Marek.M 20.04.2017 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2017 Hmm... Może powiem tak, gdybym miał budować dom od nowa to nic bym nie zmienił No może tylko to, że nie zalałbym rurek w podłodze... Zrobiłbyś tą celulozę nad stropem? I tylko celulozę? Czy może styropian + celuloza? Styropian głównie po to by zrobić w nich te kanały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 20.04.2017 12:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2017 Zrobiłbyś tą celulozę nad stropem? I tylko celulozę? Czy może styropian + celuloza? Styropian głównie po to by zrobić w nich te kanały. Zrobiłbym, ze względu, na łatwiejszą robotę i to, że można więcej samemu zrobić. Minusem jest to, że w celulozie musisz puścić jakieś kanały, za które musisz zapłacić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 26.04.2017 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2017 Masz ciekawy układ jak Ci kładą wełnę za darmo. Bo jakby nie patrzyć to kolejna warstwa. Znamy się od dziecka. Zbyszek,gdybyś zobaczył mój dach,układ domu a wreszcie wiązar i jego stężenia-sam doszedłbyś do wniosku,że nie wszędzie dotrzesz celulozą jak byś chciał.Celuloza jest ok,pisałem o tym wielokrotnie.Sypać w strop-nie widziałem ekonomicznego sensu. Przy łatwym dachu i więźbie dachowej,celulozę można (tak jak rozmawialiśmy) zrobić samemu.U mnie nie byłoby to takie proste.Więc zapakowałem najlepszą wełnę jaką znalazłem na rynku.I tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 26.04.2017 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2017 Hmm... Może powiem tak, gdybym miał budować dom od nowa to nic bym nie zmienił No może tylko to, że nie zalałbym rurek w podłodze... Oby się nie okazało,że popełniłem ten sam błąd opierając system grzewczy na wodnej podłogówce.Za oknem 5-6deg,a ja na 240m2 dachu,mam jedynie zaizolowane 60m2,reszta to sama płyta MFP-a temp w obiekcie utrzymują dwie klimy kanałowe po 3,5kW z PC.Utrzymują póki co 18deg i pompa się wyłącza.Ale bez problemu podnosiłem temp.do 20deg,nawet na ustawionej na PC temp 50deg,czyli był jeszcze zapas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 28.04.2017 10:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2017 Oby się nie okazało,że popełniłem ten sam błąd opierając system grzewczy na wodnej podłogówce.Za oknem 5-6deg,a ja na 240m2 dachu,mam jedynie zaizolowane 60m2,reszta to sama płyta MFP-a temp w obiekcie utrzymują dwie klimy kanałowe po 3,5kW z PC.Utrzymują póki co 18deg i pompa się wyłącza.Ale bez problemu podnosiłem temp.do 20deg,nawet na ustawionej na PC temp 50deg,czyli był jeszcze zapas. Nie miałem na myśli rezygnację całkowitą z podłogówki, bo ta jest baaaardzo potrzebna. Na samym ogrzewaniem nadmuchowym daleko nie zajedziemy. Im zimniej na zewnatrz, tym większy dyskomfort takiego ogrzewania. Przy ujemnych temperaturach załączałem podłogówkę, mimo, że mój split potrafił ogrzać dom nawet przy -15oC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 28.04.2017 10:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2017 Hmm... Może powiem tak, gdybym miał budować dom od nowa to nic bym nie zmienił No może tylko to, że nie zalałbym rurek w podłodze... no i nie dałbym GWC pod domem !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek.M 28.04.2017 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2017 no i nie dałbym GWC pod domem !!!No ja u siebie GWC nie bardzo mogę zrobić, mam wysoko wody gruntowe. Teraz to już z 50 cm od powierzchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 28.04.2017 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2017 no i nie dałbym GWC pod domem !!! No i nydar mial racje.... Jaka miales temp pod domem ? Ja u siebie wygrzalem latem na max do 20oC, minimalnie pod domem mialem ca 12oC, GWC ok 20mb za RSS pod domem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 28.04.2017 11:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2017 No i nydar mial racje.... Miał, miał. Już dawno o tym pisałem na forum. Jaka miales temp pod domem ? W zimie spadło do 5oC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 29.04.2017 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2017 Nie miałem na myśli rezygnację całkowitą z podłogówki, bo ta jest baaaardzo potrzebna. . Ja też nie A jedynie rezygnację z wodnej podłogówki.Zrobiłbym kable,kanałową klimę i PV. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 29.04.2017 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2017 W zimie spadło do 5oC. Fajnie że piszesz jak jest naprawdę. U mnie pod domem "leży" 200mb rurki 32mm. Może kiedyś popłynie przez nie glikol,ale cudów się nie spodziewam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 29.04.2017 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2017 Miał, miał. Już dawno o tym pisałem na forum. W zimie spadło do 5oC. Od ilu startowala temp ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 01.05.2017 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2017 Miał, miał. Już dawno o tym pisałem na forum. W zimie spadło do 5oC. Jak pisałem że zakładanie GWC pod domem to głupi pomysł to wielu kolegów wątpiło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 01.05.2017 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2017 Sprawa jest prosta jeżeli dom nie stoi na źródełku z wodą to pobieranie ciepła przez GWC spod domu ( przy dobrej izolacji podłogi i braku możliwości regeneracji temperaturowej gruntu pod domem - bo to woda jest najlepszym nośnikiem energii w gruncie ) musiało skończyć się wychłodzeniem gruntu pod domem. Ps. przynajmniej wiesz Barth że masz sucho pod podłogą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 05.05.2017 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2017 Jak pisałem że zakładanie GWC pod domem to głupi pomysł to wielu kolegów wątpiło. Jakiekolwiek GWC -to głupi pomysł.Sztuka dla sztuki.Reku z odzyskiem wilgoci i po kłopocie. Ale to moje zdanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek.M 05.05.2017 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2017 Jakiekolwiek GWC -to głupi pomysł.Sztuka dla sztuki.Reku z odzyskiem wilgoci i po kłopocie. Ale to moje zdanie.A jak zrobić samemu odzysk wilgoci? Oczywiście samemu robiąc też rekuperator. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 06.05.2017 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2017 Jakiekolwiek GWC -to głupi pomysł.Sztuka dla sztuki.Reku z odzyskiem wilgoci i po kłopocie. Ale to moje zdanie. Na szczęście tylko Twoje. Sam reku nie da Ci latem chłodnego nawiewu i usunięcia nadmiaru wilgoci a GWC już tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 08.05.2017 06:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2017 Na szczęście tylko Twoje. Sam reku nie da Ci latem chłodnego nawiewu i usunięcia nadmiaru wilgoci a GWC już tak. W cenie GWC masz klimę o znacznie lepszej wydajności niż jakiekolwiek GWC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 08.05.2017 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2017 W cenie GWC masz klimę o znacznie lepszej wydajności niż jakiekolwiek GWC. Mało tego, taki dzień jak dziś, 6 stopni, be słońca, można sobie osłodzić odpalając klimę i poczuć ten ciepły nawiew Nie wiem ile razy klima w ciągu roku jest mistrzem w załatwianiu komfortu termicznego, a czasem służy jako suszarka albo wentylator Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 08.05.2017 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2017 Nie przekonasz mnie do klimy, mam w pracy , często na wyjazdach w cieplejsze okolice i we własnym domu nie chciałem za dopłatą. Mam komfort latem bez klimy. Nie każdy lubi jak mu wieje i hałasuje . A wentylacji klima nie zastąpi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts