Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do EX House - pasywna stodoła

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zrobiłbyś tą celulozę nad stropem? I tylko celulozę? Czy może styropian + celuloza? Styropian głównie po to by zrobić w nich te kanały.

Zrobiłbym, ze względu, na łatwiejszą robotę i to, że można więcej samemu zrobić. Minusem jest to, że w celulozie musisz puścić jakieś kanały, za które musisz zapłacić.

Gość TwojPan
Masz ciekawy układ jak Ci kładą wełnę za darmo. Bo jakby nie patrzyć to kolejna warstwa.

Znamy się od dziecka.

Zbyszek,gdybyś zobaczył mój dach,układ domu a wreszcie wiązar i jego stężenia-sam doszedłbyś do wniosku,że nie wszędzie dotrzesz celulozą jak byś chciał.Celuloza jest ok,pisałem o tym wielokrotnie.Sypać w strop-nie widziałem ekonomicznego sensu.

Przy łatwym dachu i więźbie dachowej,celulozę można (tak jak rozmawialiśmy) zrobić samemu.U mnie nie byłoby to takie proste.Więc zapakowałem najlepszą wełnę jaką znalazłem na rynku.I tyle.

Gość TwojPan
Hmm...

Może powiem tak, gdybym miał budować dom od nowa to nic bym nie zmienił :) No może tylko to, że nie zalałbym rurek w podłodze...

Oby się nie okazało,że popełniłem ten sam błąd opierając system grzewczy na wodnej podłogówce.Za oknem 5-6deg,a ja na 240m2 dachu,mam jedynie zaizolowane 60m2,reszta to sama płyta MFP-a temp w obiekcie utrzymują dwie klimy kanałowe po 3,5kW z PC.Utrzymują póki co 18deg i pompa się wyłącza.Ale bez problemu podnosiłem temp.do 20deg,nawet na ustawionej na PC temp 50deg,czyli był jeszcze zapas.

Oby się nie okazało,że popełniłem ten sam błąd opierając system grzewczy na wodnej podłogówce.Za oknem 5-6deg,a ja na 240m2 dachu,mam jedynie zaizolowane 60m2,reszta to sama płyta MFP-a temp w obiekcie utrzymują dwie klimy kanałowe po 3,5kW z PC.Utrzymują póki co 18deg i pompa się wyłącza.Ale bez problemu podnosiłem temp.do 20deg,nawet na ustawionej na PC temp 50deg,czyli był jeszcze zapas.

Nie miałem na myśli rezygnację całkowitą z podłogówki, bo ta jest baaaardzo potrzebna. Na samym ogrzewaniem nadmuchowym daleko nie zajedziemy. Im zimniej na zewnatrz, tym większy dyskomfort takiego ogrzewania. Przy ujemnych temperaturach załączałem podłogówkę, mimo, że mój split potrafił ogrzać dom nawet przy -15oC.

Sprawa jest prosta jeżeli dom nie stoi na źródełku z wodą to pobieranie ciepła przez GWC spod domu ( przy dobrej izolacji podłogi i braku możliwości regeneracji temperaturowej gruntu pod domem - bo to woda jest najlepszym nośnikiem energii w gruncie ) musiało skończyć się wychłodzeniem gruntu pod domem.

Ps. przynajmniej wiesz Barth że masz sucho pod podłogą. :cool:

Gość TwojPan
Jak pisałem że zakładanie GWC pod domem to głupi pomysł to wielu kolegów wątpiło. :(

Jakiekolwiek GWC -to głupi pomysł.Sztuka dla sztuki.Reku z odzyskiem wilgoci i po kłopocie.

Ale to moje zdanie.

W cenie GWC masz klimę o znacznie lepszej wydajności niż jakiekolwiek GWC.

Mało tego, taki dzień jak dziś, 6 stopni, be słońca, można sobie osłodzić odpalając klimę i poczuć ten ciepły nawiew :)

Nie wiem ile razy klima w ciągu roku jest mistrzem w załatwianiu komfortu termicznego, a czasem służy jako suszarka albo wentylator :p