JB2013 14.05.2013 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2013 Witam, jestem w trakcie oczekiwania na pnb, dubuje dom w zabudowie szeregowej w środku szeregu, obok mnie z jednej strony stoi juz dom a z dugiej strony sąsiad zrobił ławy i ciągnie ścianki fundamentowe i tu wyszedł problem. Wziąłem sobie miarę i zmierzyłem jego ławy, ma taki sam projekt jak ja i powinny wynosić 896cmm + 2cmm dylatacja po każdej stronie co daje prosty rachunek 900cmm i tyle ma szerokości działka. Sąsiada same ławy bez dylatacji mają już!!! 906cmm, czyli razem z dylatacją zabrał mi 12cmm, jutro mam się spotkać, może ktoś podpowie jak to wygląda prawnie?? i jak najlepiej to rozwiązać?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawko_ 14.05.2013 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2013 Myślę, że nie ma co rwać włosów z głowy o te 12 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 14.05.2013 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2013 kosą jak to Pawlak Kargula załatwił:D:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JB2013 14.05.2013 19:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2013 Nikt nie chce rwać włosów, chce tylko to wyjaśnić i w razie czego jak to prawnie wygląda.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 14.05.2013 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2013 Jak tak cię to boli to naślij inspekcję na jego budowę i od razu zmieńcie nazwiska sobie na K i P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolek30 15.05.2013 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2013 Ja bym wezwał policję i oskarżył go bezprawne zabranie 12cm . Potem sąd i do piachu z dziadem. ..jap...le :| Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greyzone 15.05.2013 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2013 Nie chce oddać 12cmm? To otruj mu psa, jak nie ma to jakiś inny inwentarz np. chomika niech ma dziad za swoje. Co z Ciebie za człowiek? ..i jeszcze się drzesz POMOCY.Twojemu sąsiadowi współczuje takiego sąsiada jak TY. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
garbus 15.05.2013 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2013 Zawsze można przesunąć dom sąsiada o te dwanaście centymetrów. A poważnie mówiąc to naprawdę szkoda życia na takie pierdoły, porównanie z Pawlakiem i kargulem jest niestety bardzo dobre w tym przypadku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 15.05.2013 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2013 A czy to pytanie nie jest czasami zasadne w kontekście pomiarów geodezyjnych i pózniejszych odbiorów domów? Jaka jest tolerancja na przesunięcia? To są szeregówki,każdy buduje osobno,niech się każdemu ileś tam centymetrów przesunie w dowolną stronę chałupa i już cały szereg może być mocno przesunięty,albo ostatniemu metra braknie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 15.05.2013 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2013 A czy to pytanie nie jest czasami zasadne w kontekście pomiarów geodezyjnych i pózniejszych odbiorów domów? Jaka jest tolerancja na przesunięcia? To są szeregówki,każdy buduje osobno,niech się każdemu ileś tam centymetrów przesunie w dowolną stronę chałupa i już cały szereg może być mocno przesunięty,albo ostatniemu metra braknie . Nie w tym problem. Jeszcze nie zamienił z sąsiadem słowa na ten temat, a już drze się o pomoc i rozwiązanie prawne. co za człowiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JB2013 15.05.2013 15:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2013 A czy to pytanie nie jest czasami zasadne w kontekście pomiarów geodezyjnych i pózniejszych odbiorów domów? Jaka jest tolerancja na przesunięcia? To są szeregówki,każdy buduje osobno,niech się każdemu ileś tam centymetrów przesunie w dowolną stronę chałupa i już cały szereg może być mocno przesunięty,albo ostatniemu metra braknie . No właśnie o to chodzi, jakby tak każdy po kilka centów uciekł to ostatniemu by zabrakło 1 metra to na cały dom daje ok 30m2, więc to nie jest mało ! Pisałem wcześcniej że nikt nie będzie rwał sobie włosów o te 12cmm ale jakby to któregoś z was dotyczyło to na pewno byście reagowali, a pisałem o pomoc w sensie porady a nie że do sądu chce z tym iść, P.gentoonx , P.greyzone, P.lolek30. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 15.05.2013 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2013 pomoc - na tym etapie bedzie bardzo trudno, bo musiałby ławy kuć.Porozmawiaj z sąsiadem lub jego kierbudem. W sądzie (gdybyś chciał) możesz przeforsowac odkupienie tych 12 cm. Ale problem będziesz miał ty - bo Twój projekt nie wmieści się na działkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 15.05.2013 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2013 Miły geodeta mógłby to wszystko ładnie wyrysować przy mapce do celów projektowych i remanentach tak, żeby pasowało do projektów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 15.05.2013 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2013 tylko potem budowlańcy musieliby pamietać o tych 12 cm podczas stawiania ścian - czasem 10 cm ma znaczenie, czy wejdzie szafa w dane miejsce czy też nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawko_ 16.05.2013 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2013 (edytowane) Ja z projektantem, który wygrał przetarg z zkładu enregetycznego umówiłem się na słup w rogu działki, ale na mojej posesji. Przyszedł geodeta pomierzył, ekipa wykonała i słup jest: idealnie w lini z moim słupkiem granicznym. Teraz minimum 20-30 cm będę musiał przesunąć się z ogrodzeniem na całej szerokości działki, która ma 31 m ponieważ nie chcę robić ogrodzenia po skosie albo wykonywać jakieś załamania. Mam na to mapkę, podpisy: swój i projektanta. Rozmawiałem z wykonawcą (ten nawet skserował mi mapkę, którą sam dostarczyłem projektantowi, pokreśloną i wmawiał, że robił zgodnie z projektem), z projektantem- przerzucają na siebie winę. Jako, że już mam zamontowaną skrzynkę na słupie i podłączone wszystkie kable darowałem sobie tej całej szopki chociaż jestem na pozycji (tak mi się wydaje, chyba, że się mylę) wygranej. Szkoda czasu, który można spożytkować w inny sposób, zdrowia i nerwów, taki dziki kraj mamy. Jakbym był na miejscu w czasie robót to pewnie byłoby tak jak miało być. P.S Wkurzyłem się i to bardzo, początkowo dzowniłem do nich cały w nerwach nawet rozmawiałem twarzą w twarz, ale tak jak wyżej szkoda szarpać się tym bardziej, że czekałem na przyłącze 2 lata !!! Oczywiście nic nikomu nie narzucam, każdy postąpi wg własnego uznania. Edytowane 16 Maja 2013 przez pawko_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 16.05.2013 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2013 12cm... hmmmm...wydzierżaw mu ten kawałek. Gdy on tutaj się spyta co ma robić to mu napiszemy, aby po 10 latach wziął cię na sposób z zasiedzeniem ; ) A tak swoją szosą zlicz powerzchnię ściany na styku z sąsiadem i oblicz ile ewentualnie m2 tracisz. Przemnożysz przez średnią z jakiegoś sekocenbudu i do wypłaty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.05.2013 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2013 Teraz minimum 20-30 cm będę musiał przesunąć się z ogrodzeniem na całej szerokości działki, która ma 31 m ponieważ nie chcę robić ogrodzenia po skosie albo wykonywać jakieś załamania. . Naprawdę chcesz zrezygnować z 30 cm działki, bo nie chcesz robić wcięcia 50x50 cm w ogrodzeniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawko_ 16.05.2013 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2013 Na chwilę obecną mówię prawdę Zobaczymy jak będę robić ogrodzenie, które dopiero planuję w ciągu 2 lat lub jeszcze dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 16.05.2013 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2013 Właśnie dostałam mapkę powykonawczą,u mnie z pomiarów dom na projekt nałożył się co do centymetra.Pytałam geodetę o przesunięcia-nadzór przymyka oko do 10 cm przyjmując to jako tolerancję błędów pomiarowych,ale odpowiedzieć mógł mi też "lokalnie",bo w różnych miastach różnie to oko jest przymknięte. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martadela 20.05.2013 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2013 Wydaje mi się że w zabudowie szeregowej centymetry faktycznie mogą mieć znaczenie - zależy jeszcze jaka szerokość szeregówek... Ławy tyczył geodeta, a przed zalaniem i po zalaniu odbierał kierbud.Więc jest kogo wieszać za niestaranny pomiar. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts