Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Projekt wjazdu na dzia?k?

Recommended Posts

Czy projekt wjazdu na działkę można wykonać samemu czy powinien to wykonać projektant ?

Projekt ma spełniać następujące parametry techniczne:

- szerokość zjazdu nie mniejsza niż 4,5 m w tym jezdnię o szerokości nie mniejszej niż 3,0 m nie większej niż szerokość jezdni na drodze ulicy X.

- nawierzchnia w granicach pasa drogowego: - warstwa ścieralna twarda z kostki brukowej koloru szarego - grubości 8 cm, podbudowa zasadnicza z kruszywa łamanego lub naturalnego stabilizowanego mechanicznie lub tłuczenia kamiennego, warstwa wyrównawcza - piasek średnio lub drobnoziarnisty - gr. 3cm,

- przecięcie krawędzi nawierzchni zjazdu drogi - skosem 1:1,

- pochylenie podłużne zjazdu w obrębie korony drogi - należy dostosować do jej ukształtowania, zastosować przepust rurowy o średnicy - nie mniejszej niż 400 mm.

Czy może mi ktoś ewentualnie udostępnić kopię projektu wjazdu, tak abym mógł go dostosować do moich potrzeb ?

Tadek

specjalnych papierów do tego nie potrzeba, ale w zależności czy jest to droga gminna, czy powiatowa to mogą być schody;

ponadto dochodzi uzgodnienie z MO :D ;

a wtedy to może okazać się że to jest "baraninia" ale jeżeli chcesz to załatwić pozytywnie to oni mają .... itd itp (samo życie)

Przyłączam się do pytania : też zaczynam załatwiać pozwolenie. Oprócz mapki od geodety najprawdopodobniej jest potrzebny projekt, nie mówiąc o planach ZP, bo jak nie to na to potrzebna jest osobna decyzja na budowę .... :(

Na razie z tego co wiem, to potrzebny jest projekt, ale kto go ma wykonać i za ile .... to nie wiem....

Majki

U mnie ZUD wydając opinie do uzgodnienia lokalizacji budynku postawił warunek, by uzyskać w Zarządzie Dróg decyzję na urządzenia wjazdu (a dokładniej zjazdu na posesję). Był do tego potrzebny projekt zjazdu. Wykonał go projektant adaptujący projekt - 250 zł.

Na podstawie projektu Zarząd Dróg wydał decyzje, zezwalającą na urzadzenie zjazdu.