Gość TwojPan 13.11.2016 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2016 (edytowane) Poprzez Fibaro można fajnie zarządzać wydajnością wentylacji. Mając spięte netatmo z fibaro odczytujesz steżenie CO2 i można napisać prosty algorytm utrzymujący CO2 na poziomie poniżej 800ppm. Wtedy, np. podczas naszej nieobecności wentylacja schodzi automatycznie na min. Jak działa ta stacja Netatmo-jak ją chcesz spiąć z Fibaro? Mój reku Samsunga z odzyskiem wilgoci i opcją jonizatora,ma możliwość podłączenia czujników stężenia CO2,koszt jednego to ok 300pln.Więc wyszło by taniej niż Netatmo. Napisz proszę jak zamierzasz to spiąć... Dzięki.Pozdrawiam. Edytowane 13 Listopada 2016 przez TwojPan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 15.11.2016 10:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2016 Jak działa ta stacja Netatmo-jak ją chcesz spiąć z Fibaro? Mój reku Samsunga z odzyskiem wilgoci i opcją jonizatora,ma możliwość podłączenia czujników stężenia CO2,koszt jednego to ok 300pln.Więc wyszło by taniej niż Netatmo. Napisz proszę jak zamierzasz to spiąć... Dzięki.Pozdrawiam. Fibaro ma plugin do Netatmo. Wystarczy podać ID i hasło do Netatmo. Podłaczyłem. Działa. Jaki masz model tego reku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 16.11.2016 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2016 (edytowane) Fibaro ma plugin do Netatmo. Wystarczy podać ID i hasło do Netatmo. Podłaczyłem. Działa. Jaki masz model tego reku ? Reku to AN026JSKLKN/EU Samsung Rekuperator 250,sterownik ERV MVR posiada opcję wskazania poziomu CO2,po podłączeniu czujnika.Ja zapłaciłem za niego niecałe 4k pln. Ok,co daje ci ta stacja,poza pomiarami stężenia CO2?Pogodynka jest przecież w Fibaro. Do otwierania garażu,najwygodniejszy jest chyba transponder,mój koleś od fibaro ma tak,że mruga dwukrotnie długimi )można inaczej)wyzwala to sygnał z podłączonego do świateł transpondera i brama się otwiera.Tyle wiem,ale coś podobnego chcę zrobić.Proste i skuteczne.Można też lokalizacją GPS,ale Fibaro jest kapryśne (chyba już się sam przekonałeś ). Edytowane 16 Listopada 2016 przez TwojPan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 16.11.2016 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2016 Reku to AN026JSKLKN/EU Samsung Rekuperator 250,sterownik ERV MVR posiada opcję wskazania poziomu CO2,po podłączeniu czujnika.Ja zapłaciłem za niego niecałe 4k pln. Gdzieś go nabył w takiej cenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 16.11.2016 13:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2016 Reku to AN026JSKLKN/EU Samsung Rekuperator 250,sterownik ERV MVR posiada opcję wskazania poziomu CO2,po podłączeniu czujnika.Ja zapłaciłem za niego niecałe 4k pln. Z tego co widze, to ma on "zwykły" wymiennik krzyżowy, a nie przeciwprądowy i wentylatory chyba AC. A czy 250 nie bedzie za mała do twojego domu ? Robisz GWC ? Ok,co daje ci ta stacja,poza pomiarami stężenia CO2?Pogodynka jest przecież w Fibaro. Pomiar temp. i wilgotności, który jest bardziej precyzyjny niż w bezprzewodowych czujnikach fibaro. Do otwierania garażu,najwygodniejszy jest chyba transponder,mój koleś od fibaro ma tak,że mruga dwukrotnie długimi )można inaczej)wyzwala to sygnał z podłączonego do świateł transpondera i brama się otwiera.Tyle wiem,ale coś podobnego chcę zrobić.Proste i skuteczne.Można też lokalizacją GPS,ale Fibaro jest kapryśne (chyba już się sam przekonałeś ). Za duże ryzyko z tymi światłami ... tym bardziej, że nie mam ogrodzenia. Póki co w zupełności wystarczy mi otwieranie bramy smartfonem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 16.11.2016 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2016 Z tego co widze, to ma on "zwykły" wymiennik krzyżowy, a nie przeciwprądowy i wentylatory chyba AC. A czy 250 nie bedzie za mała do twojego domu ? Robisz GWC ? Pomiar temp. i wilgotności, który jest bardziej precyzyjny niż w bezprzewodowych czujnikach fibaro. Za duże ryzyko z tymi światłami ... tym bardziej, że nie mam ogrodzenia. Póki co w zupełności wystarczy mi otwieranie bramy smartfonem. Czemu ryzyko ? IMHO akceptowalne przy odpowiedniej konfiguracji Fibaro i alarmu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 16.11.2016 19:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2016 Czemu ryzyko ? IMHO akceptowalne przy odpowiedniej konfiguracji Fibaro i alarmu. Nie mam bramy i ogrodzenia W taki sposób każdy mógłby mi otworzyć garaż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 16.11.2016 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2016 Nie mam bramy i ogrodzenia W taki sposób każdy mógłby mi otworzyć garaż He he Nie chodzi o mruganie światłami-to tylko czynność/warunek wysłania przez transponder odpowiedniej częstotliwości (jedynej) do odbiornika. Zmarzłem na budowie,coś zjem i napiszę więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 16.11.2016 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2016 Gdzieś go nabył w takiej cenie? Za taką kwotę,może go kupić każda firma posiadająca zapis w PKD ,że świadczy usługi związane z instalacjami tego typu.Kupiłem to na firmę kumpla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 16.11.2016 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2016 (edytowane) Z tego co widze, to ma on "zwykły" wymiennik krzyżowy, a nie przeciwprądowy i wentylatory chyba AC. A czy 250 nie bedzie za mała do twojego domu ? Robisz GWC ?. Z wycen i wyliczeń 3 firm+obliczenia asolta wynika ,że wystarczy na moje 130m2 wymiana ok 250m3/h ,i to jest raczej bez na potrzeby "przewentylowania"-dla którego nie zamierzam zawyżać jednostki.Niech pracuje nawet na max,ten samsung jest naprawdę jednym z najcichszych na rynku.Bartek mam instrukcję instalacji czujnika CO2 w tym reku-to nie ściema. Planowane jest GGWC,250m rurki 3,2 pod płyta,ale chyba tego nie uruchomię-chyba że mi pomożesz zrobić wymiennik z klimakonwektora Pomiar temp. i wilgotności, który jest bardziej precyzyjny niż w bezprzewodowych czujnikach fibaro. Ok,jak pisałem,moje reku jest z odzyskiem wilgoci (wymiennik celulozowy),a jeśli chodzi o pomiar temp."zaszalałem " i kupiłem chyba najmniejsze a zarazem najdokładniejsze termostaty Etherma eTouch mini.Dwa czujniki temp,mnóstwo bajerów http://www.etherma.com/de/regeltechnik/haustechnik/schalter_und_doseneinbauthermostate/etouch_mini i chyba niczego więcej nie potrzebuję do podłogówki Edytowane 16 Listopada 2016 przez TwojPan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 16.11.2016 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2016 Z tego co widze, to ma on "zwykły" wymiennik krzyżowy, a nie przeciwprądowy i wentylatory chyba AC. BTW. Do zakupu centrali typu ERV(Energy Recovery Ventilator )- przekonał mnie ten post53 i artykuł w nim: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?166065-Rekuperatory-SAMSUNGA/page3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 17.11.2016 07:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2016 He he Nie chodzi o mruganie światłami-to tylko czynność/warunek wysłania przez transponder odpowiedniej częstotliwości (jedynej) do odbiornika. Zmarzłem na budowie,coś zjem i napiszę więcej. Ah... Rozumiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 17.11.2016 07:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2016 Z wycen i wyliczeń 3 firm+obliczenia asolta wynika ,że wystarczy na moje 130m2 wymiana ok 250m3/h ,i to jest raczej bez na potrzeby "przewentylowania"-dla którego nie zamierzam zawyżać jednostki.Niech pracuje nawet na max,ten samsung jest naprawdę jednym z najcichszych na rynku.Bartek mam instrukcję instalacji czujnika CO2 w tym reku-to nie ściema. OK. W sumie rzeczywiście, nie ma co kombinować z przewymiarowanym rekuperatorem. Sam jadę na stałej wentylacji - ok. 150-180m3/h. Od momentu zamieszkania nic nie kręciłem przy wentylatorach i CO2 utrzymuję poniżej 800ppm. Co do twojego reku i czujnika CO2 to mierzy on tą wartość zapewne na wyrzucie, czyli uśrednioną wartość z całego domu. Sądzę, że to Ci się nie przyda. Planowane jest GGWC,250m rurki 3,2 pod płyta,ale chyba tego nie uruchomię-chyba że mi pomożesz zrobić wymiennik z klimakonwektora jasiek71 jest dobry w te klocki. Jego zapytaj czy Ci zrobi. Ok,jak pisałem,moje reku jest z odzyskiem wilgoci (wymiennik celulozowy),a jeśli chodzi o pomiar temp."zaszalałem " i kupiłem chyba najmniejsze a zarazem najdokładniejsze termostaty Etherma eTouch mini.Dwa czujniki temp,mnóstwo bajerów http://www.etherma.com/de/regeltechnik/haustechnik/schalter_und_doseneinbauthermostate/etouch_mini i chyba niczego więcej nie potrzebuję do podłogówki Nie mam doświadczenia z takimi reku, więc nie chcę się wypowiadać. Ja mam żwirowca i póki co nie miałem wilgotności niższej niż 45%. Co do sterowników to musisz uważać gdzie je będziesz montował. Nie mogą być w nasłonecznionej części pomieszczenia i nie mogą być w pobliżu nawiewu ze splita. Ja z góry założyłem u siebie, że nie chcę mieć takich ściennych sterowników stąd fibaro i bezprzewodowe czujniki temperatur z Netatmo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.A.G. 17.11.2016 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2016 Barth wrzuć może jakieś uaktualnienie do dziennika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 17.11.2016 09:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2016 Barth wrzuć może jakieś uaktualnienie do dziennika Nazbierało się tego tyle, że aż mi się nie chce Ale obiecuję, na dniach zacznę uzupełniać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek.M 21.11.2016 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2016 Żeś się nie rozpisał Domek ładnie wygląda:wiggle: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 21.11.2016 14:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2016 Spokojnie, będę uzupełniał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
B_i_U 21.11.2016 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2016 Pięknie Ci to wyszło, zgodnie z zamieszczonymi zdjęciami inspiracji. Te deseczki miałeś takie długie, nie widać łączeń? Nie obawiasz się o trwałość elewacji przy tak ciemnym kolorze grafitowym? PozdrawiamBartek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.A.G. 21.11.2016 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2016 Bartek - jest czad ! Drewno na elewacji - strzał w dziesiątkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniss 21.11.2016 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2016 Dom wyszedł rewelacyjnie!!! Te podcienie są świetne, tak jak i jednakowy kolor garażu i bramy. Jeszcze trawka i będzie można robić fotki do pism o architekturze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts