michal_l 25.05.2013 05:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2013 nie mogę pojąć funkcji tego urządzenia jak słowiki zaczynają śpiewać Rozumiem, że wolisz otwarte okna w sypialni [ ja też lubię!] - ale w dalszym ciągu pozostaje kwestia wentylacji łazienki, toalety, kuchni itd.a do tego odzysk ciepła cały czas się przydaje - a mamy koniec maja! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 25.05.2013 06:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2013 (edytowane) przydaje się taaa... a chałupa to laboratorium ... nie laboratorium ale też nie szałas lub jaskinia Edytowane 25 Maja 2013 przez kangaxx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 25.05.2013 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2013 nie mogę pojąć funkcji tego urządzenia jak słowiki zaczynają śpiewać Rozumiem, że wolisz otwarte okna w sypialni [ ja też lubię!] - ale w dalszym ciągu pozostaje kwestia wentylacji łazienki, toalety, kuchni itd. a do tego odzysk ciepła cały czas się przydaje - a mamy koniec maja!. A widzisz nie przydaje się bo mi świeże leci +/- 18,5oC.Szare ścieki to potęga .Jak ta woda co statki nosi:yes:. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 25.05.2013 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2013 normalny dom murowany - żadne tam pudełko styropianowe - pod odczytami temperatury na głównej stronie pomiarów: http://pomiary.comair.pl/ wszystko jest dokładnie opisane. Specjalnie wybraliśmy zupełnie typowy budynek, aby uzyskać miarodajne wyniki. wkrótce będzie też monitorowany dom z naszym gruntowym, glikolowym wymiennikiem ciepła teraz rozumiem te skoki temperatury... monitorujecie samą centralę a nie budynek ... nałóż na to temperaturę zewnętrzną, wewnętrzną (np. hol ) i temperatury na samych anemostatach to sam się przekonasz jaki sens ma to kilkukrotne zamykanie czy otwieranie obejścia w ciągu doby ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 26.05.2013 05:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2013 2x na dobę bajpas działa w lecie, kilkakrotnie to jakby bezsensownie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_l 31.05.2013 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2013 kilkakrotnie to jakby bezsensownie niekoniecznie bezsensowne - w naszych urządzeniach bypass otwiera się i zamyka w zależności od temperatury wewnętrznej i zewnętrznej.A ponieważ , szczególnie ostatnio, pogodę mamy dynamiczną to bypass otwiera się i zamyka nawet kilka razy na dobę. Ponownie zapraszam na stronę gdzie można to sobie pooglądać online:www.pomiary.comair.pl http://pomiary.comair.pl/napiecie.png Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_l 31.05.2013 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2013 monitorujecie samą centralę a nie budynek monitorujemy zarówno centralę jak i budynek nałóż na to temperaturę zewnętrzną, wewnętrzną na wykresach jest pokazane wszystko - temperatura wewnętrzna /powietrze wywiewane/ jest mierzona w 3 miejscachtemperatura zewnętrzna [T1 wykres granatowy]temperatura powietrza nawiewanego [ T3 wykres pomarańczowy]temperatura w pomieszczeniach - konkretnie w holu nad schodami [ czyli w miejscu gdzie jest raczej ciepło] [T8 - wykres czerwony] http://pomiary.comair.pl/temp_multi.pnghttp://pomiary.comair.pl/temp_multi4.png Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 01.06.2013 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2013 no ok, nie wziąłem pod uwagę burzy po upale w ciągu dnia a po niej znowu upału Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_l 01.06.2013 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2013 im bardziej "dynamiczna" pogoda tym częściej otwiera się i zamyka bypass. Nie tylko z powodu burzy. Jak będzie upał przez cały dzień to bypass otworzy się rano i pozostanie otwarty tak długo jak temperatura na zewnątrz będzie niższa niż wewnątrz, ale gdzieś koło południa na zewnątrz zrobi się gorąco i bypass zamknie się, aby centrala odzyskiwała chłód, Po kilku godzinach, kiedy upał się zmniejszy i temperatura na zewnątrz będzie znów niższa niż w domu bypass ponownie się otworzy w celu szybszego schłodzenia wnętrza budynku. Realnie 2 cykle otwarcia/zamknięcia w ciągu doby są logiczne i normalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
estifer 11.08.2013 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2013 Mam rekuperator Mistral 600 DUO i chłodzenie pasywne z pompy ciepła podłączone na powietrzu nawiewanym (chłodnica za rekuperatorem). W zeszłym roku nie miałem jeszcze sterowania bypassem i skutek był taki, że w upalnym okresie, chłodzenie w nocy chodziło na maksimum i tak nie mogąc schłodzić należycie pomieszczeń (w końcu wyciągało z nich 25-28oC), podczas gdy na zewnątrz było 15-20oC. W tym roku mam sterowanie bypassem i jest zdecydowana różnica. Albo chodzi na bypassie nawiew powietrza w nocy, a w najgorszych upałach z dodatkowym chłodzeniem. Nie wyobrażam sobie rekuperatora bez bypassu, a już tym bardziej jak nie ma chłodzenia w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts