Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do EX House - pasywna stodoła

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Pytałem ostatnio i sam sobie odpowiadam :-)

Pod 20* wyciągają odzysku z wody szarej. i tylko 12m rury karbowanej

http://sdinfo.ru/waste-water-heat-recovery/

Widziałem to już kiedyś. Ale to jest wersja tzw. "przepływowa", czyli taka jaką preferuje kolektor. Działa na zasadzie sprzężenia zwrotnego, czyli np. podczas kąpieli pod prysznicem.

Ja mam wersję "osadnikową", która ma za zadanie wyciągać ciepło również z innych instalacji: wanny, pralki, zmywarki i umywalek. Sądzę, że efektywność wysysania ciepła w wersji osadnikowej jest wyższa.

EDIT: I jeszcze jedno. Na tej stronie rosyjskiej jest jedno istotne zdanie: "Odczekaj kilka pierwszych minut, wymiennik ciepła nie jest jeszcze rozgrzany", co czasami może to być tyle czasu co cała kąpiel.

Edytowane przez Barth3z

EDIT: I jeszcze jedno. Na tej stronie rosyjskiej jest jedno istotne zdanie: "Odczekaj kilka pierwszych minut, wymiennik ciepła nie jest jeszcze rozgrzany", co czasami może to być tyle czasu co cała kąpiel.

Też uważam, że wersja taka jak u Ciebie będzie lepsza.

PS. Teraz zdecydowałbym się na mniejszą i tańszą studzienkę - 315/160. Np. taką: http://allegro.pl/studnia-kanalizacyjna-315-160-zestaw-teleskop-i4926922730.html

Dlaczego uważasz, że 400ka jest za duża? Jakieś problemy przy realizacji wyszły? Chciałem właśnie taką z 1m rurą bo wychodzi mi pojemność około 120L. Przy 315 trzeba by głęboko ryć

Dlaczego uważasz, że 400ka jest za duża? Jakieś problemy przy realizacji wyszły? Chciałem właśnie taką z 1m rurą bo wychodzi mi pojemność około 120L. Przy 315 trzeba by głęboko ryć

Im szerszy zasobnik tym bardziej ukierunkowany jesteś na łapanie ciepła z wanny. Sprzężenie zwrotne w takim przypadku jest mniejsze. Więcej ciepła rozproszysz w gruncie dookoła zasobnika. No i 315 jest tańsza.

Ale jaki nie dasz to i tak będzie dobrze, bo wiele ciepła zachowasz w obrębie domu, czy fundamentów.

Jeśli moja 400'tka bedzie za duża to miałem w planie wstawić w środek jakąś rurkę PVC zasupaną piachem. To zmniejszy pojemność, ale zwiększy skuteczność przekazywania ciepła.

Zajebisty domek ! I tak właśnie ma się prezentować drewno na elewacji.

Co więcej, kuchnię (meble) będę miał w podobnym kolorze !

Chciałbym budować podobny dom, jednak moja działka jest dosyć mała, front 22m na 29m (mniej więcej, na rysunku front jest źle zmierzony 23m tam nie ma). Front zwrócony na południe (odchylony koło 15 st na zachód).

dzilka.jpg

Chciałbym dom około 120m2 wobec czego trochę trudno będzie się zmieścić. Czy dałoby się jakoś zaadoptować na poddaszu ze 2 pokoje? Barth3z rozważałeś taką możliwość? Z tego co wiem to tylko stryszek, a pełnoprawne pomieszczenie? No i co z ociepleniem?

PS. Barth3z chciałbym Ci wysłać wiadomość prywatną, ale masz pełną skrzynkę.

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
Deski na elewacji już masz? Daj fotki.

Zastanawiam się jak je położyłeś. Nie mają pióro-wpustu tylko są gładkie. Czy jest szpara pomiędzy deskami? Wtedy UV świeciłoby na membranę. Jak to rozwiązałeś?

Elewacja jeszcze się robi. Jak tylko zostanie skończona (jeszcze z tydzień) to wrzucę fotki.

Montaż wykonałem jak na mnie przystało całkiem inaczej niż podaje literatura ;) Chodzi o to, że deskę elewacyjną kręcę pod kątem w boczną ściankę rombu, tak aby następna deska przykrywała wkręty. Dzięki temu elewacja jest czysta, bez żadnych dziur.

Szczelina oczywiście jest, ale nie sądzę, żeby to degradująco wpływało na membranę. Pożyjemy zobaczymy.

Gratulacje, przeprowadzki. Teraz prace zatrzymają się w martwym punkcie.

Dokładnie tak! Od ponad dwóch tygodni zwożę graty z 60m2 mieszkania i nie mam już miejsca w nowym domu gdzie to upchać. Mimo, że dokupiłem 6 szaf z IKEA :)

A między czasie robię elektrykę (brakuję jeszcze kilku gniazd i włączników), montuję oświetlenie, docinam panele, montuję listwy podłogowe. Jeszcze muszę zrobić szafkę pod umywalkę w małym WC.

Na dalszy plan zeszło SSWIN, CCTV stelita, sieć komp. itp. A gdzie ogród - nawadnianie i sianie trawy ?! Masakra ! Końca nie widać...

Mam pytanie odnosnie styropianu ktory zamawiales:

1. czy ten duzy format byl drozszy niz normalny?

2. jak dlugo musiales czekac?

3. jaki byl max. mozliwy Format?

4. czy byly problemy z zamowieniem takich plyt?

1. Nie.

2. Chyba ze 2 tygodnie, ale nie zależało mi wtedy na czasie. Zamawiałem w okresie zimowym.

3. Dowolny z bloków 6m x 1,5m x 1m.

4. Żaden.

• 2 weeks później...

Dokładnie tak! Od ponad dwóch tygodni zwożę graty z 60m2 mieszkania i nie mam już miejsca w nowym domu gdzie to upchać. Mimo, że dokupiłem 6 szaf z IKEA :)

Jeśli masz garderobę to zacznij od niej, jeśli nie to szafy, te wbudowane, czy jakie tam posiadasz. Posadzka w garażu na gotowo i kilka szaf (tylko nie kupuj takich z najcieńszych profili) zrobi porządek od samego początku.

• 3 weeks później...