sewi 16.05.2013 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2013 Ponieważ dziś budowlańcy zasypywali ściany fundamentowe od zewnątrz zaproponowali położenie bednarki do uziomu otokowego. Jak przyszedłem to zobaczyłem, że zamiast położenia tej bednarki min. 1m do ścian położyli go tuż przy ścianie na głębokości 80-100cm i potem zasypali. Czy to dyskwalifikuje taki uziom i czy będzie trzeba położyć nową bednarkę 1 metr od ścian? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 17.05.2013 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2013 Nie jest dobrze i nie jest źle.Jest jak zwykle.Może tak zostać.Masz piwnice? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sewi 17.05.2013 11:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2013 (edytowane) To mnie uspokoiłeś. To znaczy, że elektrycy takie coś zaakceptują?Nie mam piwnic. Patrząc na projekt to w dwóch miejscach gdzie uziom krzyżował się z gazem i kablem elektrycznym oraz pod schodami do budynku dodatkowo bednarka miała iść w osłonie arot na długości ok. 4m. Niestety ja tego nie mam, choć z drugiej strony bednarka jest położona przy ścianie fundamentowej (bloczki fundamentowe + 12 styropianu) na ławie fundamentowej. Czy ew. piorun nie stopi tego styropianu? Edytowane 17 Maja 2013 przez sewi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebastex 28.10.2017 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2017 Odświeżam, jeśli mogę zapytać czy taka instalacją jak na rysunku jest prawidłowa czy coś mam zmienić?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 28.10.2017 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2017 Co na to projektant i kierownik budowy ? Bo ja mam wątpliwości co do dwóch punktów tego "projektu" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 28.10.2017 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2017 Co ma do tego kierownik budowy skoro nie jest elektrykiem i się nie zna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebastex 28.10.2017 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2017 Budowy jeszcze nie ruszyła - czekam na PnB, ale chcę wiedzieć jak to zrobić żeby nie popełnić błędu. W projekcie nie było płyty tylko ławy więc odgromowa była w ławach fundamentowych. to co narysowałem to przemyślenia z kilku postów, dlatego pytam Was Fachowców Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 28.10.2017 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2017 Co ma do tego kierownik budowy skoro nie jest elektrykiem i się nie zna? To po grzyba pełni samodzielne funkcje techniczne w budownictwie, skoro nie zna Prawa Budowlanego i Rozporządzeń wykonawczych do tego prawa ? I skoro się nie zna, po grzyba zalał fundamenty i nie poprosił elektryka o pomoc ? Kto ma go nauczyć - zwykły elektryk ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 28.10.2017 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2017 Spokojnie jak widać jeszcze nie zalał nic. Kierownik budowy może pilnować żeby został wykonany uziom fundamentowy ale nad prawidłowością tego powinien czuwać elektryk najlepiej z uprawnieniami budowlanymi. A autorowi pytań polecam: http://www.edwardmusial.republika.pl/pliki/uziomy_fundamentowe.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebastex 28.10.2017 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2017 Nie wiem czy Kierbud się na tym zna jak elektryk i czy elektryk każdy się zna na tym odpowiednio. Na razie elektryk powiedział mi gdy zakopywałem przewód od planowanej ZE do tymczasowego garażu, żebym wrzucił też bednarkę to nie będę musiał odkopywać całego przewodu ( większość przewodu już zostanie jak jest tylko ostatnie 5 m będzie oddkopane i poprowadzone do domu), a Ze później chce uziom do swojej skrzynki. w innych postach wyczytałem, żeby połaczyć uziom otokowy z fundamentowym w jak najdalszej odległości od wyprowadzenia bednarki do odgromowej, więc dałem w połowie długości najdłuższego odcinka. zasanawiam się tylko czy ta bednarka z ZE nie powinna iść bezpośrednio do GSW??Pamiętajcie, że każdy popełnia błedy a ja chce po prostu wiedzieć czy wersja elektryka który przyjdzie będzie poprawna. W poniedziałek lub wtorek będę miał PnB i chcę w tym roku jeszcze płytę wylać, dlatego pytam?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebastex 28.10.2017 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2017 Spokojnie jak widać jeszcze nie zalał nic. Kierownik budowy może pilnować żeby został wykonany uziom fundamentowy ale nad prawidłowością tego powinien czuwać elektryk najlepiej z uprawnieniami budowlanymi. A autorowi pytań polecam: http://www.edwardmusial.republika.pl/pliki/uziomy_fundamentowe.pdf Dzięki fajna lektura, w chwili wolnej poczytam. gdzieś już mi wpadła w oko, ale wydawało mi się, że tam jest tylko o fundamentowych. Teraz widzę że jest dalej też o pełnej izolacji. Jeszcze raz Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 28.10.2017 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2017 Nie wiem czy Kierbud się na tym zna jak elektryk i czy elektryk każdy się zna na tym odpowiednio. Na razie elektryk powiedział mi gdy zakopywałem przewód od planowanej ZE do tymczasowego garażu, żebym wrzucił też bednarkę to nie będę musiał odkopywać całego przewodu ( większość przewodu już zostanie jak jest tylko ostatnie 5 m będzie oddkopane i poprowadzone do domu), a Ze później chce uziom do swojej skrzynki. w innych postach wyczytałem, żeby połaczyć uziom otokowy z fundamentowym w jak najdalszej odległości od wyprowadzenia bednarki do odgromowej, więc dałem w połowie długości najdłuższego odcinka. zasanawiam się tylko czy ta bednarka z ZE nie powinna iść bezpośrednio do GSW?? Pamiętajcie, że każdy popełnia błedy a ja chce po prostu wiedzieć czy wersja elektryka który przyjdzie będzie poprawna. W poniedziałek lub wtorek będę miał PnB i chcę w tym roku jeszcze płytę wylać, dlatego pytam?? Kolego, co Ciebie obchodzi bednarka do skrzynki ZE ? To ich sprawa, jak rozwiążą uziemienie robocze sieci przesyłowej. Ciebie interesuje tylko i wyłącznie uziemienie ochronne własnej instalacji i uziemienie instalacji piorunochronnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 28.10.2017 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2017 Sebastex płyta fundamentowa izolowana? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebastex 28.10.2017 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2017 Tak płyta fundamentowa 1,2 m pod ziemia i scianki metrowe. Fundament w formie wanny (skrzyni) na szkody gornicze. Dookoła 10 cm xps Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 28.10.2017 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2017 Tak płyta fundamentowa 1,2 m pod ziemia i scianki metrowe. Fundament w formie wanny (skrzyni) na szkody gornicze. Dookoła 10 cm xps A pod płytą też xps? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebastex 28.10.2017 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2017 A pod płytą też xps?Jesli kierbud zgodzi się zastąpić chudziak na xps to dam 2x5 cm xps po płytę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 29.10.2017 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2017 A pod płytą też xps? Jesli kierbud zgodzi się zastąpić chudziak na xps to dam 2x5 cm xps po płytę Jeśli kierbud się zgodzi to nie można mówić o uziomie fundamentowym, w takim przypadku masz tylko jeden uziom otokowy. Po co to połączenie uziomu ze skrzynką ZE? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts