marcin.sto1 21.05.2013 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2013 Aby nie zaśmiecać wątku ogólnego postanowiłem założyć nowy temat. Po wielu poszukiwaniach, zmianach i przemyśleniach, znalazłem chyba wreszcie projekt który mam zamiar zakupić w przyszłym tygodniu. Zaczynałem swe marzenia od 120m z poddaszem, jednak jako że dom w 95% budowany bedzie z kredytu, po wizytach w kilku bankach zostałem "sprowadzony na ziemię" i aby się nie utopić zdecydowałem się na tak mały projekt. Obecnie jestem tzw "singlem", czy i kiedy to się zmieni-tego nie wiem i nie wykluczam, możliwe że za jakiś czas zmienię pracę lub załżę jakąś małą rodzinkę Pracuję powiedzmy w delegacji, w domu bywam tylko w weekendy i to nie zawsze, nieraz wpadnę na parę godzin w tygodniu. Teraz mieszkam na piętrze "kostki", mam tam 60m i jest to aż nadto. http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-majowkach-termo/m7801fb57c4032 Ten domek bardzo mi się podoba,zdaję sobie sprawę że w tym metrażu to nie jest najtańsza opcja. Wybrałem odbicie lustrzane bo dobrze wpasowuje się w działkę ok 1800m (prostokąt 33x55m, wjazd od strony południowej, krótszy bok od strony drogi, w zachodniej środkowej granicy duży garaz i pomieszczenia gospodarcze z początku lat 80-tych, razem 160m2) Dom byłby cofnięty w tył działki, wejście od strony zachodniej, taras od południowego wschodu. Zmiany w projekcie: -likwidacja komina w łazience, zastąpić to WM, kominek zostaje,(odrobina luksusu w tej cenie:) ) -zrobić małe pomieszczenie gospodarcze, wrjście od wiatrołapu kosztem nieco mniejszej łazienki -rolety zewn. w oknach, okna narożne zostają, -strop teriva zamiast płyty żelbetowej Pytanie jakie ogrzewanie w takim domu? Najlepiej coś programowalnego, "bajerem" byłoby sterowane przez SMS. Zastanawiam się nad powietrzną PC i wodną podłogówką. Być może za parę lat będę częściej na miejscu i wtedy mogłoby to beć inne żródło ciepła? A może kable i grzanie prądem? Budowa systemem półgospodarczym, tzn. większe rzeczy ekipami, drobiazgi w miarę możliwości we własnym zakresie. Standard średni. W następnym tygodniu chcę kupić projekt i robić adaptację więc wszelkie komentarze mile widziane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artix1 21.05.2013 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2013 Witam kolegę, pozdrowienia z Inowrocławia . Też zastanawiam się nad PC powietrze- woda ze względu właśnie na bezobsługowosć i możliwość zdalnego sterowania, dodatkowo pompka przygotuje wodę użytkową. Jak dla mnie wypas:). Domek fajny, prosty i niedrogi w budowie . W tym budżecie powinieneś się spokojnie zmieścić czego oczywiście Tobie życzę . Spokojnej budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin.sto1 27.05.2013 21:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2013 Spokojnej budowy Dzięki artix1 No i zaczeły się schody... Mój majster który miał mi budować domek za stan surowy do dachu po wstępnych oględzinach projektu rzucił cenę ok.25tys. To rzetelny i sprawdzony majster, nigdy nie był zbyt drogi ale spodziewałem się ok18, max20tys za tak mały domek. Przypadkiem nie chce mnie skroić z kasy? Wiem że ma teraz dużo zleceń, może stąd ta cena? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artix1 28.05.2013 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2013 Za moje prawie 140m2 po podłodze z dachem dałem 21500. 120zł za m2 powierzchni użytkowej i 20zł za m2 pokrycia dachu. Jak chcesz mogę podesłać namiary na mojego magika od murowania. Jednego z dwóch mogę polecić . I z ceną możesz ponegocjować myślę. Teraz ma pewnie sporo roboty ale można się zapytać. z Ina do Ciebie jest rzut beretem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 28.05.2013 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2013 Dzięki artix1 No i zaczeły się schody... Mój majster który miał mi budować domek za stan surowy do dachu po wstępnych oględzinach projektu rzucił cenę ok.25tys. To rzetelny i sprawdzony majster, nigdy nie był zbyt drogi ale spodziewałem się ok18, max20tys za tak mały domek. Przypadkiem nie chce mnie skroić z kasy? Wiem że ma teraz dużo zleceń, może stąd ta cena? Wycen sobie swoje mury i fundamenty w isodom 2000 czy thermomur. Za jakies 10 tys extra bedziesz mial gotowe sciany z izolacji w kilka dni. Wystarczy miec z pomocnikow. Bedize szczelnie, dokladnie i cieplo:) Wystarczy spokojnie sciana z U=0,16. Zostanie Ci 15 tys, mozesz za to wziasc lepszego dekarza, starczy wylewki i tynki Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 28.05.2013 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2013 Projekt drogi w wykonaniuDach czterospadowy, duże przeszklenia, do tego ta pompa ciepła. Hmmmm..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 28.05.2013 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2013 Co do instalacji to juz radzilem: jesli bywac tam bedziesz rzadko i to najlepiej kabel grzejne plus klima. Klime odpalasz zdalnie jak bedzziesz w drodze do domu. PC bez sensu dla 1 osoby Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 28.05.2013 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2013 Co do instalacji to juz radzilem: jesli bywac tam bedziesz rzadko i to najlepiej kabel grzejne plus klima. Klime odpalasz zdalnie jak bedzziesz w drodze do domu. PC bez sensu dla 1 osoby Pozdrawiam Zawsze się tu wyśmiewałem z kominków. Czyli z kotłowni w salonie. Ale w tym konkretnym przypadku akurat kominek z rozprowadzeniem ciepłego powietrza się chyba sprawdzi. Oczywiście jak pisał przedmówca podstawowe ogrzewanie elektryczne. Absolutnie nic z czynnikiem grzewczym - wodą. Bo zamarznie prędzej czy później:sick: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin.sto1 28.05.2013 22:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2013 Na czwartek jestem umówiony z murarzem na rozmowe "w cztery oczy" Zobaczymy co i dlaczego tak drogo wycenił, spróbuję ponegocjować, inaczej chyba trzeba szukać innego majstra, do rozpoczecia jeszcze dobre dwa mies. Więc artix1 możliwe że się do Ciebie zgłoszę. Co do ogrzewania to najbardziej przemawia do mnie na tą chwile PPC, z kominka zastanawiam się czy wogule nie zrezygnować. Jeśli dam kable to będę "przywiązany" do prądu na całe życie albo kucie za kilka lat.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 29.05.2013 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2013 Zawsze się tu wyśmiewałem z kominków. Czyli z kotłowni w salonie. Ale w tym konkretnym przypadku akurat kominek z rozprowadzeniem ciepłego powietrza się chyba sprawdzi. Oczywiście jak pisał przedmówca podstawowe ogrzewanie elektryczne. Absolutnie nic z czynnikiem grzewczym - wodą. Bo zamarznie prędzej czy później:sick: Dla osoby, ktor w domu bywa montowanie bardzo "obslugowego" systemu jest nieporozumieniem. Ktos kto bywa malo, traci duzo na dojazdy ma jeszcze popalac w kominku zeby sie zrobillo cieplo? Kominek fajna rzecz, ale nie w takim domu przy takim jego uzytkowaniu. Potrzebny jest system zarzadzany zdalnie i dajacy szybkie efekty, jak klima. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 29.05.2013 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2013 (edytowane) Wybierz projekt z możliwością rozbudowy. Sa takie gotowce, ale można też zlecić indywidualny.Jak jesteś singlem te 70 m2 spokojnie wystarczy o ile nie będziesz bujał w obłokach w stylu: garaz w bryle domu, warsztat, duża kotłownia na paliwo stałe. Archon nie projektuje oszczędnie. Projekt ma jedynie ładnie wyglądac aby się sprzedał. A ten projekt ze względu na dach ciężko będzie rozbudować. Ma też dużo scian nosnych niewiedzieć czemu. Dobry projektant sama technologią i projektem potrafi obniżyć koszty budowy. Zobacz sobie domy czeskich projektantów. Oni celują w małych, prostych domkach. Ściany dwuwarstwowe. Nosne z najtańszego materiału jaki jest w okolicy (nie ma znaczenia: silikat, ceramika, BK). Za to na warstwie ocieplenia nie oszczędzaj - grubo i wysokiej jakości. PC to drogie rozwiązanie, raczej w sytuacji, gdy nie masz gazu tuż przy działce.Zrezygnuj z kominka. Jak musi być jakiś ogien w salonie - to koza z wyjściem komina przez ścianę.Przemyśl liczbę okien - po jednym do pokojów, kuchni i łazienki. Ale kotłownia już okna nie musi mieć. W salonie też lepiej jedno większe okno niż kilka małaych. Planując WM okna na parterze mogą być nie otwierane (tzw. fixy), otwierane zostawić tylko drzwi tarasowe. Ale to wszystko trzeba obmyślić na etapie projektu. Czyli przede wszytskim - projekt pod tanie budownictwo a nie adaptacja drogiego gotowca. Planuję do deweloperskiego stanu zamknąc się w 220 tyś za dom dwukrotnie większy. Edytowane 29 Maja 2013 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin.sto1 29.05.2013 21:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2013 Dzięki Elfir Każda porada jest cenna. Niestety, "klamka zapadła"- projekt już kupiony, jest w trakcei adaptacji. Od ponad roku było wiele przemyśleń, jak każdy miałem problem z wybraniem tego właściwego i nie mam już wątpliwości że to dom którego szukałem.Teraz mam już na działce duży garaż na dwa samochody+dwa pomieszczenia gospodarcze, razem 160m2 więc zawsze z jednego za kilka lat można zrobić kotłownię. Z kominka chyba jednak zrezygnuję, podobnie myślę o kominach,okna narożne to fixy+likwidacja tego w łazience(w moim proj.od północy) a zamiast tego WM. Tylko jeszcze nie wiem jaki to koszt:)Rozbudowa w przyszłości nie wchodzi w grę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 30.05.2013 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2013 dziwi mnie ze wybrałeś opcję z drogim dachem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
namira 30.05.2013 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2013 A mnie wcale nie dziwi - dach,owszem czterospadowy ale mały i prosty,bez żadnych załamań,wolich oczek,itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 30.05.2013 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2013 Zdziwi cię przy płaceniu za dachówki i gąsiory o połowę więcej niż przy dwuspadowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
namira 31.05.2013 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2013 Nie zdziwi mnie,bo to nie ja będę za to płacić i daleka jestem od krytykowania kogoś,za to,ze wybrał dom który mu się podoba - jego wybór i jego kasa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 31.05.2013 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2013 Namira - nikt nie krytykuje, tylko odpowiada na zadane pytanie w pierwszym poście. Miał być tani dom a projekt został wybrany IMHO bez zwracania uwagi na koszty budowy. Domek 70m2 mozna postawić tanio ale mozna postawić drogo, za taką samą cenę jak prosty dom o wiele większej powierzchni. I tu mamy do czynienia z drugim przypadkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
namira 31.05.2013 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2013 Założyciel tego wątku już w pierwszym poście napisał,że ten dom bardzo mu się podoba i zdaje sobie sprawę,że w tym metrażu nie jest to najtańsza opcja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 31.05.2013 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2013 ponieważ wówczas nie wiedziałam, że już kupił projekt, zakładałam, że jest na etapie wyboru.Kupowanie drogiego w budowie przy ograniczonych z góry kosztach jest strzelaniem sobie w stopę. I temu służą moje posty. Łatwiej odsprzedac nietrafiony projekt niż dokończyć budowę bez pieniędzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin.sto1 31.05.2013 21:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2013 (edytowane) Zdaję sobie sprawę że wszyscy macie rację, projekt nie najtańszy i wkonanie również. Moze zakup był nieco pochopny ale domek też nie jest duży, jednak spróbuję. A co myślicie o rezygnacji z obydwu kominów i kominka+fixy(poza tarasowymi) i zastąpienie tego wentylacją mech.? Edytowane 31 Maja 2013 przez marcin.sto1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts