a-k-a 26.04.2004 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2004 kiedyś taki przepis był, ale 10 lat temu już zmienił się ograniczając obowiązek do chodnika.czy znowu sie zmieniło i obowiązuje stary?jeśli ktoś z Was zna te przepisy to b.proszę odezwijcie się! i jeszcze w podobnym klimacie pytanie :jak jest ze sprzątaniem wokół posesji gdy ma się 75 lat nie mieszka się tam aktualnie a dostaje się nakazy z urzędu miasta straszące sądem !!!!!!!!!! proszę pomóżcie! Pozdrawiam ana PS. zawsze sprzątam tam gdzie jest brudno ale równocześnie nie lubię być zmuszana do niczego!nie lubię również gdy ktoś nadużywa swojej władzy! Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/17936-obowi%C4%85zek-porz%C4%85dkowania-chodnika-oki-drogi-przy-posesji/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_J 27.04.2004 05:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2004 jak jest ze sprzątaniem wokół posesji gdy ma się 75 lat nie mieszka się tam aktualnie a dostaje się nakazy z urzędu miasta straszące sądem ! Nijak. Sądy odstępują od wymierzania kary za takie drobne wykroczenia ze względu na wiek "sprawcy". Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/17936-obowi%C4%85zek-porz%C4%85dkowania-chodnika-oki-drogi-przy-posesji/#findComment-303164 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
a-k-a 27.04.2004 21:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2004 dzięki ! nikt nie wie nic konkretnego na taki temat ? nikt z Was nie mieszka w miasteczku przy głównej ulicy?......pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/17936-obowi%C4%85zek-porz%C4%85dkowania-chodnika-oki-drogi-przy-posesji/#findComment-303990 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RYDZU 28.04.2004 05:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2004 dzięki ! nikt nie wie nic konkretnego na taki temat ? nikt z Was nie mieszka w miasteczku przy głównej ulicy?......pozdrawiam Ja mieszkam (tzn będę mieszkał jak wybuduję ). Ale niestety szczegółowo przepisu nie znam. Co do chodnika - chyba nie ma wątpliwości, ale już z drogą to chyba jednak przegięcie. Ostatnio się "układałem" z zarządem dróg co do granicy mojej działki od strony drogi i poszli na ustępstwa by nie mieć za dużo do sprzątania. A chodziło tutaj o kawałek trawnika pomiędzy chodnikiem a moją działką. Co roku na wiosnę przycinają na nim trawkę, grabią i wywożą śmieci z pasa wzdłuż chodnika i mojej działki oraz z pasa zieleni przy drodze. Tyle moich obeserwacji. Przepisami się nie interesowałem (jeszcze) bo minie sporo czasu zanim zamieszkam, ale przez całą zimę nikt sie nie czepiał, że chodnik nie odśniezony - znaczy się musze poczytać dokładnie jak to z tym jest. Jak coś znajdę wiarygodnego - oczywiście napiszę Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/17936-obowi%C4%85zek-porz%C4%85dkowania-chodnika-oki-drogi-przy-posesji/#findComment-304050 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GregD 28.04.2004 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2004 Tylko chodnik położony wzdłóż nieruchomości.Od 1996 r. obowiąuje ustawa o utrzymaniu czystości i porządku w gminach. Zniosła obowiązek uprzątania 1/2 drogi. Polecam lekturę ustawy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/17936-obowi%C4%85zek-porz%C4%85dkowania-chodnika-oki-drogi-przy-posesji/#findComment-304669 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz M. 28.04.2004 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2004 Niżej macie odnośny fragment ustawy wspomnianej przez GregaD. Jest też trochę n.t. obowiązku zawarcia umowy o wywóz śmieci i szamba (art 6). "Art. 5. 1. Właściciele nieruchomości zapewniają utrzymanie czystości i porządku przez:[...] 3) zbieranie powstałych na terenie nieruchomości odpadów komunalnych zgodnie z wymaganiami określonymi w uchwale rady gminy, o której mowa w art. 4, oraz pozbywanie się tych odpadów w sposób zgodny z przepisami ustawy i przepisami odrębnymi; obowiązek ma odpowiednie zastosowanie także w przypadku gromadzenia nieczystości płynnych w zbiornikach bezodpływowych, 4) uprzątnięcie błota, śniegu, lodu i innych zanieczyszczeń z chodników położonych wzdłuż nieruchomości, przy czym za taki chodnik uznaje się wydzieloną część drogi publicznej służącą dla ruchu pieszego położoną bezpośrednio przy granicy nieruchomości; właściciel nieruchomości nie jest obowiązany do uprzątnięcia chodnika, na którym jest dopuszczony płatny postój lub parkowanie pojazdów samochodowych, 5) realizację innych obowiązków określonych w uchwale rady gminy, o której mowa w art. 4.2. Wykonywanie obowiązków, o których mowa w ust. 1, na terenie budowy należy do kierownika budowy.3. Uprzątnięcie i pozbycie się błota, śniegu, lodu i innych zanieczyszczeń z przystanków komunikacyjnych oraz z wydzielonych krawężnikiem lub oznakowaniem poziomym torowisk pojazdów szynowych należy do obowiązków przedsiębiorców użytkujących tereny służące komunikacji publicznej.4. Obowiązki utrzymania czystości i porządku na drogach publicznych należą do zarządu drogi. Do obowiązków zarządu drogi należy także: 1) zbieranie i pozbywanie się odpadów zgromadzonych w urządzeniach do tego przeznaczonych i utrzymanie tych urządzeń w odpowiednim stanie sanitarnym, porządkowym i technicznym, 2) pozbycie się błota, śniegu, lodu i innych zanieczyszczeń uprzątniętych z chodników przez właścicieli nieruchomości przyległych do drogi publicznej, 3) uprzątnięcie i pozbycie się błota, śniegu, lodu i innych zanieczyszczeń z chodników, jeżeli zarząd drogi pobiera opłaty z tytułu postoju lub parkowania pojazdów samochodowych na takim chodniku.5. Obowiązki utrzymania czystości i porządku na terenach innych niż wymienione w ust. 1-4 należą do gminy. Do obowiązków gminy należy także uprzątnięcie i pozbycie się błota, śniegu, lodu i innych zanieczyszczeń z chodników, jeżeli gmina pobiera opłaty z tytułu postoju lub parkowania pojazdów samochodowych na takim chodniku, oraz zbieranie i pozbycie się odpadów zgromadzonych w urządzeniach do tego przeznaczonych umieszczonych na tym chodniku i utrzymanie tych urządzeń w odpowiednim stanie sanitarnym, porządkowym i technicznym.6. Nadzór nad realizacją obowiązków określonych w ust. 1-4 sprawuje wójt, burmistrz lub prezydent miasta. Wykonanie tych obowiązków podlega egzekucji administracyjnej. Art. 6. 1. Właściciele nieruchomości przy wykonywaniu obowiązku określonego w art. 5 ust. 1 pkt 3 obowiązani są do udokumentowania korzystania z usług wykonywanych przez zakład będący gminną jednostką organizacyjną lub przedsiębiorcę posiadającego zezwolenie na prowadzenie działalności w zakresie odbierania odpadów komunalnych od właścicieli nieruchomości lub w zakresie opróżniania zbiorników bezodpływowych i transportu nieczystości ciekłych, przez okazanie umowy i dowodów płacenia za takie usługi.1a. Rada gminy może określić, w drodze uchwały, w zależności od lokalnych warunków, inne sposoby udokumentowania wykonania obowiązków, o których mowa w art. 5 ust. 1 pkt 3.2. Rada gminy może ustalić, w drodze uchwały, górne stawki opłat ponoszonych przez właścicieli nieruchomości za usługi, o których mowa w ust. 1.3. W przypadku gdy właściciele nieruchomości nie udokumentują korzystania z usług, o których mowa w ust. 1, obowiązki określone w art. 5 ust. 1 przejmuje w trybie wykonania zastępczego gmina.4. Rada gminy ustalając stawki opłat, o których mowa w ust. 2, stosuje niższe stawki, jeżeli odpady komunalne są zbierane i transportowane w sposób selektywny. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/17936-obowi%C4%85zek-porz%C4%85dkowania-chodnika-oki-drogi-przy-posesji/#findComment-304681 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin Czyczerski 28.04.2004 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2004 dzięki ! nikt nie wie nic konkretnego na taki temat ? nikt z Was nie mieszka w miasteczku przy głównej ulicy?......pozdrawiam Ja mieszkam (tzn będę mieszkał jak wybuduję ). Ale niestety szczegółowo przepisu nie znam. Co do chodnika - chyba nie ma wątpliwości, ale już z drogą to chyba jednak przegięcie. Ostatnio się "układałem" z zarządem dróg co do granicy mojej działki od strony drogi i poszli na ustępstwa by nie mieć za dużo do sprzątania. A chodziło tutaj o kawałek trawnika pomiędzy chodnikiem a moją działką. Co roku na wiosnę przycinają na nim trawkę, grabią i wywożą śmieci z pasa wzdłuż chodnika i mojej działki oraz z pasa zieleni przy drodze. Tyle moich obeserwacji. Przepisami się nie interesowałem (jeszcze) bo minie sporo czasu zanim zamieszkam, ale przez całą zimę nikt sie nie czepiał, że chodnik nie odśniezony - znaczy się musze poczytać dokładnie jak to z tym jest. Jak coś znajdę wiarygodnego - oczywiście napiszę Pozdrawiam Rydzu na czym polegało to układanie się... bo ja mam smaczka na 3 ary ziemi, której jestem współwłaścicielem, a która jest przeznaczona pod drogę /bez sensu.../ Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/17936-obowi%C4%85zek-porz%C4%85dkowania-chodnika-oki-drogi-przy-posesji/#findComment-304705 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
a-k-a 28.04.2004 19:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2004 dzięki Wszystkim za odpowiedzi ! Tomasz M. proszę podaj dokładnie namiar tej ustawy . pozdrawiam wszystkich ana Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/17936-obowi%C4%85zek-porz%C4%85dkowania-chodnika-oki-drogi-przy-posesji/#findComment-304715 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RYDZU 28.04.2004 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2004 Rydzu na czym polegało to układanie się... bo ja mam smaczka na 3 ary ziemi, której jestem współwłaścicielem, a która jest przeznaczona pod drogę /bez sensu.../ W moim przypadku chodziło o pas gruntu który kiedyś był elementem mojej działki (tzn wtedy jeszcze nnie mojej), potem w wyniku wytyczania drogi przeszedł w teren zarządu dróg zarezerwowany pod przyszłą rozbudowę drogi. Ale nigdy nie będzie wykorzystany, bo droga z głównej zrobiła się właćiwie lokalną więc nie robili mi specjalnie schodów. Tym bardziej, że według map z lat 30tych ub wieku, to było moje, a nie ich i nie mają żadnego papieru który by ten stan zmieniał, więc była to ugoda zawarta bez specjalnych komplikacji ze strony urzędu. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/17936-obowi%C4%85zek-porz%C4%85dkowania-chodnika-oki-drogi-przy-posesji/#findComment-304722 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 29.04.2004 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2004 AniuOdpowiedź na twoje pytanie nie jest prosta. Przepisy w tym zakresie są sprzeczne. Tzn. jeśli droga jest publiczna to powinno się stosować przepisy ustawy Dz.U.2000.71.838 (U) Drogi publiczne zgodnie z którymi całkowite utrzymanie drogi wraz z chodnikiem spada na zarzadcę. Ustawa ta jest sprzeczna w tym zakresie z cytowaną ustawą o utrzymaniu czystości i porządku w gminach. Ztego co się orientuję sprawa ta nie do końca została jeszcze przez nasze sądy rozstrzygnięta - mogę się w tym miejscu mylić. Jeśli droga jest droga osiedlową tzw wewnętrzną to utrzymanie należy do obowiazków mieszkańców. Pozdrawiam Art. 20. Do zarządcy drogi należy w szczególności: .......4) utrzymanie nawierzchni drogi, chodników, drogowych obiektów inżynierskich, urządzeń zabezpieczających ruch i innych urządzeń związanych z drogą, ....10) przeprowadzanie okresowych kontroli stanu dróg i drogowych obiektów inżynierskich oraz przepraw promowych, ze szczególnym uwzględnieniem ich wpływu na stan bezpieczeństwa ruchu drogowego, 11) wykonywanie robót interwencyjnych, robót utrzymaniowych i zabezpieczających,12) przeciwdziałanie niszczeniu dróg przez ich użytkowników,......16) utrzymywanie zieleni przydrożnej, w tym sadzenie i usuwanie drzew oraz krzewów, ....... Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/17936-obowi%C4%85zek-porz%C4%85dkowania-chodnika-oki-drogi-przy-posesji/#findComment-304909 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kocki 29.04.2004 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2004 Machając bezsensownie łopatą zimą zastanawiałem się nad jedną sprawą. OK - do mnie należy ten obowiązek. Ale co, jeśli stan nawierzchni chodnika praktycznie uniemożliwia sensowne odśnieżenie go??? Kto odpowiada za np. złamana nogę przechodzącego pieszego? Nie mówiąc o moich stratach czasowych wynikających z odśnieżania chodnika o normalnej, równej nawierzchni i takiego o nawierzchni zniszczonej, na której zużywa siętrzy plastikowe łopaty na tydzień. No i pozostaje jeszcze sprawa czasu... Załóżmy, że rano odśnieżam chodnik. Ide do pracy, żona też (no teraz to wszyscy pracują). W tym czasie intensywnie pada snieg... ktoś przechodzi i robi sobie krzywde wskutek 'nieuprzątniętego' chodnika. Znów mnie za to będą ścigać? Czasem zastanawiam się czy szarzy obywatele mają jakieś prawa... Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/17936-obowi%C4%85zek-porz%C4%85dkowania-chodnika-oki-drogi-przy-posesji/#findComment-304950 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goga 30.09.2004 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2004 A jak ta sprawa wygląda w tym przypadku: będę mieszkać na osiedlu domów szeregowych,gdzie droga jest częścią wspólną a gmina nie chce jej przejąć.Czy mamy obowiazek ją odśnieżać? Dodam jeszcze że na posesję wchodzi się bezposrednio z tej drogi (nie ma chdnika). Sama już nie wiem czy obowiązek dotyczy tylko chodników czy też drogi i to w dodatku prywatnej? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/17936-obowi%C4%85zek-porz%C4%85dkowania-chodnika-oki-drogi-przy-posesji/#findComment-424077 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RolandB 30.09.2004 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2004 to ja mam takie pytanie ...od strony mojego domu jest w kolejnosci ... - moj plot- pas zieleni- chodnik na ktorym jednosczesnie jest trasa rowerowa ( w sumie chyba ten chodnik nie przylega do mojej dzialki wiec nie lapie sie w cytowane wyzej rozporzadzenie, dodatkowo to nie jest tylko ruch pieszy ... czy droga rowerowa to takze droga publiczna ? )- pas zieleni- droga publiczna co w mysl przepisow musze sprzatac ? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/17936-obowi%C4%85zek-porz%C4%85dkowania-chodnika-oki-drogi-przy-posesji/#findComment-424092 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
walerian35 30.09.2004 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2004 Z tym sprzątaniem to jest tak że straż miejska może przyjść i nakazać sprzątnięcie. Ale dlaczego sprzątać za kogoś kto np wyrzuca śmieci z przejeżdżającego samochodu. Jak sie wkurzyłem to zacząłem zgłaszać do nich każy papierek który pojawił się na chodnilku przy mojej budowie z żadaniem znalezienia sprawcy i wiecie co po takim zgłoszeniu którymś z kolei jak mnie mieli dość to zaczęli sami sprzątać. Inna sprawa że nie wolno samemu śmiecić Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/17936-obowi%C4%85zek-porz%C4%85dkowania-chodnika-oki-drogi-przy-posesji/#findComment-424305 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts