Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do EX House - pasywna stodoła

Recommended Posts

Gość TwojPan

Napisz co z tego będzie. Też chciałem zostawić dodatkowe kanały na dole ale właśnie opisywali na forum dom chyba MAGa w którym to nie wyszło i zrezygnowałem. Szkoda, że nie masz więcej nawiewów, podobno na zachodzie robią w każdej sypialni nawiew (na dole) i wyciąg (na górze). Ja u siebie na 100% dokładam przepustnicę, która odetnie na noc strefę dzienną. Już leży z siłownikiem tylko nie mam czasu. Sprawdziłem, że te jest duża różnica, nawet między 1 a dwiema osobami śpiącymi w sypialni. Myślę, że zamknięcie strefy dziennej pozwoli zmniejszyć wentylację o połowę, żeby utrzymać to samo CO2 w nocy w sypialni.

Teraz już po ptakach :)

Bardzo żałuję, że nie posłuchałem nydara i nie dopatrzyłem się tego (wydech górą, a nawiew dołem) nawet z tych zdjęć chyba z Francji które prezentował Barth.

Co z tego wyjdzie? Sypialnie są na tyle "blisko" korytarza z nadmuchem z dołu (2x75mm) że Netatmo po nocy zgłosi nadmiar CO2. Może gdybym zamienił nitki nadmuchowe w sypialniach na wyciągowe, zredukował je na anemostatach-wtedy miało by to sens. Przeciągałbym nawiewane powietrze z dołu w korytarzu przez sypialnie do wyciągów.Boję się tylko podciśnienia, choć moje reku ma opcję samoregulacji ciśnień, ale do jakiego stopnia-nie wiem. Trzeba by ustawiać cały układ reku od nowa.Ale chyba tak powinno być. Nadmuchiwane powietrze z dołu, opodal wyciągów w sypialniach, zabierałoby cały syf który wydychamy nocą. Ważne, aby zrównoważyć ten układ. Spróbuję, Netatmo wskaże mi drogę :)

Edytowane przez TwojPan

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość TwojPan
Nie ma takie opcji, nawet jakbyś miał 100% wilgotności przy 0stC i tak będzie przesuszanie.

Nie masz racji Zbyszek.Mój Samsung z odzyskiem wilgoci (wymiennik celulozowy) spisuje się świetnie jak do tej pory. tak jak dziś, na zewnątrz wilgotność 85%, a ja mam w sypialniach 50%. Największymi mrozami też się nie przestraszył, bo podawał nigdy nie mniej a niżeli 43% wilgotności. Pomimo tego, że nie ma grzałek i pracował z pauzami.

Teraz już po ptakach :)

Bardzo żałuję, że nie posłuchałem nydara i nie dopatrzyłem się tego (wydech górą, a nawiew dołem) nawet z tych zdjęć chyba z Francji które prezentował Barth.

Witam

Czyli co, lepiej jak nawiewy dołem przy samej podłodze w wyciąg pod sufitem? Pytam bo u mnie rury od WM pociągnięte pod płytą fundamentową i nawet lepiej by było ich już nie przedłużać(nawiewy) do sufitu tylko założyć puszki rozprężne przy podłodze w salonie i pokojach.

Gość TwojPan

Tak to wygląda u mnie:

U mnie teraz o wygląda tak.Sypialnia i pokój syna, po nocy.

Nie wiem, czy to zasługa filtra F8 z reku, ale wygląda na to, że jest ok.Muszę spróbować podawać powietrze od dołu, a wyciągać anemostatami którymi nawiewam.Może dało by się zaoszczędzić jeszcze nieco na mniejszej stracie z reku.

1.jpg

2.jpg

Gość TwojPan
Witam

Czyli co, lepiej jak nawiewy dołem przy samej podłodze w wyciąg pod sufitem? Pytam bo u mnie rury od WM pociągnięte pod płytą fundamentową i nawet lepiej by było ich już nie przedłużać(nawiewy) do sufitu tylko założyć puszki rozprężne przy podłodze w salonie i pokojach.

Ja bym tak zrobił...To znaczy zrobiłem, ale tylko 4 nitki 75mm. Mogłem wszystkie zrobić tak jak ty. I tak się cieszę, że mam nawiew 2x75mm w kuchni w cokole,a drugie 2x75mm w części nocnej przy sypialniach.

Bartek kiedyś to zapodał.Wklejam ponownie.

swiat.jpg

polska.jpg

Edytowane przez TwojPan

Nie masz racji Zbyszek.Mój Samsung z odzyskiem wilgoci (wymiennik celulozowy) spisuje się świetnie jak do tej pory. tak jak dziś, na zewnątrz wilgotność 85%, a ja mam w sypialniach 50%. Największymi mrozami też się nie przestraszył, bo podawał nigdy nie mniej a niżeli 43% wilgotności. Pomimo tego, że nie ma grzałek i pracował z pauzami.

No tak, za pomniałem, że poszedłeś w takie cuda. Ile kosztował reku i jaki przepływ max?

Ja bym tak zrobił...To znaczy zrobiłem, ale tylko 4 nitki 75mm. Mogłem wszystkie zrobić tak jak ty. I tak się cieszę, że mam nawiew 2x75mm w kuchni w cokole,a drugie 2x75mm w części nocnej przy sypialniach.

Jak ktoś chce więcej dmuchać to 4x75mm może być mało, bo to tylko 320m2/h max. bez uwzględnienia długości (oporów)

U mnie teraz o wygląda tak.Sypialnia i pokój syna, po nocy.

Nie wiem, czy to zasługa filtra F8 z reku, ale wygląda na to, że jest ok.Muszę spróbować podawać powietrze od dołu, a wyciągać anemostatami którymi nawiewam.Może dało by się zaoszczędzić jeszcze nieco na mniejszej stracie z reku.

Bardzo dobre wartości. Nic więcej nie trzeba :)

Też mam w sypialni doprowadzony zarówno nawiew jak i wyciąg, tylko niestety oba w suficie. Wyciąg jeszcze zaślepiony (nie wykrojona dziura w suficie) i nie korzystam z niego, ale chyba trzeba będzie przetestować.

Gość TwojPan
No tak, za pomniałem, że poszedłeś w takie cuda. Ile kosztował reku i jaki przepływ max?

Wydajność powietrza (max./śr./min.) m3/min 260/250/180. Nie opuszczam najmniejszego biegu, a nawet tryb Silent -pewnie poniżej 180 m3/h.Ten reku ma możliwość zmiany charakterystyki pracy wentyli.Można to zrobić z poziomu ustawień na płycie głównej.Zapłaciłem za niego 4k pln plus 170pln sterownik.

Jak ktoś chce więcej dmuchać to 4x75mm może być mało, bo to tylko 320m2/h max. bez uwzględnienia długości (oporów)

latem się pobawię.Zostawię te 4 nitki otwarte na max,a w sypialniach z nadmuchów w suficie zrobię wyciągi.Może uda się wtedy dmuchać tyle ile zawsze chciałem czyli po 30m3/h na osobę.

Bardzo ciekawe macie spostrzezenia Panowie. Zawsze sie sklanialem ku nydarowej wyporowej wentylacji ale mnie "specjalisci" odwodzili od niej.

No i zonie nagadali ze bedzie pizdzic po nogach jak nawiew na dole wiec sie boi tego rozwiazania. Ale jak jej wasze wkresy pokaze to pewnie zmieni zdanie.

Jako ze u mnie wciaz wszystko w planach to mam pytania do Was o prawidlowosc moich planow:

Na parterze bede mial salono-jadalnio-kuchnie (ok 55m2) spizarnie, lazienke, pokoj goscinny i przedsionek (tu mysle zrobic wszystko standardowo gora bo boje sie w kuchni nawiewac zeby mi w salonie nie smierdzialo zbyt dlugo.

Na pietrze bede mial 3 sypialnie, 1 lazienke, 1 pralnie i 1 garderobe - zrobic nawiewy w pokojach tylko na dole a wyciagi gora w lazienkach/pralni/garderobie ? (czy i nawiew i wywiew w pokojach (tylko jak to pozniej zbilansowac z wyciagami w brudnych pomieszczeniach).

Aha najwazniejsze: chata ma byc bardzo szczelna i ciepla wiec planuje ogrzewac cieplym powietrzem - cos jak p. Maciek z

http://www.domrzeczywisciepasywny.pl/pytanie-nr-1.html

(czyli temp nawiewu okolo +35-40).

Czy przy takim cieplym powietrzu ciagle zadziala wypor ? (raczej nie)

A moze cieplejsze powietrze nawiewane moze byc gora i i tak sie pozbedzie CO2 ? - Gdzie jakies sensowne poczytac rzeczy o CO2 vs O2 w zaleznosci od temperatury ?

Bylem u niego w domu i pokazywal mi czujnik CO2 z tym ze nie w sypialni po nocy tylko w dzien w salonie i bylo oki......

Mozecie sie pochylic nad tym problemem przez chwile bazujac na Waszych, dosc juz pokaznych, doswiadczeniach z WM?

Dzieki

Bardzo ciekawe macie spostrzezenia Panowie. Zawsze sie sklanialem ku nydarowej wyporowej wentylacji ale mnie "specjalisci" odwodzili od niej.

I bardzo dobrze.

Wentylacja wyporowa działa tylko z GWC, i dlatego piździ po nogach. Teraz z GWC mam raptem 4oC i nie wyobrażam sobie nawiewać takiej temperatury na stopy.

Na parterze bede mial salono-jadalnio-kuchnie (ok 55m2) spizarnie, lazienke, pokoj goscinny i przedsionek (tu mysle zrobic wszystko standardowo gora bo boje sie w kuchni nawiewac zeby mi w salonie nie smierdzialo zbyt dlugo.

Na pietrze bede mial 3 sypialnie, 1 lazienke, 1 pralnie i 1 garderobe - zrobic nawiewy w pokojach tylko na dole a wyciagi gora w lazienkach/pralni/garderobie ? (czy i nawiew i wywiew w pokojach (tylko jak to pozniej zbilansowac z wyciagami w brudnych pomieszczeniach).

Na twoim miejscu bym nie kombinował tylko zrobił wszystko tradycyjnie. Jedynie dorzuciłbym np. przepustnice oczkową aby na noc zmniejszać strumień powietrza na parterze.

Aha najwazniejsze: chata ma byc bardzo szczelna i ciepla wiec planuje ogrzewac cieplym powietrzem - cos jak p. Maciek z

http://www.domrzeczywisciepasywny.pl/pytanie-nr-1.html

(czyli temp nawiewu okolo +35-40).

Baaardzo ryzykowne podejście. Po pierwsze nie jestem zwolennikiem ogrzewania nadmuchowego, bo nie jest komfortowe, po drugie ogrzewanie aristonkiem będzie miało krótki żywot. Tam jest sprężarka, która może pracować maksymalnie 8h/dobę.

Kolejna rzecz, to dom p. Macieja jest malutki, raptem 89m2 i zamieszkują go 2 osoby.

Czy przy takim cieplym powietrzu ciagle zadziala wypor ? (raczej nie)

A moze cieplejsze powietrze nawiewane moze byc gora i i tak sie pozbedzie CO2 ? - Gdzie jakies sensowne poczytac rzeczy o CO2 vs O2 w zaleznosci od temperatury ?

Bylem u niego w domu i pokazywal mi czujnik CO2 z tym ze nie w sypialni po nocy tylko w dzien w salonie i bylo oki......

Mozecie sie pochylic nad tym problemem przez chwile bazujac na Waszych, dosc juz pokaznych, doswiadczeniach z WM?

Dzieki

Nie kombinuj, zrób normalną wentylacje mechaniczna wraz z ogrzewaniem podłogowym (nawet elektryczne, jesli dom bedzie ciepły).

Gość TwojPan

Nie kombinuj, zrób normalną wentylacje mechaniczna wraz z ogrzewaniem podłogowym (nawet elektryczne, jeśli dom będzie ciepły).

Gdybym miał ponownie rozkładać nitki wentylacji, wszystkie nawiewy zrobiłbym od dołu-prowadząc je w ociepleniu pod PF, wyciągi w sufitach. I jeszcze mam szansę tak zrobić.

Wiecie co Panowie, chyba nieco należałoby zmienić podejście do WM. W obecnym wymiarze, z takiego układu korzyści, począwszy od finansowych- ma tylko ...instalator. Wydaje się, że można ekonomiczniej, bez szaleństw z przewymiarowanym na "przewentylowanie" reku, bez dmuchania więcej a niżeli 30-40m3/h na osobę a co za tym idzie z mniejszą stratą na wentylacji.Tylko należałoby przestać czytac te forumowe pierdoły, forumowych pseudo guru.

