kamilb1987b 17.05.2016 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2016 W nowoczesnym budownictwie energooszczędnym sama piana nie wystarczy. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Ja nie mam nic przeciwko temu jak buduje sadysta bo niejeden uczy się na Jego budowie i niejeden będzie uczył bo to masa wiedzy i dużo konkretów. Do mnie nie przemawia tłumaczenie brak taśm tym ze za drogie a przykładowo stosuje się XPSa pod płytę czy daje 25cm styro na ścianach. Nie mówię że to jest złe bo sam dobrze ocieplę swój przyszły dom ale jak już robi się dobrze to wypada dobrze zrobić wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 18.05.2016 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2016 W nowoczesnym budownictwie energooszczędnym sama piana nie wystarczy. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Ja nie mam nic przeciwko temu jak buduje sadysta bo niejeden uczy się na Jego budowie i niejeden będzie uczył bo to masa wiedzy i dużo konkretów. Do mnie nie przemawia tłumaczenie brak taśm tym ze za drogie a przykładowo stosuje się XPSa pod płytę czy daje 25cm styro na ścianach. Nie mówię że to jest złe bo sam dobrze ocieplę swój przyszły dom ale jak już robi się dobrze to wypada dobrze zrobić wszystko. Taśmy nie są drogie, ale ich zastosowanie jest nie rentowne. Oszczędności z użycia taśm będą zwracać się wiele lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 18.05.2016 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2016 Taśmy nie są drogie, ale ich zastosowanie jest nie rentowne. Oszczędności z użycia taśm będą zwracać się wiele lat. Ale skoro robi się domek energooszczędny i dobrze go ociepla to wypada dać taśmy. Oczywiście grzejąc pompą ciepła może nie będzie aż tak odczuwalny brak odpowiedniej szczelności ale tak samo starczyłoby 20cm i to białego styro bo 25cm grafitowego w tym przypadku też będzie nierentowny. na temat rentowności niektórych rozwiązań można wiele dyskutować ale to nie miejsce na to bo szkoda tym zaśmiecać tak fajny dziennik. Nie ma co już dłużej tego rozgrzebywać bo i tak mleko jest wylane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 18.05.2016 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2016 Ale skoro robi się domek energooszczędny i dobrze go ociepla to wypada dać taśmy. Oczywiście grzejąc pompą ciepła może nie będzie aż tak odczuwalny brak odpowiedniej szczelności ale tak samo starczyłoby 20cm i to białego styro bo 25cm grafitowego w tym przypadku też będzie nierentowny. na temat rentowności niektórych rozwiązań można wiele dyskutować ale to nie miejsce na to bo szkoda tym zaśmiecać tak fajny dziennik. Nie ma co już dłużej tego rozgrzebywać bo i tak mleko jest wylane. Zdecydowanie szybciej zwróci się dodatkowe 5cm styro niż te taśmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 18.05.2016 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2016 Zdecydowanie szybciej zwróci się dodatkowe 5cm styro niż te taśmy. Na jakiej podstawie to stwierdzasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inż.maliniak 18.05.2016 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2016 Na jakiej podstawie to stwierdzasz? ...szczelność można osiągnąć nie stosując taśm i odwrotnie stosując taśmy dom może być nieszczelny... popadasz w teoretyczne skrajności i tyle... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 18.05.2016 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2016 ...szczelność można osiągnąć nie stosując taśm i odwrotnie stosując taśmy dom może być nieszczelny... popadasz w teoretyczne skrajności i tyle... Pod warunkiem że się o to stara i ma się na to jakiś złoty sposób. Ty masz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 19.05.2016 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2016 Na jakiej podstawie to stwierdzasz? Potrafię liczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sadysta 19.05.2016 18:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2016 Muszę przerwać dyskusję kolegów, bo dzienni bez fotografii robi się nieciekawy i chciałbym się skupić na obecnym stanie budowy. Odpowiedziałem już koledze, który stara się mnie przekonać do "jedynie słusznego" rozwiązania w sprawie okien. Powiem tylko, że montaż za pomocą pianki jest prawidłowy i szczelność osiągnięta jest (będzie) dla mnie zadowalająca (praktyka). Rekuperator będzie działał prawidłowo (praktyka). Pieniądze z taśm przekierowałem na uszczelnienie stropu - to dopiero jest prawdziwa "dziura". Sufit podwieszany do wiązarów, uszczelnienie tego, przejść kablowych, oświetlenia itd. Zakup "kleju" i membrany, ale o tym w innym czasie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sadysta 19.05.2016 18:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2016 Wracam do ocieplenia. Właściwie skończyłem, ale tylko zatapianie siatki oto ostatnie dwie ściany. Jeszcze przeszlifuję nierówności po zaciąganiu i powinno być gotowe pod gruntowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bob_budownik 20.05.2016 04:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2016 W moim dzienniku mozesz zobaczyc jak sie powinno robić docieplenie. Wiele byś się dowiedział bo fyrma co mi robiła ma certyfikaty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cob_ra 20.05.2016 04:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2016 Kawał dobrej roboty. Masz ten plus, że dach kopertowy. Ja będę się bujał z rusztowaniem na szczytach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sadysta 20.05.2016 19:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2016 W moim dzienniku mozesz zobaczyc jak sie powinno robić docieplenie. Wiele byś się dowiedział bo fyrma co mi robiła ma certyfikaty. Cześć. Tak widziałem, oglądam na bieżąco. Nic nie pisałem żeby Cię nie dobijać. Możesz jeszcze zrobić granulat i docieplić górę, żeby odzyskać materiał. Będę oglądał co zrobisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 20.05.2016 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2016 Cześć. Tak widziałem, oglądam na bieżąco. Nic nie pisałem żeby Cię nie dobijać. Możesz jeszcze zrobić granulat i docieplić górę, żeby odzyskać materiał. Będę oglądał co zrobisz. Toś go pocieszył Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sadysta 20.05.2016 20:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2016 Kawał dobrej roboty. Masz ten plus, że dach kopertowy. Ja będę się bujał z rusztowaniem na szczytach. Witaj. Tak, koperta ułatwia sprawę. Twój dziennik także śledzę. Zaraz tam idę bo zauważyłem straszny plagiat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sadysta 20.05.2016 20:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2016 Toś go pocieszył Całkiem na poważnie, ja także mam 3 worki odpadków styropianowych i wsypię to pomiędzy wełnę na stropie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 21.05.2016 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2016 Cześć. Tak widziałem, oglądam na bieżąco. Nic nie pisałem żeby Cię nie dobijać. Możesz jeszcze zrobić granulat i docieplić górę, żeby odzyskać materiał. Będę oglądał co zrobisz. Dobra rada z tym granulatem. Na pewno szkoda wyrzucać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BYQ 24.05.2016 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2016 sadysta jak Ci sie kleilo ta pianka z Illbrucka? Zostalo mi troche styropianu z elewacji i zastanawiam sie czy nie przykleic go na ta pianke do sufitu w garazu (do terivy). Myslisz, ze bedzie trzymac? Moglbym normalnie na klej do styropianu, ale pianka zdecydowanie latwiejsza i czystsza w aplikacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sadysta 28.05.2016 10:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2016 sadysta jak Ci sie kleilo ta pianka z Illbrucka? Zostalo mi troche styropianu z elewacji i zastanawiam sie czy nie przykleic go na ta pianke do sufitu w garazu (do terivy). Myslisz, ze bedzie trzymac? Moglbym normalnie na klej do styropianu, ale pianka zdecydowanie latwiejsza i czystsza w aplikacji. Witam. Kleiło się dobrze, musisz przez pierwsze minuty czymś podeprzeć potem trzyma jak powinno. Zobacz tutaj #74 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek.M 31.05.2016 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2016 Witam w dzienniku. Przeczytałem wszystko, a bardziej pooglądałem;) Gratuluję jakości wykonania, no i tego porządku. Dziękuję, poddasze więc więcej pracy wytrwałości życzę. Odpływ z pralki na 105cm, ponieważ pralka będzie stała na szafce tak aby było wygodnie sięgać po pranie. Normalnie odpływ i zasilanie w wodę wykonuje się tak aby pralka zasłoniła podejścia i powyżej maksymalnego poziomu wody w napełnionym bębnie. Powodzenia. Szafka musi być stabilna i to bardzo, a poza tym pralka lubi się poruszać, może przesuwać się na szafce. Mam podobne rozwiązanie, niby lepiej się wkłada, ale pralki trzeba pilnować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts