Gość TwojPan 13.03.2018 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2018 (edytowane) Napisz co z tego będzie. Też chciałem zostawić dodatkowe kanały na dole ale właśnie opisywali na forum dom chyba MAGa w którym to nie wyszło i zrezygnowałem. Szkoda, że nie masz więcej nawiewów, podobno na zachodzie robią w każdej sypialni nawiew (na dole) i wyciąg (na górze). Ja u siebie na 100% dokładam przepustnicę, która odetnie na noc strefę dzienną. Już leży z siłownikiem tylko nie mam czasu. Sprawdziłem, że te jest duża różnica, nawet między 1 a dwiema osobami śpiącymi w sypialni. Myślę, że zamknięcie strefy dziennej pozwoli zmniejszyć wentylację o połowę, żeby utrzymać to samo CO2 w nocy w sypialni. Teraz już po ptakach Bardzo żałuję, że nie posłuchałem nydara i nie dopatrzyłem się tego (wydech górą, a nawiew dołem) nawet z tych zdjęć chyba z Francji które prezentował Barth. Co z tego wyjdzie? Sypialnie są na tyle "blisko" korytarza z nadmuchem z dołu (2x75mm) że Netatmo po nocy zgłosi nadmiar CO2. Może gdybym zamienił nitki nadmuchowe w sypialniach na wyciągowe, zredukował je na anemostatach-wtedy miało by to sens. Przeciągałbym nawiewane powietrze z dołu w korytarzu przez sypialnie do wyciągów.Boję się tylko podciśnienia, choć moje reku ma opcję samoregulacji ciśnień, ale do jakiego stopnia-nie wiem. Trzeba by ustawiać cały układ reku od nowa.Ale chyba tak powinno być. Nadmuchiwane powietrze z dołu, opodal wyciągów w sypialniach, zabierałoby cały syf który wydychamy nocą. Ważne, aby zrównoważyć ten układ. Spróbuję, Netatmo wskaże mi drogę Edytowane 13 Marca 2018 przez TwojPan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 13.03.2018 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2018 Nie ma takie opcji, nawet jakbyś miał 100% wilgotności przy 0stC i tak będzie przesuszanie. Nie masz racji Zbyszek.Mój Samsung z odzyskiem wilgoci (wymiennik celulozowy) spisuje się świetnie jak do tej pory. tak jak dziś, na zewnątrz wilgotność 85%, a ja mam w sypialniach 50%. Największymi mrozami też się nie przestraszył, bo podawał nigdy nie mniej a niżeli 43% wilgotności. Pomimo tego, że nie ma grzałek i pracował z pauzami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
the_anonim 14.03.2018 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2018 Teraz już po ptakach Bardzo żałuję, że nie posłuchałem nydara i nie dopatrzyłem się tego (wydech górą, a nawiew dołem) nawet z tych zdjęć chyba z Francji które prezentował Barth. Witam Czyli co, lepiej jak nawiewy dołem przy samej podłodze w wyciąg pod sufitem? Pytam bo u mnie rury od WM pociągnięte pod płytą fundamentową i nawet lepiej by było ich już nie przedłużać(nawiewy) do sufitu tylko założyć puszki rozprężne przy podłodze w salonie i pokojach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 14.03.2018 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2018 Tak to wygląda u mnie: U mnie teraz o wygląda tak.Sypialnia i pokój syna, po nocy. Nie wiem, czy to zasługa filtra F8 z reku, ale wygląda na to, że jest ok.Muszę spróbować podawać powietrze od dołu, a wyciągać anemostatami którymi nawiewam.Może dało by się zaoszczędzić jeszcze nieco na mniejszej stracie z reku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 14.03.2018 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2018 (edytowane) Witam Czyli co, lepiej jak nawiewy dołem przy samej podłodze w wyciąg pod sufitem? Pytam bo u mnie rury od WM pociągnięte pod płytą fundamentową i nawet lepiej by było ich już nie przedłużać(nawiewy) do sufitu tylko założyć puszki rozprężne przy podłodze w salonie i pokojach. Ja bym tak zrobił...To znaczy zrobiłem, ale tylko 4 nitki 75mm. Mogłem wszystkie zrobić tak jak ty. I tak się cieszę, że mam nawiew 2x75mm w kuchni w cokole,a drugie 2x75mm w części nocnej przy sypialniach. Bartek kiedyś to zapodał.Wklejam ponownie. Edytowane 14 Marca 2018 przez TwojPan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 14.03.2018 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2018 nie boicie się zaciągania śmierdzącego powietrza np z kuchni, po gotowaniu, do sypialni?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 14.03.2018 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2018 nie boicie się zaciągania śmierdzącego powietrza np z kuchni, po gotowaniu, do sypialni?? Ale jak....? