Barth3z 17.02.2014 14:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2014 Moj przyklad z papierosem, to dowod na to ze to co w zasadzie sie nie miesza.... i jak niewiele potrzeba. Spróbuję u siebie Praktycznie nic nie tracę. Tylko to, że jeśli będzie zaciągało to będę musiał ten pion wyciągnąć na zewn. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 17.02.2014 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2014 Trochę uciekamy w swoje mądrości, pisząc że zbiornik izolowany generuje straty nasuwa się automatycznie że przez Twój stryszek też będzie strata jak i przez całą resztę izolacji.Następnie powietrze które musiałeś podgrzać niweluję stratę przez dach do zera, to energia którą musiałeś wyprodukować więc strata, następnie zysk przez dach (niwelacja) wychodzi zero? kubatura do ogrzania chyba większa niż niwelacja strat przez dach, moim zdaniem to się nie opłaca ponieważ i tak ściągasz to powietrze na duł do centrali (tylko że Ty piszesz bezużytecznego powietrza więc reku dostanie mniej energii) i możesz wszystko co na strychu zrobić w pomieszczeniu technicznym. Zyskujesz wtedy kilka metrów izolacji której nie musisz stosować. Co do odpowietrzenia kanalizy to można by zrobić skrzynię 0,5m3 izolowaną, (ze strychu izolacji starczy na pewno)na powrocie między anemostatami a centralą wydaje mi się że powinno działać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 17.02.2014 15:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2014 rafał, rozważmy dwie opcje: Izolacja nakrokwiowa o U=0,1 i straty przez ten "trójkącik" vs. izolacja dociągnięta tylko do jętek i izolowanie kanałów przebiegających nad poddaszem użytkowym. W którym wariancie powietrze wyciągowe bardziej Ci się wychłodzi ? Sądzę, że w drugiej wersji.Tak samo z zasobnikiem. Dzięki izolacji do kalenicy, mogę spokojnie wstawiać w tą przestrzeń zasobnik bez obawy na straty jakie byłyby gdyby ten zasobnik stał nad poddaszem użytkowym w drugiej wersji wykonania, czyli izolacja tylko do jętek. Jeśli natomiast miałeś na myśli porównanie czy w tej przestrzeni, czy w kotłowni w obrębie domu to faktem jest, że umiejscowienie zasobnika zasobnika w okresie zimowym nie ma znaczenia czy w kotłowni czy na poddaszu użytkowym. Ale w okresie letnim zyskujemy, bo temp. panująca w tym "trójkąciku" będzie znacznie wyższa niż w domu. Ale to są takie detale, że nawet nie próbuję nikogo przekonywać. Chcę jednak podkreślić to, że najpierw wybrałem izolację nakrokwiową, ze względu na jej zalety.Później wybrałem wentylację wywiewną nydara. Połączenie jednego i drugiego bardzo ładnie sięzazębia i wychodzi na plus. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 17.02.2014 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2014 (edytowane) rafał, rozważmy dwie opcje: Izolacja nakrokwiowa o U=0,1 i straty przez ten "trójkącik" vs. izolacja dociągnięta tylko do jętek i izolowanie kanałów przebiegających nad poddaszem użytkowym. W którym wariancie powietrze wyciągowe bardziej Ci się wychłodzi ? Sądzę, że w drugiej wersji. Ja planuję całą instalacje robić pod warstwą izolacji. Tak samo z zasobnikiem. Dzięki izolacji do kalenicy, mogę spokojnie wstawiać w tą przestrzeń zasobnik bez obawy na straty jakie byłyby gdyby ten zasobnik stał nad poddaszem użytkowym w drugiej wersji wykonania, czyli izolacja tylko do jętek. dzięki instalacji od środka mogę wszystko przenieść do pomieszczenia technicznego na parterze i ogrzewać tak samo jak Ty na strychu. Jeśli natomiast miałeś na myśli porównanie czy w tej przestrzeni, czy w kotłowni w obrębie domu to faktem jest, że umiejscowienie zasobnika zasobnika w okresie zimowym nie ma znaczenia czy w kotłowni czy na poddaszu użytkowym. Ale w okresie letnim zyskujemy, bo temp. panująca w tym "trójkąciku" będzie znacznie wyższa niż w domu. Ale to są takie detale, że nawet nie próbuję nikogo przekonywać. Jeżeli to taka różnica to musisz popracować nad poprawieniem izolacji termicznej no i w zimę żebyś nie wychłodził tego zasobnika:) Chcę jednak podkreślić to, że najpierw wybrałem izolację nakrokwiową, ze względu na jej zalety. Później wybrałem wentylację wywiewną nydara. Połączenie jednego i drugiego bardzo ładnie sięzazębia i wychodzi na plus. Twój wybór, powodzenia w budowie. Edytowane 17 Lutego 2014 przez rafał2011 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 17.02.2014 20:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2014 (edytowane) Jeżeli to taka różnica to musisz popracować nad poprawieniem izolacji termicznej no i w zimę żebyś nie wychłodził tego zasobnika:) A czy nie mówiłem: "Ale to są takie detale, że nawet nie próbuję nikogo przekonywać." Ale jeśli coś źle robię, coś można poprawić albo zrobić taniej to z chęcią przeanalizuję. Edytowane 17 Lutego 2014 przez Barth3z Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 17.02.2014 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2014 (edytowane) A czy nie mówiłem: "Ale to są takie detale, że nawet nie próbuję nikogo przekonywać." Ale jeśli coś źle robię, coś można poprawić albo zrobić taniej to z chęcią przeanalizuję. Ja na Twoim miejscu zrobiłbym bez sufitu na piętrze czyli wykończone do kalenicy chociaż częściowo, wtedy łapałbym powietrze bez tych przejść przez sufit, Edytowane 17 Lutego 2014 przez rafał2011 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 18.02.2014 07:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2014 Ja na Twoim miejscu zrobiłbym bez sufitu na piętrze czyli wykończone do kalenicy chociaż częściowo, wtedy łapałbym powietrze bez tych przejść przez sufit, To jest droższe rozwiązanie. Wymaga wykończenia wiekszej powierzchni oraz wymaga przeciągnięcia kanałów do każdego z pomieszczeń. Poza tym pozbywam się przestrzeni nad poddaszem użytkowym. A taka przestrzeń czasami się przydaje. Można np. przenieść tam reku, zasobnik z CWU i uzyskać kilka m2 na parterze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 18.02.2014 11:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2014 J Jeżeli to taka różnica to musisz popracować nad poprawieniem izolacji termicznej no i w zimę żebyś nie wychłodził tego zasobnika:) Oto przykładowe różnice strat dobowych zasobników: Straty dobowe (kWh/dobę) Koszty miesięczne strat (zł) Zasobnik Biawar 100L 1,35 7,00 Zasobnik Biawar 150L 1,52 7,88 Zasobnik Biawar 220L 1,8 9,33 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzes124 18.02.2014 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2014 Standardowe ocieplenia zbiorników są o kant d... rozbić. Zrobisz dobre ocieplenie i straty będą pomijalne. Poza tym zbiornik masz w domu, więc to taka starta a nie strata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lakusz 27.02.2014 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2014 W dalszym oczekiwaniu na projekt dostałem świetne wizualizacje. [ATTACH=CONFIG]229616[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]229617[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]229618[/ATTACH] Mam takie pytanie, czy wiesz już jak zrobisz drewniane elementy zew - chodzi mi szczególnie o okiennice suwaną (tak się domyślam) na poddaszu - widać ją na pierwszej focie? Pytanie drugie: Taras, między słupami jest spora odległość czy nie obawiasz się że belki będą się zbytnio wyginać, oraz czy nie boisz się ze cała konstrukcja Ci się złoży, bo nie robisz zastrzałów ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 05.05.2014 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2014 hej, jak tam postępy w realizacji? na jakim etapie właśnie stoisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 05.05.2014 18:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2014 Mam takie pytanie, czy wiesz już jak zrobisz drewniane elementy zew - chodzi mi szczególnie o okiennice suwaną (tak się domyślam) na poddaszu - widać ją na pierwszej focie? Pytanie drugie: Taras, między słupami jest spora odległość czy nie obawiasz się że belki będą się zbytnio wyginać, oraz czy nie boisz się ze cała konstrukcja Ci się złoży, bo nie robisz zastrzałów ? Temat tak odległy, że nie zastanawiałem się nad tym. Ani nad okiennicami, ani nad tarasem. To są rzeczy, które nie wpływają zbytnio na budowę samego budynku, a to w pierwszym kroku jest ważniejsze. hej, jak tam postępy w realizacji? na jakim etapie właśnie stoisz? Stoję .. i prawdopodobnie nie wystartuję z budową wg tego projektu ... Zdecydowałem się na parterówkę wg koncepcji kszhu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 05.05.2014 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2014 a cóż tak? co Cię przekonało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 05.05.2014 18:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2014 a cóż tak? co Cię przekonało? Cena i możliwość wykonania większości prac samodzielnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 05.05.2014 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2014 że taniej? mi Twoja obecna koncepcja się podoba na pasywny. ale Twoja decyzja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzes124 06.05.2014 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2014 Barth3z popraw mnie jeśli się mylę, ale wydaje mi się, że chcesz zastosować u siebie wylewki przemysłowe.Tez mi się to podoba, ale nie miałem jeszcze okazji na żywo w żadnym domu widzieć.Głównie chodzi mi o to, jaka w odczuciu ciepła/chłodu jest taka podłoga? Bardziej jak płytki, czy panele?Jeśli bardziej w kierunku płytek, to może być trochę niekomfortowo w lecie, zwłaszcza że często na bosaka deptam po domu.Znasz ten temat bliżej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 06.05.2014 15:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2014 Barth3z popraw mnie jeśli się mylę, ale wydaje mi się, że chcesz zastosować u siebie wylewki przemysłowe. Tez mi się to podoba, ale nie miałem jeszcze okazji na żywo w żadnym domu widzieć. Głównie chodzi mi o to, jaka w odczuciu ciepła/chłodu jest taka podłoga? Bardziej jak płytki, czy panele? Jeśli bardziej w kierunku płytek, to może być trochę niekomfortowo w lecie, zwłaszcza że często na bosaka deptam po domu. Znasz ten temat bliżej? Nie wiem co masz na myśli pisząc wylewki przemysłowe. Chodzi Ci o zacierkę posadzki betonowej czy posadzki żywiczno-epoksydowe ? Ja swego czasu myślałem nad posadzką zatartą na "gotowo". Niestety, ale nigdzie nie spotkałem tego rozwiązania - w kontekście domu jednorodzinnego. Trzeba będzie zaryzykować Co do komfortu, to raczej będzie to bliżej płytek niż paneli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzes124 06.05.2014 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2014 Dzięki za info. Też właśnie chce iść w jedno z tych rozwiązań, ale jest parę wątpliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 08.05.2014 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2014 hej. masz jakieś namiary na firmy z oknami co maja okna do domu pasywnego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 08.05.2014 17:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2014 hej. masz jakieś namiary na firmy z oknami co maja okna do domu pasywnego? Nie. Nie szukałem. W większości otworów okiennych mam zamiar osadzać same pakiety szybowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts