Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Uziom otokowy - bednarka przy ścianach fundamentowych budynku

Recommended Posts

Ponieważ dziś budowlańcy zasypywali ściany fundamentowe od zewnątrz zaproponowali położenie bednarki do uziomu otokowego. Jak przyszedłem to zobaczyłem, że zamiast położenia tej bednarki min. 1m do ścian położyli go tuż przy ścianie na głębokości 80-100cm i potem zasypali. Czy to dyskwalifikuje taki uziom i czy będzie trzeba położyć nową bednarkę 1 metr od ścian?

To mnie uspokoiłeś. To znaczy, że elektrycy takie coś zaakceptują?

Nie mam piwnic.

Patrząc na projekt to w dwóch miejscach gdzie uziom krzyżował się z gazem i kablem elektrycznym oraz pod schodami do budynku dodatkowo bednarka miała iść w osłonie arot na długości ok. 4m. Niestety ja tego nie mam, choć z drugiej strony bednarka jest położona przy ścianie fundamentowej (bloczki fundamentowe + 12 styropianu) na ławie fundamentowej. Czy ew. piorun nie stopi tego styropianu?

Edytowane przez sewi

• 4 years później...
Co ma do tego kierownik budowy skoro nie jest elektrykiem i się nie zna?

To po grzyba pełni samodzielne funkcje techniczne w budownictwie, skoro nie zna Prawa Budowlanego i Rozporządzeń wykonawczych do tego prawa ?

I skoro się nie zna, po grzyba zalał fundamenty i nie poprosił elektryka o pomoc ? Kto ma go nauczyć - zwykły elektryk ?

Spokojnie jak widać jeszcze nie zalał nic. Kierownik budowy może pilnować żeby został wykonany uziom fundamentowy ale nad prawidłowością tego powinien czuwać elektryk najlepiej z uprawnieniami budowlanymi.

A autorowi pytań polecam: http://www.edwardmusial.republika.pl/pliki/uziomy_fundamentowe.pdf

Nie wiem czy Kierbud się na tym zna jak elektryk i czy elektryk każdy się zna na tym odpowiednio. Na razie elektryk powiedział mi gdy zakopywałem przewód od planowanej ZE do tymczasowego garażu, żebym wrzucił też bednarkę to nie będę musiał odkopywać całego przewodu ( większość przewodu już zostanie jak jest tylko ostatnie 5 m będzie oddkopane i poprowadzone do domu), a Ze później chce uziom do swojej skrzynki. w innych postach wyczytałem, żeby połaczyć uziom otokowy z fundamentowym w jak najdalszej odległości od wyprowadzenia bednarki do odgromowej, więc dałem w połowie długości najdłuższego odcinka. zasanawiam się tylko czy ta bednarka z ZE nie powinna iść bezpośrednio do GSW??

Pamiętajcie, że każdy popełnia błedy a ja chce po prostu wiedzieć czy wersja elektryka który przyjdzie będzie poprawna. W poniedziałek lub wtorek będę miał PnB i chcę w tym roku jeszcze płytę wylać, dlatego pytam??

Spokojnie jak widać jeszcze nie zalał nic. Kierownik budowy może pilnować żeby został wykonany uziom fundamentowy ale nad prawidłowością tego powinien czuwać elektryk najlepiej z uprawnieniami budowlanymi.

A autorowi pytań polecam: http://www.edwardmusial.republika.pl/pliki/uziomy_fundamentowe.pdf

Dzięki fajna lektura, w chwili wolnej poczytam. gdzieś już mi wpadła w oko, ale wydawało mi się, że tam jest tylko o fundamentowych. Teraz widzę że jest dalej też o pełnej izolacji. Jeszcze raz Dzięki

Nie wiem czy Kierbud się na tym zna jak elektryk i czy elektryk każdy się zna na tym odpowiednio. Na razie elektryk powiedział mi gdy zakopywałem przewód od planowanej ZE do tymczasowego garażu, żebym wrzucił też bednarkę to nie będę musiał odkopywać całego przewodu ( większość przewodu już zostanie jak jest tylko ostatnie 5 m będzie oddkopane i poprowadzone do domu), a Ze później chce uziom do swojej skrzynki. w innych postach wyczytałem, żeby połaczyć uziom otokowy z fundamentowym w jak najdalszej odległości od wyprowadzenia bednarki do odgromowej, więc dałem w połowie długości najdłuższego odcinka. zasanawiam się tylko czy ta bednarka z ZE nie powinna iść bezpośrednio do GSW??

Pamiętajcie, że każdy popełnia błedy a ja chce po prostu wiedzieć czy wersja elektryka który przyjdzie będzie poprawna. W poniedziałek lub wtorek będę miał PnB i chcę w tym roku jeszcze płytę wylać, dlatego pytam??

Kolego, co Ciebie obchodzi bednarka do skrzynki ZE ? To ich sprawa, jak rozwiążą uziemienie robocze sieci przesyłowej.

Ciebie interesuje tylko i wyłącznie uziemienie ochronne własnej instalacji i uziemienie instalacji piorunochronnej.