Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dobór ogrzewania do domu .

0136

Recommended Posts

Witam , stawiamy dom ok 90 mkw kanadyjkę ( http://www.domyinterstyl.pl/oferta4.html ) i wymyśliłem sobie taki system ogrzewania :

-gazowe z racji tego że gaz mam na swojej posesji

- piec z podajnikiem 15kw

-solary

-podłogowe w kuchni , łazience i sieni

I teraz moje pytanie czy faktycznie potrzebne mi będzie montowanie solarów ,czy w takim domu się to spisze i czy jest to opłacalne bo nie wiem czy po prostu inwestować w solary .

Wiec tak:

- gazowe wygodne i w miare tanie, jednak drozsze od groszka

- kociol z podajnikiem, polecam, sam mam w szkieletowce o podobnej powierzchni (110m2) i spalanie w zime ok 380 kg / miesiac groszku za 650 zl tona

- solary nie warto, poniewaz za malo slonecznych dni, zobaczysz ze i tak poza tym bedziesz dogrzewal wode gazem lub groszkiem,

- podlogowka bardzo dobra sprawa, jesli mozesz to daj w kazdym pomieszczeniu

Od siebie dodam ze zamiast solarow zainwestuj w lepsza wentylacje.

Pozdrawiam

Witam , stawiamy dom ok 90 mkw kanadyjkę ( http://www.domyinterstyl.pl/oferta4.html ) i wymyśliłem sobie taki system ogrzewania :

-solary

I teraz moje pytanie czy faktycznie potrzebne mi będzie montowanie solarów ,czy w takim domu się to spisze i czy jest to opłacalne bo nie wiem czy po prostu inwestować w solary .

15kW na 90m2??? Chcesz ten szkielet okleić papierem pakowym?

Zrób OZC. I nie babrz się w węgiel jak masz gaz.

Wiec tak:

- gazowe wygodne i w miare tanie, jednak drozsze od groszka

- kociol z podajnikiem, polecam, sam mam w szkieletowce o podobnej powierzchni (110m2) i spalanie w zime ok 380 kg / miesiac groszku za 650 zl tona

- solary nie warto, poniewaz za malo slonecznych dni, zobaczysz ze i tak poza tym bedziesz dogrzewal wode gazem lub groszkiem,

- podlogowka bardzo dobra sprawa, jesli mozesz to daj w kazdym pomieszczeniu

Od siebie dodam ze zamiast solarow zainwestuj w lepsza wentylacje.

Pozdrawiam

...i w lepsze ocieplenie.

Powodzenia.

- gazowe z racji tego że gaz mam na swojej posesji

- solary

- podłogowe w kuchni , łazience i sieni

Przemyśl ogrzewanie elektryczne. Za 90m2 zapłacisz zimą 300 pln miesięcznie, a instalacja dużo tańsza i do tego nie jest to ogrzewanie centralne, więc znacznie bardziej przyjazne dla użytkowników (każdy może mieć w pokoju inną temperaturę).

Od razu zaznaczę, że mitem jest to, że elektryczne jest drogie. A już szczególnie w kanadyjczyku, gdzie grzeje się tylko powietrze!

pozdrawiam

Gaz czy prąd i tak będzie cie to drogo kosztować, solarów montować nie warto tak jak ktoś już tu wspomniał. A co do pieca z podajnikiem to tu bym się nie zastanawiał tylko montował i przede wszystkim zrobił dobre ocieplenie budynku. Bo bez dobrego ocieplenia nigdy nie będziesz miał ciepło i nie ważne czym będziesz grzał i tak wszystko pójdzie na zewnątrz.

• 3 weeks później...

Ja mam kilka uwag i własnych przemyśleń odnośnie ogrzewania domu kanadyjskiego:

1) Nie bardzo rozumiem montowania w domu kanadyjskim ogrzewania podłogowego wydaje mi się że to ogrzewania ma bardzo duża bezwładność (kilka ton betonu które najpierw trzeba rozgrzać) jak to się ma do domu którego główną zaletą jest niska bezwładność cieplna i możliwość sterownia temperaturami w konkretnych porach dnia.

2) Również nie rozumiem czemu miałoby się pójść w ogrzewanie elektryczne przy naszej infrastrukturze kiedy co zimę w wiadomościach słyszymy że kilka tysięcy domów nie ma prądu przez kilka dni (wiem że piec z podajnikiem też stanie ale takie piece maja też ruszta na których można palić bez udziału elektroniki a i bez pompy woda się po domu rozejdzie) i w takiej sytuacji mówienie że prąd wyjdzie taniej bo nie trzeba pieca itp itd traci sens bo musimy mieć zapasowe źródło ocieplenia czy to kominek czy właśnie piec z cała instalacją wodną.

Może moje spostrzeżenie są błędne jeżeli tak to proszę mi to wyjaśnić zwłaszcza to o podłogówce bo jestem na etapie wybierania projektu domu i systemu ogrzewania na chwilę obecną będzie to piec z podajnikiem na pallet wiem że drożej od ekogroszku ale przynajmniej bardziej ekologicznie i czyściej.

Natomiast wracając do pytania 0136 jeżeli masz gaz na działce (też bym chciał mieć taką możliwość) to nie widzę sensu grzania innym paliwem to wyjdzie najwygodniej i taniej niż prądem może drożej niż paliwem stałym ale tutaj musisz pilnować żeby wszystko działało tak powinno a przy gazie nie masz takich problemów.

-solary

Kolego nim zaczniesz budować kubeł zimnej wody !

15 kW na 90m^2 ? sam tego nie wymyśliłeś co Ty tam chcesz mieć ... same płyty GK?

Żal Ci w taki domu dać izolacji ile tylko można ? taki dom jesteś w stanie ogrzać suszarką do włosów.

Na razie wygląda to tak jak byś budował kosmodrom Bajkonur ... dosłownie wszystko ... aby było ciepło tylko nie izolacja.

Jak byś ubrał normalnie krótkie spodenki na zimę a do plecaka piec i tak biegał ... plus rurki na głowę do obierania energii ze słońca ...

a buty ... a raczej sandały ... i w zaspy to chcesz zrobić w swoim domu ...

Wyjdź w takim zestawie na -20 (sandały i krótkie spodenki a z plecaka niech idzie dym że palisz w piecu) szybko by Cię w kaftanik wzięli ...

stąd ludzie są bardzo wyburczy w swoich poglądach ....

inni tak robią to ja też do 90m^2 walę 15 kw plus gazy solary gdzie Ty to pomieścisz ? nie szkoda miejsca ?

Sorry ale spory nacisk jest

BARANÓW na zwalanie kosztów w samą izolację !!! a co ściany z czego będą z powietrza że tam sama izolacja koszt zrobi ?

• 3 months później...

2) Również nie rozumiem czemu miałoby się pójść w ogrzewanie elektryczne przy naszej infrastrukturze kiedy co zimę w wiadomościach słyszymy że kilka tysięcy domów nie ma prądu przez kilka dni (wiem że piec z podajnikiem też stanie ale takie piece maja też ruszta na których można palić bez udziału elektroniki a i bez pompy woda się po domu rozejdzie) i w takiej sytuacji mówienie że prąd wyjdzie taniej bo nie trzeba pieca itp itd traci sens bo musimy mieć zapasowe źródło ocieplenia czy to kominek czy właśnie piec z cała instalacją wodną..

Post sprzed 3 miesięcy, ale będzie dla potomnych.

Obecnie ŻADEN popularny system ogrzewania nie działa bez prądu...

Kocioł gazowy bez prądu nawet nie ruszy, ostatnie kotły niewymagające zasilania to stare atmosferyki z lat '80.

Kocioł na paliwo stałe zagotuje wodę w płaszczu po 5 minutach odcięcia zasilania. Jeśli jest kondygnacja powyżej kotła, to można ewentualnie próbować zrobić coś pod grawitację, co obecnie graniczy z cudem (coraz mniej instalatorów wie jak się za to w ogóle zabrać, grubsze rury, odpowiednie prowadzenie, odpowiednie grzejniki, koszty itd.). Jak jest podłogówka, to nawet nie ma sensu próbować.

Jedyne wyjście, to mały kominek BEZ PŁASZCZA (z płaszczem jest ta sama historia co z kotłem na paliwo stałe). Do tego jakieś proste rozprowadzenie powietrza, chociaż w małym szkielecie to i z salonu rozejdzie się po domu.

Można sobie też jakiś piecyk na butlę z P-B skombinować i od biedy postawić, gdyby prądu nie było przez parę dni.

Nasza infrastruktura nie jest aż taka zła. Awarie prądu są częstsze i rozleglejsze niż w tych szkieletem stojących Stanach, gdzie po burzy (w zimie czy w lecie) potrafi nie być prądu przez kilka dni i to w dobrej dzielnicy na przedmieściach dużej metropolii :)

No kolego ja powoli finiszuję z budową.

Szkielet na razie 70m2. po zrobieniu poddasza będzie 110 m2

Cały parter zrobiłem w elektryce podłogowej. do tego kominek 10kW powietrzny na razie bez rozprowadzenia. Ja będę robił górę to planuję wrzucić tam klimę z opcją grzania bo tylko 2 pomieszczenia będą (ale to się jeszcze zobaczy.)

Przede mną pierwszy sezon więc pewnie na wiosnę będę wiedział co i jak.

po pierwsze to podstawą szkieletówek jest izolacja i nie wypisujcie bzdur o 10kw mocy grzewczej

po drugie to w wypadku braku prądu byle agregatem zrobisz go tyle by działało wszystko poza ogrzewaniem elektrycznym

po trzecie to grawitacyjne systemy da się robić nie tylko na grubych rurach wystarczy troszkę dokładności i chęci, jak ktoś nie umie to mogę wykonać mam ma swojej instalacji bufor z kominkiem połączony grawitacyjnie i sprawdza się to bardzo dobrze

po pierwsze to podstawą szkieletówek jest izolacja i nie wypisujcie bzdur o 10kw mocy grzewczej

po drugie to w wypadku braku prądu byle agregatem zrobisz go tyle by działało wszystko poza ogrzewaniem elektrycznym

po trzecie to grawitacyjne systemy da się robić nie tylko na grubych rurach wystarczy troszkę dokładności i chęci, jak ktoś nie umie to mogę wykonać mam ma swojej instalacji bufor z kominkiem połączony grawitacyjnie i sprawdza się to bardzo dobrze

Nie za bardzo rozumiem o co ci chodzi z tym 10 kW. taki mam kominek i to żadna bzdura. wczoraj go pierwszy raz przepalałem.

A dlaczego 10 kW? proste - nie znalazłem mniejszej mocy kominka, który by się nadawał do rekuperacji (był szczelny) i do tego miał jakąś rozsądną cenę.

W kablach w sumie mam około 6 kW (trochę przewymiarowane do tego co wychodzi z ozc - ale to pod akumulację i II taryfę.-buforem u mnie jest wylewka) i szukałem kominka 6-8 kW ale bez skutku.

a izolacja? mam w ścianach 15 cm wełny 0,033, i do tego 10 cm styropianu. w stropie 25 cm wełny 0,033, w podłodze 10 cm styropiany pod wylewką i 12 pod płytą fundamentową. okna 3-szybowe i rekuperacje (jeszcze nie gotowa ale już niebawem.

wiem że o małe kominki trudno ja znalazłem 8kw z płaszczem ale i przy tym w salonie nie da się wytrzymać ( mam jeszcze nie obudowany liczę że jak go w watkę opakuję to ciepełko do bufora właduję i będzie przyjemnie)

moim zdaniem to wyrzuciłeś pieniążki w błoto na te okna trzy szybowe z tego co liczyłem to zwrócą Ci się za jakieś 40lat jak będziesz grzał tylko prądem a jak kominkiem to za jakieś 80 a nie lepiej było to na styropian 15włożyć dużo większy zysk by był i z tego co opisujesz to jakimś mostkiem termicznym w okolicach podłogi mi śnierdzi

Solary w chwili obecnej to duży wydatek, ale może załapiesz się na dotację z UE. Wtedy wyjdzie korzystniej :)

Poczytaj tu, wprawdzie z 2012, ale może program dalej istnieje w nowej edycji

Ja solary polecam. Mamy próżniowe i zbiornik 300l i grzeje wodę świetnie. Jak nie było słońca a temperatura w granicach 20st tez pracują, a jak chłodniej to i tak 3 dni woda ciepła jest. My dostaliśmy dotację więc się bardzo opłacało. Teraz noce chłodne ale kolektory i tak wygrzewają wodę. Piec mamy z podajnikiem duo paliliśmy peletem na początku a później ekogroszkiem. Na ten sezon też groszek kupujemy.

Za okna dopłacilem 1000 zl (w sumie za 6okien) więc nie ma tragedii.

Co do podłogi to właśnie w takim układzie nie bedzie mostaw wcale. Wrzuce jutro schemat bo taki suchy opis moze byc mylący

za taką cenę to się opłaciło, dachowe jak sprawdzałem to były droższe prawie o 200% a za zwykłe też z tych ofert co miałem najmniej było 100%drożej

co do solara to ja mam dach przygotowany pod odzysk ciepła według pomysłu Jaśka, jak to połączę będę miał odzysk ze 160m2 więc każdy solar wyjdzie wiele drożej co do bufora to 700l nagrzany do 70stopni daje mi cieplą wodę przez 5 dni korzystamy z tego tylko we dwójkę ale robimy wykończenia malujemy więc wydaje mi się że jest dużo większe zużycie niż normalnie

uzupełniony schemat o to co pamiętam :)

co do okien, to za pomniałem że w tej cenie, jeszcze okno tarasowe 180x200 i dwa okienka 90x90. Tamte 6 sztuk 150x150.

Też miałem nie brać 3 szybowych i w sumie poprosiłem o ofertę tak z czystej ciekawości. Byłem pewien że ze 3000 zł będzie trzeba dołożyć.

Ale z tego co doczytałem to wychodzi na to że Vetrex ładuje 3 szyby w standardowe profile i dlatego wychodzi nie tak dużo więcej. Oczywiście mają też 3-szybowe na lepszych profilach ale tu już cena - kosmos jak dla mnie.

schemat fundament ściana1.jpg

uzupełniony schemat o to co pamiętam :)

co do okien, to za pomniałem że w tej cenie, jeszcze okno tarasowe 180x200 i dwa okienka 90x90. Tamte 6 sztuk 150x150.

Też miałem nie brać 3 szybowych i w sumie poprosiłem o ofertę tak z czystej ciekawości. Byłem pewien że ze 3000 zł będzie trzeba dołożyć.

Ale z tego co doczytałem to wychodzi na to że Vetrex ładuje 3 szyby w standardowe profile i dlatego wychodzi nie tak dużo więcej. Oczywiście mają też 3-szybowe na lepszych profilach ale tu już cena - kosmos jak dla mnie.

faktycznie tu o mostku niema mowy ale ta podwalina odcięta od wentylacji mnie się nie podoba, a jak masz klejony styropian?