Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do EX House - pasywna stodoła

Recommended Posts

Nie. Nie szukałem. W większości otworów okiennych mam zamiar osadzać same pakiety szybowe.

pomału sam się nad tym zaczynam zastanawiać ale nie wiem czy dla 2 lub 3 okien warto kombinować. ciężko jest znaleźć firmę z oknami co ma szybę 0,6 i ramę 0,8 lub 0,9 aby razem było poniżej 0,8. najlepsze jest to że piszę do takiej firmy co piszą że maja okna do domów pasywnych bo tak się reklamują a jak pytam o okna to maja takie jak inni czyli przy pakiecie szybowym 0,6 całe okno wychodzi przy rozmiarze min. 124x148 0,79W/m2 czyli pewnie ramy maja 1,0 skoro tak wychodzi lub 0,9. a wystarczyłoby profile zapianować i byłby cieplejszy.

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

pomału sam się nad tym zaczynam zastanawiać ale nie wiem czy dla 2 lub 3 okien warto kombinować. ciężko jest znaleźć firmę z oknami co ma szybę 0,6 i ramę 0,8 lub 0,9 aby razem było poniżej 0,8. najlepsze jest to że piszę do takiej firmy co piszą że maja okna do domów pasywnych bo tak się reklamują a jak pytam o okna to maja takie jak inni czyli przy pakiecie szybowym 0,6 całe okno wychodzi przy rozmiarze min. 124x148 0,79W/m2 czyli pewnie ramy maja 1,0 skoro tak wychodzi lub 0,9. a wystarczyłoby profile zapianować i byłby cieplejszy.

Ja nie planuję otwieranych okien. Jedynie drzwi tarasowe, więc "gra warta świeczki".

• 2 weeks później...
  • 1 month później...
Barth, coś więcej.. kiedy początek prac? Ile samemu a ile ekipy?

Początek - oficjalnie po otrzymaniu PnB, czyli za ok. miesiąc ;) Sam zrobie fundamenty, kanalizę oraz GWC. Na murowanie ścian nie mam czasu, więc do tego napewno będzie ekipa. Wiązary też zamontuje ekipa (to robota na jeden dzień). Reszta zależy od czasu i wycen.

No i jedno czego chyba wcześniej nie pisałeś.. nie doczekałeś się projektu tego pierwszego? Gdzie pojawi się problem?

Problem w tym, że firma która robiła mi pierwszy projekt ukierunkowana była na realizację dotacji jaką otrzymała na ten cel. Musieli wykonać X projektów, a mój był jednym z wielu. Wydaje mi się, że ich nie obchodzi sprzedawanie projektów tylko realizacja projektu unijnego...

to pewnie do dwóch miesięcy zaczniesz coś robić, czyli w tym roku planujesz tylko stan 0 czy SSO?

W tym roku planuję SSZ.

Wklejałem francuską stodółkę w temat :Nowoczesne stodoły - inspiracje". Piękny dom się zapowiada.

I właśnie twój link spowodował, że zmieniłem projekt na tą francuską stodółkę. Dzięki! :)

Możesz podać powierzchnię netto i powierzchnie poszczególnych pomieszczeń?

Z rzutu można odczytać. Ale mam też takie zestawienie:

m2.jpg

Mam nadzieje, że zdasz relacje z montażu.

W pokojach nie lepiej by ci się sprawdziły typowe drzwi tarasowe?

Chociaż z drugiej strony mniej drzwi do sprawdzania czy zamknięte, jak się dom opuszcza ;)

Drzwi tarasowe w tych pokojach (pomijając cenę) powodują, że pokój jest mało ustawny. Okno dałem poziome, ponieważ pod oknem będzie biurko (to są pokoje dzieciaków).

Na pewno największym plusem będzie to że okna tę będą o wiele cieplejsze.

U mnie było na odwrót, zaczynałem z oknami poziomymi w pokojach dzieciaków, a obecnie stanęło na tarasowych :)

O ustawność pokoi się nie boję, przy dzisiejszych możliwościach aranżacji wnętrz.

Edytowane przez grzes124

O! To już masz projekt jak widzę.

Kiedy zatem startujesz?

W ciągu miesiąca.

Co do zmian jakie się pojawiły względem koncepcji to dwie "spinki" łączące dwie dłuższe ściany. Konstruktor obawia się naporu wiatru i twierdzi, że same wiązary nie zepną tej ściany. Muszą się pojawić dwie betonowe belki stropowe. Na szczęście, nie będą w warstwie izolacji. Udało się je osadzić na wieńcach ścian i będą poprowadzone między wiązarami.

Na ściskające masz konstrukcję stropu.

Generalnie konstruktorzy lekko przesadzają bo chyba liczyć im się nie chce i się asekurują a inwestor buli.

Widzę to po swoim obecnym dlatego projektu drugiego przypilnuję.

Nie chodziło mi o nacisk na ścianę z góry od więźby. Chodziło mi o to, że ściana pracuje zarówno w stronę wnętrza domu, jak i na zewnątrz (siły ssące i pchające). Jak mi konstruktor tłumaczył, wszystko zleży jak wiatr zawieje. A, że jestem wystawiony na dość duże wiatry (ok. kilometr ode mnie postawili dwa potężne wiatraki) to jego obawy są uzasadnione.

EDIT: Poza tym ty masz silkę, ja będę miał BK.

Edytowane przez Barth3z

A po co w ogóle wiązary? Nie lepiej klasyczna więźba? Zarówno taniej jak i więcej przestrzeni wygospodarujesz.

Podobno różnica w cenie i robociźnie, przy moim dachu nie będzie aż tak duża. A wiązary to lepsze drewno i praktycznie w jeden dzień można je zamontować. Zobaczymy jak mi wycenią. Dam znać.

jak ja pytałem u siebie o wiązar to byłoby coś takiego: wiazar.JPG i to od metra kwadr się liczy i dla powierzchni dachu 100m2 byłoby ok.12k. tak szczerze mówiąc to chyba spróbuję sam sobie te wiązary zrobić. z tego co gościu mówił to rozstaw wiązarów ma być 90-110 więc można przyjąć co 100cm jako optymalne. Ty będziesz miał parterówkę więc dach będziesz miał strasznie drogi jak i fundament. ale nie będziesz musiał gonić po schodach więc coś za coś.