Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Zastanawiałem się nad tym projektem tylko był dużo większy niż jabłonka.

Szukałem czegoś na 120m. Dodatkowo ma nisko ściankę kolankową, trzeba by podnosić by pokoje na górze były jakieś składne, a wtedy proporcje by się popsuły. No i podwójny garaż.

Taniej dla mnie postawić garaż jednostanowiskowy a na 2 samochód zrobić wiatę przy ścianie garażowej razem z drewutnią.

• Odpowiedzi 60
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 1 month później...
  • 1 month później...

Cześć,

Chciałem Was poprosić o zerknięcie na projekt tego domu?

Ile może kosztować zbudowanie tego domu w stanie deweloperskim.

http://archon.pl/gotowe-projekty-dom...m51a3660b98bfb

Archon skosztorysował to na poziomie 415.00 PLN netto pod klucz, systemem zleconym.

Jak to widzicie? Co sądzicie o samym projekcie? Działka to 1120 m2 (26 szerkość x 43 długość).

Z góry dziękuje za wszelkie uwagi i opinię.

Pozdrawiam

Bartek

Cześć,

Chciałem Was poprosić o zerknięcie na projekt tego domu?

Przenosze do watku o tym domu, podpytaj budujących.

415 to może nie pod klucz, ale na pewno zaawansowany deweloperski

Edytowane przez Elfir

budowałam mniejszy dom, bez garażu i do deweloperskiego doszłam za 280 tyś. Dom był zaprojektowany by był tani w budowie i bardzo energooszczędny

U mnie było 160 m2 po podłogach, w jablonkach jest 200 m2

Nie mam kominów, tu sa aż dwa

Nie mam kominka (w domu w jabłonkach kominek jest w miejscu, w którym trudno będzie się obserwowac ogień z salonu - polecam przeprojektować)

mam 10 okien, w tym 4 fixy - w jabłonkach jest 10 okien zwykłych i 6 dachowych (które sa o wiele droższe). W tym jedno drogie okno narożne w kuchni.

Mam jedne drzwi wejściowe, u ciebie sa dwoje drzwi + duża brama garażowa

Mam same proste ściany i sufity, toteż starczył tylko zwykły tynk, u ciebie całe poddasze to płyty k-g

Mam stropodach 100 m2, u ciebie dach jest skośny, więc powierzchnia o wiele większa - i do zaizolowania i do krycia (ja mam styro, jabłonki droższą wełnę, ja papę, jabłonki przynajmniej blachodachówkę, ja jedną rynnę i rure spustową, jabłonki dwie)

Droższa za to u mnie była wentylacja, bo mam rekuperację (15 tyś), okno tarasowe przesuwne 11 tyś (u ciebie w projekcie jest otwierane klasycznie) oraz drugi strop (60 m2). Mój dom jest też cieplejszy i na płycie fundamentowej.

Koszt przyłączy to ok. 4-5 tyś.

A teraz oceń realnie, czy za 310 tyś wybudujesz :D

może zmniejsz po prostu apetyty? Samochód nie koń- stajni nie potrzebuje. A wiatę lub garaż mozna dobudowac sobie później.

Od wiosny do jesieni u mnie samochód nocuje pod chmurką, na zimę do środka. Jednak garaż i to do tego podwójny, to była bardzo dobra decyzja. Tyle jest tego wszystkiego (rowery, słoiki, baseny, trampoliny, meble ogrodowe, kosiarki, areatory itd) że i tak trzeba by było coś na to wybudować.

owszem. Ale teraz zastanów się co jest ważniejsze - to, by słoik stał sobie w ciepłym pomieszczeniu czy 300 zł mniej raty w 30-letnim kredycie?

barpa nie stać na dom, jaki sobie wymarzył.

Mnie też na dom marzeń nie stać. Wybudowałam sobie taki, na który mnie stać.

Takie zachęcanie: jeszcze to i tamto, a spiżarnia, a pralnia, a garaż, a warsztat, a pokój telewizyjny, a kilka metrów więcej w salonie, bo jak przyjdzie raz w roku 20-tu gości to będzie ciasno itd, prowadzi tylko do katastrofy finansowej.

Edytowane przez Elfir

Liwko - nie priorytety - kasę, którą się ma na dom. To trzeba okreslić. A potem dobierac elementy, od najbardziej niezbędnego - do takiego, ktore możemy poświęcić. Nie namawiaj ludzi do wydawania kasy ponad stan. To bardzo nieodpowiedzialne. Ludzie, którzy są na początku procesu budowlanego bywają nadmiernymi optymistami i myślą na zasadzie "jakos to będzie". U mnie takie myślenie uratowali rodzice pożyczając nam na koniec 20 tyś.

Ty będziesz zachwalał garaz, jako element niezbędny , ktoś inny spiżarnię, kolejna osoba warsztacik i z planowanych 150 m2 robi się 250 m2

Czy barp ma zrezygnować z salonu czy z pokoju dziecka, by wybudować niezbędny garaż? Jakie pomieszczenie twoim zdaniem jest zbędne, które można wymienić na garaż?

Ja mam dom bez garażu i dla mnie to po prostu element luksusu, który nie jest niezbędny by zamieszkać we własnym domu. Oczywiście, gdyby mnie było stac wybudowałabym garaż z dużym zapleczem, połączony z domem. Samochód zamieszkał by ze mną :) Ale póki takiej kasy nie mam, moje potrzeby mieszkaniowe sa większym priorytetem niż potrzeby mieszkaniowe samochodu.

Mysle, że właściciel basenu, ogrodu zimowego bądź sauny, też może pisać o tym, jak wielką rolę odgrywa on w jego domu.

Ale nas nie interesują nasze domy, tylko dom dla barp - a on ma na stan deweloperski tylko 310 tyś.

W tej sytuacji zamiast rozpływac się nad przyjemnosciami wynikającymi z posiadania garażu, raczej należałoby napisać, ile ten garaż kosztował (na dwa samochody z pełnym wykończeniem pewnie ok 35-50 tyś) albo jaki to był procent budowy domu.

Chyba, ze z ręką na sercu zagwarantujesz mu, że wybuduje dom z garażem w tej kwocie. Ale w takim razie pokaż projekt takiego domu.

Oj Elfir Elfir, to chyba nie ty będziesz decydowała czy ten garaż jest im niezbędny czy nie jest. Muszą sami to przemyśleć i zdecydować. Garaż wcale nie musi być jakimś sporym kosztem. Fundamenty, ściany, coś na dach, bez izolacji od spodu ale ocieplony od zewnątrz. Nie umiem ci tego wyliczyć jaki będzie koszt, ale nie będą to kwoty podane przez ciebie. Nie widzę sensu dalszej dyskusji.

• 2 years później...