Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 60
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 3 weeks później...

Ja będę wprowadzał takie zmiany:

- całość: poszerzenie domu o 1m po stronie garażu

- przeniesienie łazienki górnej do gabinetu a z łazienki zrobienie garderoby i mini pralni

- usunięcie okna balkonowego w łazience i danie 2 połaciowych

- przedłużenie dachu od strony ogrodu (by nie było takiego wycięcia

- spiżarka zamiast przejścia z wiatrołapu do kuchni

Na dniach kupuje projekt, a potem adaptacja.

• 2 weeks później...

Rzeczywiście fajny projekt, wart wzięcia pod uwagę :) (Tylko, że ja szukam bez garażu, może kiedyś zrobią taką wersję? :))

BTW: zauważyłam, że niektóre nowe projekty Archonu np. te z kolekcji Wiosna/Lato 2013 są bardzo ciekawe i takie inne od "dawnoarchonowego" dworkowego stylu, przesyconego dużą ilością balkonów i okien, gdzie popadnie.

W projekcie jest ogrzewanie zamienne - gaz i z takiego korzystam.

Adaptacje ze zmianami w projekcie zrobili mi w 5 dni :)

W sumie myślałem, że dorysują na każdym rzucie dodatkowy metr, a oni zmienili tylko wymiary i gotowe. Zmiany nie były na tyle istotne z punktu widzenia konstrukcji, by zmieniać inne rzeczy.

Co do zmian to taras zrobię jeszcze drewniany zamiast betonowego oraz więźbę dachową prefabrykowaną.

• 4 months później...
  • 2 weeks później...

zmiany1.jpg

Zmiany na górze na obrazku.

Jak widać prócz poszerzenia budynku, przeniesienie łazienki do gabinetu co daje łazienkę prawie 10m2.

Starą łązienkę przerabiamy na garderobę, a wejście z korytarza (na początku miała być pralnia) - zrobimy dużą szafę wnękową.

Przeniesienie łazienki i likwidacja pralni uprości instalację kanalizacyjną i wodną.

Na dole w sumie bez zmian, prócz likwidacji przejścia z wiatrołapu do kuchni.

SSO

Wycena na robociznę w jednej firmie: 35000

- fundamenty

- sciany

- strop lany

- poddasze

- więźba

- dach deskowany i papa

cena w sumie dobra jak na ekipę, ale...

- czy ścianę fundamentową liczyli z bloczka czy laną (archon ma wpisane dwie wersje do wyboru)

- upewni się, że to jest robocizna ze sprzętem jeśli nie chcesz dostarczać w trakcie budowy betoniarki, szalunków systemowych (bo powiedzą, że liczyli na systemowych bo się stropy szybciej robi) itp

- upewnij się czy są ścianki działowe to to w zakresie stanu surowego różnie bywa (jeśli nie ma to dowiedź się czy jest płyta chudziaka bo też czasem jest przenoszona do stanu deweloperskiego)

- upewnij się odnośnie technologi i ilości wszystkich izolacji w fundamentach bo różne firmy różnie liczą

- sprawdź jakie kominy murują, systemowe czy z cegły pełnej

• 5 weeks później...
  • 3 weeks później...

cześć, jestem tu nowa i coraz bardziej przychylnie patrzę na ten projekt domu

oczywiście wprowadziłabym parę zmian, ale nie o to chciałam zapytać :wiggle:

proszę napiszcie, czy te ceny, podane w archonie, dotyczące budowy domu są realne ? czy mając 300 000 zmieszczę się w postawieniu całego domu, zaczynając od podstaw budowy (zakup projektu, pozwolenia, przyłącza) po jego całkowite wykonanie (wraz z wyposażeniem - bez szaleństw), oczywiście z podłogowym ogrzewaniem, piecem na ekogroszek (chyba że macie jakąś ciekawszą propozycję ), kominkiem i dobrym ociepleniem - wersja termo

bardzo proszę o odpowiedzi

i jeszcze jedno - czy można już zobaczyć gdzieś ten domek wybudowany ?

dziękuję