sikoreczkas 23.05.2013 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2013 Kiedy zacząć robić obróbkę okien dachowych w takim przypadku ? Dopiero po tynkach, czy można przed w jakiś sposób zamontować ? Wiem, że większość ma sufity na poddaszu z G-K, ale może znajdę jakiegoś zwolennika innej - naszej technologii ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bigber 29.05.2013 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2013 obróbka okien po tynkach z prostego względu wilgoć która będzie w tynkach może ci wejść w płyty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sikoreczkas 29.05.2013 17:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2013 Pytałam też o to na forum, i jednak robimy po tynkach A czym robisz obróbkę? Płytą, czy jakimś innym materialem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rayden 03.02.2014 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 Mam nadzieję że temat nie umarł. Ja również mam na poddaszu strop lany. Aktualnie jestem po tynkach a chciałbym wykonać obróbkę wokół okien. Póki co zależy mi na zminimalizowaniu strat ciepła które ucieka pomiędzy otworem w stropie lanym a strychem. Chętnie zobaczyłbym jakieś fotki z kolejnych etapów obróbki takiego okna tj. do czego mocujemy płytkę GK, czym wykonujemy spoinę G-K a oknem jak łączymy strop lany z płytę itp. Póki co podsyłam jak to wygląda u mnie przed obróbką. Pozdrawiam, Robert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ostap 03.02.2014 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 A czemu na lany strop położyłeś wełnę a nie styropian. U brata położyliśmy 2x10cm styro, u mnie też tak zrobimy. Jak dla mnie na lany stop to tylko styropian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rayden 04.02.2014 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2014 (edytowane) W sumie po tym jak przegadałem sprawę ze znajomymi z pracy jeden z nich też miał strop lany. W części płaskiej dał styropian i wylewkę w skośnej styropian. Tyle że w części 'płaskiej' kolega miał sporo miejsca i mógł środkiemswobodnie spacerować po swoim strychu. Ja z racji małej szerokości domu i nachylenia dachu mogę się przecisnąć na klęczkach. Na strychu planuję zrobić "scieżkę" o szerokości 1m z płyt MDF co zostały mi po budowie - tyle by dostać się do komina i zamontować el. instalacji TV/Internet.A sam powód to wełna wyszła taniej, ma porównywalne parametry i nie wymaga wylewki (pracochłonność). Edytowane 4 Lutego 2014 przez rayden Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rayden 19.02.2014 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2014 dodane zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Carpenter78 20.02.2014 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2014 Gdybym mógł cofnąć czas zaryzykowałbym obrobienie wnęki okiennej XPS-esem tak jak płytami K-G a potem na to siatka i tynk tradycyjny.Ciepło i jednolicie. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
polek2 11.01.2015 23:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2015 Gdybym mógł cofnąć czas zaryzykowałbym obrobienie wnęki okiennej XPS-esem tak jak płytami K-G a potem na to siatka i tynk tradycyjny. Ciepło i jednolicie. Pozdrawiam! No to co myślicie o takim właśnie ocieplaniu stropów jak płyty OSB, styro, siatka i tynk? Nie mówię oczywiście o lanym stropie. Chodzi mi o różnicę... co bardziej polecacie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Carpenter78 18.01.2015 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2015 Ja nie widziałem nigdy takiej wersji, także proponuję spróbować i podzielić się wrażeniami. A oto fotorelacja z obróbki moich okien: okno z wyprowadzonym dolnym skosem tu bliżej tu obróbka z płyt OSB izolacja z folii przykręcone płyty K-G Priorytetem była maksymalizacja ocieplenia i szczelności. Ruszt pod płyty OSB z profili stalowych lub drewnianych listew w zależności od sytuacji (wystarczającej szerokości). Płyty OSB stanowiły płaszczyznę pod następne płyty gipsowe i ułatwiały uszczelnienie folią, stanowiły także dystans dla pianki która była wstrzykiwana przez wywiercone otwory w płycie (gęsto wiercone żeby wypełniły dobrze przestrzeń). Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greatbuilder 13.08.2015 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2015 Betonowy strop poddasza. Toż to rzadkość tu na forum! Ja jestem jeszcze przed wylewaniem takiego stropu, ale jako samorób chłonę wszelkie informację na ten temat. Dziękuję za ten wątek i za pomysły w nim przedstawione. A przy okazji, że zgromadziło się tutaj tylu posiadaczy "lanych skosów", zapytam odrobinkę z innej beczki. Czy przy lanych skosach wymagane są wzmocnienia ścianki kolankowej w postaci słupków wychodzących z wieńca stropu nad parterem? Czy wy takie wzmocnienia mieliście robione? Od razu uprzedzę, że pytałem konstruktora od mojego projektu i powiedział że nie trzeba. Jednak w okolicy widuję domy, które pomimo "lanych skosów" takie wzmocnienia mają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DWK 12.09.2017 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2017 Witam, My również niedawno wylaliśmy betonowy strop nad poddaszem. To bardzo popularne rozwiązanie na Podhalu. W betonowych skosach uwzględniono otwory okienne, tzn. otwory przez które będzie wpadało światło z okien dachowych montowanych już w więźbie dachowej. Te otwory mają 82 cm szerokości, natomiast ich wysokość jest znacznie większa, tak by wnęka okienna na górze była równoległa do podłogi a na dole prostopadła do podłogi. Początkowo byliśmy zdecydowani na okna Fakro, rozmiar 78x140, gdzie wymagana szerokość otworu okiennego wynosi 82 cm, i tak zostało wylane. Po jakimś czasie zmieniliśmy zdanie i zdecydowanie skłaniamy się do zakupu okien Roto, tylko teraz zauważyliśmy, że one mają inny rozmiar mianowicie 74x140. I teraz zastanawiamy się czy ta szerokość 82 cm nie jest za duża pod okno o szerokości 74 a nie 78. Różnica wynosi 4 cm, czyli dodatkowo po 2 cm z każdej strony. Wiadomo, okno będzie montowane na poziomie więźby i tu nie ma problemu tylko czy potem da się tak zrobić, żeby glify boczne nie były rozchylone tylko były równe z oknem, na czym nam zależy Czy da się jakoś w ten sposób wykonać te boczne wnęki, nadkładając trochę materiału, pianki czy płyty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 13.09.2017 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2017 Jeśli różnica wymiaru w stropie betonowym nad poddaszem jest większa to nawet lepiej ze względu na lepsze docieplenie tego newralgicznego miejsca.Do wypełnienia różnicy użył bym twardego styropianu XPS.Styropian może być pokryty siatką zatopioną w kleju a następnie zaszpachlowana.Połączenie ościeży z betonowym stropem także dokładnie zazbroić siatką i kątownikami.Na styropian można również dać płyty gk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts