zibuch 14.04.2016 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2016 Pytałem ostatnio i sam sobie odpowiadam Pod 20* wyciągają odzysku z wody szarej. i tylko 12m rury karbowanej http://sdinfo.ru/waste-water-heat-recovery/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 14.04.2016 12:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2016 (edytowane) Pytałem ostatnio i sam sobie odpowiadam Pod 20* wyciągają odzysku z wody szarej. i tylko 12m rury karbowanej http://sdinfo.ru/waste-water-heat-recovery/ Widziałem to już kiedyś. Ale to jest wersja tzw. "przepływowa", czyli taka jaką preferuje kolektor. Działa na zasadzie sprzężenia zwrotnego, czyli np. podczas kąpieli pod prysznicem. Ja mam wersję "osadnikową", która ma za zadanie wyciągać ciepło również z innych instalacji: wanny, pralki, zmywarki i umywalek. Sądzę, że efektywność wysysania ciepła w wersji osadnikowej jest wyższa. EDIT: I jeszcze jedno. Na tej stronie rosyjskiej jest jedno istotne zdanie: "Odczekaj kilka pierwszych minut, wymiennik ciepła nie jest jeszcze rozgrzany", co czasami może to być tyle czasu co cała kąpiel. Edytowane 14 Kwietnia 2016 przez Barth3z Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibuch 14.04.2016 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2016 EDIT: I jeszcze jedno. Na tej stronie rosyjskiej jest jedno istotne zdanie: "Odczekaj kilka pierwszych minut, wymiennik ciepła nie jest jeszcze rozgrzany", co czasami może to być tyle czasu co cała kąpiel. Też uważam, że wersja taka jak u Ciebie będzie lepsza. PS. Teraz zdecydowałbym się na mniejszą i tańszą studzienkę - 315/160. Np. taką: http://allegro.pl/studnia-kanalizacyjna-315-160-zestaw-teleskop-i4926922730.html Dlaczego uważasz, że 400ka jest za duża? Jakieś problemy przy realizacji wyszły? Chciałem właśnie taką z 1m rurą bo wychodzi mi pojemność około 120L. Przy 315 trzeba by głęboko ryć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibuch 20.04.2016 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2016 http://www.homedsgn.com/2012/05/07/summer-house-in-southern-burgenland-by-judith-benzer-architektur/chyba tego tu nie było Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 23.04.2016 08:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2016 Dlaczego uważasz, że 400ka jest za duża? Jakieś problemy przy realizacji wyszły? Chciałem właśnie taką z 1m rurą bo wychodzi mi pojemność około 120L. Przy 315 trzeba by głęboko ryć Im szerszy zasobnik tym bardziej ukierunkowany jesteś na łapanie ciepła z wanny. Sprzężenie zwrotne w takim przypadku jest mniejsze. Więcej ciepła rozproszysz w gruncie dookoła zasobnika. No i 315 jest tańsza. Ale jaki nie dasz to i tak będzie dobrze, bo wiele ciepła zachowasz w obrębie domu, czy fundamentów. Jeśli moja 400'tka bedzie za duża to miałem w planie wstawić w środek jakąś rurkę PVC zasupaną piachem. To zmniejszy pojemność, ale zwiększy skuteczność przekazywania ciepła. http://www.homedsgn.com/2012/05/07/summer-house-in-southern-burgenland-by-judith-benzer-architektur/ chyba tego tu nie było Zajebisty domek ! I tak właśnie ma się prezentować drewno na elewacji. Co więcej, kuchnię (meble) będę miał w podobnym kolorze ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibuch 25.04.2016 05:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2016 Zajebisty domek ! I tak właśnie ma się prezentować drewno na elewacji. Co więcej, kuchnię (meble) będę miał w podobnym kolorze ! No proszę ja planuję kuchnię dąb głęboko szczotkowany + czarny. Tylko jest problem, bo łatwo przedobrzyć z czarnym i wychodzi strasznie ciężko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek.M 26.04.2016 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2016 Chciałbym budować podobny dom, jednak moja działka jest dosyć mała, front 22m na 29m (mniej więcej, na rysunku front jest źle zmierzony 23m tam nie ma). Front zwrócony na południe (odchylony koło 15 st na zachód). Chciałbym dom około 120m2 wobec czego trochę trudno będzie się zmieścić. Czy dałoby się jakoś zaadoptować na poddaszu ze 2 pokoje? Barth3z rozważałeś taką możliwość? Z tego co wiem to tylko stryszek, a pełnoprawne pomieszczenie? No i co z ociepleniem? PS. Barth3z chciałbym Ci wysłać wiadomość prywatną, ale masz pełną skrzynkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 26.04.2016 10:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2016 No proszę ja planuję kuchnię dąb głęboko szczotkowany + czarny. Tylko jest problem, bo łatwo przedobrzyć z czarnym i wychodzi strasznie ciężko. Tak naprawdę to będę miał antracytowe szafki. I to tylko dolne. Góra biały mat. A inspirowałem