Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 651
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

ale pędzisz..

pozwól że zapytam - jesteś z zawodu budowlańcem? bo wszystko super, prosto, czysto, zawodowo (ale zawodowo w sensie profesjonalnie)..

Też miałem o to zapytać.

Tempo faktycznie rewelacyjne, zwłaszcza, że pogoda nie rozpieszcza. Z drugiej strony widać, że sam nie pracujesz :)

• 2 weeks później...

Fajne zdjęcia, zwłaszcza to 3 z chmurkami w tle.

Pytanie o dach. Czy na etapie projektowania zastanawiałeś się nad dachem dwuspadowym? Orientujesz się może jak kopertowy wychodzi finansowo w porównaniu do dwuspadowego z więźbą prefabrykowaną? U siebie więźbę robisz sam/ekipa czy zamawiasz gotową z fabryki?

Na górze planujesz sryszek, domyślam się, że na przechowywanie gratów. Gdzie dajesz schody do tej części? Planujesz jakoś je dodatkowo ocieplać, czy zainwestujesz w jakieś super energooszczędne (np Fakro LWT)?

Pozdrawiam i trzymam kciuki :)

Fajne zdjęcia, zwłaszcza to 3 z chmurkami w tle.

Pytanie o dach. Czy na etapie projektowania zastanawiałeś się nad dachem dwuspadowym? Orientujesz się może jak kopertowy wychodzi finansowo w porównaniu do dwuspadowego z więźbą prefabrykowaną? U siebie więźbę robisz sam/ekipa czy zamawiasz gotową z fabryki?

Na górze planujesz sryszek, domyślam się, że na przechowywanie gratów. Gdzie dajesz schody do tej części? Planujesz jakoś je dodatkowo ocieplać, czy zainwestujesz w jakieś super energooszczędne (np Fakro LWT)?

Pozdrawiam i trzymam kciuki :)

Dach dwuspadowy byłby w moim przypadku gorszym rozwiązaniem (dom parterowy). Pozostają dwie ściany do ocieplenia i trzeba zrobić to z obu stron a strych nie będzie ogrzewany. Wyznacznikiem nie była cena lecz możliwość dobrej izolacji cieplnej. Wiązary robi firma, jak będę to się zapytam o cenę wersji dwuspadowej. Schody składane sam uszczelnię, będą w pomieszczeniu gospodarczym.

Zbadałem beton z płyty fundamentowej. Próbki pobrane po 28 dniach miały średnio 38 MPa (wytrzymałość na ściskanie) więc jest dobrze - beton lany C20/25.

w2_001.jpg

Teraz zajmuje się szalunkami wieńca i nadproży.

w2_002.jpg

w2_003.jpg

w2_004.jpg

w2_005.jpg

patent z rurkami genialny, moi budowlańcy też tak zrobili dzięki czemu nie muszę teraz wiercić dziur na kable na zewnątrz..

jak tak patrzę na to jak robisz, jak wyszły Ci ściany na tą piankę, jak szalunki itp. to mam wrażenie że budujesz dom pokazowy..

Wersję z dachem dwuspadowym widziałem w blogu "Powrót z wielkiej płyty" fotohobby - również parterówka - stąd moje pytanie.

Co do betonu to ładne "ciacho" upichciliście :)

Czy te rurki będą pełnić jeszcze jakąś funkcję, po za tą o której mówił Arturo? Podobny motyw widziałem u kogoś przy silikatach drążonych - wtedy rurki szły pionowo przedłużając drążenia.

Pozdrawiam

rurki są po to żeby potem śruby wyjąć bo się np. przy dachu czy gdzieś indziej przydadzą.. a w silikatach możliwe że u mnie w dzienniku.. w pionie tak mam sporo przejść w górę przez belki czy strop..