Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom na płycie, energooszczędny, projekt i wykonanie własne.

Recommended Posts

Witam. "Inteligencji" nie będzie ;) Po uzupełnieniu tablicy pozostanie niewielki zapas.

W rozdzielnicy zwykłe zabezpieczenia: przepięciowe, różnicowoprądowe, nadmiarowoprądowe.

Będzie jeszcze: blok rozdzielczy i prosta automatyka do sterowania oświetleniem zewnętrznym,

podbitki, wiatrołapu i wybranych gniazd poprzez przekaźniki SSR.

geedymin czy wiadomo kiedy START, wyślij wiadomość co u Ciebie na jakim etapie jesteś.

• Odpowiedzi 651
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 2 weeks później...

Widać Sadysta nie pierwszy dom buduje, myślę że bez dobrego doświadczenia na każdym etapie nie da się czegoś takiego osiągnąć, wszystko pomyślane, przemyślane, zaplanowane ale w oparciu o DOŚWIADCZENIE.

Ktoś wcześniej napisał, że to BUDOWA WZORCOWA, ja bym napisał raczej tak : SUPERBUDOWA SUPERWZORCOWA !!!! Wielki Szacun.

Życzyłbym sobie i wszystkim planującym budowę domu takiego FACHOWCA !!!!:bye:

Tak każdy by sobie życzył takiego fachowca, a jak przyszłoby co do czego 99% osobników nie chciałoby mu za taką jakość zapłacić :bash:

Sadysta naprawdę piękna budowa, chciałbym aby mi się udało chociaż w 80% uzyskać taką jakość u siebie jak będę sam się budował.

Pozdrawiam

Tak każdy by sobie życzył takiego fachowca, a jak przyszłoby co do czego 99% osobników nie chciałoby mu za taką jakość zapłacić :bash:

Krótko. NIE ZGADZAM SIĘ !!! Nie chcę tu zbyt polemizować bo nie miejsce na to, ale jedno WIEM, że w PL jest mało JAKOŚCI bo panuje BELEJAKOŚĆ i po stronie inwestorów co chcą wyroochać wykonawców i odwrotnie marni wykonawcy którzy chcą wyciaciać inwestorów.

TAKIEGO FACHOWCA JAK SADYSTA TO RACZEJ ZE ŚWIECZKĄ - niezwykłe połączenie wielu cech.

darekdl zobacz sobie WSZYSTKO zrobił prawie SAM, jakby mógł to by ten beton na płytę sam wymieszał.

WSZYSTKO

Edytowane przez bob_budownik

Najpierw zastanów się dlaczego panuje bylejakość, inwestorzy są sami sobie winni ;)

ZA JAKOŚĆ SIĘ PŁACI!

Już widzę jak płacisz za budowę swojego domu 30-40-50% więcej aby mieć taką jakość - taką jakość osiągniesz u siebie TYLKO własną pracą i doświadczeniem - ALBO zapłacisz dużo.

Za długo siedzę w branży budowlanej aby ktoś próbował mi wmówić, że to wykonawcy są winni niskiej jakości.

Osobiście jestem także pedantem i np wykonuję jakieś zlecenie które jest poza umową, liczę uczciwie czas jaki był na to poświęcony i robię to jak dla siebie, a później obcinają ci 40%, bo za dużo ale z roboty bardzo zadowoleni - ale ty musi popłacić podatki, zusy, pracowników, a inwestorzy mają to w d.... - o czym w ogóle piszesz :bash:

np ostatni mój przykład, inwestor pedant jak cholera, potrafił iść na budowę szpachlowanie ścian po budowlańcach sprawdzać W NOCY Z LATARKĄ przykładaną do ściany i czepiać się wszystkiego (normalnie nie było widać kompletnie NIC) a co z płaceniem, składasz ofertę a on "mam niższą" podaje ci kwoty do porównania i wychodzi, że do materiałów musiałbyś dołożyć - NIBY JAK MA BYĆ JAKOŚĆ skoro sami inwestorzy wymagający wysokiej jakości nie chcą za nią płacić.

To co piszesz o "oszustwach", oszukują i wykonawcy i inwestorzy. W tych czasach wyciągniecie SWOJEJ umówionej kasy po robocie to jest koszmar.

Sadysta jest pięknym przykładem diabelnie dobrego fachowca, jego jakość jest super, ale jakby miał tak robić na co dzień to długo by nie pociągnął niestety, jakość to czas, dużo czasu, a czas to jest kasa, za który mało który inwestor chce uczciwie zapłacić, a 90% takich którzy godzą się na wysokie stawki na końcu nie chce zapłacić - i nic mu nie zrobisz w tym kraju.

Sadysta przepraszam za wywody dla mnie koniec tematu.

Peace

• 5 weeks później...

Ja tam się nie zgodzę. Nawet jak dopłacisz +50% więcej od średnich stawek i tak cię wydymają wiec po co przepłacać jak i tak to nie ma sensu.Nie będziesz jako inwestor stał i pilnował bo przecież zarabiać musisz na wykonawcę. Robiąc samemu wiem gdzie można i ile można zaoszczędzić na wykonaniu. Jest tego mnóstwo. Generalnie Panie będziesz Pan zadowolony. Ludzie się nie znają to nie wymagają. Z tych co za wszystko płacą większość ma gówniane pojecie na co zwracać uwagę czego dopilnować.

Podam inny przykład kiedyś jak miałem polakierować samochód to szukałem najtaniej i tak było zawsze ale zawsze też byłem niezadowolony. (to co ja widzę 80-90% ludzi uważa, że jest ok). Pomyślałem sobie poszukam droższego wykonawcy o 100-150% to będę miał 100-150% lepiej wykonane. Efekt zapłaciłem jak za zboże a wykonanie jak u najtańszego partacza. Od tamtej pory nie szukam po co się denerwować. Zlecam gdzie najtaniej. Jak to mówią jeśli nie widać różnicy po co przepłacać.

Wracając do budowy Sadysta czy rozpocząłeś ocieplenie?. Ja będę kleił na tytan eos jeśli zima pozwoli. Znalazłem w dobrej cenie.

Z rad jakie mogę dać to, że nie dociskaj płyty za głęboko. Chodzi o to, że lepiej niech wystaje i skorygować ustawić na docelowe położenie niż wduszoną poprawiać i wyciągać od ściany.Takie moje spostrzeżenie. Nie wiem czy jest zrozumiałe - znaczy, że lepiej dociskać niż odsuwać bo się za głęboko wcisnęło.

Dla innych. Bo ty to masz zapewne jak po sznurku ściany.Ktoś mówił, ze nie da się kleić jak ma nierówno mury. Da się ale jest więcej zabawy. Ustalasz średnią odstawkę od ściany (aby było jak najmniej roboty z przykładaniem i klejeniem). Każdą płytę przed przyklejeniem trzeba przymierzać. Tam gdzie jest wypukłość musisz tak przecinarką przygotować płytę aby pasowała (wybrać, ściąć skośnie, itp). Tam gdzie jest dołek i wydaje się, że klej nie utrzyma trzeba podkleić. Przecież nie są to chyba jakieś fale dunaju.te ściany.

• 1 month później...
  • 2 weeks później...

Autor tego wątku to geniusz budownictwa, przecieram oczy ze zdumienia i uczciwie nazywam rzeczy po imieniu, bez koloryzowania, NIE DA SIĘ WYBUDOWAĆ LEPIEJ niż Sadysta. Ten dom jest jak dzieło sztuki użytkowej.

Ja też buduję sam, robię prawie wszystko łącznie z dachem i instalacjami, mimo, że nie miałem żadnego wcześniejszego doświadczenia, a jedynym źródłem wiedzy jest to forum i genialne dzienniki budowy. Wiem, że robię równiej, staranniej niż 80% znanych mi fachowców, ale gdybym wcześniej zobaczył TEN dziennik, to chyba wstydziłbym się zrobić cokolwiek. Taki geniusz odbiera człowiekowi wiarę we własne możliwości, dopiero wielogodzinna sesja na wątku o fuszerkach budowlanych pozwala odzyskać równowagę ;).

Gratuluję i rozpływam się w podziwie.

• 1 month później...

sebcioc55 , Martin5

Jeszcze nie mieszkam i nie zamontowałem rekuperatora, jak to zrobię podzielę się opinią.

K160 , no nie wiem co odpowiedzieć jak tak mnie chwalą. Bardzo dziękuję za taką opinię i serdecznie pozdrawiam.

Teraz mam przerwę na budowie, gdy ruszę z pracami dziennik będę kontynuował.

• 1 month później...
  • 3 months później...
  • 1 month później...
Folia i początek zbrojenia.

[ATTACH=CONFIG]203551[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]203553[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]203554[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]203555[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]203556[/ATTACH]

Witaj

i mnie zagnało do twojego dziennika, świetna robota!! Jestem pod ogromnym wrażeniem! :)

Proszę powiedz czy ta folia pomiędzy XPS a zbrojeniem/betonem musi być wywinięta?