AMI budują Domek 04.05.2013 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2013 Witam pytanie ogólne: ile osób które są juz nad stanem ZERO- badało zagęszczenie swojego piasku, po wykonaniu zasypki scian fund. i utwardzeniu maszynowym ? pytanie rozbiegowe - bo chcę się zorientować czy tylko ja jestem takim fanatykiem sprawdzeń - czy to normalne u Inwestora. no ale z tego badania wyszły mi problemy. Mianowicie mimo zasypywania co 30cm, i jeżdżeniu ubijarką wibracyjną-płytową, w sumie dwa dni. Badanie geotechnika wyszło , 6 , 8 uderzeń na 10 cm. Powinno być min 12 uderzeń na 10cm. pytanie główne - jak można inaczej niż wybierając piasek - zapobiec osiadaniu płyty betonowej. - zbrojenie w betonie? - filary w piachu ?- jakieś zastrzały ? co można zrobić by wzmocnić piasek tak by płyta betonowa nie siadła za lat 5, 7, 10... proszę o poradę.AMI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KonAn 04.05.2013 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2013 Myślę, że nie ma się czym przejmować, co najwyżej za kilka lat będziesz musiał przekręcić o kilka milimetrów listwy przypodłogowe.Dzieje się tak często nawet na stropie, gdy lekko siada warstwa styropianu.Zrobić to się tu nic nie da, a wszelkie próby poprawy tylko zaszkodzą (możliwe spękania). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forgetit 04.05.2013 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2013 no ale z tego badania wyszły mi problemy. Mianowicie mimo zasypywania co 30cm, i jeżdżeniu ubijarką wibracyjną-płytową, w sumie dwa dni. Badanie geotechnika wyszło , 6 , 8 uderzeń na 10 cm. Powinno być min 12 uderzeń na 10cm. Na jakiej głębokości wyszedł taki wynik? Z tego co pamiętam, to pierwsze 0,5m się odrzuca z badania. I jeszcze jedno pytanie: czy podczas zagęszczania piasek był suchy czy polewany wodą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 26.08.2013 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2013 Ami - ja jestem fanatykiem sprawdzań i badałem zagęszczenie piasku ile wyszło nie pamiętam gdzieś w dzienniku jest wpisane... dochodziło chyba do 15 uderzeń na głębszych warstwach, choć do analizy końcowej odrzuca się jakiś 1 metr od góry jako niemiarodajny. Mi majster doradził siatkę zatopioną w podłodze, która niby ma trzymać podłogę, żeby nie osiadła, nie jest to ni strop ni podłoga pływająca - takie kuriozum pośrednie. Zobaczymy za 10 lat... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 03.09.2013 00:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2013 u mnie kierownik nakazał sprawdzenie zagęszczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts