sandrusia173 14.05.2013 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2013 Witam Wszystkich Bardzo Serdecznie!Odwiedzam forum pierwszy raz i chciałabym zasięgnąc waszych doświadczeń i porad:) Wybudowałam razem z mężem dobudówkę do rodziców 130m z poddaszem i piwnicą.stan jest surowy bez okien drzwi. Teraz chcemy starac się o kredyt w wysokości 120 tys na wykończenie i zastanawiamy sie czy nam to wystarczy (wykończenie + wyposażenie)??? nie zależy nam na ogordzeniu czy kostce brukowej chodzi nam o sam domek:) prosze na odpowiedzi bardzo dziękuje. pozdrawiam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZbyszekT 15.05.2013 05:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2013 120 000 Euro czy Franków? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 15.05.2013 05:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2013 Tanie okna, tanie drzwi, marne ocieplenie i śmieciuch to powinnaś się zmieścić, a i tak rachunki za ogrzewanie nie zabiją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Scarlet 15.05.2013 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2013 Wykończyć może tak, ale wyposażyć to już nie bardzo ... Dużo zależy od tego czy będziecie sami wszystko robić czy zatrudnicie ekipy a reszta ( materiały ) to już tylko i wyłącznie wasz wybór, jak nie będziecie szaleć to powinno starczyć. My za 100 tys wykończyliśmy dom 120 m, ale wszystko od A do Z zrobiliśmy sami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniqa1982 15.05.2013 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2013 Obawiam się ,że może Wam braknąć Tak jak napisali poprzednicy to zależy jak dużo prac zrobicie sami , nie macie z czym poszaleć za bardzo ale to nie jest niemożliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xerses 15.05.2013 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2013 120 000 Euro czy Franków? To jest zabawna odpowiedź, ale niestety lekko słuszna. Jak ktoś napisał wcześniej - da sie najtańszymi materiłami i pracą własną - powstaje pytanie kiedy remont A tak na poważnie Pytanie czy ta kwota starczy jest nie na miejscu bo nie znamy Twoich wymagań a generalnie wszystko zalezy od standardu wyposażenia. Możesz kipic płytki za 25 zł m2 i za 125 zł m2. Dla przykładu podam swój dom. 185 m2 (230 po podłogach) wybudowałem z własnych pięniędzy łącznie z dachem. Na okna i reszte wziąłem kredyt większy od Twojego i powiem Ci szczerze - brakło i to sporo bo są wydatki których nie przewidujesz - a które się pojawią. Gdzieś mam wyliczenia co i ile więc jak czegoś potrzebujesz - pisz. Sporym wydatkiem jest samo wyposażenie - salon, łazienka, zwłaszcza kuchnia - to bardzo duży wydatek. Dobre meble i sprzęt w miare dobry - to jest kwota kilkanaście tysięcy. A jesli dojdzie Ci kwestia pozostałuch rzeczy (garnki itp brednie) no to sama sobie policz Mebelki - pomijając kwestie produkcji Dobre i Tanie - też sporo kosztują. Więc ta kwota może Ci w najtańszym wariancie starczyć w najdrożyszym musisz we frankach jednak wziąść Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
garbus 15.05.2013 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2013 (edytowane) W naszym klimacie na pewno nie warto oszczędzać na oknach i ociepleniu - rachunki za ogrzewaniu potrafią czasem wykończyć człowieka. Płytki - myślę, że tanie nie są takie złe. Wyposażenie łazienki też nie musi być "królewskie". Wszytsko zależy od standardów, które chcecie mieć w domu. Warto rzucić okiem na kalkulator prac budowlanych, żeby zobaczyć do jakiego poziomu można zejść z ceną przy układaniu np. płytek Edytowane 15 Maja 2013 przez garbus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 15.05.2013 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2013 W wielu wątkach przewija się temat zakupu wyposażenia domowego:mebli,piekarników, lodówek, odkurzaczy itd. czy nikt nie bierze pod uwagę włożenia tych elementów które już posiada? Przecież nie wszystko w domu musi być nowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 15.05.2013 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2013 czy nikt nie bierze pod uwagę włożenia tych elementów które już posiada? Przecież nie wszystko w domu musi być nowe. Xerses nawet pisze o nowych garnkach Oczywiście że nie wszytko musi być nowe i myślę, że przynajmniej na początku wykorzystamy dużą część używanych obecnie sprzętów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 15.05.2013 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2013 Samo wyposażenie chyba nie jest najważniejsze,wielu ludzi po budowie mebluje latami korzystając z mebli i wyposażenia które już mieli,albo dostaną jakieś używki od znajomych czy rodziny.Tylko trzeba mieć świadomość takiego zakończenia budowy i akceptować to,a Sandrusia pyta czy jej na to też starczy. Poza tym brak stanowiska Sandrusi co do oczekiwań wobec standardu wykończenia. Albo się kupuje z zamkniętymi oczami i ołówkiem w ręku,albo porażka. Sama jestem na etapie wykończeniówki i wygląda to mniej więcej tak-wchodzę do sklepu kupić baterie do umywalki,mam przeznaczone załóżmy 200 zł na baterię,ale na półce stoi o niebo fajniejsza za 250.Myślę sobie,a co tam 50 zł w skali całej wykończeniówki,biorę!!!!I tak przy każdej rzeczy,a tu już jest drobnica i zakupy w setkach sztuk rzeczy przeróżnych.Patrzę na konto po kilku tygodniach,o boszszeeeee ktoś mi ukradł z konta 10 tyś zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
turalyon 15.05.2013 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2013 (edytowane) Nie ma szans niestety. Też buduje dom 130 m i od stanu surowego mam już:okna 15000Elektryk - 6000wod - kan + kotłownia - 26000poddasze (wełna + robocizna) - licze 15000Tynki ok 9000Elewacja 18000Wylewki (styropian, papa, folia) 9000Parapety + w moim przypadku drewniane schody 10000Łazienki 5000 + 8000Kuchnia 15000Gładzie (nie kazdy chce wiec nie licze)A do tego jeszcze przyłacza jak nie macie, malowanie,drzwi, lampy, farby, panele, płytki, kominek .... aż głowa boli ile tego jeszcze jest Edytowane 16 Maja 2013 przez turalyon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daenerys 16.05.2013 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2013 Również obawiam się, że za taka kwotę nie da się wykończyć domu. Moja siostra zrezygnowała po prostu z wykańczania pomieszczeń, które nie sa jej niezbędne (druga łazienka, dwa pokoje) i tak zdołała sporo zaoszczędzić. Nie zmienia to faktu, że kiedyś będzie musiała wrócić do tematu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xerses 16.05.2013 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2013 W wielu wątkach przewija się temat zakupu wyposażenia domowego:mebli,piekarników, lodówek, odkurzaczy itd. czy nikt nie bierze pod uwagę włożenia tych elementów które już posiada? Przecież nie wszystko w domu musi być nowe. Hehehe nie każdy musi mieć wyposażenie które może przenieść do nowego domu. Np możesz mieszkać z rodzicami i korzystać z ich inwentarza - i wtedy zasobność w sprzęty i inne rzeczy może być niestety mała.............. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xerses 16.05.2013 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2013 Xerses nawet pisze o nowych garnkach Oczywiście że nie wszytko musi być nowe i myślę, że przynajmniej na początku wykorzystamy dużą część używanych obecnie sprzętów. No piszę bo np moje - które dostałem kiedyś jako prezent na wesele - zbytnio sie nie nadają na przenoszenie na nowy dom, mikrofala.... cóż talerz się ostatnio przetał kręcić, żelazko wymiękło (ma 8 lat i tak zarabiście długo służyło) lodówki nie posiadam i innych tego typu też (no może posiadam coniektóre w sensie kupowałem razem z rodzicami - bo wszyscy korzystają) - więc raczej nie będe zabierał ze sobą Zatem jak dla mnie przeprowadzka wiąże się praktycznie z zakupem wszystkiego. a tak BTW jeszcze tylko niecałe 2 miechy i w końcu zamieszkam :D:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xerses 16.05.2013 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2013 Albo się kupuje z zamkniętymi oczami i ołówkiem w ręku,albo porażka. Sama jestem na etapie wykończeniówki i wygląda to mniej więcej tak-wchodzę do sklepu kupić baterie do umywalki,mam przeznaczone załóżmy 200 zł na baterię,ale na półce stoi o niebo fajniejsza za 250.Myślę sobie,a co tam 50 zł w skali całej wykończeniówki,biorę!!!!I tak przy każdej rzeczy,a tu już jest drobnica i zakupy w setkach sztuk rzeczy przeróżnych.Patrzę na konto po kilku tygodniach,o boszszeeeee ktoś mi ukradł z konta 10 tyś zł Oj wiem o czym mówisz, mi tez ktoś ciągle "kradnie" kasę z konta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kendra 17.05.2013 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2013 Xerses ma oczywiście rację - nie każdy po prostu może przenieść coś np. ze starego mieszkania do nowego domu. Ja oczywiście wszystkie rupiecie zabiorę kiedyś tam ze sobą do nowego domu i będę sobie je sukcesywnie wymieniała, w miarę możliwości - ale też nie wszystko, bo mam rzeczy i nowsze i starsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xerses 17.05.2013 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2013 Nie ma szans niestety. Też buduje dom 130 m i od stanu surowego mam już: okna 15000 Elektryk - 6000 wod - kan + kotłownia - 26000 poddasze (wełna + robocizna) - licze 15000 Tynki ok 9000 Elewacja 18000 Wylewki (styropian, papa, folia) 9000 Parapety + w moim przypadku drewniane schody 10000 Łazienki 5000 + 8000 Kuchnia 15000 Gładzie (nie kazdy chce wiec nie licze) A do tego jeszcze przyłacza jak nie macie, malowanie,drzwi, lampy, farby, panele, płytki, kominek .... aż głowa boli ile tego jeszcze jest W paru miejscach troche przesadziłeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
turalyon 17.05.2013 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2013 No to napisz w ktorych wg ciebie miejscach przy domie 130m. Ekipy miałem niedrogie i materiał też tanio kupowany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xerses 21.05.2013 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2013 No to napisz w ktorych wg ciebie miejscach przy domie 130m. Ekipy miałem niedrogie i materiał też tanio kupowany Okna, poddasze, wylewki..... w szczegóły wchodził nie będę , ale chociażby z oknami..... ja miałem 14 okien (3x150x180 + tarasowe+dwa balkony z oknami obok + kilka mniejszych) i wyszło mi przy 3 szybowych na profilu schuco, dwustronnie oklejonych 14 tysiaków. Pomijając okleinę (20 % wartości za jedna stronę) ewentualnie pomijając 3 szybe - no to spokojnie można okna wziąść za 8-9 tysiaków - stąd chociażby moje stwierdzenie. Pomijam aspekt wartości piekna , jakości etc... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kosadob 24.05.2013 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2013 Okna, poddasze, wylewki..... w szczegóły wchodził nie będę , ale chociażby z oknami..... ja miałem 14 okien (3x150x180 + tarasowe+dwa balkony z oknami obok + kilka mniejszych) i wyszło mi przy 3 szybowych na profilu schuco, dwustronnie oklejonych 14 tysiaków. Pomijając okleinę (20 % wartości za jedna stronę) ewentualnie pomijając 3 szybe - no to spokojnie można okna wziąść za 8-9 tysiaków - stąd chociażby moje stwierdzenie. Pomijam aspekt wartości piekna , jakości etc... No nie wiem, u mnie okna 13 szt. w okleinie dwustronnej złoty dąb prawie 13 tyś. z montażem oczywiście. Okna dobre z dobrymi okuciami, oczywiście PCV, miałem ofertę z trzecią szybą, no ale to był wydatek ok. 19 tyś. Oczywiście system 3 szybowy MUSI być w odpowiednim "ciepłym" profilu, mi oferowali 7 komorowy i właśnie ten profil podbijał cenę, bo dołożenie 3 szyby w "zwykły" profil różnica wychodziła na poziomie 2 tyś. Ja wykańczam dom dość duży 204 m2 i napiszę tak: Tynki wew. 15.000 CO + kanalizacja + woda + kotłownia + robocizna (tania) ok. 36.000 w tym dość drogi piec i ok. 120 m2 podłogówki. Elektryk 10.000 Elewacja liczę ok. 20.000 Posadzki + styropian 8.000 Brama garażowa 4.000 Wełna na poddasze (dobra), Płyty RB, i cała reszta do tego + robocizna ok. 10-12 tyś, Pozostaną drzwi wewnętrzne, drzwi zew., okładziny podłóg, płytki, malowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts