Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do EX House - pasywna stodoła

Recommended Posts

Gość TwojPan
Robię Ci fotkę przy najbliższej okazji.

Jak dla mnie to te szerokie szpalety kompletnie nie zwracają uwagi. Mi to kompletnie nie przeszkadza, a jeśli innym przeszkadza to ich problem.

Ok.

Bardzo dziękuję.Bart,jak zadecyduję,że zostanie 25cm styro na ścianie,to na 100% nie będzie kombinacji ze stolarką w warstwie ocieplenia.W moim przypadku to ok 12k pln i żadnego podłoża ekonomicznego.Mnie taki stan rzeczy nie przeszkadza.

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ok.

Bardzo dziękuję.Bart,jak zadecyduję,że zostanie 25cm styro na ścianie,to na 100% nie będzie kombinacji ze stolarką w warstwie ocieplenia.W moim przypadku to ok 12k pln i żadnego podłoża ekonomicznego.Mnie taki stan rzeczy nie przeszkadza.

Oto zdjęcia szpalet. Póki co jeszcze nie obrobione, ani z zewn. ani od wewn. ale jakiś pogląd jest.

bDSC_5222.jpg bDSC_5228.jpg bDSC_5234.jpg bDSC_5239.jpg bDSC_5257.jpg

Gość TwojPan
Oto zdjęcia szpalet. Póki co jeszcze nie obrobione, ani z zewn. ani od wewn. ale jakiś pogląd jest.

[ATTACH=CONFIG]349169[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]349170[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]349171[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]349173[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]349172[/ATTACH]

Dzięki.Mają swój urok.W większych oknach wygląda to bardzo dobrze-designersko :) A małych mam tylko 2 dwa od północy,od ulicy.

Ok,świetnie-obawiałem się ,że będzie kiepsko.

Edit:

Odpadnie Mowo za górę pieniędzy.

Edytowane przez TwojPan

• 2 weeks później...
Gość TwojPan

Bartek,czy rozważałeś może zakup PC firmy Alpha Innotec ?

Dziś na Tarbudzie,dostałem informacje od przedstawiciela ,że pompa gruntowa glikol 6kW kompakt ze zbiornikiem CWU 180l,COP 4,8 -cena netto 27k pln.

Należałoby wykonać jeden odwiert ok 130m głębokości ,koszt ok 10k pln

Gość TwojPan
Ja jednak dalej obstaję przy powietrznej. PC Aquarea 3,2kW z gwarancją mocy do -15oC za 10k netto lub 5kW za 11k.

Odbyliśmy krótka rozmowę.Jako jeden z kilkunastu,nie zaśmiał się na hasło Panasonic.Choć nadmienił,że na moim miejscu szukałby firm,które produkują PC i tylko PC-bez suszarek do włosów i innego AGD w tle :)

Na szybko,wyliczyliśmy ,że rachunki za energię (zakładając metraż 120m2) oczywiście w przybliżeniu,będą się kształtować na poziomie 2k rocznie przy PC gruntowej glikol i 2,6k pln przy PC PW.

Tutaj używając DZ PC gruntowej i np.klimakonwektorów do chłodzenia,przy porównaniu do dodatkowej instalacji dla klimy(plus koszt splita) lub dodatkowego bufora dla chłodzenia PC PW-różnica w cenie będzie już sporo mniejsza.Tak jak rachunki-na korzyść PC gruntowej...

Więc wróciłem do rozważań nad pompą gruntową.Kurcze,na przestrzeni 6 miesięcy,ceny spadły znacząco.To cieszy.

Mniej urządzeń do grzania chłodzenia (czyli jedno) -tańsza robocizna i prawdopodobieństwo uszkodzenia.Łatwiejsza (prostsza) adaptacja na potrzeby bytowe,sterowania itd..

Edytowane przez TwojPan

Gość TwojPan
Pompa Ecopol 5,9 kW ok 12 netto + zbiornik Galmet MAXI 300L powiedzmy 2500 netto. Moze papierowy COP troche nizszy. Róznica ogromna, nawet jesli AI to inwerter.

Nie wiem ile czasu masz ją w posiadaniu.Ja chyba bym się nie zdecydował na ten produkt.Chcę mieć spokój na lata...

Witam.

Mam pytanie co Pan dawal pomiedzy blache Ruukki a plyte MFP. Ja juz zakupilem taka sama blache, mam co prawda deskowanie z desek o grubosci 2,5 cm i wlasnie sie zastanawiam czy dac jakas membrane czy pape.

Pozdrawiam

Ja nie dałem nic, ponieważ płyta MFP jest otwarta dyfuzyjnie. Przy pełnym deskowaniu należy dać membranę tzw. makaron (bardzo drogi).

Ja nie dałem nic, ponieważ płyta MFP jest otwarta dyfuzyjnie. Przy pełnym deskowaniu należy dać membranę tzw. makaron (bardzo drogi).

Co to za makaron i co on robi. Nie bardzo widzę różnicę czy dasz pod spód MPF czy pełne deskowanie.

CO - dalej ciągnę w swoją stronę - 5kWp na dach (tylko tyle, w kontekście nieprzewidywalności PISu) za niecałe 10tys i kable w płytę niech będzie 5tys choć ja zrobię duużo taniej. Koszt CO zero PLN / rok. która pompa się równa? :yes:

Edytowane przez zibuch

Gość TwojPan
Co to za makaron i co on robi. Nie bardzo widzę różnicę czy dasz pod spód MPF czy pełne deskowanie.

CO - dalej ciągnę w swoją stronę - 5kWp na dach (tylko tyle, w kontekście nieprzewidywalności PISu) za niecałe 10tys i kable w płytę niech będzie 5tys choć ja zrobię duużo taniej. Koszt CO zero PLN / rok. która pompa się równa? :yes:

Ja rozważam papę podkładową termozgrzewalną na płytę MFP pod dachówkę ceramiczną...Nie wiem czy ma to jakikolwiek sens ,za wyjątkiem dodatkowej ochrony po np.stracie kilku dachówek. :)

Oprócz podłogówki,rozłożę i tak kable.Założę ok 5kW w PV,a jak mi nie starczy na PC-pierwszy sezon lub dwa-pojadę czystym prądem.

Kable i tak miałem potraktować jako ogrzewanie awaryjne-więc i tak będą...

Tylko koszt paneli niedoszcowany tak z 3 razy, to juz przy 30k jest bardzo drogo, kladziesz same kable i masz 25 000 zl na rachunki :p Starczy pewnie na 15 lat placenia :p

Tylko koszt paneli niedoszcowany tak z 3 razy, to juz przy 30k jest bardzo drogo, kladziesz same kable i masz 25 000 zl na rachunki :p Starczy pewnie na 15 lat placenia :p

Przy komercyjnych zestawach masz rację. Mi też się nie uśmiecha płacić gotowy zestaw 30-40tyś dlatego cały czas szukam.

Cenę jaką podałem jest taka za jaką chcę i mogę kupić (oczywiście dojdzie koszt inwertera, montaż chcę robić sam. panele nowe). Napisałem trochę przewrotnie, żeby wciągnąć do dyskusji.

Ale nawet jakby rozważać gotowy zestaw z montażem to i tak wybrałbym to niż PC gruntową :p. Proszę niech nikt nie porównuje do tanich powietrznych bo wyjdą nieporównywalne różnice w opłatach.

Edytowane przez zibuch

Gość TwojPan
Przy komercyjnych zestawach masz rację. Mi też się nie uśmiecha płacić gotowy zestaw 30-40tyś dlatego cały czas szukam.

Cenę jaką podałem jest taka za jaką chcę i mogę kupić (oczywiście dojdzie koszt inwertera, montaż chcę robić sam. panele nowe). Napisałem trochę przewrotnie, żeby wciągnąć do dyskusji.

Ale nawet jakby rozważać gotowy zestaw z montażem to i tak wybrałbym to niż PC gruntową :p. Proszę niech nikt nie porównuje do tanich powietrznych bo wyjdą nieporównywalne różnice w opłatach.

Koszt gotowej instalacji 5kw,panele CIGS -to 25k.

Długo myślałem nad grzaniem kablami i czystym prądem.Nie znam nikogo kto tak grzeje,aby mieć 100% wiarygodne informacje o kosztach.

Mam zrobione OZC -z dwóch niezależnych źródeł,przygotowuje projekt dla podłogówki i kabli.Ale wiem,że w życiu,tak jak na budowie-teoria swoje,a Rzeczywistość idzie swoją drogą.

Gdybym miał jak zmieścić na dachu instalację tak 8-9kW-nie było by problemu.Na potrzeby mojej małej rodzinki,3-4kW to max,reszta do sieci.

Edytowane przez TwojPan

Dziekuje za odpowiedz. Moj dekarz chce mi ta blache (Ruukki Classic Silence) polozyc na membranie Delta Roof a czytalem ze ona jest pod gonty bitumiczne. Nie wiem czy sie zgodzic czy dac cos innego.

Podtaka blachę powinna iść membrana np. Delta Trela. Delta roof nie ma tutaj zastosowania.

Co to za makaron i co on robi.

http://www.doerken.com/pl/produkty/dach-skosny/delta-trela.php

Nie bardzo widzę różnicę czy dasz pod spód MPF czy pełne deskowanie.

Prawdę mówiąc nie porównywałem współczynnika oporu dyfuzyjnego płyty MFP względem zwykłej deski. Porównywałem do OSB i tutaj jest duża przewaga płyt MFP.

Kable mnie kosztowały ok. 3tys. za 7kW.

A jakim cudem wychodzi Ci zero PLN za ogrzewanie ? Zakładasz, że fotowoltaika 5kW zapewni Ci w okresie grzewczym 100% mocy ??? W zimie, w szczególnosci w dniach w których będziesz potrzebował ogrzewania, to z fotowoltaiki nic nie dostaniesz. A jeśli miałeś na myśli bilansowanie, to i tak bedziesz musiał płacić za dystrybucję odebranego prądu.

PS. Też zapłacę ok. 10tys. za 10kW paneli PV, inwerter wraz z montażem (85% dofinansowywuje gmina).

Edytowane przez Barth3z

Gość TwojPan

Kable mnie kosztowały ok. 3tys. za 7kW.

A jakim cudem wychodzi Ci zero PLN za ogrzewanie ? Zakładasz, że fotowoltaika 5kW zapewni Ci w okresie grzewczym 100% mocy ??? W zimie, w szczególnosci w dniach w których będziesz potrzebował ogrzewania, to z fotowoltaiki nic nie dostaniesz. A jeśli miałeś na myśli bilansowanie, to i tak bedziesz musiał płacić za dystrybucję odebranego prądu.

PS. Też zapłacę ok. 10tys. za 10kW paneli PV, inwerter wraz z montażem (85% dofinansowywuje gmina).

Szczęściarz (dotacja) ;)

Odbyłem wczoraj długą rozmowę ze Zbyszkiem na temat kosztów PC (czy powietrzna ,czy gruntowa) i paneli PV oraz kabli.

Bart,powiedz szczerze,dlaczego w tak "ciepłym" domu montujesz PC,nie stawiając na główne ogrzewanie w postaci kabli i PV.

Nawet jeśli zimowa pora ich sprawność jest żadna,to i tak latem,nie jesteś w stanie "spożyć" 10kW jakie umieścisz na dachu.Pozostanie Ci niewielka kwota do dopłaty za energię za cały rok.Powiedz zatem proszę,po co układ z dodatkową PC.

Przy moim zapotrzebowaniu 34kWh/m2/rok (7122kWh/rok) wychodzi ok 3500pln za czysty prąd przez cały rok.wszystko co uzyskam z PV,obniża jeszcze tę kwotę.Więc zastanawiam się,kiedy instalacja z PC za 40k pln się zwróci.

Gdybym poszedł za radą Zbyszka i zamontował kominek z płaszczem (bo i tak ma być mały kominek) i zasilił nim wodną podłogówkę-było by jeszcze lepiej.jak mam palić w kominku i przegrzewać salon-to niech PF magazynuje to ciepło.

Co o tym myślisz?