Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom na płycie, energooszczędny, projekt i wykonanie własne.

Recommended Posts

W nowoczesnym budownictwie energooszczędnym sama piana nie wystarczy. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Ja nie mam nic przeciwko temu jak buduje sadysta bo niejeden uczy się na Jego budowie i niejeden będzie uczył bo to masa wiedzy i dużo konkretów. Do mnie nie przemawia tłumaczenie brak taśm tym ze za drogie a przykładowo stosuje się XPSa pod płytę czy daje 25cm styro na ścianach. Nie mówię że to jest złe bo sam dobrze ocieplę swój przyszły dom ale jak już robi się dobrze to wypada dobrze zrobić wszystko.

• Odpowiedzi 651
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

W nowoczesnym budownictwie energooszczędnym sama piana nie wystarczy. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Ja nie mam nic przeciwko temu jak buduje sadysta bo niejeden uczy się na Jego budowie i niejeden będzie uczył bo to masa wiedzy i dużo konkretów. Do mnie nie przemawia tłumaczenie brak taśm tym ze za drogie a przykładowo stosuje się XPSa pod płytę czy daje 25cm styro na ścianach. Nie mówię że to jest złe bo sam dobrze ocieplę swój przyszły dom ale jak już robi się dobrze to wypada dobrze zrobić wszystko.

Taśmy nie są drogie, ale ich zastosowanie jest nie rentowne. Oszczędności z użycia taśm będą zwracać się wiele lat.

Taśmy nie są drogie, ale ich zastosowanie jest nie rentowne. Oszczędności z użycia taśm będą zwracać się wiele lat.

Ale skoro robi się domek energooszczędny i dobrze go ociepla to wypada dać taśmy. Oczywiście grzejąc pompą ciepła może nie będzie aż tak odczuwalny brak odpowiedniej szczelności ale tak samo starczyłoby 20cm i to białego styro bo 25cm grafitowego w tym przypadku też będzie nierentowny. na temat rentowności niektórych rozwiązań można wiele dyskutować ale to nie miejsce na to bo szkoda tym zaśmiecać tak fajny dziennik. Nie ma co już dłużej tego rozgrzebywać bo i tak mleko jest wylane.

Ale skoro robi się domek energooszczędny i dobrze go ociepla to wypada dać taśmy. Oczywiście grzejąc pompą ciepła może nie będzie aż tak odczuwalny brak odpowiedniej szczelności ale tak samo starczyłoby 20cm i to białego styro bo 25cm grafitowego w tym przypadku też będzie nierentowny. na temat rentowności niektórych rozwiązań można wiele dyskutować ale to nie miejsce na to bo szkoda tym zaśmiecać tak fajny dziennik. Nie ma co już dłużej tego rozgrzebywać bo i tak mleko jest wylane.

Zdecydowanie szybciej zwróci się dodatkowe 5cm styro niż te taśmy.

Muszę przerwać dyskusję kolegów, bo dzienni bez fotografii robi się nieciekawy i chciałbym się skupić na obecnym stanie budowy.

Odpowiedziałem już koledze, który stara się mnie przekonać do "jedynie słusznego" rozwiązania w sprawie okien.

Powiem tylko, że montaż za pomocą pianki jest prawidłowy i szczelność osiągnięta jest (będzie) dla mnie zadowalająca (praktyka).

Rekuperator będzie działał prawidłowo (praktyka).

Pieniądze z taśm przekierowałem na uszczelnienie stropu - to dopiero jest prawdziwa "dziura".

Sufit podwieszany do wiązarów, uszczelnienie tego, przejść kablowych, oświetlenia itd.

1_szcze.jpg

Zakup "kleju" i membrany, ale o tym w innym czasie.

2_szcze.jpg

W moim dzienniku mozesz zobaczyc jak sie powinno robić docieplenie. Wiele byś się dowiedział bo fyrma co mi robiła ma certyfikaty.

Cześć.

Tak widziałem, oglądam na bieżąco. Nic nie pisałem żeby Cię nie dobijać.

Możesz jeszcze zrobić granulat i docieplić górę, żeby odzyskać materiał.

Będę oglądał co zrobisz.

sadysta jak Ci sie kleilo ta pianka z Illbrucka? Zostalo mi troche styropianu z elewacji i zastanawiam sie czy nie przykleic go na ta pianke do sufitu w garazu (do terivy). Myslisz, ze bedzie trzymac? Moglbym normalnie na klej do styropianu, ale pianka zdecydowanie latwiejsza i czystsza w aplikacji.

sadysta jak Ci sie kleilo ta pianka z Illbrucka? Zostalo mi troche styropianu z elewacji i zastanawiam sie czy nie przykleic go na ta pianke do sufitu w garazu (do terivy). Myslisz, ze bedzie trzymac? Moglbym normalnie na klej do styropianu, ale pianka zdecydowanie latwiejsza i czystsza w aplikacji.

Witam.

Kleiło się dobrze, musisz przez pierwsze minuty czymś podeprzeć potem trzyma jak powinno.

Zobacz tutaj #74

Witam w dzienniku. Przeczytałem wszystko, a bardziej pooglądałem;) Gratuluję jakości wykonania, no i tego porządku.

Dziękuję, poddasze więc więcej pracy wytrwałości życzę.

Odpływ z pralki na 105cm, ponieważ pralka będzie stała na szafce tak aby było wygodnie sięgać po pranie. Normalnie odpływ i zasilanie w wodę wykonuje się tak aby pralka zasłoniła podejścia i powyżej maksymalnego poziomu wody w napełnionym bębnie. Powodzenia.

Szafka musi być stabilna i to bardzo, a poza tym pralka lubi się poruszać, może przesuwać się na szafce. Mam podobne rozwiązanie, niby lepiej się wkłada, ale pralki trzeba pilnować:bash: