Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Obróbka okien dachowych a betonowy strop na poddaszu

Recommended Posts

• 8 months później...

Mam nadzieję że temat nie umarł. Ja również mam na poddaszu strop lany. Aktualnie jestem po tynkach a chciałbym wykonać obróbkę

wokół okien. Póki co zależy mi na zminimalizowaniu strat ciepła które ucieka pomiędzy otworem w stropie lanym a strychem.

Chętnie zobaczyłbym jakieś fotki z kolejnych etapów obróbki takiego okna tj. do czego mocujemy płytkę GK, czym wykonujemy spoinę G-K a oknem

jak łączymy strop lany z płytę itp.

Póki co podsyłam jak to wygląda u mnie przed obróbką.

Pozdrawiam,

Robert

DSCF6091_a.jpg

W sumie po tym jak przegadałem sprawę ze znajomymi z pracy jeden z nich też miał strop lany.

W części płaskiej dał styropian i wylewkę w skośnej styropian. Tyle że w części 'płaskiej' kolega miał sporo miejsca i mógł środkiem

swobodnie spacerować po swoim strychu. Ja z racji małej szerokości domu i nachylenia dachu mogę się przecisnąć na klęczkach. Na strychu planuję zrobić "scieżkę" o szerokości

1m z płyt MDF co zostały mi po budowie - tyle by dostać się do komina i zamontować el. instalacji TV/Internet.

A sam powód to wełna wyszła taniej, ma porównywalne parametry i nie wymaga wylewki (pracochłonność).

Edytowane przez rayden

• 2 weeks później...
  • 10 months później...
Gdybym mógł cofnąć czas zaryzykowałbym obrobienie wnęki okiennej XPS-esem tak jak płytami K-G a potem na to siatka i tynk tradycyjny.

Ciepło i jednolicie.

Pozdrawiam!

No to co myślicie o takim właśnie ocieplaniu stropów jak płyty OSB, styro, siatka i tynk? Nie mówię oczywiście o lanym stropie. Chodzi mi o różnicę... co bardziej polecacie..

Ja nie widziałem nigdy takiej wersji, także proponuję spróbować i podzielić się wrażeniami.

A oto fotorelacja z obróbki moich okien:

okno z wyprowadzonym dolnym skosem

IMG_1834.JPG

tu bliżej

IMG_1838.JPG

tu obróbka z płyt OSB

IMG_1846.JPG

IMG_1854.JPG

izolacja z folii

IMG_1858.JPG

przykręcone płyty K-G

IMG_1867.JPG

Priorytetem była maksymalizacja ocieplenia i szczelności.

Ruszt pod płyty OSB z profili stalowych lub drewnianych listew w zależności od sytuacji (wystarczającej szerokości).

Płyty OSB stanowiły płaszczyznę pod następne płyty gipsowe i ułatwiały uszczelnienie folią, stanowiły także dystans dla pianki która była wstrzykiwana przez wywiercone otwory w płycie (gęsto wiercone żeby wypełniły dobrze przestrzeń).

Pozdrawiam!

• 6 months później...

Betonowy strop poddasza. Toż to rzadkość tu na forum!

Ja jestem jeszcze przed wylewaniem takiego stropu, ale jako samorób chłonę wszelkie informację na ten temat. Dziękuję za ten wątek i za pomysły w nim przedstawione.

A przy okazji, że zgromadziło się tutaj tylu posiadaczy "lanych skosów", zapytam odrobinkę z innej beczki. Czy przy lanych skosach wymagane są wzmocnienia ścianki kolankowej w postaci słupków wychodzących z wieńca stropu nad parterem? Czy wy takie wzmocnienia mieliście robione?

Od razu uprzedzę, że pytałem konstruktora od mojego projektu i powiedział że nie trzeba. Jednak w okolicy widuję domy, które pomimo "lanych skosów" takie wzmocnienia mają.

• 2 years później...

Witam,

My również niedawno wylaliśmy betonowy strop nad poddaszem. To bardzo popularne rozwiązanie na Podhalu. W betonowych skosach uwzględniono otwory okienne, tzn. otwory przez które będzie wpadało światło z okien dachowych montowanych już w więźbie dachowej. Te otwory mają 82 cm szerokości, natomiast ich wysokość jest znacznie większa, tak by wnęka okienna na górze była równoległa do podłogi a na dole prostopadła do podłogi. Początkowo byliśmy zdecydowani na okna Fakro, rozmiar 78x140, gdzie wymagana szerokość otworu okiennego wynosi 82 cm, i tak zostało wylane. Po jakimś czasie zmieniliśmy zdanie i zdecydowanie skłaniamy się do zakupu okien Roto, tylko teraz zauważyliśmy, że one mają inny rozmiar mianowicie 74x140. I teraz zastanawiamy się czy ta szerokość 82 cm nie jest za duża pod okno o szerokości 74 a nie 78. Różnica wynosi 4 cm, czyli dodatkowo po 2 cm z każdej strony. Wiadomo, okno będzie montowane na poziomie więźby i tu nie ma problemu tylko czy potem da się tak zrobić, żeby glify boczne nie były rozchylone tylko były równe z oknem, na czym nam zależy Czy da się jakoś w ten sposób wykonać te boczne wnęki, nadkładając trochę materiału, pianki czy płyty?

Jeśli różnica wymiaru w stropie betonowym nad poddaszem jest większa to nawet lepiej ze względu na lepsze docieplenie tego newralgicznego miejsca.

Do wypełnienia różnicy użył bym twardego styropianu XPS.

Styropian może być pokryty siatką zatopioną w kleju a następnie zaszpachlowana.

Połączenie ościeży z betonowym stropem także dokładnie zazbroić siatką i kątownikami.

Na styropian można również dać płyty gk.