annyonne 15.05.2013 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2013 Witam Zwracam się do Was z prośbą o pomoc w rozplanowaniu działki. Ma ona dość nieregularny kształt więc kombinuję, kombinuję i ni jak nie jestem zadowolona z efektów... A nasz architekt... Terminowość na pewno nie jest jej drugim imieniem Ale do rzeczy, wymiary działki (nazwijmy ją romboidalną) wrzucam w załączniku, zakupiony projekt to z162 lustrzane odbicie. Wjazd na działkę musi być na boku 9,40 lub 4,66 gdyż tam jest bezpośredni zjazd na drogę asfaltową. Oprócz domku na działce planujemy również wiatę dwustanowiskową oraz niewielkie pomieszczenie gospodarcze na ogrodowe sprzęty. Wstępna koncepcja jest taka by budynek usytuować równolegle krótszym bokiem (ściana bez okien) do najdłuższej krawędzi działki ale wtedy jakoś ta wiata mi nigdzie nie pasuje... Wrzucam również pomysł architekta ale przyznam się, że przy takim usytuowaniu budynku od strony północnej pozostaje przestrzeń którą ciężko będzie zagospodarować a powierzchnia ogrodu znacznie się uszczupla (wolelibyśmy aby ogród od strony południowo zachodniej był jak największy, tym bardziej że oprócz terenu rekreacyjnego dla nas musi się tam zmieścić plac zabaw dla naszego malucha). Jeśli macie jakieś pomysły to będę wdzięczna ogromnie za każdą sugestię a być może znajdziecie jakieś argumenty za przygotowanym już projektem. Z góry wszystkim dziękuję PS. Mam nadzieję, że w dobrym miejscu umieszczam ten wątek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annyonne 17.05.2013 04:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2013 Naprawdę nie macie żadnych pomysłów? A może polecicie jakiś program do wykonania takiej symulacji? Najlepiej bezpłatny lub dobrego architekta z okolic Katowic? Naprawdę jesteśmy zdesperowani... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paciorki 17.05.2013 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2013 Naprawdę nie macie żadnych pomysłów? A może polecicie jakiś program do wykonania takiej symulacji? Najlepiej bezpłatny lub dobrego architekta z okolic Katowic? Naprawdę jesteśmy zdesperowani... architekta mogę w ciemno polecić aczkolwiek co do ceny to pewnie i tak będziecie się umawiać indywidualnie więc się nie wypowiadam. Pan Bogusław Pilch ma pracownię w Katowicach. Nr. tel. kom. mogę przesłać na priv lub tel. do biura 32 205 0907. To bardzo rzetelny fachowiec. Efektem jego pracy jest między innymi nasz domek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 17.05.2013 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2013 dlaczego nie dobudujesz sobie wiaty do pustej ściany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
free_shop 17.05.2013 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2013 (edytowane) Gdybym to robił dla siebie, to domek postawiłbym krótszym bokiem równolegle do północno-wschodniej krawędzi działki (21 m). Wiata by pasowała.Powierzchnia ogrodu byłaby wówczas dosyć spora. Wjazd tam, gdzie Ci pasuje.Budynek gospodarczy postawiłbym drewniany, całkiem osobno, np w zachodnim rogu. W drzwiach wyciąłbym serduszko (nikt się nie włamie, bo nie pomyśli, że tam są narzędzia:-)).Rozumiem, że ten wystający "dzyndzelek" to taras. Miałabyś wówczas piękny widok na ogród. To tylko moja koncepcja, nie jestem architektem, wiec jeżeli Ci się spodoba, to nie wezmę ani grosza. Ale jeżeli wg. Ciebie jest "bee", to wystawię Ci fakturę za koszty eksploatacyjne klawiatury;-). Edytowane 17 Maja 2013 przez free_shop Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
free_shop 17.05.2013 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2013 (edytowane) A może polecicie jakiś program do wykonania takiej symulacji? Najlepiej bezpłatny Dobrym (bezpłatnym) programem jest SketchUp. Możesz sobie narysować działkę, wstawić domek, przesuwać go w dowolne miejsce, oglądać widoki z różnych miejsc...Wystarczy godzina, dwie aby go opanować. Edytowane 17 Maja 2013 przez free_shop Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annyonne 18.05.2013 11:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2013 architekta mogę w ciemno polecić aczkolwiek co do ceny to pewnie i tak będziecie się umawiać indywidualnie więc się nie wypowiadam. Pan Bogusław Pilch ma pracownię w Katowicach. Nr. tel. kom. mogę przesłać na priv lub tel. do biura 32 205 0907. To bardzo rzetelny fachowiec. Efektem jego pracy jest między innymi nasz domek. Dziękuję za namiar, jeśli do przyszłego tygodnia nie dogadamy się z naszym architektem to zapewne się przyda. dlaczego nie dobudujesz sobie wiaty do pustej ściany? Mamy tam zaplanowany fix 160x200 ale biorąc pod uwagę trudności w rozplanowaniu działki chyba z niego zrezygnujemy, tym bardziej że nam również gdzieś tam pojawiła się koncepcja by wiatę dokleić. Jednak budynek nie może być usytuowany tak jak na załączonym planie bo wtedy największe przeszklenia mamy od strony zachodniej a mniejsze od południa. Biorąc pod uwagę, że budujemy dom ekologiczny zależy nam by te przeszklenia były przynajmniej od strony południowo-zachodniej (już nie mówiąc, że przy obecnym układzie w słoneczne dni musielibyśmy pewnie siedzieć przy spuszczonych roletach...). Jeśli dokleimy wiatę i ustawimy budynek równolegle ścianą bez okiem do najdłuższej krawędzi działki to wjazd będzie pod kątem 90 st. więc troszkę mało wygodnie (szczególnie dla mnie, prawko zrobiłam dopiero tydzień temu, hehe). Gdybym to robił dla siebie, to domek postawiłbym krótszym bokiem równolegle do północno-wschodniej krawędzi działki (21 m). Wiata by pasowała. Powierzchnia ogrodu byłaby wówczas dosyć spora. Wjazd tam, gdzie Ci pasuje. Budynek gospodarczy postawiłbym drewniany, całkiem osobno, np w zachodnim rogu. W drzwiach wyciąłbym serduszko (nikt się nie włamie, bo nie pomyśli, że tam są narzędzia:-)). Rozumiem, że ten wystający "dzyndzelek" to taras. Miałabyś wówczas piękny widok na ogród. To tylko moja koncepcja, nie jestem architektem, wiec jeżeli Ci się spodoba, to nie wezmę ani grosza. Ale jeżeli wg. Ciebie jest "bee", to wystawię Ci fakturę za koszty eksploatacyjne klawiatury;-). Pomysł jak najbardziej interesujący, jednak blokują nas przeszklenia i zaplanowany taras - byłyby wtedy od strony północno-zachodniej... "Dzyndzelek" to wykusz z małym balkonikiem więc niekoniecznie musi być z widokiem na ogród Ale pomysł na drewniany domek na narzędzia przyjmuję w ciemno Dobrym (bezpłatnym) programem jest SketchUp. Możesz sobie narysować działkę, wstawić domek, przesuwać go w dowolne miejsce, oglądać widoki z różnych miejsc...Wystarczy godzina, dwie aby go opanować. Ok to zabieram się za rozpracowywanie. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 19.05.2013 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2013 Może inny projekt, bardziej dostaosowany do warunków na działce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annyonne 23.05.2013 19:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2013 Może inny projekt, bardziej dostaosowany do warunków na działce? Nie ma już takiej możliwości, tym bardziej że ten po niewielkich przeróbkach parteru jest wręcz idealny dla nas. Nic to, kombinujemy dalej, w końcu może coś wymyślę A może ktoś wie jaka odległość powinna być między wiatą (wjazd) a ogrodzeniem tak aby w miarę wygodnie można było wjechać/wyjechać (kąt wjazdu 90st)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annyonne 30.05.2013 19:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2013 Na szczęście obyło się bez zmiany projektu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts