bolasdetoro 14.05.2013 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2013 Witam, W przyszłym roku zamierzam rozpocząć budowę swojego pierwszego i ostatniego domu. Działka ok. 1200m2- front od północy, wody gruntowe z tego co wiem poniżej 4m. W założeniach mam pełne podpiwniczenie+ 2 kondygnacje, ok. 300m2+ podwójny garaż. Max. wys. 9m, dach 20- 40 st, szer. od frontu 14-15 m, . Najchętniej wybudowałbym pasywnie ale obawiam się że może być to trudne przedsięwzięcie ze względu na założenia- duży, podpiwniczony z kominkiem i sauną - do tego jeszcze ma ładnie wyglądać. Niestety, na stronach internetowych które odwiedzałem wszystkie domy pasywne wg mnie straszą- kwestia gustu. Poszukuję praktycznie wszystkiego- od projektu i technologii po dostawców i wykonawców- pd Wlkp. Będę wdzięczny za każdą poradę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 14.05.2013 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2013 Podałeś wiele danych, a zapomniałeś o najważniejszym - o budżecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bolasdetoro 14.05.2013 17:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2013 (edytowane) Nie zapomniałem, zrobiłem to umyślnie ponieważ budżet zależy od rozwiązań- mam trochę doświadczeń ale niestety nie lokalnie. Zdaję sobie sprawę że wymagania kosztują a ja poszukuję funkcjonalności i jakości. Budując mogę zapłacić więcej żeby użytkując kosztowało mniej. Dodatkowo nie mam potrzeby budowania szybko. Na przyszły rok zaplanowałem piwnicę, w 2015 zamknięty, itd. Zanim wykopię pierwszą 'łopatę' chcę mieć gotowe i rozrysowane wszystkie systemy i detale. Edytowane 27 Maja 2013 przez bolasdetoro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 17.05.2013 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2013 No to zleć projekt indywidualny architektowi specjalizującemu się w takich budynkach.Dostawcy i wykonawcy - poczytaj wątek "Wiekopolska - biała lista polecanych". Dom pasywny pewnie ci nie wyjdzie z powodu ograniczeń, których nie chcesz tolerować (zwarta, uproszczona bryła z wielkimi oknami od południa i pustą ścianą od północy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bolasdetoro 27.05.2013 21:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2013 Dzieki za podpowiedzi. Szczerze mowiąc liczyłem że może uda mi się sprowokować dyskusję na tematy rozwiązań i technologii ale widocznie źle sprecyzowałem swoje oczekiwania:) Generalnie jakiś zarys mam od dość dawna i chyba wreszcie znalazłem architekta (a właściwie dwóch) z którymi będziemy 'wymyślać'. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts