Malachite 09.05.2013 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2013 Witam serdecznie, niedawno zaczęłam przygodę ze storczykami. Miesiąc temu dostałam kolejnego, ale dziś przy podlewaniu ogarnęło mnie lekkie przerażanie. W doniczce na podłożu widoczny jest tak jakby piasek - malutkie białe kuleczki, których jest cała masa. Czy to jakaś choroba? Coś można z tym zrobić? Proszę serdecznie o pomoc. Roślinka kwitnie w najlepsze, chociaż jeden z liści zaczyna usychać - pojawiła się wokół niego brązowa obwódka. https://picasaweb.google.com/malachite79/Desktop02?authkey=Gv1sRgCOSF-v3zgMX--AE#5876064069138908290 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G.N. 10.05.2013 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2013 O ile dobrze kojarzę to jest grzyb, sam w sobie nieszkodliwy nawet symbiotyczny, natomiast tak obfity wysyp świadczy o tym że trochę przeginasz z podlewaniem. Z czasem podłoże może zacząć pleśnieć, a to już jest szkodliwe. Na razie troszeczkę mniej lub trochę rzadziej podlewaj. Gdyby pojawiła się pleśń wymień podłoże a korzenie spryskaj miedzianem (przy okazji stymuluje kwitnienie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Malachite 10.05.2013 07:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2013 (edytowane) Myślę, że podlewanie to nie to. Mam jeszcze inne storczyki (najstarszego od przeszło roku) z którymi nic złego się nie dzieje. Podlewam ok. raz na 2, 3 tygodnie wstawiając doniczkę do miski z wodą na 2 godziny. W przesuszaniu jestem raczej dobra - do tej pory udawały mi się jedynie hodowle kaktusów , ale w przesadzaniu z podlewaniem, to raczej kiepski ze mnie zawodnik Edytowane 10 Maja 2013 przez Malachite Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 11.05.2013 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2013 nie wytrącił ci się węglan wapnia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts