Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

BEZ RABATU PRZED 1 MAJA

Koko

Recommended Posts

Chcę jeszcze przed 1 maja kupic grzejniki Kermi i piec Viessman. W sumie musze na to wydac ok. 50 tys. PLN. Odwiedzilem trzy hurtownie i nie chca nigdzie dac rabatu. Pokazują ceny kataogowe. Troche mnie to rozczarowalo bo czytalem na forum jakie to rabaty wytargowaliście. Czyżby masowa ucieczka przed nowa stawka VAT spowodowała tę zmianę frontu w stosunku do klienta. Jakie są Wasze doswiadczenia ?

Właśnie robię instalacje u człowieka który pracował w US a obecnie ma własne biuro i pytałem go o zmianę Vatu przy wykonywaniu usługi odradzał mi ten sposób Mówił że były wyroki w takich przypadkach mi na zdrowy rozsądek też wydaje się to nie całkiem legalne choć było by bardzo popłatne Co myślicie ze w chwili gdy VAT jest tak pokaźnym dochodem budżetu ustawodawca będzie chciał oddać wykonawcom 15%

Niezły

Ja natomiast mam całkowicie inną interpretacje. Oczywiście były wyroki niekorzystne lecz decyzja NSA to wyjaśnia. Jest to napisane tutaj

Mam w rodzinie gł księgową i wiem że można wszystko na 7%.

Tylko czy nas instalatorów będzie stać na pokrycie tej róznicy VATu i otrzymanie go po kilku miesiącach to inna sprawa.

Masz Dave rację nic nie ma za darmo.

Wybór należy do inwestora.

Kupić kocioł w hurtowni z 22% Vatem np. za 3500+22%=4270zł czy zakupić u instalatora za 3500+7%=3745zł z usługą, a gdzie reszta grzejniki, zawory, rury, itp.

Weżmy np materiały na domek wartości 15000+22%=18300zł natomiast zakup przez instalatora to 15000+7%=16050zł

Niech z całej tej sumy instalator w postaci większego rabatu niż klient zarobi 1000zł to w końcowym rozrachunku i tak inwestorowi się opłaca zakupić materiał z usługą. Natomiast instalator zapłaci za materiał większy Vat który kiedyś tam dostanie zwrot z US.

Nie tak. Wybor jest pomiedzy 4270 minus rabat a 3745. W zaleznosci od wielkosci uzyskanego rabatu moze byc roznie. Ja wiem ze rabaty czesto przekraczaja 20%. A w praktyce instalator kupi kociol za 4270 minus rabat a zazada 3745. Jesli on uzyska duzy rabat to jeszcze zamiast czekac na roznice vatu jeszcze na tym zarobi.

D.