się tym zdjęciem: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek.M 06.05.2016 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2016 Barth3z jak tam prace, wprowadziłeś się już? PS. Dalej nie mogę Ci PW przesłać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 09.05.2016 06:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2016 Już jestem przeprowadzony. Nie w pełni, ale już mieszkam, dlatego nie było mnie ostatnio na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daniellos_ 17.05.2016 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2016 Deski na elewacji już masz? Daj fotki.Zastanawiam się jak je położyłeś. Nie mają pióro-wpustu tylko są gładkie. Czy jest szpara pomiędzy deskami? Wtedy UV świeciłoby na membranę. Jak to rozwiązałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
APZ 18.05.2016 05:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2016 Gratulacje, przeprowadzki. Teraz prace zatrzymają się w martwym punkcie.Pozdrawiam i życzę wytrwałości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gambit565 18.05.2016 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2016 Mam pytanie odnosnie styropianu ktory zamawiales:1. czy ten duzy format byl drozszy niz normalny?2. jak dlugo musiales czekac?3. jaki byl max. mozliwy Format?4. czy byly problemy z zamowieniem takich plyt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 18.05.2016 07:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2016 Deski na elewacji już masz? Daj fotki. Zastanawiam się jak je położyłeś. Nie mają pióro-wpustu tylko są gładkie. Czy jest szpara pomiędzy deskami? Wtedy UV świeciłoby na membranę. Jak to rozwiązałeś? Elewacja jeszcze się robi. Jak tylko zostanie skończona (jeszcze z tydzień) to wrzucę fotki. Montaż wykonałem jak na mnie przystało całkiem inaczej niż podaje literatura Chodzi o to, że deskę elewacyjną kręcę pod kątem w boczną ściankę rombu, tak aby następna deska przykrywała wkręty. Dzięki temu elewacja jest czysta, bez żadnych dziur. Szczelina oczywiście jest, ale nie sądzę, żeby to degradująco wpływało na membranę. Pożyjemy zobaczymy. Gratulacje, przeprowadzki. Teraz prace zatrzymają się w martwym punkcie. Dokładnie tak! Od ponad dwóch tygodni zwożę graty z 60m2 mieszkania i nie mam już miejsca w nowym domu gdzie to upchać. Mimo, że dokupiłem 6 szaf z IKEA A między czasie robię elektrykę (brakuję jeszcze kilku gniazd i włączników), montuję oświetlenie, docinam panele, montuję listwy podłogowe. Jeszcze muszę zrobić szafkę pod umywalkę w małym WC. Na dalszy plan zeszło SSWIN, CCTV stelita, sieć komp. itp. A gdzie ogród - nawadnianie i sianie trawy ?! Masakra ! Końca nie widać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 18.05.2016 07:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2016 Mam pytanie odnosnie styropianu ktory zamawiales: 1. czy ten duzy format byl drozszy niz normalny? 2. jak dlugo musiales czekac? 3. jaki byl max. mozliwy Format? 4. czy byly problemy z zamowieniem takich plyt? 1. Nie. 2. Chyba ze 2 tygodnie, ale nie zależało mi wtedy na czasie. Zamawiałem w okresie zimowym. 3. Dowolny z bloków 6m x 1,5m x 1m. 4. Żaden. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darek2009 30.05.2016 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2016 Jak uniknąłeś mostków cieplnych przy elewacji na ruszcie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibuch 07.06.2016 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2016 Dokładnie tak! Od ponad dwóch tygodni zwożę graty z 60m2 mieszkania i nie mam już miejsca w nowym domu gdzie to upchać. Mimo, że dokupiłem 6 szaf z IKEA Jeśli masz garderobę to zacznij od niej, jeśli nie to szafy, te wbudowane, czy jakie tam posiadasz. Posadzka w garażu na gotowo i kilka szaf (tylko nie kupuj takich z najcieńszych profili) zrobi porządek od samego początku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alewe 25.06.2016 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2016 Czekam na zdjęcia elewacji-zlituj się i cyknij coś. Zastanawiam się nad tą firmą i chciałabym zobaczyć jaki efekt jest u Ciebie i w ogóle bardzo mi się podobają stodoły itd. więc nie daj się prosić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 27.06.2016 08:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2016 Na razie jedno na zachętę Nie mam jeszcze podbitki i maskownic rynien, dlatego nie chcę wrzucać zdjęć niedokończonego budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek.M 27.06.2016 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2016 No Barth3z ładnie to to wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts