szron69 01.05.2013 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2013 (edytowane) Witam, buduję mały domek projetu Z87, ściany zewnetrzne z YTONG 24 + ocieplenie styropianem12. Murarz wymyślił sobie że zrobi to na zaprawie cementowej(oszczędności) a nie na kleju, teraz jak to widzę w praktyce to zastanawiam się czy nie a dużo nawalone jest tej zaprawy(wydaje mi się że jest jej 15mm), nie spowoduje to dużych mostków termicznych? (w ogóle się na tym nie znam). pozdrawiem szron69 Edytowane 1 Maja 2013 przez szron69 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darkob 01.05.2013 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2013 Po cholere kupowałeś Ytonga jak teraz robi na zaprawe?Niech zgadne ,murarz starej daty ....Na zaprawe na pewno nie jest taniej ,wiem bo sam robiłem na klej.Pewnie zdziwiłbyś sie ile z jednego worka kleju można pustaków położyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fruzin 01.05.2013 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2013 Do tego mur na zaprawie ma mniejszą nośność, co może być bardzo istotne dla ścian z tak słabego materiału jak BK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 01.05.2013 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2013 Dlaczego na zaprawie mur ma niby mniejszą nośność niż na kleju ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szron69 01.05.2013 19:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2013 (edytowane) Panowie jak to się ma do mojego pytania o mostki termiczne, czy styropian 12 do tego rozwiązania będzie dobry czy mam się martwić? Dodam że budowlaniec załatwiony po znajomości (starej daty) i zna się na budowlance, pytam dla pewności czy wszystko okej. Edytowane 1 Maja 2013 przez szron69 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greyzone 01.05.2013 23:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2013 Oczywiście, że narobiłeś sobie mostków termicznych w tak dobrym termicznie materiale jak Ytong.Jak nawet położysz ocieplenie to nie będzie to to samo co Ytong na cienkiej spoinie. Przykladowo-sciana jeszcze nie ocieplona , bloczek 24 cm na zewnątrz temperatura 32 stopnie w plusie od jakiegoś tygodnia-dwóch a w środku waha się miedzy 18-19 stopni Celsjusza.Myślę , że to dobrze obrazuje odpowiedz na Twoje pytanie. Tak jest jak wykonawca najzwyczajniej nie potrafi stawiać na klej bo albo nigdy tego nie robił albo jest najzwyczajniej niedokładny bo tu trzeba być bardzo dokładny i docierać bloczki. Druga sprawa na klej buduje się znacznie szybciej niż na zaprawę cementową a to przeszkoda dla wykonawcy jak bierze dniówkę. Ja wygoniłem z budowy papraka po 1 warstwie i zabrałem się za budowę sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 02.05.2013 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2013 Co do mostków - moim zdaniem skoro na to pójdzie styropian 12cm to bez znaczenia czy są te mostki czy nie, te 6 % powierzchni ściany z tymi mostkami termicznymi to nie jest problem.Ważne jest by takich mostków nie tworzyć przy ścianach jednowarstwowych, można jeszcze murować na ciepłej fudze lub do zwykłej zaprawy dodawać granulat styropianowy by poprawić izolacyjność. Ciekawi mnie jak wypada wytrzymałość spoiny cementowej przy murowaniu z bk - to jest materiał bardzo chłonny, zapewne zaprawa szybko traci wodę - zraszasz bloczki wodą przed murowaniem, dodajesz plastyfikatora ? Wapna rozumiem nie skoro piszesz, ze na zaprawie cementowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szron69 02.05.2013 11:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2013 Ciekawi mnie jak wypada wytrzymałość spoiny cementowej przy murowaniu z bk - to jest materiał bardzo chłonny, zapewne zaprawa szybko traci wodę - zraszasz bloczki wodą przed murowaniem, dodajesz plastyfikatora ? Wapna rozumiem nie skoro piszesz, ze na zaprawie cementowej. Wiem że kupiony był plastyfikator więc pewnie jest dodawany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fruzin 02.05.2013 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2013 Dlaczego na zaprawie mur ma niby mniejszą nośność niż na kleju ? Aby to wiedzieć trzeba mieć studia. Inaczej pracuje mur, inaczej monolit. Bloczkom na kleju bliżej do "monolitu" niż do muru. Wystarczy zajrzeć do norm projektowania konstrukcji murowych i porównać nośność muru na kleju i na zaprawie. Biorąc pod uwagę fakt , że kontrola produkcji zaprawy na budowie jest praktycznie zerowa a w fabryce prawidłowa, to nośność muru na klej jest dużo wyższa (choć i tak są to małe wartości max 3 MPa). Zaprawa jest najsłabszym ogniwem muru. To jej zachowanie decyduje o nośności muru. Jak to działa odsyłam do literatury fachowej. Kolejna rzecz to mostki termiczne. Można znaleźć w sieci zdjęcia termowizyjne z widoczną siatką zaprawy. To ma wpływ. Na koniec odradzam murowanie na klej z bloczków mokrych i/lub niewysezonowanych. W takim przypadku lepiej murować na zaprawę ciepłochronną. Dlaczego? Ci, którzy kupili BK mają zapewne etykiety. Jest tam taka cecha jak rozszerzalność/kurczliwość pod wpływem wilgoci/wysychania. BK kurczy się jak schnie i puchnie jak wciąga wilgoć - tak jak prawie każdy materiał budowlany (beton też, drewno każdy wie), dla BK są to relatywnie duże wartości. Jeżeli wbudujemy mokry BK na kleju to jak dom zacznie wysychać po paru latach to mogą pojawić się pęknięcia w miejscach "niezrozumiałych", ponieważ nie pochodzących np. od osiadania budynku. BK z popiołem lotnym (ten szary) ma nieznacznie większy ten parametr niż biały BK, więc z jeszcze większą uwagą należy zwracać uwagę na suchość bloczków z ABK. Mokry BK na zaprawie sam się niejako zdylatuje na kolejnych spoinach. Klej w tym wypadku zbyt mocno scala. Bardziej zainteresowanych tematem odsyłam do pracy doktorskiej inż. Marcina Kruka. (zasoby e-biblioteki Politechniki Lubelskiej) Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 02.05.2013 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2013 Wybacz, ale mam wrażenie że studia nie są gwarancją niepisania bredni a czasem są powodem bufonady. Jeżeli nieodpowiednia wytrzymałość zaprawy jest tu jedynym czynnikiem wpływającym na obniżoną nośność takiego muru z BK, to twój wywód jest całkowicie bezzasadny.Problem z przygotowaniem zaprawy o odpowiedniej wytrzymałości mógłby wystąpić, gdyby budowano z materiału o wytrzymałości powiedzmy 20MPa i nie chciano w żadnym stopniu obniżyć wytrzymałości takiego muru słabą spoiną - taką zaprawę trudno przygotować na budowie a właściwie to trudniej zadbać o to by właściwie dojrzewała nabierając wymaganej wytrzymałości. Co do BK - jego wytrzymałość to 2-3MPa, zalany w trupa murarz-trinkarz jest w stanie taką zaprawę cementową przygotować, lepsza by tu była jak sądzę zaprawa wapienno-cementowa (wapno pomaga zatrzymać wilgoć w zaprawie) ale dobre plastyfikatory też się sprawdzają. Odnośnie mostków termicznych - to, że maja wpływ na uciekanie ciepła wiadomo bez zdjęć termowizyjnych, pytanie jak znaczny to ma wpływ gdy ściana jest docieplana styropianem, moim zdaniem nikły, nie wart uwagi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 02.05.2013 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2013 Oczywiście, że narobiłeś sobie mostków termicznych w tak dobrym termicznie materiale jak Ytong. Nie masz racji.Od pozbycia się mostków termicznych jest prawidłowo wykonana izolacja a nie spoina. Tradycyjna spoina na BK jest ok,teraz należy przypilnować jedynie ociepleniowców,styro klejony na klej ma być klejony na wianki a nie na placki,kładziony na piankę po obwodzie trzeba opianować. Co do grubości styro na BK ja bym dał min.20cm a max.22cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 02.05.2013 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2013 Wybacz, ale mam wrażenie że studia nie są gwarancją niepisania bredni a czasem są powodem bufonady. Jeżeli nieodpowiednia wytrzymałość zaprawy jest tu jedynym czynnikiem wpływającym na obniżoną nośność takiego muru z BK, to twój wywód jest całkowicie bezzasadny. Problem z przygotowaniem zaprawy o odpowiedniej wytrzymałości mógłby wystąpić, gdyby budowano z materiału o wytrzymałości powiedzmy 20MPa i nie chciano w żadnym stopniu obniżyć wytrzymałości takiego muru słabą spoiną - taką zaprawę trudno przygotować na budowie a właściwie to trudniej zadbać o to by właściwie dojrzewała nabierając wymaganej wytrzymałości. Co do BK - jego wytrzymałość to 2-3MPa, zalany w trupa murarz-trinkarz jest w stanie taką zaprawę cementową przygotować, lepsza by tu była jak sądzę zaprawa wapienno-cementowa (wapno pomaga zatrzymać wilgoć w zaprawie) ale dobre plastyfikatory też się sprawdzają. Odnośnie mostków termicznych - to, że maja wpływ na uciekanie ciepła wiadomo bez zdjęć termowizyjnych, pytanie jak znaczny to ma wpływ gdy ściana jest docieplana styropianem, moim zdaniem nikły, nie wart uwagi. Olo, to pewnie już nowy inżynier po reformach edukacji. To znaczy umie po angielsku , umie włączyć laptopa i umie obsługiwać excela. W starciu z misiami na budowie raczej bez szans. A tak na temat to w przypadku murowania z betonu komórkowego problemem może być raczej za silna zaprawa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 03.05.2013 06:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2013 Szron. Fajny wątek założyłeś. Sporo odpowiedzi...Każda inna... Zajrzyj tu za parę lat. Fotki jakieś wklej...Chętnie popatrzymy, posłuchamy... Murarz solidny.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szron69 03.05.2013 17:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2013 Szron. Fajny wątek założyłeś. Sporo odpowiedzi...Każda inna... Zajrzyj tu za parę lat. Fotki jakieś wklej...Chętnie popatrzymy, posłuchamy... Murarz solidny.... Tak chyba zrobię, na dobrą sprawę wiem teraz mniej niż wcześniej pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 03.05.2013 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2013 Jeżeli tylko mostki termiczne Cię martwią, to spokojnie, te 12 cm styropianu da sobie radę. Choć 16-20 byłoby lepsze Jestem ciekaw, czy kolega fruzin jest w stanie pokazać zdjęcia z termowizji, ujawniające mostki od zaprawy na elewacji pokrytej 12cm styropianu Wytrzymałością zaprawy też się nie martw. Prędzej się bloczek gazobetonowy rozsypie, niż ta zaprawa A murarz, patrząc na efekty jego pracy, bardzo staranny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 04.05.2013 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2013 Nawet jak można (pewnie Ksella pisze w czytankach do itąga), to trochę bez sensu nadpsuć jedną z zalet muru z BK (izol. termiczna). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 04.05.2013 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2013 Nawet jak można (pewnie Ksella pisze w czytankach do itąga), to trochę bez sensu nadpsuć jedną z zalet muru z BK (izol. termiczna). Jednowarstwowego itąga ale już nie dwuwarstwowego. Chociaż z jednowarstwowego itąga nie zaryzykowałbym budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wierka 04.05.2013 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2013 Chociaż z jednowarstwowego itąga nie zaryzykowałbym budowy dlaczego?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 04.05.2013 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2013 dlaczego?? A to temat na dłuższą rozprawkę Jednym zdaniem to zależy mi na niskich rachunkach za ogrzewanie czego 1W gdzie nawet "super" itąg energo mi tego nie zagwaratuje Czyli pic na wodę fotomotaż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 04.05.2013 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2013 Kiepski wspólczynnik przenikania ciepła samego materiału i podatność ściany 1W na występowanie mostków cieplnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts