Sadysta 04.09.2016 16:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2016 Hej, Na początek wielkie wyrazy uznania za to jak prowadzisz budowę i relacje z niej. Chciałbym się dopytać o pewien szczegół, mianowicie ocieplenie murłaty. Dawałeś tam kliny praktycznie na ścisk do membrany dachowej. Nie zakłóci to wentylacji więźby? Nie wiem w tej kwestii zbyt wiele. Z góry dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam Witam i dziękuję. Co do wentylacji więźby, mam poddasze nieużytkowe i membranę paroprzepuszczalną nie osłoniętą wełną mineralną itp. Jest sporo miejsca na poddaszu i myślę, że wilgoci nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sadysta 04.09.2016 16:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2016 Wentylacja mechaniczna. Zakupy. "System Greenflex" i inne (wkręty, mocowania itd.) Dobre wkręty oszczędzają czas i nerwy. Polecam to co na fotografii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sadysta 04.09.2016 17:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2016 Wentylacja - rozprowadzanie. Na skrzynkach 8x75mm z jednym otworem zaślepionym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sadysta 04.09.2016 17:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2016 Wentylacja - uszczelnienie. Skrzynki są nitowane i nie mają pełnej szczelności, nie chciałem żeby zaciągały do wnętrza wełnę szklaną. "Uszyłem" więc z resztek XPS obudowy, które wypełniłem pianką poliuretanową. Estetyki brak ale spełnia swoją rolę, po przykryciu wełną nie będzie widoczne. Rekuperator będzie podpięty do tych czterech rur spiro, za pośrednictwem miękkich odcinków rur (żeby zapobiec przenoszeniu drgań). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 04.09.2016 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2016 Wzmocniłem miejsca na gniazda elektryczne i oświetlenie elewacji. Wkleiłem kawałki XPS grubości 10 cm. [ATTACH=CONFIG]354648[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]354649[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]354650[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]354651[/ATTACH] Gniazda na elewacji dajesz takie jak np. w łazience z klapką czy kupujesz jakieś specjalne ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sadysta 04.09.2016 17:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2016 Gniazda na elewacji dajesz takie jak np. w łazience z klapką czy kupujesz jakieś specjalne ? Tak, zwyczajne IP44 dobrej jakości. Łatwiej wymienić bo na pewno z czasem trzeba będzie to zrobić (UV). Gniazda na elewacji będą włączane tylko na czas podłączenia do nich sprzętu (posiadają osobne włączniki 16A). Będą także gniazda specjalne w ogrodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sadysta 05.09.2016 18:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2016 Schody na poddasze. Zwykłe, tanie Oman Super Termo 70x120 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sadysta 05.09.2016 18:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2016 Izolacja i uszczelnienie schodów strychowych będzie od strony poddasza (w późniejszym terminie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sadysta 06.09.2016 17:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2016 Sufit podwieszany. Zakupy: profile, wkręty, gips itd. Tani laser krzyżowy, musiałem zrektyfikować z moim Topconem (lekka korekta). Polecam do amatorskich prac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sadysta 06.09.2016 17:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2016 Konstrukcja sufitu podwieszanego. Profile CD 60 i UD 30 zwykłe (zerowa dostępność Ultrastil w okolicy), wieszaki Rigips. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sadysta 06.09.2016 17:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2016 (edytowane) Sufit w łazience. Tak jak wszędzie w łazience podwójne płytowanie. Podnośnik do płyt pomocny przy pracy w pojedynkę. Dwie płyty przykręcone. Edytowane 6 Września 2016 przez Sadysta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sadysta 06.09.2016 17:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2016 Oświetlenie w suficie. Mam kilka wpuszczanych lamp i tak uszczelniłem ich miejsca, mało estetycznie . Folia i Vario Doublefit. Korytka to wnęka na oprawy lamp - takie oddzielenie i uszczelnienie przed przedostawaniem się dźwięku między pomieszczeniami. Wnęka pod lampy gotowa. Kolejność: korytko zamocowane w płaszczyźnie z profilami, folia uszczelniająca, kawałki płyt gipsowych wewnątrz i pokrycie sufitu płytami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 06.09.2016 