozważałeś montaż systemowych rozwiązań Xell-i ,jeśli chodzi o nadproża ?Jeśli tak,dlaczego wybrałeś "robione",a nie gotowce?Moi budowlańcy opuścili nawet cenę w przypadku takiego rozwiązania systemowego na nadprożach i wieńcu.... I jeszcze jedno.Jeśli w poprzednich postach,w jakikolwiek sposób uraziłem swymi negatywnymi opiniami,bardzo przepraszam.Nie było takiego zamiaru.Co prawda podtrzymuję wersję negująca takie ułożenie kabli i ogrzewania podłogowego-nie znaczy to,że miałem rację.Bo nie o rację tu chodziło.Zrobię to po prostu inaczej-ze względu na moje obawy.... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 23.02.2016 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2016 I jeszcze taka ciekawa sprawa.... FIBARO-wspominałeś,ja byłem na nie -ale do firmy,na gotowy obiekt rodem z lat 70 tych zainstalowałem. Może od dwóch miesięcy,bawie się teraz scenami,ustawieniami itd.Troszkę przezornie,wybrałem sklep ze sprzętem ,nieco z odległej od dużych miast części Polski.Zwyczajnie,mają lepsze ceny,więcej czasu dla nowego usera. Póki co wszystko jest fajnie,sprzęt jakoś daje radę (alarm mam na innym sprzęcie,zakupiłem już Satel,czekam na przełączenie).Sprzęt -nawet dla laików do okiełznania. Wklejam jednak fotkę,dekielka od puszki natynkowej-która mieści w sobie RS-a 2x1,5kW (sterującego elektrozaworem wody i zraszaczami) -który w odległości ok 4-5m i 2m w dół (schody do piwnicy) -bez tego dekielka ma pełen zasięg,a po jego założeniu-RS jest umarlakiem w systemie nie do obudzenia hi hi. Powinienem chyba wysłać ten dekiel do Fibaro,takie PCV (stop) może skutecznie być tarczą dla sieci z-wave.... Taki dekielek,a jak moc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 24.02.2016 09:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2016 Ok.Po raz kolejny dziękuje. Zapytam z czystej ciekawości,nie jako zwolennik systemowych rozwiązań,ale jako laik tej części inwestycji i technologii budowy.Czy rozważałeś montaż systemowych rozwiązań Xell-i ,jeśli chodzi o nadproża ?Jeśli tak,dlaczego wybrałeś "robione",a nie gotowce?Moi budowlańcy opuścili nawet cenę w przypadku takiego rozwiązania systemowego na nadprożach i wieńcu.... Jakoś szybko ten etap budowy minął i nie miałem czasu, żeby go zgłębić. Zaproponowali nadproża betonowe i się zgodziłem. Teraz pewnie wybrałbym nadproża ytonga. I jeszcze jedno.Jeśli w poprzednich postach,w jakikolwiek sposób uraziłem swymi negatywnymi opiniami,bardzo przepraszam.Nie było takiego zamiaru.Co prawda podtrzymuję wersję negująca takie ułożenie kabli i ogrzewania podłogowego-nie znaczy to,że miałem rację.Bo nie o rację tu chodziło.Zrobię to po prostu inaczej-ze względu na moje obawy.... Pozdrawiam. Nie ma sprawy. Ja jestem jednak zwolennikiem rozmawiania o sprawie, a nie o osobach. Wolę powiedzieć, że ktoś coś zrobił inaczej niż np. wymaga tego producent, poprzeć to argumentami, zdjęciami z realizacji i również o ile to możliwe opisać zachodzące zjawiska chemiczne, fizyczne itp. Mając taki pogląd na sprawę każdy może wyciągnąć własne wnioski. Jak zauważyłeś, akurat z podłogówką się nie zgadzam. Wg mnie nie wykonałem jej źle, ale to tylko moja opinia i nikogo nie nakłaniam na taką realizację, a tym bardziej nie wykonują takich prac u innych osób. Jeśli okaże się, że jednak popełniłem błąd to uwierz, że przyjdę tutaj i napiszę o tym. Ładnie to ująłeś: "Bo nie o rację tu chodziło.Zrobię to po prostu inaczej-ze względu na moje obawy...." - otóż to ! I jeszcze taka ciekawa sprawa.... FIBARO-wspominałeś,ja byłem na nie -ale do firmy,na gotowy obiekt rodem z lat 70 tych zainstalowałem. Może od dwóch miesięcy,bawie się teraz scenami,ustawieniami itd.Troszkę przezornie,wybrałem sklep ze sprzętem ,nieco z odległej od dużych miast części Polski.Zwyczajnie,mają lepsze ceny,więcej czasu dla nowego usera. Póki co wszystko jest fajnie,sprzęt jakoś daje radę (alarm mam na innym sprzęcie,zakupiłem już Satel,czekam na przełączenie).Sprzęt -nawet dla laików do okiełznania. Alarm też robię na Satelu. Do tego satela podłączę też czytnik kontroli dostępu (nie chcę używać kluczy do otwierania domu) oraz czujki dymu. Jednak bezpieczeństwo wolę oprzeć na czymś bardziej stabilnym. Wklejam jednak fotkę,dekielka od puszki natynkowej-która mieści w sobie RS-a 2x1,5kW (sterującego elektrozaworem wody i zraszaczami) -który w odległości ok 4-5m i 2m w dół (schody do piwnicy) -bez tego dekielka ma pełen zasięg,a po jego założeniu-RS jest umarlakiem w systemie nie do obudzenia hi hi. Powinienem chyba wysłać ten dekiel do Fibaro,takie PCV (stop) może skutecznie być tarczą dla sieci z-wave.... Taki dekielek,a jak moc Napisz do producenta Ale na twoim miejscu antenkę i tak wystawiłbym poza puszkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 24.02.2016 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2016 Jakoś szybko ten etap budowy minął i nie miałem czasu, żeby go zgłębić. Zaproponowali nadproża betonowe i się zgodziłem. Teraz pewnie wybrałbym nadproża ytonga. Ok,rozumiem. Wybrałbyś teraz PP2/035,zamiast 400? Nie ma sprawy. Nie wracajmy do tego.Mam trudny czas w życiu,bywam złośliwy Alarm też robię na Satelu. Do tego satela podłączę też czytnik kontroli dostępu (nie chcę używać kluczy do otwierania domu) oraz czujki dymu. Jednak bezpieczeństwo wolę oprzeć na czymś bardziej stabilnym. Racja,choć zachowując regułę,że na każdego bezprzewodowego "klienta'-jeden repeater ,potrafi działać całkiem stabilnie.Myślałem,że do piwnicy będzie lepiej "zejść" z siecią,tak jak sam schodzę-a okazało się ,że dwa Wall Plug-i potrafią skomunikować się przez strop (jeden na górze pod sufitem-steruje klimą,drugi w piwnicy).Byłem mocno zdziwiony,strop nie jest żelbetowy,ale to jakaś odmiana terivy,więc stal i beton też występuje.A jednak,dały radę się skomunikować.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 24.02.2016 10:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2016 Ok,rozumiem. Wybrałbyś teraz PP2/035,zamiast 400? Tak. Tym bardziej, że u mnie ściana jest z dwóch stron pokryta izolacją. Nie wieszam na bloczkach żadnych szafek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przewas 24.02.2016 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2016 Alarm też robię na Satelu. Do tego satela podłączę też czytnik kontroli dostępu (nie chcę używać kluczy do otwierania domu) oraz czujki dymu. Jednak bezpieczeństwo wolę oprzeć na czymś bardziej stabilnym. Pomyśl o zwykłej klawiaturze numerycznej dodatkowo. Ja mam wejście własnie na karty /pastylki i kod i poza zaprogramowaniem kilku kart, nigdy tego nie używałem. PIN wygodniejszy zdecydowanie. Chyba nigdy już nie wróciłbym do opcji z kluczem klasycznym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 24.02.2016 10:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2016 Pomyśl o zwykłej klawiaturze numerycznej dodatkowo. Ja mam wejście własnie na karty /pastylki i kod i poza zaprogramowaniem kilku kart, nigdy tego nie używałem. PIN wygodniejszy zdecydowanie. Chyba nigdy już nie wróciłbym do opcji z kluczem klasycznym. Dokładnie taki czytnik mam na myśli (z klawiaturą). http://www.rhj.pl/satel/photo_s/acco-scr-bg.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przewas 24.02.2016 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2016 Mam ten sam. Do tego zamek /wkładka abloya. Klamka zewnętrzna blokuje się po 30 sekundach, wewnętrzna zawsze działa. W końcu żona przestała przed snem sprawdzać czy drzwi są zamknięte. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 24.02.2016 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2016 Mam ten sam. Do tego zamek /wkładka abloya. Klamka zewnętrzna blokuje się po 30 sekundach, wewnętrzna zawsze działa. W końcu żona przestała przed snem sprawdzać czy drzwi są zamknięte. Jakiej firmy panele masz na dachu?Fajnie wyglądają.Czy to CIGS-TS? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przewas 24.02.2016 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2016 Jakiej firmy panele masz na dachu?Fajnie wyglądają.Czy to CIGS-TS? Kaneka , japoński panel w technologi hybrydowej. Taka składanka amorficznego i mikrokrystalicznego. Coś pomiędzy amorficznym a polikrystalicznym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 24.02.2016 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2016 Racja,choć zachowując regułę,że na każdego bezprzewodowego "klienta'-jeden repeater ,potrafi działać całkiem stabilnie.Myślałem,że do piwnicy będzie lepiej "zejść" z siecią,tak jak sam schodzę-a okazało się ,że dwa Wall Plug-i potrafią skomunikować się przez strop (jeden na górze pod sufitem-steruje klimą,drugi w piwnicy).Byłem mocno zdziwiony,strop nie jest żelbetowy,ale to jakaś odmiana terivy,więc stal i beton też występuje.A jednak,dały radę się skomunikować.. Przepraszam, ze u Barth3z w komentach, ale chcialem dopytac: co to znaczy steruje klima? Moze na zadanie wlaczyc i zmienic tryb pracy? Jaka to klima i jak przebiega komunikacja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 24.02.2016 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2016 Przepraszam, ze u Barth3z w komentach, ale chcialem dopytac: co to znaczy steruje klima? Moze na zadanie wlaczyc i zmienic tryb pracy? Jaka to klima i jak przebiega komunikacja? Może "steruje"-to zbyt wiele powiedziane.Po przekroczeniu temp.w głównym pomieszczeniu,Wall Plug włącza klimatyzator,analogicznie -wyłącza.Niestety utrzymuje temp.zadaną wcześniej-nie reguluje nią (ani też siła nadmuchu).Fibaro ma taki Panel Klimatyzacji, w którym można co nieco ustawić.Ja mam klimę bez inwertera,więc sterowanie on/off -nie grozi awarią elektroniki klimatyzatora.Lepsze takie sterowanie,niż żadne.Będę próbował latem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts