Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 229
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

taras ma dwa lata, nic złego się z nim nie dzieje. średni koszt to około 300 zł/m2 (od stanu w postaci surowego stropu), ale konkretnie to zależy od wykończenia. większość to żwir, około 1/5 to rozchodniki, kolejna 1/5 to płytki betonowe ułożone na geowłókninie. najwięcej kosztowała zielona część - jest jej tylko 1/5, za to koszt wykonania tej powierzchni był równy części żwirowej (czyli około 3 razy drożej za 1 m2). taras robiła firma specjalizująca się w płaskich dachach i tarasach, my jedynie posadziliśmy rozchodniki na przygotowanym przez firmę substracie (dostarczyli nam malutkie sadzonki, ale rosną bardzo szybko) i ułożyliśmy płytki betonowe. płytki ułożone luzem leżą i wyglądają dobrze. można stosować specjalne systemowe podkładki, ale były dosyć drogie, więc na próbę jest jak jest

przez te dwa lata służył głównie jako magazynek na resztki izolacji z budowy, w tym roku w końcu zaczęliśmy z niego korzystać (leżaki, piwko ;)).

• 1 month później...

Panowie i panie, prosze o pomoc, bo cale balkony mialam wykonane, jednak wszystko przeciekalo i cale sciany byly mokre. Nic nie pomagalo zatem skulismy i na nowo musze zaizolowac oraz ocieplic je. W domu sa 3 balkony, z czego jeden nad wykuszem. Czy dobrze mysle jak je wykonac od dolu:

-płyta żelbetowa ze spadkiem

-folia/papa termogrzewalna

-okapnik z blachy

- styropian

-bitumiczna mata (a moze lepiej membrana EPDM?)

-płyta dociskowa o grubości 40-70 mm

-szlam podpłytkowy

-klej

-płytki z okapnikiem

Oprocz tego mam kilka pytan:

1. Barierki juz predzej zamowilam. Niestety niektore bede zmuszona zamontowac od gory. Czy z racji tego, ze mam wszystko teraz skute do plyty zelbetowej, montowac barierki teraz czy po wykonaniu wszystkich warstw?

2. W jaki sposob najlepiej przymocowac ten okapnik z blachy, a moze w ogole nie jest mi on potrzebny?

3. Czy do termoizolacji moge wykorzystac styropian grafitowy EPS100 jaki zostal mi z posadzek?

4. Czy izolacja termiczna i hydro w balkonach zwyklych i tym nad wykuszem rozni sie czyms?

5. Po wykonaniu balkonu przy ocieplaniu budynku ocieplic go od spodu oraz czolo ze wszystkich trzech stron?

A tak prezentowaly sie balkony jeszcze do niedawna:

http://i.imgsafe.org/8c3e09b71a.jpg

http://i.imgsafe.org/8c3a1377a5.jpg

http://i.imgsafe.org/8c3a809430.jpg

http://i.imgsafe.org/8c3a494928.jpg

http://i.imgsafe.org/8c3a63b5dd.jpg

Edytowane przez tomkam

• 7 months później...

Przeczytaliśmy wszystkie możliwe wątki odnośnie izolacji tarasu nad pomieszczeniem ogrzewanym.

Wniosek jest jeden : w następnym domu nie będzie żadnych balkonów i tarasów.

Póki co, pozostaje Nam jednak wykończyć to, co mamy.

Przekrój przez balkon/taras jest Nam znany.

Zastanawiamy się jaka rolę pełni pierwsza warstwa spadkowa.

I przede wszystkim... jak jednak wykończyć poprawnie balkon od czoła?

Czy powinien być tylko zakończony jakaś obróbką blacharską?

Zdjęcie z internetu:

1.jpg

Czy może jednak powinien być zakończony cienką warstwą styropianu i dopiero na to obróbka blacharska (lub specjalne profile tarasowe)?

Zdjęcia z internetu:

2.jpg

irbis_ocieplenie_tarasu_01.jpg

• 3 months później...
  • 1 month później...

Wiem że temat był wałkowany wielokrotnie, ale nie znalazłem odpowiedzi jak uszczelnić taras nad pomieszczeniem ogrzewanym, który nie będzie pokryty płytkami. Chcemy coś prostszego np. beton malowany farbą, a na to może w przyszłości jakieś deski.

Wszystkie proponowane wcześniej systemy ostatnią warstwę uszczelnienia mają zabezpieczoną klejoną okładziną ceramiczną. Czy forumowicze zaproponują jakieś sprawdzone rozwiązanie?

Może warto rozważyć jeszcze jakiś inny rodzaj pokrycia tarasu?

• 1 month później...
Przeczytaliśmy wszystkie możliwe wątki odnośnie izolacji tarasu nad pomieszczeniem ogrzewanym.

Wniosek jest jeden : w następnym domu nie będzie żadnych balkonów i tarasów.

Póki co, pozostaje Nam jednak wykończyć to, co mamy.

Przekrój przez balkon/taras jest Nam znany.

Zastanawiamy się jaka rolę pełni pierwsza warstwa spadkowa.

I przede wszystkim... jak jednak wykończyć poprawnie balkon od czoła?

Czy powinien być tylko zakończony jakaś obróbką blacharską?

Zdjęcie z internetu:

[ATTACH=CONFIG]384861[/ATTACH]

Czy może jednak powinien być zakończony cienką warstwą styropianu i dopiero na to obróbka blacharska (lub specjalne profile tarasowe)?

Zdjęcia z internetu:

[ATTACH=CONFIG]384862[/ATTACH]

Czy kapinos powinien byc zarowno pod warstwa ocieplenia((na warstwie spadkowej) jak i pod plytkami? Czy ten pod styrodurem na paroizolacji jest konieczny?

• 5 weeks później...

Witam, podłączę się do tego wątku, bo chodzi o balkon nad wykuszem 4x1.5m i końcówkę prac: jest tak:

płyta, czarna maź, papa na gorąco, styrodur 2x10cm, folia, wylewka 5cm i guma w płynie Mapei 2-składnikowa. W instrukcji był zakaz dolewania wody do gumy, więc nie dolewaliśmy, ale wyszła gęsta i nie za ładnie się zaciągnęła. Poza tym po deszczu widzę kałużę na tej gumie, czyli jest dołek -czym teraz podrównać ten dołek, co położyć na tej gumie, bo gumy w dużym wiadrze nie opłaca się już kupować...

Na to pójdą płytki.

Witam, podłączę się do tego wątku, bo chodzi o balkon nad wykuszem 4x1.5m i końcówkę prac: jest tak:

płyta, czarna maź, papa na gorąco, styrodur 2x10cm, folia, wylewka 5cm i guma w płynie Mapei 2-składnikowa. W instrukcji był zakaz dolewania wody do gumy, więc nie dolewaliśmy, ale wyszła gęsta i nie za ładnie się zaciągnęła. Poza tym po deszczu widzę kałużę na tej gumie, czyli jest dołek -czym teraz podrównać ten dołek, co położyć na tej gumie, bo gumy w dużym wiadrze nie opłaca się już kupować...

Na to pójdą płytki.

Czy wylewka ma ukształtowany spadek?

Jeśli nałożyłeś aż tak grubo izolacji Mapei to niestety musisz to wyrównać tylko tą samą.

Gęstość oznacza że albo wykonywałeś to w słoneczny dzień lub też poprostu dodałeś za mało płynnego składnika czyli mleczka.

Innym powodem może być jednorazowe rozrobienie za dużych części zaprawy.

Niedawno robiłem schody zewnętrzne i dzieląc worek na 4 równe części ale pomimo żelowej konsystencji należy się tak czy inaczej spieszyć z rozprowadzaniem.

Nie rozumiem sformuowania spadek od samej płyty do wylewki.

Spadek ma być ukształtowany na zewnątrz tak aby woda z opadów spadała na zewnątrz tarasu.

Jeśli kałuża jest mała i wgłębienie ma zaledwie ok 3 mm to się tym nie przejmuj.

W zaprawę w miejscu styku wylewki i ścian powinna być wtopiona taśma uszczelniająca.

Izolacji Mapei powinny być przynajmniej dwie warstwy lub jedna o grubości 4 - 5mm

Na płycie lub wylewce przed izolacją Mapei powinna być wykonana obróbka blacharska i ukształtowany kapinos, z opisu nie wynika że stan na dzień dzisiejszy balkon i budynek nie jest ocieplony.

Edytowane przez Mareks77

Dzięki Mareks77! Spadek mam zachowany na każdej warstwie, tzn płyta na wykuszem ma spadek, papa, styropian, wylewka i w końcu guma w płynie. Jednak wylewka miała niewielkie wgłębienie, które dopiero uwidoczniło się wyraźnie po położeniu gumy po deszczu. gumę kładłem na 2 warstwy -zestaw 2-skł. Mapei na 4.5 m2. Obecnie jest obr. blacharska na którą zaciągnąłem tę gumę i również ocieplenie boczne -budynek ocieplony!

• 2 months później...

Witam,

proszę o poradę. Mam dosyć spory kawałek balkonu wokół domu. Miał być do końca zimy zamknięty warstwą Woder Duo. Warstwy balkonu są następujące:

- płyta balkonowa

- papa

- styropian

- wylewka ze spadkiem

- Woder Duo wzmocniony siatką

Niestety "specjalista", który wykonywał mi izolację Woder Duo źle zainstalował okapy balkonu. Przymocował je bezpośrednio do wylewki i na to położył Woder Duo. Efekt jest taki że spadek się kończy parę centymetrów przed okapem i woda tam cały czas stoi. Dodatkowo pogoda była nieciekawa podczas kładzenia izolacji i w niektórych miejscach balkon przecieka, dostaje się na styropian i nawet wraca do budynku i zalewa ścianę. Próbowaliśmy to wyrównać kolejną wartwą Woder Duo jednak niestety już zastała nas jesień deszcze na okrągło itd. Woder Duo nie chciał wysychać i był wypłikiwany.

Aby zabezpieczyć się przed zimą jedyną opcją jest położenie kolejnej wartswy papy na Woder Duo. Mam nadzieję że jakoś wytrzyma.

Jak prawidłowo zabezpieczyć balkon po zimie? Czy mogę położyć Woder Duo na papę? Jak długo Woder Duo może być użytkowany bez kładzenia płytek czy czegoś podobnego?

• 4 weeks później...
Witam i wszystkiego najlepszego w 2018. Tak wyszło, że mamy 2 balkony, nie są one jeszcze ocieplone, ale jest zaplanowana spora warstwa ocieplenia (chyba 15cm), ocieplony jest natomiast juz dom (ale jeszcze nie ma ostatniej warstwy czyli tynku). Z powodu tego, że w ubiegłym roku nie starczyło nam czasu żeby te balkony skonczyć, położona została tylko izolacja przeciwwodna, raz tasmy i jakieś smarowidła, ciekło, potem papa, cieknie. Zacieka woda do domu przy drzwiach balkonowych, na tynku wygląda jak podciagana kapilarnie. Proszę poradzcie jak to zrobić raz a dobrze. Jak połączyc ścianę z hydroizolacją balkonu. Zacząć od ścięcia ocieplenia ściany czy wywojać na styropian i siatkę? Pozdrawiam