Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

czy ktoś może zaczął juz budowac lub zastanawia się nad nowym projektem Z500 , a mianowicie Z273 ???

Link: http://http://z500.pl/projekt/Z273,Kompaktowy-dom-parterowy-z-trzema-sypialniami-przekryty-dachem-kopertowym/dane-ogolne.html

Ja właśnie kupiłam projekt, załatwiam formalności do pozwolenia, i jak się uda z pogodą to planuje pod koniec września zacząć.

Co myślicie o tym domku? :)

pozdrawiam,

Edytowane przez ewenementka

• Odpowiedzi 306
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...
Dzięki za odpowiedź.

A porównywałaś może czy tradycyjna więźba nie wyjdzie taniej od wiązarów ?

Bo ja się mocno zastanawiam czy nie przeprojektować

Nie porównywałam konkretnie dokładnych cen, jednak przy wiązarach, ich dół jest jednocześnie konstrukcją stropu. przez co zaoszczędzamy na budowie stropu przy tradycyjnej więźbie, i w sumie to wyjdzie tak samo, przy czym wiązary są jakościowo lepsze jesli chodzi o drzewo ( bardziej suche). no i czas ich zamontowania to 1 dzien, a nie pare dni jak to ma miejsce gdy strop konstruuje cieśla.

Strop oczywiscie jest drewniany, mimo że na niektórych stronach stronach www z projektem jest info o terivie

Edytowane przez ewenementka

• 3 weeks później...
  • 2 weeks później...

Jak dobrze pójdzie to w tym miesiącu kupie projekt - będzie ta powiększona wersja czyli Z273a

Czekam na wypis i wyrys z MPZP

Tworzy się mapa do celów projektowych, ale muszę robić ze wznowieniem granic więc potrwa to pewnie ok 2 m-ce.

Zmiany jakie planuję, wstępnie obgadane z projektantem:

- zmiana wiązarów na tradycyjną więźbę

- strop gęstożebrowy teriva

- w miejscu malej łazienki schody na poddasze, które będzie użytkowe, a konkretnie to będzie tam jeden wielki pokój i na części zabudowany strych/graciarnia. Nie podnoszę ścianki kolankowej, zostawiam tak jak jest, co wyjdzie to będzie - traktuje ten strych jako taki bonus :)

- dokładam 3 lub 4 okna dachowe

- pod schodami na górę będzie mała łazienka/wc

- na schody na strych potrzebuje trochę więcej miejsca niż ma ta mała łazienka więc zabieram tą wnękę gdzie jest szafa z pokoju nad łazienką i przeznaczam własnie na schody

- powiększam dużą łazienkę z 6m2 na ok 8m2 kosztem któregoś z pokoi, jeszcze nie wiem którego

- pewnie jeszcze przeniosę jakieś okno północne na wschód

Póki co ty tyle zmian, myślę że więcej już nie będzie

Hej

Ja ruszam z fundamentami na jesień ;) Też zmieniłam strop na lany..;) Teraz projekt jest w adaptacji.Ile twój projektant weźmie za te zmiany?Zwłaszcza interesuje mnie cena przeprojektowania stropu ? Mnie za adaptację plus zmiany , w tym zmiana istotna bo stropu powiedział 3000 zł.Tak troche duzo...wydaje mi się

U mnie jeszcze więcej ... 4 000 brutto

Adaptacja zawiera wszystko, oprócz mapy do celów projektowych, które osobno zleciłem geodecie.

- adaptacja projektu gotowego

- zmiana wiązarów na więźbę dachową

- zaprojektowanie stropu teriva

- zaprojektowanie schodów żelbetowych zabiegowych na poddasze

- dołożenie 3 okien dachowych

- projekty wszystkich przyłączy (gaz, studnia głębinowa, kanalizacja, prąd)

- projekt zagospodarowania działki

- zjazd z działki

- badanie geotechniczne gruntu

- jakieś inne drobne papiery

Ogólnie dostaję komplet gotowy do złożenia o pozwolenie.

Zmienilam projektanta...;) znalazłam takiego co zrobi mi adaptacje za 2000 zł ;)

Poza stropem wprowadzam zmiany:

1.Likwidacja okien :w lazience duzej oraz w pokoju nr.2 to wąskie (ze wzgledu na to ,że będę odsunieta tylko 3 m od sąsiada z tej strony)

2.W salonie okno 140\270 zamieniam na 230\270

3.W pokoju nr.1 od strony małej łazienki mam zamiar wcisnąć garderobę,więc musze trochę przeciagnąć sciankę

4.Zmieniam kąt nachylenia dachu na 30 stopni

5.Na dachu dam wyłaz-okno dachowe

Działkę mam całkowicie już uzbrojoną , więc projekty przyłączy odpadają..;)

Kwestia gustu, mi się właśnie podobają dachy o jak najniższym nachyleniu. 25 st jest dla mnie ok nawet bez podnoszenia ścianki kolankowej, mimo, że planuję poddasze użytkowe. Przy zmianach projekt wizualnie straciłby proporcje, wg mnie.

Jest jeden wariant projektu z kątem nachylenia dachu 30 st - 273 Ph+st

Jakie zmiany wprowadziłaś ? Okna rzeczywiscie są duże i tez się zastanawiam czy nie pozmniejszać...No i koniecznie planuję gdzieś wcisnąć garderobę...choćby malutką..Zmieniałaś coś w kuchni? Marzy mi się wyspa ...:) A u Ciebie jak bedzie?

Okna zmniejszyłam w kazdej sypialni, na tak małe pokoje nie potrzeba aż tak dużych okien,

pomniejsyzłam w łazience i zlikwidowałam to małe okno w jednej sypialni,

jeśli chodzi o kuchnię, to też MUSZĘ miec wyspę :) ale to dopiero na etapie budowy będe się zastanawiac gdzie ją zmieszcze .

Co do dachu, to nie polecam go podnosić do 30 stopni jeśli niechcesz poddasza użytkowego, ponieważ po pierwsze tam i tak jest wysoko, a po drugie sąsiad zbudował dom bardzo podobny z pracowni z500 i podniósł sobie dach, to wygląda to trochę jak stodoła.. ten dom w standardzie jest za mały moim zdaniem na tak wysoki dach, ale każdy ma swój gust i każdemu podoba się co innego :)