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2016 Tak, zwyczajne IP44 dobrej jakości. Zastanawiam się czy SIMONE 10 są dobrej jakości, policzyłem dziś, że na elewacji mam w sumie 10 gniazd w podwójnych ramkach, jedno to wyjście na agregat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 06.09.2016 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2016 Zastanawiam się czy SIMONE 10 są dobrej jakości, policzyłem dziś, że na elewacji mam w sumie 10 gniazd w podwójnych ramkach, jedno to wyjście na agregat. co masz na myśli pisząc "wyjście na agregat"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sadysta 06.09.2016 18:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2016 Zastanawiam się czy SIMONE 10 są dobrej jakości, policzyłem dziś, że na elewacji mam w sumie 10 gniazd w podwójnych ramkach, jedno to wyjście na agregat. Nie znam tej serii, sam będę brał Simon 54 (znam i są przyzwoite) Jeśli "agregat" do 16A to wytrzyma, nad podwójnymi ramkami bym się zastanowił (mechanicznie dwa przewody z elewacji delikatna sprawa) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 06.09.2016 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2016 co masz na myśli pisząc "wyjście na agregat"? Gniazdo do którego wpinam agregat i zasila obwód " awaryjny " czyli np. lodówka, oświetlenie, itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 06.09.2016 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2016 Przepraszam gospodarza wątku za dygresję, ale nie daje mi to spokoju.. z tego co rozumiem to ma być takie zwykłe gniazdo simon ? i z agregatu kabel z dwoma wtyczkami (jedna agregat, druga gniazdo).. a skoro gniazdo to pewnie jakoś przełączane na te obwody awaryjne.. możesz opisać jak to chcesz mieć przełączane, jaki agregat i tak naprawdę po co? bo skoro piszesz o zwykłym gnieździe i wpinanym do tego agregacie to - wybacz - ale włosy mi się zjeżyły ze strachu.. może niepotrzebnie.. ale z tego co tu na forum wyczytuję to nikt chyba nie przymierzał się do tego tak jak powinno być tylko jak mu się wydaje że będzie dobrze, a to śmiertelnie (dosłownie) niebezpieczne. jak Sadyście przeszkadzają nasze dygresje to daj znać to w Twoim wątku podyskutujemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sadysta 06.09.2016 22:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2016 (edytowane) Gniazdo do którego wpinam agregat i zasila obwód " awaryjny " czyli np. lodówka, oświetlenie, itp. Witaj _artur_ Może jak proponujesz przenieśmy dyskusje. Dodam tylko. To nie może być zwykłe gniazdo nawet w przypadku jednej fazy. Poszukaj "gniazda kempingowe" Jeśli to ma być osobny obwód, nie związany z rozdzielnicą (taki przedłużacz prowadzący od gniazda na elewacji do dodatkowego gniazda obok lodówki itp.) - potrzebujesz jedynie odpowiednie gniazdo "męskie". Jeśli połączenie jest związane z rozdzielnicą potrzeba jeszcze przełącznika zasilania. Zwróć się do elektryka, jeśli wyprowadził przewody to miejmy nadzieję, że całość zaplanował. Będę śledził dalsze wpisy w Twoim dzienniku. Edytowane 6 Września 2016 przez Sadysta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 07.09.2016 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2016 Muszę przerwać dyskusję kolegów, bo dzienni bez fotografii robi się nieciekawy i chciałbym się skupić na obecnym stanie budowy. Odpowiedziałem już koledze, który stara się mnie przekonać do "jedynie słusznego" rozwiązania w sprawie okien. Powiem tylko, że montaż za pomocą pianki jest prawidłowy i szczelność osiągnięta jest (będzie) dla mnie zadowalająca (praktyka). Rekuperator będzie działał prawidłowo (praktyka). Pieniądze z taśm przekierowałem na uszczelnienie stropu - to dopiero jest prawdziwa "dziura". Sufit podwieszany do wiązarów, uszczelnienie tego, przejść kablowych, oświetlenia itd. [ATTACH=CONFIG]356373[/ATTACH] Zakup "kleju" i membrany, ale o tym w innym czasie. [ATTACH=CONFIG]356374[/ATTACH] Zakupiłeś isovera vario bo? Stosunek jakości do ceny? Czy dostępność dobra? A może pracowałeś na nim i oceniasz że dobry? Z góry dzięki za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sadysta 07.09.2016 16:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2016 Zakupiłeś isovera vario bo? Stosunek jakości do ceny? Czy dostępność dobra? A może pracowałeś na nim i oceniasz że dobry? Z góry dzięki za odpowiedź Szukałem czegoś do połączenia ściany z paroizolacją, niewiele jest takich specyfików. Znalazłem Vario i zastosowałem pierwszy raz, aplikacja i uszczelnianie wygląda dobrze. Jak będzie w przyszłości ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts