kamilb1987b 10.05.2014 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2014 Nie. Nie szukałem. W większości otworów okiennych mam zamiar osadzać same pakiety szybowe. pomału sam się nad tym zaczynam zastanawiać ale nie wiem czy dla 2 lub 3 okien warto kombinować. ciężko jest znaleźć firmę z oknami co ma szybę 0,6 i ramę 0,8 lub 0,9 aby razem było poniżej 0,8. najlepsze jest to że piszę do takiej firmy co piszą że maja okna do domów pasywnych bo tak się reklamują a jak pytam o okna to maja takie jak inni czyli przy pakiecie szybowym 0,6 całe okno wychodzi przy rozmiarze min. 124x148 0,79W/m2 czyli pewnie ramy maja 1,0 skoro tak wychodzi lub 0,9. a wystarczyłoby profile zapianować i byłby cieplejszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 16.05.2014 10:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2014 pomału sam się nad tym zaczynam zastanawiać ale nie wiem czy dla 2 lub 3 okien warto kombinować. ciężko jest znaleźć firmę z oknami co ma szybę 0,6 i ramę 0,8 lub 0,9 aby razem było poniżej 0,8. najlepsze jest to że piszę do takiej firmy co piszą że maja okna do domów pasywnych bo tak się reklamują a jak pytam o okna to maja takie jak inni czyli przy pakiecie szybowym 0,6 całe okno wychodzi przy rozmiarze min. 124x148 0,79W/m2 czyli pewnie ramy maja 1,0 skoro tak wychodzi lub 0,9. a wystarczyłoby profile zapianować i byłby cieplejszy. Ja nie planuję otwieranych okien. Jedynie drzwi tarasowe, więc "gra warta świeczki". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 29.05.2014 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2014 Ja nie planuję otwieranych okien. Jedynie drzwi tarasowe, więc "gra warta świeczki". może i tak ale ja np. planuje od południa okna o rozmiarze 200x230 więc takich pakietów szybowych bym nie próbował montować w ociepleniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wekto 20.07.2014 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2014 Barth, coś więcej.. kiedy początek prac? Ile samemu a ile ekipy? No i jedno czego chyba wcześniej nie pisałeś.. nie doczekałeś się projektu tego pierwszego? Gdzie pojawi się problem? Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 20.07.2014 07:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2014 zmiana stodoły na stajnie:lol2: tak żartem mówiąc ale też ciekawie. pisałeś że na tamten projekt się nie mogłeś doczekać a jak będzie z tym? Ten mam już zrobiony. W następnym tygodniu składam o PnB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 20.07.2014 07:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2014 Barth, coś więcej.. kiedy początek prac? Ile samemu a ile ekipy? Początek - oficjalnie po otrzymaniu PnB, czyli za ok. miesiąc Sam zrobie fundamenty, kanalizę oraz GWC. Na murowanie ścian nie mam czasu, więc do tego napewno będzie ekipa. Wiązary też zamontuje ekipa (to robota na jeden dzień). Reszta zależy od czasu i wycen. No i jedno czego chyba wcześniej nie pisałeś.. nie doczekałeś się projektu tego pierwszego? Gdzie pojawi się problem? Problem w tym, że firma która robiła mi pierwszy projekt ukierunkowana była na realizację dotacji jaką otrzymała na ten cel. Musieli wykonać X projektów, a mój był jednym z wielu. Wydaje mi się, że ich nie obchodzi sprzedawanie projektów tylko realizacja projektu unijnego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 20.07.2014 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2014 Ten mam już zrobiony. W następnym tygodniu składam o PnB. to pewnie do dwóch miesięcy zaczniesz coś robić, czyli w tym roku planujesz tylko stan 0 czy SSO? sorry za pisanie w dzienniku, już usunąłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 20.07.2014 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2014 to będzie coś zupełnie nowego . i do tego ta modrzewiowa elewacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JK2010 20.07.2014 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2014 Wklejałem francuską stodółkę w temat :Nowoczesne stodoły - inspiracje". Piękny dom się zapowiada.Możesz podać powierzchnię netto i powierzchnie poszczególnych pomieszczeń? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 21.07.2014 06:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2014 to pewnie do dwóch miesięcy zaczniesz coś robić, czyli w tym roku planujesz tylko stan 0 czy SSO? W tym roku planuję SSZ. Wklejałem francuską stodółkę w temat :Nowoczesne stodoły - inspiracje". Piękny dom się zapowiada. I właśnie twój link spowodował, że zmieniłem projekt na tą francuską stodółkę. Dzięki! Możesz podać powierzchnię netto i powierzchnie poszczególnych pomieszczeń? Z rzutu można odczytać. Ale mam też takie zestawienie: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzes124 21.07.2014 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2014 Okna w pokojach są bądź co bądź dość spore. Będziesz montował je jako same pakiety? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 21.07.2014 07:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2014 Okna w pokojach są bądź co bądź dość spore. Będziesz montował je jako same pakiety? Tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzes124 21.07.2014 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2014 Mam nadzieje, że zdasz relacje z montażu. W pokojach nie lepiej by ci się sprawdziły typowe drzwi tarasowe? Chociaż z drugiej strony mniej drzwi do sprawdzania czy zamknięte, jak się dom opuszcza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 21.07.2014 07:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2014 Mam nadzieje, że zdasz relacje z montażu. W pokojach nie lepiej by ci się sprawdziły typowe drzwi tarasowe? Chociaż z drugiej strony mniej drzwi do sprawdzania czy zamknięte, jak się dom opuszcza Drzwi tarasowe w tych pokojach (pomijając cenę) powodują, że pokój jest mało ustawny. Okno dałem poziome, ponieważ pod oknem będzie biurko (to są pokoje dzieciaków). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzes124 21.07.2014 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2014 (edytowane) Na pewno największym plusem będzie to że okna tę będą o wiele cieplejsze. U mnie było na odwrót, zaczynałem z oknami poziomymi w pokojach dzieciaków, a obecnie stanęło na tarasowych O ustawność pokoi się nie boję, przy dzisiejszych możliwościach aranżacji wnętrz. Edytowane 21 Lipca 2014 przez grzes124 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 21.07.2014 09:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2014 O! To już masz projekt jak widzę. Kiedy zatem startujesz? W ciągu miesiąca. Co do zmian jakie się pojawiły względem koncepcji to dwie "spinki" łączące dwie dłuższe ściany. Konstruktor obawia się naporu wiatru i twierdzi, że same wiązary nie zepną tej ściany. Muszą się pojawić dwie betonowe belki stropowe. Na szczęście, nie będą w warstwie izolacji. Udało się je osadzić na wieńcach ścian i będą poprowadzone między wiązarami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 21.07.2014 10:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2014 U mnie przy 14x12m nie ma nic spinającego ale masz 20m to może i coś musi być. Ale nie wystarczyłyby ściągi na rzymskich śrubach czy coś podobnego? Nie, ponieważ działają tam zarówno siły ściskające jak i rozciągające. Belka betonowa stabilizuje w obie strony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 21.07.2014 11:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2014 (edytowane) Na ściskające masz konstrukcję stropu. Generalnie konstruktorzy lekko przesadzają bo chyba liczyć im się nie chce i się asekurują a inwestor buli. Widzę to po swoim obecnym dlatego projektu drugiego przypilnuję. Nie chodziło mi o nacisk na ścianę z góry od więźby. Chodziło mi o to, że ściana pracuje zarówno w stronę wnętrza domu, jak i na zewnątrz (siły ssące i pchające). Jak mi konstruktor tłumaczył, wszystko zleży jak wiatr zawieje. A, że jestem wystawiony na dość duże wiatry (ok. kilometr ode mnie postawili dwa potężne wiatraki) to jego obawy są uzasadnione. EDIT: Poza tym ty masz silkę, ja będę miał BK. Edytowane 21 Lipca 2014 przez Barth3z Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 21.07.2014 14:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2014 A po co w ogóle wiązary? Nie lepiej klasyczna więźba? Zarówno taniej jak i więcej przestrzeni wygospodarujesz. Podobno różnica w cenie i robociźnie, przy moim dachu nie będzie aż tak duża. A wiązary to lepsze drewno i praktycznie w jeden dzień można je zamontować. Zobaczymy jak mi wycenią. Dam znać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 21.07.2014 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2014 jak ja pytałem u siebie o wiązar to byłoby coś takiego: i to od metra kwadr się liczy i dla powierzchni dachu 100m2 byłoby ok.12k. tak szczerze mówiąc to chyba spróbuję sam sobie te wiązary zrobić. z tego co gościu mówił to rozstaw wiązarów ma być 90-110 więc można przyjąć co 100cm jako optymalne. Ty będziesz miał parterówkę więc dach będziesz miał strasznie drogi jak i fundament. ale nie będziesz musiał gonić po schodach więc coś za coś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts