Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do EX House - pasywna stodoła

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 months później...
  • 2 weeks później...
Bart, dam se reke uciac ze pytalem i zapisalem, ale nie moge znalezc.. Jak sterujesz wentylatorami ?

Nie steruję ;) Jak podłaczyłem do zasilacza, tak cały czas chodzą z tą samą prędkością. Utrzymuję poziom poniżej 800ppm w salonie. W sypialni nieco gorzej, bo czasami dobija do 1500ppm, ale to jeszcze kwestia regulacji nawiewników.

Na razie nie widzę potrzeby regulowania obrotów i póki co nie będę podłaczał żadnego regulatora.

Ale pewnie temat rozkminiales jak sie je steruje? Da sie jakos z Fibaro ?

Cos wiecej napisz o obecnej konfiguracji: napiecie zasilania jakie masz, ile m3 ? Pomiary z Netatmo ?

Te wentylatory za 10zł z allegro można regulować regulatorem napięciowym. Są takie na allegro po 20-30zł.Jeśli chciałbyś sterować przez fibaro, to do tego służy moduł rgbw: http://www.fibaro.com/pl/system-fibaro/rgbw-controller, ale to dotyczy raczej tych lepszych wentylatorów z PWM.

Co do ilości m3 to nie wiem ... Kiedyś mierzyłem, bez reku i bez instalacji kanałowej miałem coś ok. 200 - 250m3. Teraz pewnie ze 150-180m3. Zapewnia mi to utrzymanie ppm'ów poniżej 800, nawet jeśli całą rodziną siedzimy w salonie. Jak dla mnie to w zupełności wystarczające.

Póki co przez fibaro steruję podłogówką, grzałką w zasobniku, żaluzjami, oświetleniem LED, oświetleniem zewnętrznym. W planie mam jeszcze podlewanie trawnika, otwieranie bramy garażowej, połączenie z systemem alarmowym (w tym kontrola dostępu, czyli otwieranie drzwi do domu z poziomu smarfona, czujka pożarowa). No i spróbuję wciągnąć do fibaro prognozę pogody, bo wczoraj pyknąłem ogrzewaniem od 13:00-14:00, a o 15:00 pojawiło się słońce i mi przegrzało chałupę do 23,5oC :)

Poprzez Fibaro można fajnie zarządzać wydajnością wentylacji. Mając spięte netatmo z fibaro odczytujesz steżenie CO2 i można napisać prosty algorytm utrzymujący CO2 na poziomie poniżej 800ppm. Wtedy, np. podczas naszej nieobecności wentylacja schodzi automatycznie na min.

Jakim obecnie napieciem zasilasz wentylator ?

A co do ppm-ow to jeszcze raz zapytam czy to Netatmo czy ten miernik bez kalibracji pokazywany kiedys przez ciebie ? Bo juz pisalem o Netatmo w watku o WMG, ze raz ma tendencje do zawyzania w porownaniu do mojego Extech-a. A dwa to ze przy wlaczonej autokalibracji wyniki mogą wogole sie rozjezdzac z rzeczywistoscia. A trzy to wogole bardziej jako wskaznik niz wiarygodny miernik stezenia.

A co do twojego stezenia np. w sypialni i ewentualnej regulacji nawiewow - w sypialni o nie za duzej kubaturze ze wzgledu na pow. i skosy oraz przy zamknietych drzwiach i 2 osobach - stezenie wzrastalo mi do ok 2k ppm. I zwiekszanie nawiewu niewiele dawalo. W sypialni zrobilo sie nadcisnienie.

Jakim obecnie napieciem zasilasz wentylator ?

Bodajże 26-27V. Nieco podkręciłem samym potencjometrem w zasilaczu buforowym.

A co do ppm-ow to jeszcze raz zapytam czy to Netatmo czy ten miernik bez kalibracji pokazywany kiedys przez ciebie ?

Cały czas podaję te wyniki z tego mienika z wyświetlaczem, ale mam w tym samym postawione fibaro i wyniki są bardzo zbieżne. Różnica na poziomie +/- 50ppm. Co ciekawe, nawet dwa czujniki netatmo postawione obok siebie potrafią wskazywać różne wartości. Nie potrzebuję jednak bardzo precyzyjnych pomiarów. Nawet +/- 100ppm jest dla mnie akceptowalne.

Bo juz pisalem o Netatmo w watku o WMG, ze raz ma tendencje do zawyzania w porownaniu do mojego Extech-a. A dwa to ze przy wlaczonej autokalibracji wyniki mogą wogole sie rozjezdzac z rzeczywistoscia. A trzy to wogole bardziej jako wskaznik niz wiarygodny miernik stezenia.

Wiem, czytałem to swego czasu. Ale tak jak pisałem, nie potrzebuję precyzyjnych pomiarów.

A co do twojego stezenia np. w sypialni i ewentualnej regulacji nawiewow - w sypialni o nie za duzej kubaturze ze wzgledu na pow. i skosy oraz przy zamknietych drzwiach i 2 osobach - stezenie wzrastalo mi do ok 2k ppm. I zwiekszanie nawiewu niewiele dawalo. W sypialni zrobilo sie nadcisnienie.

Miałem nawet 2tys. Troszkę poregulowałem i zszedłem do 1500.