Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 306
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gratuluję zakupu :)

szkoda że gdy ja kupiłam z273, to nie było jeszcze wersji "a" bo troszkę większy.

ja narazie czekam na pozwolenie, a w związku z innymi papierkowymi "sprawami" niewiem czy uda się rozpocząc budowę w tym roku, chyba że będzie przychylna aura i późną jesienią uda się choć fundamenty postawić :)

Edytowane przez ewenementka

Gratuluję zakupu :)

szkoda że gdy ja kupiłam z273, to nie było jeszcze wersji "a" bo troszkę większy.

ja narazie czekam na pozwolenie, a w związku z innymi papierkowymi "sprawami" niewiem czy uda się rozpocząc budowę w tym roku, chyba że będzie przychylna aura i późną jesienią uda się choć fundamenty postawić :)

choć nie ukrywam że wolałabym postawić jeszcze mury i dach :/

zapytaj powinni wymienić (raczej bez problemu )

ja kupiłem Z287L nawet troche podobny do waszego Z273

(jak by komuś pomogło dostałem wycenę na wiązary ( na 6 ofert) najtańsza 23 kpln z hakiem netto od firmy na którą liczyłem ;) )

Ja też czekam na pozwolenie...chcialabym zdążyć chociaż z fundamentami ...;)

Napiszcie jak kształtują się ceny w waszym regionie?

Ile ekipy powiedziały wam za SSO ? A ile za dach?

u mnieśrednio od 60k pln za sso (wiem bo buduje znajomy) ale mój bedzie śmiesznie prosty a dach biorę z wiązarów prefabrykowanych i to wychodzi około 26 k pln (sama więźba z ułożeniem i transportem)

Witajcie, mam pytanie do Was, chodzi o projekt z273, szacunkowe koszty podano bardzo niskie. One są chyba wyssane z palca i nijak mają się do rzeczywistości ? Kupując ten projekt dostaliście jakiś kosztorys? na jaki koszt się nastawiacie? bo nie wiem czy jest w ogóle sens się pchać, aby się w połowie nie rozczarować ... generalnie chodzi mi o stan surowy zamknięty. Reszta rzeczy w miarę możliwości i po części samemu, oczywiście w miarę własnych możliwości ..

Witajcie, mam pytanie do Was, chodzi o projekt z273, szacunkowe koszty podano bardzo niskie. One są chyba wyssane z palca i nijak mają się do rzeczywistości ? Kupując ten projekt dostaliście jakiś kosztorys? na jaki koszt się nastawiacie? bo nie wiem czy jest w ogóle sens się pchać, aby się w połowie nie rozczarować ... generalnie chodzi mi o stan surowy zamknięty. Reszta rzeczy w miarę możliwości i po części samemu, oczywiście w miarę własnych możliwości ..

Ja to widzę tak:

Budżet 280 000 na gotowo do wprowadzenia się.

- działka już kupiona, więc w powyższą kwotę nie wliczam

- projekt kupiony, więc też nie wliczam

- wszystkie papiery do PNB (adaptacja, geodeta, mapki itp) też nie wliczam

Tak więc kwota będzie przeznaczona 280 000 na budowę, wykończenie i przyłącza. Co do projektu, budowy i zmian:

- przyłącz prądu 2000

- przyłącz gazu 2000

- przyłącz kanalizacji 1500

- woda, studnia głębinowa - 8000

- projektują się schody na poddasze, która w projekcie jest nieużytkowe, na poddaszu jedna, otwarta przestrzeń, bez łazienek, ścianek działowych, drzwi, pokoi itp, nie podnoszę ścianki kolankowej

- strop teriva zamiast drewnianego

- więźba dachowa zamiast wiązarów

- dokładam 3 lub 4 okna dachowe

- rezygnuję z kominka

- budowa beton komórkowy, dachówka

Budowa systemem bardzo gospodarczym, wykończeniówkę całą zrobię we własnym zakresie.

W podanej kwocie myślę zrobić jeszcze ogrodzenie z siatki z bramą (wg moich wycen ok 12 000) i kostkę brukową (będzie jej niewiele, bo działka nie za duża i budynek blisko wjazdu bo ok 8m).

ja u siebie nie planuję gazu, także odpada przyłącze, cała instalacja i piec co. mamy zamiar grzać się prądem tj. grzać wodę do podłogówki w II taryfie.

strop będzie drewniany z możliwością adaptacji na jakiś 1- 2 pokoje, ścianka tez nie będzie podnoszona (ale to jeszcze nie pewne). Dach będzie klasyczną więźbą.

Sama robocizna wychodzi między 25-40 tys. w zależności od wykonawcy - mowa o SSZ.

resztę rzeczy jak: ocieplenie styro, malowanie, panele, płytki, ogrodzenie, ocieplenie poddasza, płyty GK na syfity, wc, łazienka, elektryka po części planuje podjąć się sam,

wylewki i tynki się raczej zleci.

po wylewkach i tynkach to juz powinno być z górki :)

Edytowane przez lambert86

Witam na forum wszystkich miłośników z273.

My przymierzamy się do wersji Z 273a L GL.

Jeżeli chodzi o koszty samej budowy tj. do stanu deweloperskiego obejmującego:

- ocieplenie ścian i poddasza, przyłącza i instalacje wewnętrzne, tynki i wylewki

to na podstawie realnych kosztów budowy podobnej wielkości domu (również z garażem) jakie poniósł w tym roku nasz znajomy, oszacowałem, że budowa do w/w stanu powinna zamknąć się gdzieś w okolicy 170 tyś.

reszta tj. stan pod klucz zależy od zasobności portfela inwestora :)

u naszego znajomego koszt całej inwestycji zamknął się w 360 tys. w systemie: ja to bym nazwał półgospodarczym tj. oczywiście budowa nie była zlecona jednej firmie budowlanej lecz w zależności od etapu kilku różnym fachowcom, jednakże prawie nic nie było robione we własnym zakresie. Dodatkowo sporo materiałów była z wyższej półki.

Ja natomiast część prac chciałbym wykonać sam oraz nie szalejąc z materiałami to tym samym myślę, że inwestycja zamknęła by się w kwocie 270-280 tyś. (łącznie z ogrodzeniem, kostką szambem i przyłączami – w naszym przypadku przyłącza ok. 12 tyś)

Ponieważ nie ma idealnego projektu  to i my planujemy sporo zmian.

ciup, wg mnie cena kosmos jak za taki dom. .

Przykład tu z forum to Zielony Ogród - okolo 200 tys. do wprowadzenia, z tym, że nic nie robili sami :| dom podobnej wielkości.

........

resztę rzeczy jak: ocieplenie styro, malowanie, panele, płytki, ogrodzenie, ocieplenie poddasza, płyty GK na syfity, wc, łazienka, elektryka po części planuje podjąć się sam,

wylewki i tynki się raczej zleci.

Zielony ogród nie ma ocieplenia styro na zewnątrz i nie ma tynków od wewnątrz (sama gładź na Ytonga).

Ważniejsze zmiany w projekcie :

- kąt nachylenia dachu 30*

- więźba zamiast wiązarów

- podniesiona ścianka kolankowa

- okap dachu 80cm

- strop teriva

- w miejscu małej łazienki miejsce na schody na poddasze

- usunięte małe okno w jednej z sypialni

- usunięty kominek w salonie

Projekt przypomina Z273 Ph+ st, ale powstał jako adaptacja podstawowej wersji Z273.

Na poddaszu w przyszłości będą znajdowały się 3 sypialnie i mała łazienka, lecz w pierwszym etapie wykończymy parter. W miejscu małej łazienki na parterze w moim projekcie jest pomieszczenie gospodarcze o wymiarach 2x2 i nad nim otwór w stropie. Pojawią się tam tymczasowe schody strychowe (drabina) a poddasze będzie wykorzystywane jako strych.

fundament.jpg

Edytowane przez foxstar