sebcioc55 13.02.2019 06:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2019 Witam Panie Sadysto! widze że trzymasz poziom Domyślam się za ile dostales tą pompe, sam kiedys mialem podobną kupic. Wszystko fajnie ladnie i pewnie tanio, ale ciekawi mnie jej sprawność, masz cieplomierz wiec na pewno wszystko juz wiesz. Jak to wygląda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sadysta 13.02.2019 16:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2019 sebcioc55 Ale Ty niecierpliwy Jeszcze parę fotek i wszystko ładnie podsumuję. Napiszę tylko, że wszystko wygląda świetnie (ja jestem zadowolony). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sadysta 13.02.2019 16:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2019 Pompa ciepła... Sterowanie - takie coś, bezprzewodowe. Ciśnienie nie "spada", instalacja jest odpowietrzona. Płyny uzupełniałem opryskiwaczem pompując do pożądanego ciśnienia. Po wymianie pompy obiegowej, jak i po pierwotnym napełnieniu instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sadysta 13.02.2019 17:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2019 Pompa ciepła... Na dole godzina pracy górnego źródła (CO) z grudnia 2018 roku. Godzina pracy dolnego źródła, również z grudnia (pierwsze dni pracy). Temperatury po wymianie pompy obiegowej na "większą" Kolejne biegi pompki: 1, 2, 3 (początek stycznia). Obecnie pracuje na 3. Pompa odpalona w grudniu 2018 roku. Płyta i cały dom osiągnął stabilną temp w 24 godziny ! Zaczynałem od 16 i skończyłem na 20 stopniach C. Tyle się naczytałem o tygodniowym "rozbujaniu" takich domów, a tutaj taka niespodzianka. Potem jeszcze trochę się pobawiłem, doszedłem do 23 stopni C w domu. Wyłączenie ogrzewania na dwa dni spadek temperatury o około 0,5 stopnia C - świetnie. Te zabawy jeszcze w taryfie G11, G12w - od stycznia 2019. Sterowanie w zasadzie tylko czasowe, sztywno od godziny 2 do 6 rano (zawsze tylko jeden start). Codziennie 4 godziny co daje 21 stopni w domu. 4 godziny pracy pompy ciepła wraz z obiegowymi = 8,4 kWh w tym czasie na ciepłomierzu otrzymuję wynik 34 kWh. COP = 4 (około) przy obecnie DZ 2,2 / -1,5 i GZ 30 / 24 stopni C (po 4 godzinach). Liczyłem na lepsze temperatury DZ, gdy je robiłem grunt, glina bardzo mokro - trudno. Jak na leciwą pompę ciepła wynik dobry i taki mi wystarczy. Teraz wiem, nawet po awarii i rezygnacji z pompy ciepła (oby nie), będę w stanie ogrzać dom czystym prądem. Styczeń 2019 zużycie energii elektrycznej 28x8,4=235,2 kWh (to daje około 60 zł). Gdybym grzał "czystym prądem" 28x34 kWh=952 kWh (dałoby to 240 zł). Oczywiście nie mam jeszcze CWU, to będzie pewna kwota. Liczę samo ogrzewanie i jestem zadowolony z niskiego kosztu i wiem, że zmieszczę się w "tanim czasie" nawet w największe mrozy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebcioc55 14.02.2019 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2019 Wyniki bardzo fajne, tylko to DZ jakoś dziwnie niskie... ciekawe czemu, ja teraz na zasilaniu z GZ mam średnio 8,5*.A jak z hałasem, obudowa daje radę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sadysta 14.02.2019 19:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2019 Tak, hałas opanowany, bez obudowy było głośno. Co masz na myśli pisząc "teraz na zasilaniu z GZ mam średnio 8,5*" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebcioc55 14.02.2019 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2019 Tak, hałas opanowany, bez obudowy było głośno. Co masz na myśli pisząc "teraz na zasilaniu z GZ mam średnio 8,5*" ? Oczywiście chodziło mi o DZ ostatni tydzien wyglądał u mnie nastepująco: Ciekawa sprawa z tymi poziomymi DZ, sprawdziłem i robiłeś 3x150m PE32, ja mam 3x150 ale PE40. Dodam jeszcze że ostatnio sprawdzam też pompę 8kW i jej instalacje, jest tam również DZ 3x150 PE40 i dzisiaj na zasilaniu z DZ było 2,5*C !! co prawda pompa chodziła non stop na poczatku sezonu (dom wykańczany), a teraz grzeje codziennie dom do 23*, nastepny sezon będzie bardziej wiarygodny Ciekaw jestem jak to będzie u Ciebie. U mnie jest eldorado, jak zaczynałem sezon grzewczy chyba na początku listopada to zasilanie DZ miałem w granicach 20*C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karster 14.02.2019 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2019 Taki to pożyje. Co to za wzrosty temp dz? Skąd ta ziemia takie temperatury łapie? PozdrawiamKarol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebcioc55 15.02.2019 06:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2019 Nie chce robic juz wiecej balaganu w poukladanym dzienniku Sadysty, powiem tylko ze DZ lapie temperature z pomieszczenia bo mam czujnik zaraz na przy wejsciu DZ do domu. Jak nie ma przeplywu to wszyatko dazy do temperatury w kotlowni, a pomiar temp mam non stop. BTW Sadysto a Ty gdzie masz termometry od DZ? Tez pewnie przy/w pompie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sadysta 15.02.2019 22:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2019 Tylko pozazdrościć tak wysokiej temperatury zasilania DZ. Ciekawe jakie u Ciebie temperatury na powrotach, no i kiedy zobaczymy fotki nowej PCi. Jaki sterownik, oprogramowanie. Bo bardzo ładnie wygląda przedstawiona statystyka. Tak, termometry mam przy pompie ciepła. To zrozumiałe, że temperatura DZ mierzona gdy pompa nie pracuje, rośnie w kierunku "pokojowej". To tylko temperatura w miejscu pomiaru, grunt pozostaje na dużo niższym poziomie. Dzisiaj 24-godzinne DZ wygląda tak: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sadysta 20.10.2019 20:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2019 Na działce obrodziło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sadysta 20.10.2019 20:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2019 W lesie wysyp grzybów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sadysta 20.10.2019 20:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2019 Regały do spiżarni. 180x90x40 cm i 180x80x40 cm. Podawane obciążenie półki 220 kg i 160 kg. Po skręceniu razem regałów "może być" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sadysta 21.10.2019 21:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2019 Na budowie przygotowanie do tynkowania elewacji. Folia na podbitkę, okna i drzwi. Na zewnątrz siatka. Fotografie wykonane po gruntowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sadysta 21.10.2019 21:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2019 Grunt (podkład tynkarski) pod tynk mineralny Tynkolit-T 330 Kreisel. Nakładałem wałkiem jeden raz (konsystencja i samo malowanie bez problemu). Zużyłem 21 kg na 125 m2 (nakładając bez oszczędzania). Najwyższa temperatura. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sadysta 23.10.2019 19:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2019 Cienkowarstwowy tynk mineralny baranek 2 mm. Kreisel 062 biały, może pomaluję. Zużyłem 13 worków na 125m2 Jeden dodatkowy worek zużyłem na próby i ustawienia ciśnienia. Ostatecznie tynkowałem przy ciśnieniu 3,5 bar i dyszy na pistolecie 8 mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sadysta 23.10.2019 19:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2019 Natrysk tynku na pierwszej ścianie wschodniej (po południu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sadysta 23.10.2019 20:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2019 Tynkowanie elewacji. Przy ścianie południowej musiałem poczekać jeden dzień - zbyt gorąco. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sadysta 23.10.2019 20:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2019 Tynkowanie natryskowe elewacji - ściana południowa. Na koniec tylko przyjemności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sadysta 23.10.2019 20:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2019 Sprzątanie po tynkowaniu. Listwy przyokienne jeszcze zostawiłem, może będę malował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts