Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do EX House - pasywna stodoła

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Czyli generalnie droga impreza z tym PIR....

A w ogóle brałeś pod uwagę lane skosy + styro, czy po prostu nie odpowiada CI beton w tym miejscu?

Ja się ciągle waham, a z tego co piszesz lane skosy + styro mogą wyjść nawet taniej, niż specjalne drewno plus PIR i na pewno nie gorzej.

Minus to brak możliwości wyeksponowania krokwi, ale i tak nie zamierzałem tego robić.

Skarbi pisał, że cenowo może wyjść dobrze z płytami PIR, jeśli od wewnątrz nic już więcej nie robisz.

Ty natomiast będziesz miał dodatkowe konstrukcję, jako że chcesz sypać jeszcze proszek pomiędzy krokwie, i na to podejrzewam jeszcze płyty k-g.

Płyty k-g będziesz montował bezpośrednio do Krokwi?

Nie no, nic nie robić się nie da :)

Jeśli kryjemy nakrokwiowo płytami PIR to od spodu trzeba uzupełnić przestrzeń miedzy krokwiami - jakieś listwy drewniane lub poprostu płyty GK. Część krokwi będę chciał wyeksponować - napewno nad antresolą - a cześć zabudować płytami - napewno w łazience. Czy to będzie stelaż, czy kręcone bezpośrednio do krokwi to tego jeszcze nie wiem.

Co do sposobu wykonania dachu to tego nie zmienie. Płyty PIR + drewno KVH to kolejna zaleta do tego, żeby z przestrzeni nad poddaszem użytkowym zrobić tzw. skrzynkę rozprężną dla wentylacji WMG. Przy dużej wilgotności powietrza zużytego te drewno nie będzie reagowało.

Rozumiem że ocieplenie dachu będzie na krokwiowe, dlatego też ciągnięte do kalenicy, tłumaczyłoby to wyciąg od wentylacji,

Tak.

tylko po co dogrzewać dodatkowe m3 powietrza?

Nie dogrzewam, tam trafia powietrze zużyte. A że izolacja nakrokwiowa ma wartość U przegrody jak dla pasywniaka to i strat praktycznie nie ma.

Izolację nakrokwiową wybrałem ze względu na to, że taki sposób izolacji najlepiej likwiduje mostki termiczne dachu. Do tego płyta PIR powlekana laminatem aluminiowym nie dość że jest najlepszym izolatorem (tylko 20cm zapewnia pasywność przegrody) to jeszcze odbija część promieniowania cieplnego i jest najlepszym materiałem paroszczelnym. Jeśli szczelnie wykonam połączenia płyt taśmą metalizowaną, to będę miał super szczelne poddasze. All-in-one.

Mając takie poddasze nie trzeba się martwić o izolację kanałów wywiewnych, a przy wentylacji WMG nydara nie trzeba wogóle prowadzić kanałów wywiewnych (oszczędność).

Dodatkowo taka przestrzeń pozwala umieścić na niej zasobnik na CWU i niwelować straty takiego zasobnika do otoczenia. A jeśli nawet takie straty są, to odzyskuję je w rekuperatorze. Dodatkowo chcę w tej przestrzeni zakończyć nawiewnikiem pion kanalizacyjny.

na rysunku jest kanał przy kalenicy który idzie do centrali więc oszczędności na kanałach znaczącej nie będzie, może flaszkę na tym ugrasz.

Co do zasobnika CWU i niwelacją strat to też tak sobie, czy ten zbiornik nie będzie izolowany? gdyby było to przedwstępne podgrzewanie wody do zasobnika temperaturą która będzie na strychu miałoby to jakiś sens, takie jest moje zdanie.

Nawiewniki do kanalizy - nie uwazasz ze to dosyc ryzykowne? Zeby wyczuc zapach, szczegolnie ten nieprzyjemny nie potrzeba wielu czasteczek substancji go generujacej.

Jako przyklad podam ci szanowna malzonke - sasiad palcy na 7 pietrze wiezowca na balkonie zatruwa jej zycie przez zamkniete okno pietro nizej... Moze nie jest to ostatni krzyk techniki okiennej ale jednak.

Czyli odpowietrzenia kanalizacji nie będziesz wyprowadzał na zewnątrz, tylko doprowadzisz do strychu (Twojej skrzynki rozprężnej)?

Tak, czekam tylko na potwierdzenie od projektanta, czy tak można.

na rysunku jest kanał przy kalenicy który idzie do centrali więc oszczędności na kanałach znaczącej nie będzie, może flaszkę na tym ugrasz.

Co do zasobnika CWU i niwelacją strat to też tak sobie, czy ten zbiornik nie będzie izolowany? gdyby było to przedwstępne podgrzewanie wody do zasobnika temperaturą która będzie na strychu miałoby to jakiś sens, takie jest moje zdanie.

Tak, tutaj szału w oszczędnościach nie ma. Jeśli nie ma pożytku z takiego prowadzenia kanałów to po co je robić ?

Zasobnik będzie izolowany. Ale nawet izolowany generuje straty.

Takie poddasze daje dalsze możliwości odzyskiwania ciepła. Np. przy rezygnacji z reku w zamian za RSŚ'a mamy mnóstwo ciepłego "bezużytecznego" powietrza na poddaszu. W takim przypadku, nie dość że niwelujemy straty przez dach prawie do zera, to możemy zamiast izolowanego zasobnika CWU, wstawić nieizolowany i wstępnie podgrzewać wodę wodociągową. Można też rozłożyć samego PEX'a z wodą wodociągową. Są możliwości do zabawy w pasywny odzysk ciepła.

Nawiewniki do kanalizy - nie uwazasz ze to dosyc ryzykowne? Zeby wyczuc zapach, szczegolnie ten nieprzyjemny nie potrzeba wielu czasteczek substancji go generujacej.

Nie, ponieważ to i tak jest zużyte powietrze, które nie miesza się z nawiewanym. A ciepełko można odzyskać. ;)

Tak, tutaj szału w oszczędnościach nie ma. Jeśli nie ma pożytku z takiego prowadzenia kanałów to po co je robić ?

Zasobnik będzie izolowany. Ale nawet izolowany generuje straty.

Takie poddasze daje dalsze możliwości odzyskiwania ciepła. Np. przy rezygnacji z reku w zamian za RSŚ'a mamy mnóstwo ciepłego "bezużytecznego" powietrza na poddaszu. W takim przypadku, nie dość że niwelujemy straty przez dach prawie do zera, to możemy zamiast izolowanego zasobnika CWU, wstawić nieizolowany i wstępnie podgrzewać wodę wodociągową. Można też rozłożyć samego PEX'a z wodą wodociągową. Są możliwości do zabawy w pasywny odzysk ciepła.

Dokladnie do tego zmierzam - bez reku a z RSS i zbiornikiem/rura na poddaszu :) Ale tobie kibicuje, bo w koncowytm efekcie nie wiem czy bez reku sie obedzie, wiec bede gotowy wg twojej koncepcji.