Te screeny które wrzuciłem, a które Bartek kiedyś już wklejał-powinny być lekturą obowiązkową przy instalacji WM. Nawiew od dołu, wyciągi górą.Tak przynajmniej powinno to wyglądać w pomieszczeniach gdzie przebywamy najdłużej. A przy takim "rozłożeniu" reku, ,moim zdaniem-dało by się dmuchać 30m3/h na osobę, nie doprowadzając do przekroczenia CO2 w pomieszczeniach typu sypialnia czy salon. jak się ociepli, będę próbował. Teraz reku się zatrzymuje co jakiś czas i odmraża :) Więc nici z doświadczeń. Muszę pomyśleć o GGWC.

Te screeny które wrzuciłem, a które Bartek kiedyś już wklejał-powinny być lekturą obowiązkową przy instalacji WM. Nawiew od dołu, wyciągi górą.Tak przynajmniej powinno to wyglądać w pomieszczeniach gdzie przebywamy najdłużej.

Te obrazki dotyczą czegoś innego, mianowicie przedstawiają typową wentylację wyporową, która działa w bardzo wysokich pomieszczeniach (5-6 metrów) - zwróć uwagę na wysokość osób na tych obrazkach względem pomieszczenia. Warstwowy rozkład powietrza nie jest możliwy w domach jak nasze. Koncentracja CO2 jest w miarę równomierna w pomieszczeniach o wysokości 2,5-2,8m. Poza tym obrazki przedstawiają wentylację wyporową, gdzie temperatura nawiewu jest znacznie niższa niż w przypadku typowej wentylacji mechanicznej z rekuperatorem.

Wg mnie jedyne co warto zrobić to właśnie odcinać część dzienną domu od części sypialnianej. Żałuję, że tego nie zrobiłem ... choć jeszcze nic straconego ;)

Gość TwojPan
Te obrazki dotyczą czegoś innego, mianowicie przedstawiają typową wentylację wyporową, która działa w bardzo wysokich pomieszczeniach (5-6 metrów) - zwróć uwagę na wysokość osób na tych obrazkach względem pomieszczenia. Warstwowy rozkład powietrza nie jest możliwy w domach jak nasze. Koncentracja CO2 jest w miarę równomierna w pomieszczeniach o wysokości 2,5-2,8m. Poza tym obrazki przedstawiają wentylację wyporową, gdzie temperatura nawiewu jest znacznie niższa niż w przypadku typowej wentylacji mechanicznej z rekuperatorem.

Wg mnie jedyne co warto zrobić to właśnie odcinać część dzienną domu od części sypialnianej. Żałuję, że tego nie zrobiłem ... choć jeszcze nic straconego ;)

Z moich obserwacji wynika jednak, że nawiewniki od dołu poprowadzone pod PF, mają o co najmniej 1deg wyższą temp, nie ma odczucia "spadającego" na głowę chłodniejszegon powietrza a przy podłogòwce mając taki nadmuch w cokole w meblach kuchennych, nigdy nie czułem chłodu w nogi.

Nie wiem, zawsze wydawało mi się, że wyciągi powinny być w sypialniach na suficie i odbierać to co wydychamy.

Z moich obserwacji wynika jednak, że nawiewniki od dołu poprowadzone pod PF, mają o co najmniej 1deg wyższą temp, nie ma odczucia "spadającego" na głowę chłodniejszegon powietrza a przy podłogòwce mając taki nadmuch w cokole w meblach kuchennych, nigdy nie czułem chłodu w nogi.

Pisząc o chłodzie miałem na myśli typową wentylację wyporową, w której nie ma rekuperatora. Nawiewasz wtedy powietrze z gwc. Natomiast powietrze z wentylacji mechanicznej (mieszającej) powinno mieć niższą temperaturę niż temperatura pomieszczenia, aby świeże "opadało" a nie snuło się pod sufitem do wyciągów. W typowej wentylacji mechanicznej z rekuperatorem nie ma mowy o odczuciu chłodnego powietrza spadającego na głowę.

Nie wiem, zawsze wydawało mi się, że wyciągi powinny być w sypialniach na suficie i odbierać to co wydychamy.

Hmmm... sypialnia pod względem wentylacji jest dość specyficznym pomieszczeniem. Możliwe, że akurat w tym pomieszczeniu nawiew przy podłodze a wyciąg w suficie będzie bardziej skuteczny niż typowa wentylacja z nawiewem z sufitu. W sypialni może zadziałać pseudo wypór, ponieważ powietrze wydychamy na niższym poziomie niż w pozostałych pomieszczeniach. Również ruch jest znacznie mniejszy co pozwala na uwarstwienie powietrza.