Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Korzeń,jeszcze nie wybraliśmy tak na 100%....bo jeden ma termin wolny ....-na wiosnę (Twój murarz:) ),

nastepny za 3 mce ,a ten co może od np.września to "też coś"......cięzko jest teraz na nowo kogoś :zaklepać"....wszyscy zajęci :(

i na dodatek żeby nie było....w zgłoszeniu na budowe też są braki:(((( Masakra....

jak w tym roku zaczniemy -to chyba nawet nie uwierzę ....

Wiem co to znaczy dlatego życzę powodzenia i szybkiego startu z budową. U nas gazu nie dali ale jest już pompa ciepła i nawet działa;)

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 306
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam po raz pierwszy na tym forum.

Rozpoczynamy wkrótce budowę domu jednorodzinnego. Mamy wstępnie wybrany projekt - Z273 a z Z500: http://z500.pl/projekt/724/Z273_a,powiekszona-wersja-projektu-z273-z-kotlownia-na-ekogroszek.html

Zależy nam na niedużym domu dla rodziny 2+2, parterowym. Naniosłam na projekt moje pomysły zmian - aranżacja przestrzeni wewnątrz, wielkość okien. Będę wdzięczna za opinie, czy te zmiany nie namieszają i czy mają sens :):

- możliwość wyjścia na ogród z sypialni i pokoju

- większe okna na ogród w salonie

- mniejsze przy jadalni ale zamiana na drzwi

- przejście do łazienki z sypialni, zmniejszenie łazienki ale w zamian za to szafa wnękowa

- mała łazienka powiększona o część pokoju

- przesunięty kominek

- dodatkowa ściana na tarasie

Z273A zmiany 1.jpg

Wrzuciłam też dom względem stron świata, z prawej jest działka, z lewej droga (wjazd na pole).

Dzięki za pomoc!

• 2 weeks później...

Sanna -widziałaś dom na żywo?

jesli nie ,to od tego zacznij.....

ja tak zrobiłam....i od tego zaczęłam zmiany.

-okna tarasowego bym nie ruszała ,naprwde jak na tę parterówkę i ten salon jest duże i jest bardzo ok,

-okna jadalnianego na pewno bym nie zmniejszała-w oryginale ma o ile dobrze pamiętam 2,7 na 1,4 ,ja zmieniłam koncepcję jego czyli 1,5 na 2 wysokie (będzie raczej fix),nie zmniejszaj tego okna jadalnianego...

-również odradzam zrobienie przejscia z sypialni do łazienki-jak dla mnie to całkowicie bez sensu ,nie dość ze zabierzesz powierzchnie w łazience i tak małej już,to i zabierzesz powierzchnie w sypialni ,też nie za dużej....to nie będzie funkcjonalana zmiana

kiedy zaczynacie?

Sanna -widziałaś dom na żywo?

jesli nie ,to od tego zacznij.....

ja tak zrobiłam....i od tego zaczęłam zmiany.

-okna tarasowego bym nie ruszała ,naprwde jak na tę parterówkę i ten salon jest duże i jest bardzo ok,

-okna jadalnianego na pewno bym nie zmniejszała-w oryginale ma o ile dobrze pamiętam 2,7 na 1,4 ,ja zmieniłam koncepcję jego czyli 1,5 na 2 wysokie (będzie raczej fix),nie zmniejszaj tego okna jadalnianego...

-również odradzam zrobienie przejscia z sypialni do łazienki-jak dla mnie to całkowicie bez sensu ,nie dość ze zabierzesz powierzchnie w łazience i tak małej już,to i zabierzesz powierzchnie w sypialni ,też nie za dużej....to nie będzie funkcjonalana zmiana

kiedy zaczynacie?

Z perspektywy mieszkania w tej zetce:

Okna tarasowego bym nie zwiększała i tak jest duże, poza tym będzie problem z ustawieniem czego kolwiek

Drzwi zamiast okna w jadalni - po co Ci tyle drzwi? Postawisz tam stół to i tak z tych drzwi nie bedzie sie korzystać bo nie ma na to miejsca

Zmniejszać tą i tak małą łazienke? Gdzie będziesz trzymać ciuchy w sypialni? Po wszystko chodzić na korytarz?

Po co powiększać małą łazienkę skoro i tak swobodnie mieści się wielki prysznic toaleta i umywalka?

Zgadzam się całkowicie z powyższym, że zmiany trochę bez sensu.

Co do usytuowania domu na działce - taras od wschodu i południa?

są plusy i minusy, ale ja mam taras od południa a okno jadalniane od zachodu i np w zimie daje to baardzo wiele przy mroźnym słonecznym dniu od słońca w tych dużych oknach - w salonie jest kilka stopni więcej.. i dodatkowo częśc dzienna jest super oświetlona na codzień.

Radzę przemyśleć zmiany.

Witam, jestem nowa, czy ktoś z budujących posiada może wycene Z273. Chcemy zacząć budowę w przyszłym roku, ale musimy złożyć wycenę, czy ktoś takową posiada i jest w stanie wysłać na maila?

hej,

niewiem czy pomogę ,ale na z500 jest dużo dzienników i jednocześnie kosztów poniesionych z budową wg tego projektu i jego wariantów

• 2 weeks później...

W sprawie kosztorysu.

Szczegółowy, bardzo dokładny z podanymi dokładnymi cenami, ilościami materiałów itp itd z podziałem na poszczególne etapy budowy.

Zapisane nawet gwoździe, sznurek do wełny na poddaszu, worki trawy do zasiania itp itd wszystkie najdrobniejsze szczegóły.

Począwszy od kupna projektu aż do zamieszkania

Włożyłem w niego sporo pracy, ponad 3 tygodnie wieczorami spisywałem pozycje z faktur oraz swoich notatek.

Przykładowe zdjęcia z tego pliku w załącznikach.

Cena: 150 zł

Wraz z kosztorysem, zostawiam do siebie adres email i służę np zdjęciami z budowy, odpowiadam na wszystkie pytania i wątpliwości, które napotkacie przy przeglądaniu kosztorysu.

Zainteresowanych proszę o kontakt w formie prywatnej wiadomości na tym forum.

1.jpg

3.jpg

• 1 month później...
Chyba wszyscy zapadli już w sen zimowy :) Może jest tu ktoś w mojej sytuacji, mianowicie szukam wykonawcy na SSO. W przyszlym roku chcemy zamknąć dom dachem i czekać kolejny rok aby ruszyć dalej. I teraz pytanie ile mniej wiecej placiliscie za robocizne ? ile z materiałem ? i co najwazniejsze ile wczesniej pasuje mieć ekipę zaklepaną :) Domek stawiam w małopolskim, niedaleko podkarpackiego więc ceny robocizny powinny być mniejsze niż "na zachodzie" kraju :D

Sen zimowy....chyba nie...zobacz na dzienniki. ...my dzisiaj wylewalismy strop.

Ja za sso ( ale mialam zmiane z wiazarow na wiezbe +w połowie domu uzytkowe poddasze) płace 28 tys .Nam ekipa zrezygnowala 3 tyg przed budową,a byli zaklepani pół roku wcześniej wiec tak. I szybko cudem znalezlismy następną też ok 3,4 tyg przed rozpoczęciem .Jak znajdziesz, dogadasz sie -podpisuj od razu umowę .

Chyba wszyscy zapadli już w sen zimowy :) Może jest tu ktoś w mojej sytuacji, mianowicie szukam wykonawcy na SSO. W przyszlym roku chcemy zamknąć dom dachem i czekać kolejny rok aby ruszyć dalej. I teraz pytanie ile mniej wiecej placiliscie za robocizne ? ile z materiałem ? i co najwazniejsze ile wczesniej pasuje mieć ekipę zaklepaną :) Domek stawiam w małopolskim, niedaleko podkarpackiego więc ceny robocizny powinny być mniejsze niż "na zachodzie" kraju :D

czesc

ja jestem z Tarnowa mialem firme pana Mirka z Szynwałdu budowalem w czerwcu ten domek sprytne chlopaki nie pijace ,za SSO łacznie z dachem (zmieniałem na wiezbe) i kryciem blacha zapłacilem 22000 zł.W moim zakresie byla tylko koparka .Jesli idzie o koszt SSO z materiałem to wyszło ok.75000.Jak byłby pan zainteresowany moge wysłac nr.tel do MIRKA na PRIVA.

• 4 weeks później...
Korzeń bądź dobry człowiek :) i napisz dokładnie jak grzejesz swój domek. Też przymierzam się bardzo poważnie do pompy ciepła. Napisz proszę jaki model pompy ciepła i i jakie koszta instalacji tej pompy ciepła.Prowadzisz dziennik na z500? znam wszystkie tam dzienniki bo wszystkie obserwuje :)

Korzeń bądź dobry człowiek :) i napisz dokładnie jak grzejesz swój domek. Też przymierzam się bardzo poważnie do pompy ciepła. Napisz proszę jaki model pompy ciepła i i jakie koszta instalacji tej pompy ciepła.Prowadzisz dziennik na z500? znam wszystkie tam dzienniki bo wszystkie obserwuje :)

Cześć,

Od czego by zacząć... Może od kosztôw instalacji: 40tyś całość - pompa plus podłogówka. Z czego 21k zł pompa na fakture vat 23%. Pompa to daikin altherma 8kw., zbiornik cwu 180 l zintegrowany.Jeśli będziesz zainteresowany odszukam konkretne ciagi znaków i cyferek opisujące model. Mam tylko podłogówke. Dzisiaj w łazience dałbym jeszcze kilka m2 ogrzewania ściennego dla większego komfortu żony.

Koszt ogrzewania i cwu za listpad to 569kwh. Mam licznik dwutaryfowy. Płacę za 1kwh 0,32zł w 2 taryfie co daje 182zł. Grzeję 8 h non stop od 22 do 6 rano i 2h od 13-15. Razem 10h na dobę(w tym czasie dogrzewa cwu do 42 stopni o 5 rani i 45 stopni o 15). Temperatura zasilania podłogówki ustawiona na 29 stopni. Na powrocie wychodzi ok 25. Temp w domu 21-23 stponie zależy od pory dnia. W weekendy grzeję 24h na dobę bo mam tani prąd przez cały weekend. Temperatury w listopadzie jakie były każdy widział.

Obecne zuzycie prądu droga - tania taryfia to 1:5,6. Zatem warto.

O nic sie nie martwie- pompa rewelka. Jak będzie w duże mrozy opiszę kiedy będą mrozy. Wiemy że sprawność pompy ciepla powietrze woda zależy od temp. Zewnetrznej. Pompa nie wydaje dzwiekow, konwertera nie słychać wcale. Czysto cicho.

W razie pytañ pisz. Pozdr

Ps. Na z500 ania i jarek

• 3 weeks później...
  • 3 weeks później...

Witam

W lato chcę ruszyć z budową , jestem na etapie wyboru projektu . Wiem że to będzie parterówka a tani projekt to dachy dwuspadowe ale podobają mi się domy z dachami kopertowymi itp. Potrzeba projektu z dwoma sypialniami + salon . Z273 przypadł do gustu i trochę pokombinowałem z układem i wygląda to tak .

http://www.fotosik.pl/zdjecie/pelne/5fdb8ab6f4ac652b

Proszę o opinię , dzięki