Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom na płycie, energooszczędny, projekt i wykonanie własne.

Recommended Posts

• Odpowiedzi 651
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pompa ciepła...

Na dole godzina pracy górnego źródła (CO) z grudnia 2018 roku.

001_cw_po_1h.jpg

Godzina pracy dolnego źródła, również z grudnia (pierwsze dni pracy).

002_dz_po_1h.jpg

Temperatury po wymianie pompy obiegowej na "większą"

Kolejne biegi pompki: 1, 2, 3 (początek stycznia).

Obecnie pracuje na 3.

003_t_bieg_1.jpg

004_t_bieg_2.jpg

005_t_bieg_3.jpg

Pompa odpalona w grudniu 2018 roku.

Płyta i cały dom osiągnął stabilną temp w 24 godziny !

Zaczynałem od 16 i skończyłem na 20 stopniach C.

Tyle się naczytałem o tygodniowym "rozbujaniu" takich domów, a tutaj taka niespodzianka.

Potem jeszcze trochę się pobawiłem, doszedłem do 23 stopni C w domu.

Wyłączenie ogrzewania na dwa dni spadek temperatury o około 0,5 stopnia C - świetnie.

Te zabawy jeszcze w taryfie G11, G12w - od stycznia 2019.

Sterowanie w zasadzie tylko czasowe, sztywno od godziny 2 do 6 rano (zawsze tylko jeden start).

Codziennie 4 godziny co daje 21 stopni w domu.

4 godziny pracy pompy ciepła wraz z obiegowymi = 8,4 kWh w tym czasie na ciepłomierzu otrzymuję wynik 34 kWh.

COP = 4 (około) przy obecnie DZ 2,2 / -1,5 i GZ 30 / 24 stopni C (po 4 godzinach).

Liczyłem na lepsze temperatury DZ, gdy je robiłem grunt, glina bardzo mokro - trudno.

Jak na leciwą pompę ciepła wynik dobry i taki mi wystarczy.

Teraz wiem, nawet po awarii i rezygnacji z pompy ciepła (oby nie), będę w stanie ogrzać dom czystym prądem.

Styczeń 2019 zużycie energii elektrycznej 28x8,4=235,2 kWh (to daje około 60 zł).

Gdybym grzał "czystym prądem" 28x34 kWh=952 kWh (dałoby to 240 zł).

Oczywiście nie mam jeszcze CWU, to będzie pewna kwota.:(

Liczę samo ogrzewanie i jestem zadowolony z niskiego kosztu i wiem, że zmieszczę się w "tanim czasie" nawet w największe mrozy.

Tak, hałas opanowany, bez obudowy było głośno.:yes:

Co masz na myśli pisząc "teraz na zasilaniu z GZ mam średnio 8,5*" ?

Oczywiście chodziło mi o DZ ;) ostatni tydzien wyglądał u mnie nastepująco:

4k4khh481hdf.jpg

Ciekawa sprawa z tymi poziomymi DZ, sprawdziłem i robiłeś 3x150m PE32, ja mam 3x150 ale PE40. Dodam jeszcze że ostatnio sprawdzam też pompę 8kW i jej instalacje, jest tam również DZ 3x150 PE40 i dzisiaj na zasilaniu z DZ było 2,5*C !! co prawda pompa chodziła non stop na poczatku sezonu (dom wykańczany), a teraz grzeje codziennie dom do 23*, nastepny sezon będzie bardziej wiarygodny Ciekaw jestem jak to będzie u Ciebie. U mnie jest eldorado, jak zaczynałem sezon grzewczy chyba na początku listopada to zasilanie DZ miałem w granicach 20*C.

Nie chce robic juz wiecej balaganu w poukladanym dzienniku Sadysty, powiem tylko ze DZ lapie temperature z pomieszczenia bo mam czujnik zaraz na przy wejsciu DZ do domu. Jak nie ma przeplywu to wszyatko dazy do temperatury w kotlowni, a pomiar temp mam non stop.

BTW Sadysto a Ty gdzie masz termometry od DZ? Tez pewnie przy/w pompie?

Tylko pozazdrościć tak wysokiej temperatury zasilania DZ.

Ciekawe jakie u Ciebie temperatury na powrotach, no i kiedy zobaczymy fotki nowej PCi.

Jaki sterownik, oprogramowanie. Bo bardzo ładnie wygląda przedstawiona statystyka.

Tak, termometry mam przy pompie ciepła.

To zrozumiałe, że temperatura DZ mierzona gdy pompa nie pracuje, rośnie w kierunku "pokojowej".

To tylko temperatura w miejscu pomiaru, grunt pozostaje na dużo niższym poziomie.

Dzisiaj 24-godzinne DZ wygląda tak:

dz15.jpg

• 8 months później...