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 14.03.2018 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2018 Ale jak....? bo rozumiem że wywiewy są tylko w sypialniach ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 14.03.2018 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2018 bo rozumiem że wywiewy są tylko w sypialniach ? Nie. Tam gdzie są potrzebne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibuch 16.03.2018 06:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2018 Nie masz racji Zbyszek.Mój Samsung z odzyskiem wilgoci (wymiennik celulozowy) spisuje się świetnie jak do tej pory. tak jak dziś, na zewnątrz wilgotność 85%, a ja mam w sypialniach 50%. Największymi mrozami też się nie przestraszył, bo podawał nigdy nie mniej a niżeli 43% wilgotności. Pomimo tego, że nie ma grzałek i pracował z pauzami. No tak, za pomniałem, że poszedłeś w takie cuda. Ile kosztował reku i jaki przepływ max? Ja bym tak zrobił...To znaczy zrobiłem, ale tylko 4 nitki 75mm. Mogłem wszystkie zrobić tak jak ty. I tak się cieszę, że mam nawiew 2x75mm w kuchni w cokole,a drugie 2x75mm w części nocnej przy sypialniach. Bartek kiedyś to zapodał.Wklejam ponownie. Jak ktoś chce więcej dmuchać to 4x75mm może być mało, bo to tylko 320m2/h max. bez uwzględnienia długości (oporów) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 16.03.2018 08:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2018 U mnie teraz o wygląda tak.Sypialnia i pokój syna, po nocy. Nie wiem, czy to zasługa filtra F8 z reku, ale wygląda na to, że jest ok.Muszę spróbować podawać powietrze od dołu, a wyciągać anemostatami którymi nawiewam.Może dało by się zaoszczędzić jeszcze nieco na mniejszej stracie z reku. Bardzo dobre wartości. Nic więcej nie trzeba Ja bym tak zrobił...To znaczy zrobiłem, ale tylko 4 nitki 75mm. Mogłem wszystkie zrobić tak jak ty. I tak się cieszę, że mam nawiew 2x75mm w kuchni w cokole,a drugie 2x75mm w części nocnej przy sypialniach. Bartek kiedyś to zapodał.Wklejam ponownie. Też mam w sypialni doprowadzony zarówno nawiew jak i wyciąg, tylko niestety oba w suficie. Wyciąg jeszcze zaślepiony (nie wykrojona dziura w suficie) i nie korzystam z niego, ale chyba trzeba będzie przetestować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 16.03.2018 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2018 No tak, za pomniałem, że poszedłeś w takie cuda. Ile kosztował reku i jaki przepływ max? Wydajność powietrza (max./śr./min.) m3/min 260/250/180. Nie opuszczam najmniejszego biegu, a nawet tryb Silent -pewnie poniżej 180 m3/h.Ten reku ma możliwość zmiany charakterystyki pracy wentyli.Można to zrobić z poziomu ustawień na płycie głównej.Zapłaciłem za niego 4k pln plus 170pln sterownik. Jak ktoś chce więcej dmuchać to 4x75mm może być mało, bo to tylko 320m2/h max. bez uwzględnienia długości (oporów) latem się pobawię.Zostawię te 4 nitki otwarte na max,a w sypialniach z nadmuchów w suficie zrobię wyciągi.Może uda się wtedy dmuchać tyle ile zawsze chciałem czyli po 30m3/h na osobę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dpo 18.03.2018 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2018 Bardzo ciekawe macie spostrzezenia Panowie. Zawsze sie sklanialem ku nydarowej wyporowej wentylacji ale mnie "specjalisci" odwodzili od niej.No i zonie nagadali ze bedzie pizdzic po nogach jak nawiew na dole wiec sie boi tego rozwiazania. Ale jak jej wasze wkresy pokaze to pewnie zmieni zdanie.Jako ze u mnie wciaz wszystko w planach to mam pytania do Was o prawidlowosc moich planow: Na parterze bede mial salono-jadalnio-kuchnie (ok 55m2) spizarnie, lazienke, pokoj goscinny i przedsionek (tu mysle zrobic wszystko standardowo gora bo boje sie w kuchni nawiewac zeby mi w salonie nie smierdzialo zbyt dlugo.Na pietrze bede mial 3 sypialnie, 1 lazienke, 1 pralnie i 1 garderobe - zrobic nawiewy w pokojach tylko na dole a wyciagi gora w lazienkach/pralni/garderobie ? (czy i nawiew i wywiew w pokojach (tylko jak to pozniej zbilansowac z wyciagami w brudnych pomieszczeniach). Aha najwazniejsze: chata ma byc bardzo szczelna i ciepla wiec planuje ogrzewac cieplym powietrzem - cos jak p. Maciek z http://www.domrzeczywisciepasywny.pl/pytanie-nr-1.html (czyli temp nawiewu okolo +35-40). Czy przy takim cieplym powietrzu ciagle zadziala wypor ? (raczej nie) A moze cieplejsze powietrze nawiewane moze byc gora i i tak sie pozbedzie CO2 ? - Gdzie jakies sensowne poczytac rzeczy o CO2 vs O2 w zaleznosci od temperatury ?Bylem u niego w domu i pokazywal mi czujnik CO2 z tym ze nie w sypialni po nocy tylko w dzien w salonie i bylo oki......Mozecie sie pochylic nad tym problemem przez chwile bazujac na Waszych, dosc juz pokaznych, doswiadczeniach z WM?Dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 18.03.2018 09:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2018 Bardzo ciekawe macie spostrzezenia Panowie. Zawsze sie sklanialem ku nydarowej wyporowej wentylacji ale mnie "specjalisci" odwodzili od niej. I bardzo dobrze. Wentylacja wyporowa działa tylko z GWC, i dlatego piździ po nogach. Teraz z GWC mam raptem 4oC i nie wyobrażam sobie nawiewać takiej temperatury na stopy. Na parterze bede mial salono-jadalnio-kuchnie (ok 55m2) spizarnie, lazienke, pokoj goscinny i przedsionek (tu mysle zrobic wszystko standardowo gora bo boje sie w kuchni nawiewac zeby mi w salonie nie smierdzialo zbyt dlugo. Na pietrze bede mial 3 sypialnie, 1 lazienke, 1 pralnie i 1 garderobe - zrobic nawiewy w pokojach tylko na dole a wyciagi gora w lazienkach/pralni/garderobie ? (czy i nawiew i wywiew w pokojach (tylko jak to pozniej zbilansowac z wyciagami w brudnych pomieszczeniach). Na twoim miejscu bym nie kombinował tylko zrobił wszystko tradycyjnie. Jedynie dorzuciłbym np. przepustnice oczkową aby na noc zmniejszać strumień powietrza na parterze. Aha najwazniejsze: chata ma byc bardzo szczelna i ciepla wiec planuje ogrzewac cieplym powietrzem - cos jak p. Maciek z http://www.domrzeczywisciepasywny.pl/pytanie-nr-1.html (czyli temp nawiewu okolo +35-40). Baaardzo ryzykowne podejście. Po pierwsze nie jestem zwolennikiem ogrzewania nadmuchowego, bo nie jest komfortowe, po drugie ogrzewanie aristonkiem będzie miało krótki żywot. Tam jest sprężarka, która może pracować maksymalnie 8h/dobę. Kolejna rzecz, to dom p. Macieja jest malutki, raptem 89m2 i zamieszkują go 2 osoby. Czy przy takim cieplym powietrzu ciagle zadziala wypor ? (raczej nie) A moze cieplejsze powietrze nawiewane moze byc gora i i tak sie pozbedzie CO2 ? - Gdzie jakies sensowne poczytac rzeczy o CO2 vs O2 w zaleznosci od temperatury ? Bylem u niego w domu i pokazywal mi czujnik CO2 z tym ze nie w sypialni po nocy tylko w dzien w salonie i bylo oki...... Mozecie sie pochylic nad tym problemem przez chwile bazujac na Waszych, dosc juz pokaznych, doswiadczeniach z WM? Dzieki Nie kombinuj, zrób normalną wentylacje mechaniczna wraz z ogrzewaniem podłogowym (nawet elektryczne, jesli dom bedzie ciepły). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 18.03.2018 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2018 Nie kombinuj, zrób normalną wentylacje mechaniczna wraz z ogrzewaniem podłogowym (nawet elektryczne, jeśli dom będzie ciepły). Gdybym miał ponownie rozkładać nitki wentylacji, wszystkie nawiewy zrobiłbym od dołu-prowadząc je w ociepleniu pod PF, wyciągi w sufitach. I jeszcze mam szansę tak zrobić. Wiecie co Panowie, chyba nieco należałoby zmienić podejście do WM. W obecnym wymiarze, z takiego układu korzyści, począwszy od finansowych- ma tylko ...instalator. Wydaje się, że można ekonomiczniej, bez szaleństw z przewymiarowanym na "przewentylowanie" reku, bez dmuchania więcej a niżeli 30-40m3/h na osobę a co za tym idzie z mniejszą stratą na wentylacji.Tylko należałoby przestać czytac te forumowe pierdoły, forumowych pseudo guru. Te screeny które wrzuciłem, a które Bartek kiedyś już wklejał-powinny być lekturą obowiązkową przy instalacji WM. Nawiew od dołu, wyciągi górą.Tak przynajmniej powinno to wyglądać w pomieszczeniach gdzie przebywamy najdłużej. A przy takim "rozłożeniu" reku, ,moim zdaniem-dało by się dmuchać 30m3/h na osobę, nie doprowadzając do przekroczenia CO2 w pomieszczeniach typu sypialnia czy salon. jak się ociepli, będę próbował. Teraz reku się zatrzymuje co jakiś czas i odmraża Więc nici z doświadczeń. Muszę pomyśleć o GGWC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 18.03.2018 16:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2018 Te screeny które wrzuciłem, a które Bartek kiedyś już wklejał-powinny być lekturą obowiązkową przy instalacji WM. Nawiew od dołu, wyciągi górą.Tak przynajmniej powinno to wyglądać w pomieszczeniach gdzie przebywamy najdłużej. Te obrazki dotyczą czegoś innego, mianowicie przedstawiają typową wentylację wyporową, która działa w bardzo wysokich pomieszczeniach (5-6 metrów) - zwróć uwagę na wysokość osób na tych obrazkach względem pomieszczenia. Warstwowy rozkład powietrza nie jest możliwy w domach jak nasze. Koncentracja CO2 jest w miarę równomierna w pomieszczeniach o wysokości 2,5-2,8m. Poza tym obrazki przedstawiają wentylację wyporową, gdzie temperatura nawiewu jest znacznie niższa niż w przypadku typowej wentylacji mechanicznej z rekuperatorem. Wg mnie jedyne co warto zrobić to właśnie odcinać część dzienną domu od części sypialnianej. Żałuję, że tego nie zrobiłem ... choć jeszcze nic straconego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 18.03.2018 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2018 Te obrazki dotyczą czegoś innego, mianowicie przedstawiają typową wentylację wyporową, która działa w bardzo wysokich pomieszczeniach (5-6 metrów) - zwróć uwagę na wysokość osób na tych obrazkach względem pomieszczenia. Warstwowy rozkład powietrza nie jest możliwy w domach jak nasze. Koncentracja CO2 jest w miarę równomierna w pomieszczeniach o wysokości 2,5-2,8m. Poza tym obrazki przedstawiają wentylację wyporową, gdzie temperatura nawiewu jest znacznie niższa niż w przypadku typowej wentylacji mechanicznej z rekuperatorem. Wg mnie jedyne co warto zrobić to właśnie odcinać część dzienną domu od części sypialnianej. Żałuję, że tego nie zrobiłem ... choć jeszcze nic straconego Z moich obserwacji wynika jednak, że nawiewniki od dołu poprowadzone pod PF, mają o co najmniej 1deg wyższą temp, nie ma odczucia "spadającego" na głowę chłodniejszegon powietrza a przy podłogòwce mając taki nadmuch w cokole w meblach kuchennych, nigdy nie czułem chłodu w nogi. Nie wiem, zawsze wydawało mi się, że wyciągi powinny być w sypialniach na suficie i odbierać to co wydychamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 18.03.2018 18:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2018 Z moich obserwacji wynika jednak, że nawiewniki od dołu poprowadzone pod PF, mają o co najmniej 1deg wyższą temp, nie ma odczucia "spadającego" na głowę chłodniejszegon powietrza a przy podłogòwce mając taki nadmuch w cokole w meblach kuchennych, nigdy nie czułem chłodu w nogi. Pisząc o chłodzie miałem na myśli typową wentylację wyporową, w której nie ma rekuperatora. Nawiewasz wtedy powietrze z gwc. Natomiast powietrze z wentylacji mechanicznej (mieszającej) powinno mieć niższą temperaturę niż temperatura pomieszczenia, aby świeże "opadało" a nie snuło się pod sufitem do wyciągów. W typowej wentylacji mechanicznej z rekuperatorem nie ma mowy o odczuciu chłodnego powietrza spadającego na głowę. Nie wiem, zawsze wydawało mi się, że wyciągi powinny być w sypialniach na suficie i odbierać to co wydychamy. Hmmm... sypialnia pod względem wentylacji jest dość specyficznym pomieszczeniem. Możliwe, że akurat w tym pomieszczeniu nawiew przy podłodze a wyciąg w suficie będzie bardziej skuteczny niż typowa wentylacja z nawiewem z sufitu. W sypialni może zadziałać pseudo wypór, ponieważ powietrze wydychamy na niższym poziomie niż w pozostałych pomieszczeniach. Również ruch jest znacznie mniejszy co pozwala na uwarstwienie powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 19.03.2018 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2018 Wg mnie jedyne co warto zrobić to właśnie odcinać część dzienną domu od części sypialnianej. Żałuję, że tego nie zrobiłem ... choć jeszcze nic straconego Rozwiązaniem tego problemu mogłoby być zastosowanie anemostatu z siłownikiem. ale nie mogę nic takiego znaleźć.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 19.03.2018 12:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2018 Rozwiązaniem tego problemu mogłoby być zastosowanie anemostatu z siłownikiem. ale nie mogę nic takiego znaleźć.. albo taka http://www.e-instalacje.pl/a/kratka-wentylacyjna-z-czujnikiem-co2-6987.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts