Korzeń1719512274 19.08.2015 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2015 Korzeń,jeszcze nie wybraliśmy tak na 100%....bo jeden ma termin wolny ....-na wiosnę (Twój murarz:) ), nastepny za 3 mce ,a ten co może od np.września to "też coś"......cięzko jest teraz na nowo kogoś :zaklepać"....wszyscy zajęci i na dodatek żeby nie było....w zgłoszeniu na budowe też są braki:(((( Masakra.... jak w tym roku zaczniemy -to chyba nawet nie uwierzę .... Wiem co to znaczy dlatego życzę powodzenia i szybkiego startu z budową. U nas gazu nie dali ale jest już pompa ciepła i nawet działa;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sanna_66 28.08.2015 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2015 Witam po raz pierwszy na tym forum. Rozpoczynamy wkrótce budowę domu jednorodzinnego. Mamy wstępnie wybrany projekt - Z273 a z Z500: http://z500.pl/projekt/724/Z273_a,powiekszona-wersja-projektu-z273-z-kotlownia-na-ekogroszek.html Zależy nam na niedużym domu dla rodziny 2+2, parterowym. Naniosłam na projekt moje pomysły zmian - aranżacja przestrzeni wewnątrz, wielkość okien. Będę wdzięczna za opinie, czy te zmiany nie namieszają i czy mają sens : - możliwość wyjścia na ogród z sypialni i pokoju - większe okna na ogród w salonie - mniejsze przy jadalni ale zamiana na drzwi - przejście do łazienki z sypialni, zmniejszenie łazienki ale w zamian za to szafa wnękowa - mała łazienka powiększona o część pokoju - przesunięty kominek - dodatkowa ściana na tarasie Wrzuciłam też dom względem stron świata, z prawej jest działka, z lewej droga (wjazd na pole). Dzięki za pomoc! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 09.09.2015 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2015 w sypialni rodziców nie planujecie szafy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepa 09.09.2015 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2015 Sanna -widziałaś dom na żywo?jesli nie ,to od tego zacznij.....ja tak zrobiłam....i od tego zaczęłam zmiany.-okna tarasowego bym nie ruszała ,naprwde jak na tę parterówkę i ten salon jest duże i jest bardzo ok,-okna jadalnianego na pewno bym nie zmniejszała-w oryginale ma o ile dobrze pamiętam 2,7 na 1,4 ,ja zmieniłam koncepcję jego czyli 1,5 na 2 wysokie (będzie raczej fix),nie zmniejszaj tego okna jadalnianego...-również odradzam zrobienie przejscia z sypialni do łazienki-jak dla mnie to całkowicie bez sensu ,nie dość ze zabierzesz powierzchnie w łazience i tak małej już,to i zabierzesz powierzchnie w sypialni ,też nie za dużej....to nie będzie funkcjonalana zmianakiedy zaczynacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewenementka 14.09.2015 20:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2015 Sanna -widziałaś dom na żywo? jesli nie ,to od tego zacznij..... ja tak zrobiłam....i od tego zaczęłam zmiany. -okna tarasowego bym nie ruszała ,naprwde jak na tę parterówkę i ten salon jest duże i jest bardzo ok, -okna jadalnianego na pewno bym nie zmniejszała-w oryginale ma o ile dobrze pamiętam 2,7 na 1,4 ,ja zmieniłam koncepcję jego czyli 1,5 na 2 wysokie (będzie raczej fix),nie zmniejszaj tego okna jadalnianego... -również odradzam zrobienie przejscia z sypialni do łazienki-jak dla mnie to całkowicie bez sensu ,nie dość ze zabierzesz powierzchnie w łazience i tak małej już,to i zabierzesz powierzchnie w sypialni ,też nie za dużej....to nie będzie funkcjonalana zmiana kiedy zaczynacie? Z perspektywy mieszkania w tej zetce: Okna tarasowego bym nie zwiększała i tak jest duże, poza tym będzie problem z ustawieniem czego kolwiek Drzwi zamiast okna w jadalni - po co Ci tyle drzwi? Postawisz tam stół to i tak z tych drzwi nie bedzie sie korzystać bo nie ma na to miejsca Zmniejszać tą i tak małą łazienke? Gdzie będziesz trzymać ciuchy w sypialni? Po wszystko chodzić na korytarz? Po co powiększać małą łazienkę skoro i tak swobodnie mieści się wielki prysznic toaleta i umywalka? Zgadzam się całkowicie z powyższym, że zmiany trochę bez sensu. Co do usytuowania domu na działce - taras od wschodu i południa? są plusy i minusy, ale ja mam taras od południa a okno jadalniane od zachodu i np w zimie daje to baardzo wiele przy mroźnym słonecznym dniu od słońca w tych dużych oknach - w salonie jest kilka stopni więcej.. i dodatkowo częśc dzienna jest super oświetlona na codzień. Radzę przemyśleć zmiany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepa 16.09.2015 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2015 ewenemantka ,fajnie ze sie odzywasz( znam Twój dziennik na pamięć),a ja się pochwalę ,choć jeszcze w to nie wierze....w tym tygodniu osiagniemy stan 0 !!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henniiek 16.09.2015 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2015 Witam, jestem nowa, czy ktoś z budujących posiada może wycene Z273. Chcemy zacząć budowę w przyszłym roku, ale musimy złożyć wycenę, czy ktoś takową posiada i jest w stanie wysłać na maila? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepa 16.09.2015 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2015 Witam, jestem nowa, czy ktoś z budujących posiada może wycene Z273. Chcemy zacząć budowę w przyszłym roku, ale musimy złożyć wycenę, czy ktoś takową posiada i jest w stanie wysłać na maila? hej, niewiem czy pomogę ,ale na z500 jest dużo dzienników i jednocześnie kosztów poniesionych z budową wg tego projektu i jego wariantów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henniiek 18.09.2015 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2015 hej, niewiem czy pomogę ,ale na z500 jest dużo dzienników i jednocześnie kosztów poniesionych z budową wg tego projektu i jego wariantów Źle się wyraziłam chodzi mi o kosztorys. Czy ktoś taki posiada z poszczególnymi etapami robót. To co jest na stronie z500 to za ogólny jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
12michal 27.09.2015 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2015 W sprawie kosztorysu. Szczegółowy, bardzo dokładny z podanymi dokładnymi cenami, ilościami materiałów itp itd z podziałem na poszczególne etapy budowy. Zapisane nawet gwoździe, sznurek do wełny na poddaszu, worki trawy do zasiania itp itd wszystkie najdrobniejsze szczegóły. Począwszy od kupna projektu aż do zamieszkania Włożyłem w niego sporo pracy, ponad 3 tygodnie wieczorami spisywałem pozycje z faktur oraz swoich notatek. Przykładowe zdjęcia z tego pliku w załącznikach. Cena: 150 zł Wraz z kosztorysem, zostawiam do siebie adres email i służę np zdjęciami z budowy, odpowiadam na wszystkie pytania i wątpliwości, które napotkacie przy przeglądaniu kosztorysu. Zainteresowanych proszę o kontakt w formie prywatnej wiadomości na tym forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolina8 16.11.2015 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 Witam. Czy posiada ktoś zestawienie materiałów budowlanych tego domku i mógłby wysłać na e-mail ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rico89 19.11.2015 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2015 Chyba wszyscy zapadli już w sen zimowy Może jest tu ktoś w mojej sytuacji, mianowicie szukam wykonawcy na SSO. W przyszlym roku chcemy zamknąć dom dachem i czekać kolejny rok aby ruszyć dalej. I teraz pytanie ile mniej wiecej placiliscie za robocizne ? ile z materiałem ? i co najwazniejsze ile wczesniej pasuje mieć ekipę zaklepaną Domek stawiam w małopolskim, niedaleko podkarpackiego więc ceny robocizny powinny być mniejsze niż "na zachodzie" kraju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepa 19.11.2015 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2015 Sen zimowy....chyba nie...zobacz na dzienniki. ...my dzisiaj wylewalismy strop.Ja za sso ( ale mialam zmiane z wiazarow na wiezbe +w połowie domu uzytkowe poddasze) płace 28 tys .Nam ekipa zrezygnowala 3 tyg przed budową,a byli zaklepani pół roku wcześniej wiec tak. I szybko cudem znalezlismy następną też ok 3,4 tyg przed rozpoczęciem .Jak znajdziesz, dogadasz sie -podpisuj od razu umowę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anitka i Pawel 22.11.2015 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2015 Chyba wszyscy zapadli już w sen zimowy Może jest tu ktoś w mojej sytuacji, mianowicie szukam wykonawcy na SSO. W przyszlym roku chcemy zamknąć dom dachem i czekać kolejny rok aby ruszyć dalej. I teraz pytanie ile mniej wiecej placiliscie za robocizne ? ile z materiałem ? i co najwazniejsze ile wczesniej pasuje mieć ekipę zaklepaną Domek stawiam w małopolskim, niedaleko podkarpackiego więc ceny robocizny powinny być mniejsze niż "na zachodzie" kraju czesc ja jestem z Tarnowa mialem firme pana Mirka z Szynwałdu budowalem w czerwcu ten domek sprytne chlopaki nie pijace ,za SSO łacznie z dachem (zmieniałem na wiezbe) i kryciem blacha zapłacilem 22000 zł.W moim zakresie byla tylko koparka .Jesli idzie o koszt SSO z materiałem to wyszło ok.75000.Jak byłby pan zainteresowany moge wysłac nr.tel do MIRKA na PRIVA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MateuszMateusz 15.12.2015 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2015 Korzeń bądź dobry człowiek i napisz dokładnie jak grzejesz swój domek. Też przymierzam się bardzo poważnie do pompy ciepła. Napisz proszę jaki model pompy ciepła i i jakie koszta instalacji tej pompy ciepła.Prowadzisz dziennik na z500? znam wszystkie tam dzienniki bo wszystkie obserwuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Korzeń1719512274 18.12.2015 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2015 Korzeń bądź dobry człowiek i napisz dokładnie jak grzejesz swój domek. Też przymierzam się bardzo poważnie do pompy ciepła. Napisz proszę jaki model pompy ciepła i i jakie koszta instalacji tej pompy ciepła.Prowadzisz dziennik na z500? znam wszystkie tam dzienniki bo wszystkie obserwuje Cześć, Od czego by zacząć... Może od kosztôw instalacji: 40tyś całość - pompa plus podłogówka. Z czego 21k zł pompa na fakture vat 23%. Pompa to daikin altherma 8kw., zbiornik cwu 180 l zintegrowany.Jeśli będziesz zainteresowany odszukam konkretne ciagi znaków i cyferek opisujące model. Mam tylko podłogówke. Dzisiaj w łazience dałbym jeszcze kilka m2 ogrzewania ściennego dla większego komfortu żony. Koszt ogrzewania i cwu za listpad to 569kwh. Mam licznik dwutaryfowy. Płacę za 1kwh 0,32zł w 2 taryfie co daje 182zł. Grzeję 8 h non stop od 22 do 6 rano i 2h od 13-15. Razem 10h na dobę(w tym czasie dogrzewa cwu do 42 stopni o 5 rani i 45 stopni o 15). Temperatura zasilania podłogówki ustawiona na 29 stopni. Na powrocie wychodzi ok 25. Temp w domu 21-23 stponie zależy od pory dnia. W weekendy grzeję 24h na dobę bo mam tani prąd przez cały weekend. Temperatury w listopadzie jakie były każdy widział. Obecne zuzycie prądu droga - tania taryfia to 1:5,6. Zatem warto. O nic sie nie martwie- pompa rewelka. Jak będzie w duże mrozy opiszę kiedy będą mrozy. Wiemy że sprawność pompy ciepla powietrze woda zależy od temp. Zewnetrznej. Pompa nie wydaje dzwiekow, konwertera nie słychać wcale. Czysto cicho. W razie pytañ pisz. Pozdr Ps. Na z500 ania i jarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MateuszMateusz 04.01.2016 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2016 super, wielkie dzięki !! rozmyślaliście dodatkowo nad fotowoltaiką ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolina8 05.01.2016 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2016 Witam. Czy ma ktoś wyliczone wymiary drzewa (krokiew itp.) potrzebnego na więźbę dachową do projektu z273 a i mógłby wysłać na e-mail? Bardzo proszę o pomoc:) Mój e-mail [email protected]. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Korzeń1719512274 06.01.2016 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2016 super, wielkie dzięki !! rozmyślaliście dodatkowo nad fotowoltaiką ? Mamy jeszcze do zrobienia taras, podjazd, ogrodzenie... Ale garaż pokryty narazie tylko papą więc wszystko przed nami, temat do przemyśleń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kukuku2 24.01.2016 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2016 Witam W lato chcę ruszyć z budową , jestem na etapie wyboru projektu . Wiem że to będzie parterówka a tani projekt to dachy dwuspadowe ale podobają mi się domy z dachami kopertowymi itp. Potrzeba projektu z dwoma sypialniami + salon . Z273 przypadł do gustu i trochę pokombinowałem z układem i wygląda to tak .http://www.fotosik.pl/zdjecie/pelne/5fdb8ab6f4ac652bProszę o opinię , dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts