grecko87 15.05.2013 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2013 Witam. Od paru dni obserwuje jak coś zjada mi liście na drzewkach. Nie ma różnicy czy to grusza, jabłoń, śliwa, czereśnia, brzoskwinia czy wiśnia.. gryzie wszystko. Pryskałem już drzewka i nie wiem co się dzieje. Nie zauważyłem żadnych larw, ani jaj pod liśćmi. Na drzewach są jedynie mrówki czarne czy to możliwe, że one zjadają liście ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.05.2013 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2013 (edytowane) Pryskałeś?! W okresie oblotu pszczół? Dobrze, że ministerstwo środowiska chce zakazać sprzedaży środków chemicznych amatorom. Pryska się WYŁĄCZNIE kiedy masz zidentyfikowanego szkodnika/chorobę. W dodatku nie można pryskac byle czym. Zastosujesz srodek przeciwko mszycom a to była choroba grzybowa. Albo zastosujesz środek o działaniu kontaktowym na szkodnika, który żeruje w nocy. I efekt oprysku będzie zerowy. Edytowane 16 Maja 2013 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grecko87 16.05.2013 21:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2013 A kto powiedział, że w czasie oblotu ? Kto powiedział, że w pełni kwitnienia ? kto powiedział, że byle czym ? to są Twoje domysły i Twoje dopowiedziane zdanie. Wiec może zamiast wysuwać niepotrzebne i fałszywe wnioski oraz wykorzystując moją osobę do ogłaszania swoich tez na temat komu zakazać sprzedaży oprysków, czytaj co napisałem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.05.2013 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2013 "Od paru dni obserwuje jak coś zjada mi liście na drzewkach. Nie ma różnicy czy to grusza, jabłoń, śliwa, czereśnia, brzoskwinia czy wiśnia.. gryzie wszystko. Pryskałem już drzewka i nie wiem co się dzieje. " Teraz jest pełnia kwitnienia drzew owocowych. To na co pryskałeś i kiedy, skoro nie z powodu zjadania liści? Jak pryskałes na parcha czy kędzierzawość w marcu, to dlaczego oczekujesz działania na szkodnika zajadającego liście w maju? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiazar 29.05.2013 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2013 (edytowane) Edytowane 29 Maja 2013 przez joliska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G.N. 29.05.2013 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2013 wypróbuj Pierwszy post i od razu reklama, brawo. Na dodatek proponujesz pryskanie insektycydem bez identyfikacji co właściwie żre roślinki Długiej kariery forumowej to Ci nie wróże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 07.06.2013 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2013 Nie wiem czy w dobrym temacie piszę. Na roślinach w moim ogrodzie pojawiło się mnóstwo małych owadów. Na zdjęciu na liściu porzeczki oraz osobno na kartce papieru. Długość ok. 1mm. Czy jest ktoś w stanie je zidentyfikować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frelka 07.06.2013 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2013 Wciornastki?http://poradnikogrodniczy.pl/wciornastki-klopotliwe-szkodniki-roslin-doniczkowych.php Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 07.06.2013 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2013 Wciornastki? http://poradnikogrodniczy.pl/wciornastki-klopotliwe-szkodniki-roslin-doniczkowych.php Chyba masz rację, to postać larwalna wciornastków, znanych inaczej jako przylżeńce, tripsy, przecinki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grecko87 26.07.2013 22:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2013 Idiotom nie jestem.... Stosowałem preparat na roślinach, które etap kwitnienia miały za sobą. Ogólnie czymkolwiek to coś nie było to Topsin pomgół. Teraz mam mszyce na jednym drzewku śliwy, ale to jest do opanowania. Sezon bardzo udany czereśni miałem bardzo dużo, tak samo jak i wiśnii. Teraz cieszę się brzoskwiniami, których nie miałem od 4 lat. Jest ich bardzo dużo niestety owoce są małe. Grusza strasznie choruje... myślałem, że już po niej, jednak po wiosennych opryskach bardzo odżyła, masę nowych pędów i ogrom liści. Jednak nadal na pojedyńczych liściach pojawia się zgnilizna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts