Przewas 29.06.2016 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2016 Fajnie się zapowiada. Mocujesz tak jak planowałeś? w bok rombu? wystarcza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daniellos_ 30.06.2016 05:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2016 Wygląda obiecująco Wcześniej rozważałem drewno na elewacji, a teraz już wiem, że jak cenowo nie wyjdzie koszmar to też będę robił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 01.07.2016 19:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2016 Fajnie się zapowiada. Mocujesz tak jak planowałeś? w bok rombu? wystarcza? Tak. Świetnie to wygląda - żadnych wkrętów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 02.07.2016 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2016 Impregnujesz czymś drewno ? planujesz malować ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzes123 03.07.2016 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2016 Jak się mieszka w nowym domu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 07.07.2016 11:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2016 Impregnujesz czymś drewno ? planujesz malować ? Tak, dwukrotnie layur Remersa, a na to olejowanie olejem beybarwnzm. Jak się mieszka w nowym domu ? Zajeb... ! Jak będzie chwila, to uzupełnię dziennik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek.M 12.07.2016 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2016 Wciąż czekamy na uzupełnienie dziennika budowy. Mam nadzieję, że o tym nie zapomnisz. PS. Masz pełną skrzynkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 06.10.2016 17:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2016 Uzupełnię uzupełnię. Póki co korzystałem w nowego domu i okresu wakacyjnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 11.10.2016 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2016 Barth impregnowałeś płyty mgo? Jesli tak to co zastosowales? Dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 11.10.2016 07:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2016 Barth impregnowałeś płyty mgo? Jesli tak to co zastosowales? Dzieki Nie impregnowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
norshall 14.10.2016 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2016 Skrzynka cały czas pełna a pisaliśmy w maju apropos ewentualnych odwiedzin i krótkiej rozmowy na miejcu...;)miałem przypomnieć się w czerwcu po Twojej przeprowadzce - znalazłbyś chwilę w październiku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 18.10.2016 07:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2016 Witaj noshall. Już czyszczę, chociaż robiłem to ze dwa tygodnie temu ...Pisz na priv, podam Ci numer i się umówimy na wizytę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 26.10.2016 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2016 Bart, dam se reke uciac ze pytalem i zapisalem, ale nie moge znalezc.. Jak sterujesz wentylatorami ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 27.10.2016 12:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2016 Bart, dam se reke uciac ze pytalem i zapisalem, ale nie moge znalezc.. Jak sterujesz wentylatorami ? Nie steruję Jak podłaczyłem do zasilacza, tak cały czas chodzą z tą samą prędkością. Utrzymuję poziom poniżej 800ppm w salonie. W sypialni nieco gorzej, bo czasami dobija do 1500ppm, ale to jeszcze kwestia regulacji nawiewników. Na razie nie widzę potrzeby regulowania obrotów i póki co nie będę podłaczał żadnego regulatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 27.10.2016 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2016 Ale pewnie temat rozkminiales jak sie je steruje? Da sie jakos z Fibaro ? Cos wiecej napisz o obecnej konfiguracji: napiecie zasilania jakie masz, ile m3 ? Pomiary z Netatmo ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 28.10.2016 06:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2016 Ale pewnie temat rozkminiales jak sie je steruje? Da sie jakos z Fibaro ? Cos wiecej napisz o obecnej konfiguracji: napiecie zasilania jakie masz, ile m3 ? Pomiary z Netatmo ? Te wentylatory za 10zł z allegro można regulować regulatorem napięciowym. Są takie na allegro po 20-30zł.Jeśli chciałbyś sterować przez fibaro, to do tego służy moduł rgbw: http://www.fibaro.com/pl/system-fibaro/rgbw-controller, ale to dotyczy raczej tych lepszych wentylatorów z PWM. Co do ilości m3 to nie wiem ... Kiedyś mierzyłem, bez reku i bez instalacji kanałowej miałem coś ok. 200 - 250m3. Teraz pewnie ze 150-180m3. Zapewnia mi to utrzymanie ppm'ów poniżej 800, nawet jeśli całą rodziną siedzimy w salonie. Jak dla mnie to w zupełności wystarczające. Póki co przez fibaro steruję podłogówką, grzałką w zasobniku, żaluzjami, oświetleniem LED, oświetleniem zewnętrznym. W planie mam jeszcze podlewanie trawnika, otwieranie bramy garażowej, połączenie z systemem alarmowym (w tym kontrola dostępu, czyli otwieranie drzwi do domu z poziomu smarfona, czujka pożarowa). No i spróbuję wciągnąć do fibaro prognozę pogody, bo wczoraj pyknąłem ogrzewaniem od 13:00-14:00, a o 15:00 pojawiło się słońce i mi przegrzało chałupę do 23,5oC Poprzez Fibaro można fajnie zarządzać wydajnością wentylacji. Mając spięte netatmo z fibaro odczytujesz steżenie CO2 i można napisać prosty algorytm utrzymujący CO2 na poziomie poniżej 800ppm. Wtedy, np. podczas naszej nieobecności wentylacja schodzi automatycznie na min. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 28.10.2016 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2016 Barth , a wygrzewales wylewke? Suszyleś pomieszczenia? Dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 28.10.2016 06:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2016 Barth , a wygrzewales wylewke? Suszyleś pomieszczenia? Dzieki Zaraz po wylaniu tak, ale w sezonie grzewczym odpaliłem jedynie salon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 28.10.2016 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2016 Jakim obecnie napieciem zasilasz wentylator ? A co do ppm-ow to jeszcze raz zapytam czy to Netatmo czy ten miernik bez kalibracji pokazywany kiedys przez ciebie ? Bo juz pisalem o Netatmo w watku o WMG, ze raz ma tendencje do zawyzania w porownaniu do mojego Extech-a. A dwa to ze przy wlaczonej autokalibracji wyniki mogą wogole sie rozjezdzac z rzeczywistoscia. A trzy to wogole bardziej jako wskaznik niz wiarygodny miernik stezenia.A co do twojego stezenia np. w sypialni i ewentualnej regulacji nawiewow - w sypialni o nie za duzej kubaturze ze wzgledu na pow. i skosy oraz przy zamknietych drzwiach i 2 osobach - stezenie wzrastalo mi do ok 2k ppm. I zwiekszanie nawiewu niewiele dawalo. W sypialni zrobilo sie nadcisnienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 28.10.2016 07:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2016 Jakim obecnie napieciem zasilasz wentylator ? Bodajże 26-27V. Nieco podkręciłem samym potencjometrem w zasilaczu buforowym. A co do ppm-ow to jeszcze raz zapytam czy to Netatmo czy ten miernik bez kalibracji pokazywany kiedys przez ciebie ? Cały czas podaję te wyniki z tego mienika z wyświetlaczem, ale mam w tym samym postawione fibaro i wyniki są bardzo zbieżne. Różnica na poziomie +/- 50ppm. Co ciekawe, nawet dwa czujniki netatmo postawione obok siebie potrafią wskazywać różne wartości. Nie potrzebuję jednak bardzo precyzyjnych pomiarów. Nawet +/- 100ppm jest dla mnie akceptowalne. Bo juz pisalem o Netatmo w watku o WMG, ze raz ma tendencje do zawyzania w porownaniu do mojego Extech-a. A dwa to ze przy wlaczonej autokalibracji wyniki mogą wogole sie rozjezdzac z rzeczywistoscia. A trzy to wogole bardziej jako wskaznik niz wiarygodny miernik stezenia. Wiem, czytałem to swego czasu. Ale tak jak pisałem, nie potrzebuję precyzyjnych pomiarów. A co do twojego stezenia np. w sypialni i ewentualnej regulacji nawiewow - w sypialni o nie za duzej kubaturze ze wzgledu na pow. i skosy oraz przy zamknietych drzwiach i 2 osobach - stezenie wzrastalo mi do ok 2k ppm. I zwiekszanie nawiewu niewiele dawalo. W sypialni zrobilo sie nadcisnienie. Miałem nawet 2tys. Troszkę poregulowałem i zszedłem do 1500. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts