andreww 25.04.2004 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2004 Czy można robić fundament na raty.Najpierw wylać w ziemi później ponad nią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aru 25.04.2004 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2004 raczej nie, ale łączenie lepiej uzbroić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andreww 25.04.2004 13:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2004 widziałem jak tak właśnie robią, bez zbrojenia.Czy coś się może stać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aru 25.04.2004 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2004 miało być raczej TAK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andreww 25.04.2004 13:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2004 bo mi tam "eksperci" mówią, że może powstać szczelina i wilgoć sie dostanie. A dlatego tak chcę zrobić, bo lepiej będzie mi się szałowac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 25.04.2004 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2004 Jezeli dobrze zrozumialem ma byc to polaczenie poziome? Czyli wylewasz np lawe fundamentowa czekasz az zwiaze a nastepnie szalujesz sciany i je zalewasz? Jeze li tak to jest to ok nic nie musisz wtedy zbroic dodatkowo. Co do szczelinki nie powinoo jej byc ale i tak robisz potem izlacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renia 25.04.2004 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2004 Jajmaron chce inaczej robić. Chce wylać ściany fundamentowe w ziemi do wysokości poziomu gruntu. Potem tą 40-50 cm wystającą część fundamentów ponad poziom gruntu zaszalować i wylać na ten wcześniejszy fundament.Wg mnie to nie będzie fundament monolityczny, tylko składający się z dwóch części, a ma być monolityczny, wtedy jest prawidłowo i bezpiecznie.Ja bym tak nie zrobiła, ale wiele ludzi na forum tak robi, pisali o tym często we wcześniejszych postach. To jest metoda bardzo oszczędna, na pewno jest taniej i szybciej, ale nieprawidłowo. Napewno będzie szczelina, wchodzic tam będzie wilgoć, a w zimie może dojść do mikrorozsadzeń betonu pod wpływem mrozu. Przez kilkanaście lat nic się może nie będzie działo, ale po dłuższym czasie mogą być jakieś problemy. Fundament to taka część domu, której nie można za bardzo naprawić jak się źle zrobi, więc moim zdaniem nie warto ryzykować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artur_Cholys 25.04.2004 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2004 U mnie ława wylewana z gruchy betonem B-20 o wymiarach sz60xw50 na to izolacja, bloczki betonowe + izolacja i cała reszta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mik99 25.04.2004 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2004 Można. Należy mocno porysować powierzchnię (szczotka druciana) już zalanego betonu zwiększając powierzchnię zszczepną lub użyć preparatu o takim działaniu. polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aru 25.04.2004 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2004 "otóż niezgodzę się z Panią, Pani Reniu" - można to robić na raty; jeżeli za ścianą nie ma żadnego ponieszczenia to tym bardziej, jeżeli jest to zastosować można taśmę bentonitową, która uszczelni połączenie;a wilgoć? w takim razie po co murować - tam to wilgoć ma możliwość b.dużej penetracji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts