Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam, jestem w trakcie oczekiwania na pnb, dubuje dom w zabudowie szeregowej w środku szeregu, obok mnie z jednej strony stoi juz dom a z dugiej strony sąsiad zrobił ławy i ciągnie ścianki fundamentowe i tu wyszedł problem. Wziąłem sobie miarę i zmierzyłem jego ławy, ma taki sam projekt jak ja i powinny wynosić 896cmm + 2cmm dylatacja po każdej stronie co daje prosty rachunek 900cmm i tyle ma szerokości działka. Sąsiada same ławy bez dylatacji mają już!!! 906cmm, czyli razem z dylatacją zabrał mi 12cmm, jutro mam się spotkać, może ktoś podpowie jak to wygląda prawnie?? i jak najlepiej to rozwiązać??
https://forum.murator.pl/topic/179280-pomocy-za-d%C5%82ugie-%C5%82awy-s%C4%85siada-zabudowa-szeregowa/

Nie chce oddać 12cmm? To otruj mu psa, jak nie ma to jakiś

inny inwentarz np. chomika niech ma dziad za swoje.

Co z Ciebie za człowiek? ..i jeszcze się drzesz POMOCY.

Twojemu sąsiadowi współczuje takiego sąsiada jak TY.

Zawsze można przesunąć dom sąsiada o te dwanaście centymetrów. A poważnie mówiąc to naprawdę szkoda życia na takie pierdoły, porównanie z Pawlakiem i kargulem jest niestety bardzo dobre w tym przypadku.

A czy to pytanie nie jest czasami zasadne w kontekście pomiarów geodezyjnych i pózniejszych odbiorów domów?

Jaka jest tolerancja na przesunięcia?

To są szeregówki,każdy buduje osobno,niech się każdemu ileś tam centymetrów przesunie w dowolną stronę chałupa i już cały szereg może być mocno przesunięty,albo ostatniemu metra braknie :eek:.

A czy to pytanie nie jest czasami zasadne w kontekście pomiarów geodezyjnych i pózniejszych odbiorów domów?

To są szeregówki,każdy buduje osobno,niech się każdemu ileś tam centymetrów przesunie w dowolną stronę chałupa i już cały szereg może być mocno przesunięty,albo ostatniemu metra braknie :eek:.

Nie w tym problem.

Jeszcze nie zamienił z sąsiadem słowa na ten temat, a już drze się o pomoc i rozwiązanie prawne.

co za człowiek :bash:

No właśnie o to chodzi, jakby tak każdy po kilka centów uciekł to ostatniemu by zabrakło 1 metra to na cały dom daje ok 30m2, więc to nie jest mało !

Pisałem wcześcniej że nikt nie będzie rwał sobie włosów o te 12cmm ale jakby to któregoś z was dotyczyło to na pewno byście reagowali, a pisałem o pomoc w sensie porady a nie że do sądu chce z tym iść, P.gentoonx , P.greyzone, P.lolek30.

pomoc - na tym etapie bedzie bardzo trudno, bo musiałby ławy kuć.

Porozmawiaj z sąsiadem lub jego kierbudem.

W sądzie (gdybyś chciał) możesz przeforsowac odkupienie tych 12 cm.

Ale problem będziesz miał ty - bo Twój projekt nie wmieści się na działkę.

tylko potem budowlańcy musieliby pamietać o tych 12 cm podczas stawiania ścian - czasem 10 cm ma znaczenie, czy wejdzie szafa w dane miejsce czy też nie.

Ja z projektantem, który wygrał przetarg z zkładu enregetycznego umówiłem się na słup w rogu działki, ale na mojej posesji. Przyszedł geodeta pomierzył, ekipa wykonała i słup jest: idealnie w lini z moim słupkiem granicznym. Teraz minimum 20-30 cm będę musiał przesunąć się z ogrodzeniem na całej szerokości działki, która ma 31 m ponieważ nie chcę robić ogrodzenia po skosie albo wykonywać jakieś załamania. Mam na to mapkę, podpisy: swój i projektanta. Rozmawiałem z wykonawcą (ten nawet skserował mi mapkę, którą sam dostarczyłem projektantowi, pokreśloną i wmawiał, że robił zgodnie z projektem), z projektantem- przerzucają na siebie winę. Jako, że już mam zamontowaną skrzynkę na słupie i podłączone wszystkie kable darowałem sobie tej całej szopki chociaż jestem na pozycji (tak mi się wydaje, chyba, że się mylę) wygranej. Szkoda czasu, który można spożytkować w inny sposób, zdrowia i nerwów, taki dziki kraj mamy. Jakbym był na miejscu w czasie robót to pewnie byłoby tak jak miało być.

P.S Wkurzyłem się i to bardzo, początkowo dzowniłem do nich cały w nerwach nawet rozmawiałem twarzą w twarz, ale tak jak wyżej szkoda szarpać się tym bardziej, że czekałem na przyłącze 2 lata !!!

Oczywiście nic nikomu nie narzucam, każdy postąpi wg własnego uznania.

Edytowane przez pawko_
12cm... hmmmm...wydzierżaw mu ten kawałek. Gdy on tutaj się spyta co ma robić to mu napiszemy, aby po 10 latach wziął cię na sposób z zasiedzeniem ; ) A tak swoją szosą zlicz powerzchnię ściany na styku z sąsiadem i oblicz ile ewentualnie m2 tracisz. Przemnożysz przez średnią z jakiegoś sekocenbudu i do wypłaty.
Teraz minimum 20-30 cm będę musiał przesunąć się z ogrodzeniem na całej szerokości działki, która ma 31 m ponieważ nie chcę robić ogrodzenia po skosie albo wykonywać jakieś załamania.

.

Naprawdę chcesz zrezygnować z 30 cm działki, bo nie chcesz robić wcięcia 50x50 cm w ogrodzeniu?

Właśnie dostałam mapkę powykonawczą,u mnie z pomiarów dom na projekt nałożył się co do centymetra.

Pytałam geodetę o przesunięcia-nadzór przymyka oko do 10 cm przyjmując to jako tolerancję błędów pomiarowych,ale odpowiedzieć mógł mi też "lokalnie",bo w różnych miastach różnie to oko jest przymknięte.

Wydaje mi się że w zabudowie szeregowej centymetry faktycznie mogą mieć znaczenie - zależy jeszcze jaka szerokość szeregówek...

Ławy tyczył geodeta, a przed zalaniem i po zalaniu odbierał kierbud.

Więc jest kogo wieszać za niestaranny pomiar.