kkas12 24.05.2013 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2013 Ale przecież ja nie każę Ci golić się w pokoju. Pisałem o specjalnym gnieździe z transformatorem. Więc zamontuj odpowiednie gniazdo i się możesz golić kilka razy dziennie. Masz również pewność, że gdy nie ma Cię w tym pomieszczeniu to dzieciaki żadnego głupiego numeru nie wykręcą. Dlaczego pralka w salonie? Skoro zmywarkę można usytuować w kuchni to pralki nie można? Jedno i drugie urządzenie wydaje podobny odgłos w trakcie pracy. W jakim więc celu te uogólnienia? Co mają wykazać? Że Brytyjki nie używają lokówek i suszarek do włosów a ich mężowie golą się w sypialni? Może warto jednak czasem spojrzeć do norm i zastanowić się dlaczego instalacja w tej łazience nie jest traktowana tak samo jak w pozostałych pomieszczeniach? Dlaczego np: podłogowe ogrzewanie elektryczne w łazience musi być "przykryte" metalową siatką (blachą) połączoną z przewodem PE natomiast w innych pomieszczeniach tego wymogu nie ma? Dlaczego elektryczny ogrzewacz wody lub grzejnik w (I klasie ochronności) przyłączony na stałe jeśli usytuowany jest w łazience to musi być chroniony przez RCD a jeśli znajduje się poza tym pomieszczeniem to aparat ten wymagany nie jest? Dlaczego oświetlenie 230V w łazience musi RCD posiadać a pozostałej części budynku ten wymóg już nie dotyczy? Takich pytań mogę postawić więcej, tylko czy ktoś z oponentów na nie rzetelnie odpowie? Co takiego jest powodem, że poświęcono jej oddzielny arkusz w wieloarkuszowej normie PN HD 60364? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 24.05.2013 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2013 Pokazujesz gniazdko typu, którego się u nas nie stosuje. Pralka w kuchni - kuchnia jest od gotowania a nie od prania. Już sensowniej byłoby zaproponować wybudowanie osobnego pomieszczenia, pralni **** Jako dziecko nie miałam skłonności do wkładania rak w gniazdka elektryczne. Z resztą palce trzeba byłoby wsadzić naprawdę głęboko w bardzo ciasne otworki, by ciało dotykało częsci przewodzącej. Wiec to raczej niemożliwe. Wypadki nie są związane z działaniem wody na gniazdko, tylko z używaniem sprzętu elektrycznego gdy stoi/lezy się we wodzie (np. golarki pod prysznicem czy suszarki we wannie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekJI 24.05.2013 19:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2013 ALE DYSKUSJA SIE ZROBILA Rozdzielnie w kazdym momencie mozna udoskonalic o ile jest miejsce. moja wyglada tak: jak sie bedzie cos działo to sobie doloze lub zmienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 24.05.2013 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2013 Robisz osobne zabezpieczenie na piekarnik, osobne na zmywarkę, jeszcze osobne na kuchnię, dodajesz kontrolę faz, rozłącznik a żałujesz na rozdzielone różnicówki? Nie rozumiem... J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekJI 24.05.2013 20:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2013 jak bedzie wbijało i bedzie to problemem to zainwestuje. jezeli bedzie instalacja ok, ma sie nic nie psuć i wybijac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 24.05.2013 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2013 (edytowane) Najpierw różnicówka, później wyłącznik główny - jestem zachwycony Sygnalizacja napięcia też wspaniale podłączona - drugi zachwyt. Pomieszanie z poplątaniem Ci wyszło, kolego "elektryk" Jak skończysz i uruchomisz, daj znać, jak się sprawuje Edytowane 24 Maja 2013 przez elpapiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 24.05.2013 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2013 (edytowane) Nieprawda Elfir. Gniazdo przedstawione na fotce nie ma żadnej "narodowości". I jest przez normę "łazienkową" przewidziane do zastosowania. Również w Polsce bez problemu można je zakupić. http://www.schrack.pl/sklep/gniazdo-golarki-3m-czarne.html http://elektrycznie.pl/towar/gniazdo-golarki-legrand-celiane 701.512.4 Instalowanie rozdzielnic, urządzeń sterujących i osprzętu ze względu na wpływy zewnętrzne Dodaje się: Następujące rozdzielnice, urządzenia sterujące i osprzęt są dopuszczone w poszczególnych strefach: Strefa 0: − żadne. Strefa 1: – puszki łącznikowe i umocowania służące do zasilania odbiorników energii elektrycznej dopuszczonych do zainstalowania w strefie 0 i 1 zgodnie z 701.55; – osprzęt, łącznie z gniazdami wtyczkowymi, z obwodów chronionych przez SELV lub PELV o napięciu nominalnym nieprzekraczającym 25 V a.c. lub 60 V d.c. Źródło zasilające powinno być zainstalowane na zewnątrz strefy 0 oraz 1. Strefa 2: – osprzęt z wyjątkiem gniazd wtyczkowych; – osprzęt, łącznie z gniazdami wtyczkowymi, z obwodów chronionych przez SELV lub PELV. Źródło zasilania powinno być zainstalowane na zewnątrz strefy 0 i 1; – elektryczne maszynki do golenia zgodne z EN 61558-2-5; – osprzęt, łącznie z gniazdami wtyczkowymi, do urządzeń sygnalizacyjnych i do komunikacji, pod warunkiem że to wyposażenie jest zasilane przez SELV lub PELV. Dla zainstalowania rozdzielnic, urządzeń sterujących i osprzętu wymagania 701.512.3b), z uwzględnieniem sprawy dotyczących grubości ścian, pozostają w mocy. Dlaczego uogólniasz pisząc o palcu wkładanym do gniazda? Może włożyć dowolny metalowy przedmiot, może wrzucić lokówkę do wanny itp. Nie przewidzisz a tym bardziej nie zapobiegniesz takim nieszczęśliwym splotom okoliczności niosącym opłakane skutki. Pralka w kuchni? Kolejny stereotyp nie mający odzwierciedlenia w tendencjach widocznych na rynku. Jest taka wersja produkowana. http://www.ceneo.pl/Pralki_do_zabudowy Ale już inaczej myślisz. Oddzielne pomieszczenie jak najbardziej. Czyli jednak nie musi być w łazience. Nie o samo gniazdo tylko chodzi, ale o to że po zamontowaniu żyje ono swoim życiem. Chodzi również o to, że sprzęt jaki do niego przyłączysz może w roztargnieniu czy pośpiechu nie zostać wyłączony. Ale postawiłem we wcześniejszym poście również pytania na które odpowiedzi oczywiście brak. Więc jeszcze raz proszę zajrzeć w wolnej chwili do normy. Nie jest prawdą to co pisał w innym wątku jeden z kolegów, że elktrykiem można zostać po kilkudniowym kursie. Brak odpowiedzi na wcześniejsze pytania jest tego dowodem. Co do rozdzielni to pierwszy powinien być wyłącznik główny a nie RCD. Odgromniki również powinny znajdować się za wyłącznikiem głównym. Pisałem wcześniej (nie tylko ja), że czterotorowy RCD chroniący obwody jednofazowe nie jest dobrym rozwiązaniem. Pisałem jakie obwody muszą być tym aparatem chronione a których ten wymóg nie dotyczy. Ale skoro wolisz gorsze i niefunkcjonalne rozwiązanie to powodzenia życzę. Edytowane 24 Maja 2013 przez kkas12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 24.05.2013 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2013 jak bedzie wbijało i bedzie to problemem to zainwestuje. jezeli bedzie instalacja ok, ma sie nic nie psuć i wybijac. Wychodząc z tego założenia można nie robić żadnych zabezpieczeń, zostawić tylko główne, zalicznikowe. Bo po co? Ma się przecież nic nie psuć i nie wybijać, prawda? J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 24.05.2013 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2013 I jednym przewodem opasać cały budynek a do niego przyłączyć gniazda, wyłączniki, oprawy i pozostałe odbiorniki jak proponował kilka dni temu jeden z kolegów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 24.05.2013 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2013 Nieprawda Elfir. Gniazdo przedstawione na fotce nie ma żadnej "narodowości". Golarkę, lokówkę trzeba byłoby kupować albo w Wlk. Brytanii (i innych krajach z tym standartem gniazdek) albo kupowac przejściówki. Kombinujesz jak słoń pod górkę, dokładnie tak samo jak decydenci od: "obniżymy prędkośc na ulicy, będzie w statystykach mniej wypadków" Ponieważ zawsze znajdzie się dziecko i idiota, należałoby odgórnie montować kraty w oknach na piętrze (bo a nuż dziecko czy idiota beda chcieli skoczyć - a przypadki wypadnięcia dzieci z okien są chyba częstsze niz porażenia), zakazać podłączania gazu do budynków mieszkalnych (bo dziecko czy idiota mógłby odkręcić kurek w kuchence gazowej i zapalić zapałkę), zakazać montowania wannien (bo się pośpi i utonie) itd. W mojej rodzinie był tylko jeden przypadek wywołania spięcia - przez dorosłego elektrotechnika z uprawnieniami do 1 kW, który dłubał w gniazku śrubokrętem przy włączonych bezpiecznikach. Co do pralki w kuchni - polowa ludzi blokowisk z powodu mikroskopijnych łazienek ma pralki w kuchni, więc to żadne nowum. W moim rodzinnym mieszkaniu też tak było. Ale to nie jest zadną miarą rozwiązanie praktyczne, tylko wymuszone (bo z ciuchów rozbieram się w łazience a nie w kuchni). Ale z pewnością, gdyby projektant osiedla z lat 70-tych pomyslał o przewidzeniu w metrażu mieszkania pralni, na pewno pralka bym tam stanęła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 24.05.2013 23:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2013 Golarkę, lokówkę trzeba byłoby kupować albo w Wlk. Brytanii (i innych krajach z tym standartem gniazdek) albo kupowac przejściówki. Nieprawda. Ale to gniazdo nie służy do lokówki. Jutro postaram się zamieścić kilka fotek jakie niesie za sobą przywiązanie do stereotypów kosztem niedostrzegania zagrożenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekJI 25.05.2013 05:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2013 (edytowane) Najpierw różnicówka, później wyłącznik główny - jestem zachwycony Sygnalizacja napięcia też wspaniale podłączona - drugi zachwyt. Pomieszanie z poplątaniem Ci wyszło, kolego "elektryk" Jak skończysz i uruchomisz, daj znać, jak się sprawuje jak odpowiadasz to uzasadniaj, a jezeli chcesz sie wykazac wiedza ma byc tak bo tak to lepiej sie nie wypowiadaj. Różnicówka jako pierwsza to akurat pommysł elektryka który mi robił wcześniej, zostawiłem tak jak było bo kilka lat tak działało. Nie wiem czy to ma wieksze znaczenie. Sygnalizacja dlatego tak ponieważ chciałem żeby jeżeli wyłącze wył główny to zeby sie nie świeciło. JEST to wyposażenie dodatkowe wiec chyba może świecić wtedy kiedy mi sie podoba? Fazy podzieliłem tak abym w przypadku braku fazy nie miał w całym domu egipskich ciemności. Co do różnicówek , obowiazkiem jest ja posiadac tak? wiec posiadam, a czy bede miał ich 50 czy jedna to i tak wybije, a jezeli wybije różnicówke to wyłączajac poszczególne obwody wiem w ktorym cos jest nie tak, czyli ten sam efekt tak? a es kosztuje 8 zł a roznicowka z 40 zł. nie mowie że różnicówki są złe, ale dla mnie zbędne. Ale co obchodzi to kolesia ktory przychodzi do kogos i nie placi za sprzet a jeszcze uskubie z tego zakupu cos dla siebie (znam realia) Powieśmy odrazu choinke w rozdzieni. Każdy robi jak chce i na ile go stać, postawowe zasady zachowane. Oglądam wiele domow i każdy jest inny i kazdy dobry... Edytowane 25 Maja 2013 przez JacekJI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 25.05.2013 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2013 Nie będzie uzasadnienia dla laika, bo i tak nie zrozumie. Różnicówka jako pierwsza to akurat pommysł elektryka który mi robił wcześniej, zostawiłem tak jak było bo kilka lat tak działało. Zmień elektryka. Natomiast Sygnalizacja dlatego tak ponieważ chciałem żeby jeżeli wyłącze wył główny to zeby sie nie świeciło. JEST to wyposażenie dodatkowe wiec chyba może świecić wtedy kiedy mi sie podoba?jest bublem, bo zostały skrzyżowanie przewody N-L na tej różnicówce. Co do różnicówek , obowiazkiem jest ja posiadac tak? wiec posiadam, a czy bede miał ich 50 czy jedna to i tak wybije, a jezeli wybije różnicówke to wyłączajac poszczególne obwody wiem w ktorym cos jest nie tak, czyli ten sam efekt tak?Nieprawda, czasami trzeba również odpinać pozostałę przewody, by znaleźć sprawcę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dudi82 27.05.2013 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2013 (edytowane) Mieszkania w bloku sobie daruj Problem dotyczy zarówno łazienek w blokach jak i domach więc nie widzę powodu, by sobie cokolwiek darować. Ten współczynnik dotyczący śmiertelności dotyczy czasów obecnych. Natomiast do czasu zmian w standardach w 1990roku wynosił on 10osób/mln mieszkańców w Polsce a w Wlk Brytanii był na podobnym poziomie co dziś. Oczywiście nie chodzi mi tu o gloryfikowanie innych rozwiązań, ale o próbę zastanowienia się czy wszystko co robimy, robimy na pewno tak aby kiedyś nie obróciło się to wykonanie przeciwko nam. Niestety nie. Wielu ludzi nie ma pojęcia o strefach, bryzgoszczelności, RCD i montują nad umywalką gniazda jak leci. Bo są głupi. Zakażesz normą montowania gniazd w łazience a oni nadal głupimi będą. Więc daruj sobie wspomnianą żonę jest to naciągany argument gdyż bathroom a bedroom to nie to samo. Nie widzę związku między tematem rozmowy a j.angielskim. Ale jak już tak lubisz ten angielski, to: Kuchnia - COOKING; KITCHEN. Nic o praniu. Dlaczego więc chcesz tam montować pralkę? Pralnia - WASH-HOUSE; LAUNDRY. Nic o pieczeniu. Dlaczego więc chcesz tam montować piekarnik? Myślę, że bezsensowność odniesień do j.angielskiego wykazałem. Golarka w łazience ma swoje rozwiązanie widoczne również w łazienkowej normie. Specjalne gniazdo z transformatorem umieszczone może być w 2 strefie. W Polsce też ma swoje rozwiązanie poparte normą. Wybieram zatem ładniejsze gniazdo IP44 w strefie 3. Golę się, myję zęby, a jeśli mam 20m2 salon kąpielowy to i odkurzam bez ciągnięcia przedłużaczy z przedpokoju. Nie wiem natomiast co kolega chce na przykładzie kuchni udowodnić? Jest jakaś norma tego pomieszczenia dotycząca? Jest w tym pomieszczeniu jakiś podział na strefy? Może ją kolega oraz ów zapis wskazać? A co zabija? Brak norm czy brak myślenia? Co za różnica czy mokrymi rękoma będę grzebał w gnieździe w łazience czy w kuchni? Prąd jest inteligentny i w kuchni ludzi "nie rusza"? Tylko w łazience jest "złośliwy"? Jak człowiek głupi to życie może stracić i w bathroom i w kitchen. Czy owe współczynniki kiedyś się zrównają? Mam nadzieję, że tak. Tylko to nie będzie nowych instalacji zasługa. To będzie zasługa myślenia. Wszystko jest dla mądrych ludzi. Prąd, gaz, woda, samochody, fajki, alkohol. Głupi straci życie lub zdrowie przy kontakcie z czymkolwiek z tych rzeczy. Więc odłóż kolego na bok ksenofobie i podział ludzi ze względu na kierunek ruchu. Dzielę co najwyżej na mądrych i głupich. Np głupi amerykanin beton zna, ale z uporem buduje domki z dykty w alei tornad. Masz również pewność, że gdy nie ma Cię w tym pomieszczeniu to dzieciaki żadnego głupiego numeru nie wykręcą.. A co z gniazdami w pozostałych pomieszczeniach? Tam dzieciaki nie wykręcą głupiego numeru? Edytowane 27 Maja 2013 przez dudi82 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.k.k 27.05.2013 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2013 ... a jezeli wybije różnicówke to wyłączajac poszczególne obwody wiem w ktorym cos jest nie tak, czyli ten sam efekt tak? Niestety, nie. To jest prawda w przypadku upływu na fazie, która jest wyłączana S-kami. Ale jak masz problem za odbiorem, na neutralnym, to neutralne ze wszystkich obwodów są połączone po stronie odbiorów tej różnicówki i Twoja metoda diagnostyki zawiedzie. Sprawdź sam. Wyłącz obwód a następnie w gnieździe tego obwodu zewrzyj neutralny z PE. Z zachowaniem reguł bezpieczeństwa oczywiście, czyli zamów w tym celu wykwalifikowanego elektryka Druga sytuacja, która będzie dla Ciebie trudna do znalezienia to suma upływności na filtrach sprawnych urządzeń. Mogą być one na różnych obwodach, ale będą się sumować i możesz tego długo szukać. Wyłączysz obwód w salonie z TV i po sprawie, wszystko działa. Ale jak wyłączysz obwód u dzieciaków z komputerem, to też wszystko zaczyna działać. A jak i TV i komputer (i oczywiście jeszcze kilka urządzeń) to już tak dobrze nie jest. Ale co obchodzi to kolesia ktory przychodzi do kogos i nie placi za sprzet a jeszcze uskubie z tego zakupu cos dla siebie (znam realia) Powieśmy odrazu choinke w rozdzieni. Każdy robi jak chce i na ile go stać, postawowe zasady zachowane. Oglądam wiele domow i każdy jest inny i kazdy dobry... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 30.05.2013 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2013 (edytowane) Co kolego dudi82 do tematu wniosłeś, poza kolejną bzdurą dotyczącą piekarnika w łazience??? Kolega jest niby za stosowaniem norm (które nic nie nakazują ani niczego nie zakazują) a jedynie informują co należy brać pod uwagę aby instalacja była bezpieczną. Kolega niby jesz za stosowaniem do tych wskazówek, ale pod warunkiem ze wzmianka o zawartych w nich standardach nie jest podpisana trzema literkami i dwoma cyframi. Jeżeli widnieje kkas12 to kolega niejako z urzędu jest przeciw. A takie stanowisko niestety uniemożliwia jakiekolwiek zbliżenie stanowisk co widać iż części mych wypowiedzi nawet kolega nie usiłuje komentować co świadczyć może iż zdania ma podobne lub co gorsza nie ma zupełnie pojęcia czego one dotyczą. Powtórzę więc postawione wcześniej pytania nie tyle w celu otrzymania odpowiedzi, ale by kolega nie wyważał drzwi otwartych a także nie stawiał bezsensownych pytań. Może warto jednak czasem spojrzeć do norm i zastanowić się dlaczego instalacja w tej łazience nie jest traktowana tak samo jak w pozostałych pomieszczeniach? Dlaczego np: podłogowe ogrzewanie elektryczne w łazience musi być "przykryte" metalową siatką (blachą) połączoną z przewodem PE natomiast w innych pomieszczeniach tego wymogu nie ma? Dlaczego elektryczny ogrzewacz wody lub grzejnik w (I klasie ochronności) przyłączony na stałe jeśli usytuowany jest w łazience to musi być chroniony przez RCD a jeśli znajduje się poza tym pomieszczeniem to aparat ten wymagany nie jest? Dlaczego oświetlenie 230V w łazience musi RCD posiadać a pozostałej części budynku ten wymóg już nie dotyczy? Takich pytań mogę postawić więcej, tylko czy ktoś z oponentów na nie rzetelnie odpowie? Co takiego jest powodem, że poświęcono jej oddzielny arkusz w wieloarkuszowej normie PN HD 60364? Na forum ISE istnieje wątek http://ise.pl/index.php?option=com_jfusion&Itemid=39&jfile=viewtopic.php&f=18&t=12129&hilit=ogrodnicy+w+akcji Przedstawię kilka fotek pod wspólnym tytułem gdy rozum śpi a "funkcjonalność" bierze górę... No właśnie nad czym??? Edytowane 30 Maja 2013 przez kkas12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 30.05.2013 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2013 (edytowane) I więcej A może zwolennicy tak pojmowanej "funkcjonalności" wezmą w obronę przedstawione niekonwencjonalne (czyt. kretyńskie) rozwiązania. Edytowane 30 Maja 2013 przez kkas12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desmear 30.05.2013 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2013 z ciekawości, co jest złego w tym pierwszym rozwiązaniu z gniazdkiem za pralką ? pomijam przewód idący przez wannę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 30.05.2013 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2013 z ciekawości, co jest złego w tym pierwszym rozwiązaniu z gniazdkiem za pralką ? pomijam przewód idący przez wannę. To samo, co przebicie fazy do obudowy pralki w trakcie kąpieli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desmear 30.05.2013 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2013 (edytowane) To samo, co przebicie fazy do obudowy pralki w trakcie kąpieli. to jest niebezpieczne również BEZ kąpieli i bez względu na to czy to pralka w łazience czy też toster w kuchni, nie ? Edytowane 30 Maja 2013 przez desmear Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts