Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z podłożem orchidei

Recommended Posts

Witam serdecznie,

niedawno zaczęłam przygodę ze storczykami. Miesiąc temu dostałam kolejnego, ale dziś przy podlewaniu ogarnęło mnie lekkie przerażanie. W doniczce na podłożu widoczny jest tak jakby piasek - malutkie białe kuleczki, których jest cała masa. Czy to jakaś choroba? Coś można z tym zrobić? Proszę serdecznie o pomoc. Roślinka kwitnie w najlepsze, chociaż jeden z liści zaczyna usychać - pojawiła się wokół niego brązowa obwódka.

https://picasaweb.google.com/malachite79/Desktop02?authkey=Gv1sRgCOSF-v3zgMX--AE#5876064069138908290

IMG_1267-002.JPG

IMG_1266-002.JPG

O ile dobrze kojarzę to jest grzyb, sam w sobie nieszkodliwy nawet symbiotyczny, natomiast tak obfity wysyp świadczy o tym że trochę przeginasz z podlewaniem. Z czasem podłoże może zacząć pleśnieć, a to już jest szkodliwe. Na razie troszeczkę mniej lub trochę rzadziej podlewaj. Gdyby pojawiła się pleśń wymień podłoże a korzenie spryskaj miedzianem (przy okazji stymuluje kwitnienie)

Myślę, że podlewanie to nie to. Mam jeszcze inne storczyki (najstarszego od przeszło roku) z którymi nic złego się nie dzieje. Podlewam ok. raz na 2, 3 tygodnie wstawiając doniczkę do miski z wodą na 2 godziny. W przesuszaniu jestem raczej dobra - do tej pory udawały mi się jedynie hodowle kaktusów :-), ale w przesadzaniu z podlewaniem, to raczej kiepski ze mnie zawodnik :-) Edytowane przez Malachite