Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Daszek nad wejściem - konstrukcja

Recommended Posts

Piszę tutaj bo w sprawach konstrukcji do chyba uzasadnione miejsce?

Chcemy spróbować wykonać płaski daszek nad wejściem bez podparcia "na zewnątrz", tj. tylko zamocowany do elewacji (muru). Najlepiej aby był dość masywny wizualnie, czyli gruby na jakieś 20cm. Z tej przekładki z 4cm XPS500 (to dla jakiegoś odcięcia mostka) może udałoby się zrezygnować i dać wyłącznie wełnę od spodu daszka. To 90cm (czyli 70cm od lica ocieplonej ściany) można ewentualnie zmniejszyć. Nad daszkiem 3,4m do dachu, tam są zamontowane płotki.

Czy taki szkielet jak niżej jest sensownym kierunkiem (detale jeszcze nie wyrysowane, narazie "w głowie")?

http://monikacichon.com/daszek-wej-1a.jpg

Gość Konto usunięte_12*

Nie wystarczy umieć rysować. Trzeba jeszcze mieć trochę wiedzy, aby rysować z .. sensem :rolleyes:

Nie doceniasz obciążeń pochodzących od natury (wiatr, śnieg, oblodzenie i takie inne, działające statycznie lub dynamicznie, osobno lub ...razem :)) oraz równowagi momentów sił.

Czy liczysz, że to styropian przejmie większośc tych sił i momentów?

Edytowane przez Konto usunięte_12*

Uzupełniając informację:

- płotek śniegowy jest 2m długości tylko nad wejściem,

- okap jest b. krótki tj. jakieś 10cm+szerokość rynny,

- zimą śnieg spadający z dachu w miejscach bez płotków na ziemi lądował jakieś 70cm od docelowego lica ściany,

- myślę, że to zadaszenie mógłbym skrócić nawet do 60cm (40cm poza lico ściany).

@JTD, a gdzie ja napisałem że wystarczy "umieć rysować", miałem to przepraszam zaśpiewać lub zatańczyć? XPS to nie jest styropian, i nie jest wymogiem, ale to chyba też jasno napisałem (ale nie wystarczy umieć czytać...)

Gość Konto usunięte_12*
XPS to nie jest styropian, i nie jest wymogiem, ale to chyba też jasno napisałem (ale nie wystarczy umieć czytać...)

Chwileczkę! A co to za napis poniżej "STYRO 25 cm" :confused:

Który zatem z tych dwóch napisów dotyczy ocieplenia ściany - "XPS 500" czy "STYRO 25"?

Przecież nie tylko ten kawałek XPS 500 będzie przenosił obciążenia, ale jeszcze większe ten "styro 25"!

Twoje opisy rzeczywiście trzeba umieć czytać! :D

Styro 25 to docelowe ocieplenie muru, będzie wokół daszka, ale nie będzie go w żaden sposób utrzymywało, ewentualnie w małej części osłaniało od wiatru . Na rysunku zaznaczone niebieskim obrysem. Górny rysunek to rzut z góry, dolny przekrój z boku. To skrótowe amatorskie rysunki.

XPS500 jest niebieskim kolorem (wypełnieniem, na dolnym rysunku "wyjechało" mi się nim za nisko).

Tę konstrukcję (w aktualnym założeniu drewnianą) chcę przykręcić do muru, pierwotnie chciałem z przekładką z XPS500 (ale to nie konieczne jeśli obniży "sztywność" zamocowania daszka, te mostki punktowe docieplę od środka daszka wełną np.).

Grubości desek też narysowałem prowizoryczne. Raczej dał bym grubą dechę od muru (jakieś 5-6cm?), a pozostałe deski "ramy" może nawet calówki aby było lżejsze, zbijane gwoździami skrętnymi (zostały mi po dachu) i skręcane kątownikami ciesielskimi. Od ogółu do szczegółu.

Mur jest z cegły silikatowej, nadproże nad wejście "lane" betonowe.

Gość Konto usunięte_12*

A więc kolejno:

1. Musisz sobie zdawać sprawę, że ta drewniana konstrukcja długo nie wytrzyma (nawet, jeśli ją zabezpieczysz odpowiednim impregnatem i lazurą ostateczną).

2. Długo też nie będzie sztywna, bo nie pomogą nawet te gwoździe spiralne. Wszystkie złącza w niedługim czasie się poluzują wskutek wyżej wspomnianych zmiennych obciążeń, naprężeń termicznych i wysychania drewna

3. Tylko jeden rząd śrub mocujących daszek do ściany spowoduje szybkie "kiwanie" całej konstrukcji wskutek nadmiernych obciążeń na nie działających.

4. Daruj sobie też ten XPS 500 - więcej sprawi szkody niż pożytku. Daszek powinien być przykręcony do muru bez "pośredników" ;)

Reasumując: jeśli chcesz mieć porządny daszek na dłużej, to zastosuj konstrukcję spawaną (nitowaną) metalową (stal cienkościenna malowana proszkowo lub aluminium). Jeśli nie zależy Ci na trwałości, to niech będzie to drewno, ale przynajmniej skręcane wkrętami do drewna, a nie zbijane gwoździami. Zasadą powinno też być mocowanie takiego daszku przynajmniej dwoma rzędami śrub (kotew) do muru.

Pozdrawiam