inwestor 27.04.2004 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2004 Rav Nie przesadzaj z kosztami. Metr kabla UTP kat 5e kosztuje ok. 1zł do tego gniazdko ok. 30 zł. Robocizna własna ok. 1 godzina na jedno gniazdko i masz przyzwoitą sieć z prawdziwego zdarzenia w koszcie ok 50 zł/ gniazdo. Możesz wtedy stosować urzadzenia aktywne jakie chcesz Hub inny karty inne i nie jesteś przywiazany do jednej firmy. Dodatkowo jak w PC-cie sypnie się karta to idziesz do sklepu i za 3...4 dychy od reki kupujesz sobie nową w byle "kiosku".Pozdarwiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rav 27.04.2004 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2004 Masz rację. Dla mnie podstawową zaletą jest mobilność (używam właściwie tylko laptopa a nie komputera stacjonarnego). Mam internet w fotelu, w kuchni, wstaję i idę na górę do sypialni cały czas pozostając w sieci... Bardzo fajna sprawa. Nie mówiąc już o internecie w ciepłe dni na leżaczku w ogródku... Oczywiście kabel to kabel. Rozwiązanie na pewno pewniejsze. Rav Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rav 27.04.2004 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2004 Co do niebezpieczeństwa ze strony "sąsiada", to tak jak napisałem wcześniej i co potwierdził MarcinU, nie przejmowałbym się tym.Sieć bezprzewodową można zabezpieczyć na tym samym poziomie co sieć przewodową... Rav Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinU 27.04.2004 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2004 Sieć bezprzewodową można zabezpieczyć na tym samym poziomie co sieć przewodową... Oj z takimi stwierdzeniami to ostroznie . Zawsze pozostaje kwestia bezpośredniego dostępu do medium. Za pomoca fal radiowych można próbować się dostać bez Twojej wiedzy. Do kabla w domu jednak nikt Ci się nie podłączy. Natomiast z drugiej strony fale radiowe to nie otwarte wrota zapraszające do naszej sieci. Da się to zabezpieczyc na całkiem sensownym poziomie i uniknąć stresu sąsiada-podglądcza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rav 27.04.2004 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2004 Jeśli w domu stoi serwer podłączony stałym łączem ze światem jest to furtka przez którą można przejść. Trzeba ją zabezpieczyć. Jeśli nie jest to zrobione prawidłowo, to obojętne, czy w domu sieć masz rozprowadzoną przewodowo, czy bez-, do systemu można będzie "się wprowadzić" na różne sposoby. I o to mi chodziło pisząc te słowa. Jest to zagrożenie niezależne od rodzaju instalacji w domu i bardziej realne od tego, że sąsiad, czy gość na chodniku z laptopem i kartą wireless będzie próbował zalogować się do Twojego Access Pointa, włamać się do Twojego ethernetu i wykraść Ci Twoje mp3-ki... Rav Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinU 27.04.2004 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2004 Nie mam mp3-ek, ale za to jpg-i ... tu jest co wykraść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rav 27.04.2004 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2004 No widzisz, gdyby mój wireless działał na 400 km to moglibyśmy współdzielić zasoby... Rav Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 27.04.2004 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2004 Rav Oczywiście jesli nie możesz rozstać sie z Internetem nawet na chwilę i w ogródku na słoneczku też musisz surfować to radiówka jest jedynym rozwiązaniem. Zapewni ci nawet dostęp do Internetu w miejscu do którego król piechotą chodzi oczywiście jeśli tylko będzie tam zasięg. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
filips 27.04.2004 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2004 Ciao Postanowilem sie dolaczyc do dyskusji poniewaz niektorzy nie doceniaja zalet sieci Wireless, od dwoch lat uzywam tego rodzaju polaczenia i nie widze zadnej roznicy w szybkosci przesylania danych i polaczenia z internetem, na poczatku robilem rozne testy ale teraz dalem sobie spokuj. Jezeli chodzi o zabezpieczenia to mozna latwo odizolowac siec od otoczenia, kazde urzadzenie jest inne i sieci potrafia je odroznic, przypomina mi to dyskusje na temat kart kredytowych - na koncu kelner w restauracji robi fotokopie karty i okrada cie spokojnie. Podobna sytuacja z telefonami, oczywiscie mozna z tego wszystkiego nie korzystac ale czy ktos mysli ze wtedy bedzie bezpieczniejszy? Technologia Wi-Fi jest instalowana we wszystkich nowych laptopach (centrino) wiec praktycznie ceny moga tylko spadac natomiast wiele standartow sieci kablowych jest dzisiaj nie do przyjecia, w zwiazku z tym mysle ze raczej znikna karty sieciowe a nie Wireless. Co do braku napiecia w sieci to tak jak gdyby to byla wina samochodu ze ktos nie zatankowal paliwa. Tak czy owak jezeli mialbym zakladac kabelki do sieci wewnetrznej to dalbym taki regolarny CAT5 (cztery pary), w internecie - ADSL nie potrzebuje zadnych dodatkowych kabli, wystarczy normalna instalacja telefoniczna + filtry. Ciao ps. bylbym zapomnial-jezeli ktos chce moje MP3 to sa dostepne w WinMx (18GB) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rav 27.04.2004 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2004 Zgadłeś Inwestor, tak na prawdę to kibelek też mam wireless'owy i informuje mnie mailem, że się papier skończył... Jeszcze docenisz zalety technologi bezprzewodowych... Rav Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 27.04.2004 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2004 FilipsByć może nie widzisz różnicy w prędkości pracy sieci. Ja widzę. Zrób sobie backup danych ze swojego dysku powiedzmy 20Gb na innym dysku sieciowym. Jestem przekonany że błyskawicznie dostrzeżesz różnicę. Ja w swojej sieci dosyć często mam potrzebę przesyłania sporych plików . 10Mbit/s to stanowczo za mało do sensownej pracy sieci nawet tej amatorskiej.To tylko moje skromne zdanie użytkownika amatora.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrgrz 27.04.2004 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2004 Jeśli w domu stoi serwer podłączony stałym łączem ze światem jest to furtka przez którą można przejść. Trzeba ją zabezpieczyć. Jeśli nie jest to zrobione prawidłowo, to obojętne, czy w domu sieć masz rozprowadzoną przewodowo, czy bez-, do systemu można będzie "się wprowadzić" na różne sposoby. I o to mi chodziło pisząc te słowa. Jest to zagrożenie niezależne od rodzaju instalacji w domu i bardziej realne od tego, że sąsiad, czy gość na chodniku z laptopem i kartą wireless będzie próbował zalogować się do Twojego Access Pointa, włamać się do Twojego ethernetu i wykraść Ci Twoje mp3-ki... Rav W obecnym wydaniu PC World Komputer opisują, jak wykorzystując odpowiednie narzędzia (i Windows i Linux) wejść do takiej sieci bezprzewodowej (nawet zabezpieczonej) ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rav 27.04.2004 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2004 Na necie są narzędzia do łamania szyfrowania 64-bitowego dlatego teraz powszechnie stosuje się 128-bitowe... Zgadza się, wszystko można obejść. Tutaj chodzi o wygodę, zabawę w nowe technologie, wprowadzenie troszkę przyszłości do domu... Większość gospodarstw domowych podłączonych do netu jest słabo zabezpieczona, ale przecież to nie bank... Poza tym od wielu lat użytkuję coraz nowsze generacje takich urządzeń i nikt mi jeszcze nie namieszał w moich super tajnych zasobach dyskowych... więc wydaje mi się ta dyskusja troszkę na wyrost. Rav Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MILeq 27.04.2004 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2004 Delikatnie jeszcze zauważę, że do surfowania spokojnie i z dużym naddatkiem wystarczy sieć bezprzewodowa. Przepustowość z reguły spotykana w kablówkach, jak również naszej ukochanej tepsie to 512-1 mb/s, więc wireless lan spokojnie sobie z tym poradzi. Jeżeli ktoś chce sobie siedzieć na kanapie bez kabelków to jest to super rozwiązanie. Jeżeli chodzi o backup całego dysku np. do reinstalacji windows, to robimy to wcale nie tak często jak się wydaje. Generalnie też jestem za tym, żeby jeżeli można, kable rozprowadzić po całym domu (szpula 305 m kosztuje max. 200 zł) i możecie sobie darować wszelkie markety budowlane, gdzie za 200 zł kupicie max. 100 m - opłaca się większa szpula (jeżeli oczywiście ktoś tyle wykorzysta, a uwierzcie mi, że kabla idzie, że hoho ). Sieć bezprzewodowa w moim przypadku będzie uzupełnieniem infrastruktury, kiedy np. będę miał ochotę na tarasie posurfować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 27.04.2004 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2004 ... Generalnie też jestem za tym, żeby jeżeli można, kable rozprowadzić po całym domu (szpula 305 m kosztuje max. 200 zł) i możecie sobie darować wszelkie markety budowlane, gdzie za 200 zł kupicie max. 100 m - opłaca się większa szpula (jeżeli oczywiście ktoś tyle wykorzysta, a uwierzcie mi, że kabla idzie, że hoho ). Sieć bezprzewodowa w moim przypadku będzie uzupełnieniem infrastruktury, kiedy np. będę miał ochotę na tarasie posurfować. Dokładnie tak! Ja też u siebie położyłem kilometry kabli do różnych instalacji, a także dodatkowo puste rury. Kabel, to kabel. Jak przyjdzie era światłowodów, to też sobie mogę wciągnąć . Rozwiązania bezprzewodowe (nie tylko sieć komputerowa) traktuję jako uzupełnienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 27.04.2004 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2004 Oczywiście do surfowania 512Kbit/s jak najbardziej wystarcza przynajmniej obecnie. Jeszcze kilka lat temu modem 38k to dopiero była dopała. Ale myślę że sprowadzanie domowej sieci LAN do surfowania i opierania jej na radiówce to jak zakładanie sobie kagańca. A gdzie cała gama usług multimedialnych - radiówka w tym przypadku wysiada. Dostęp do internetu to tylko jedna z wielu usług jaka może być dostępna w naszej sieci. Podzielam zdanie _Zbycha_ podstawa to kabel. Radiówkę należy traktować jak uzupełnienie np. jak ktoś zapomni zainstalować sobie gniazdka w kibelku Dla tego jakoś nie mogę się zgodzić z opinią "...Nie ma najmniejszego sensu wydawać pieniądze na peszle, kable, gniazdka i jeszcze to rozprowadzać, myśleć w którym miejscu itd itp... " Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
filips 29.04.2004 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2004 Ciao Czy do gniazda komputerowo - telefonicznego należy doprowadzić jeden kabel (skrętkę), czy dwie skrętki? Nie mialem zamiaru wywiazywac dyskusji na temat sieci, chcialem odpowiedziec na pytanie i tyle Ciao Tak czy owak jezeli mialbym zakladac kabelki do sieci wewnetrznej to dalbym taki regolarny CAT5 (cztery pary), w internecie - ADSL nie potrzebuje zadnych dodatkowych kabli, wystarczy normalna instalacja telefoniczna + filtry. Technologia ISDN jest moim zdaniem bez sensu, male osiagi a duze koszty Jezeli chodzi o predkosc sieci bezprzewodowej to czy sie komus podoba czy nie juz niedlugo wszyscy z nich bedziemy korzystali. Dla niedowiarkow tutaj zdjecie mojego ekranu z realna predkoscia polaczenia internet zrobione przed chwilka, zycze wszystkim forumowiczam tego typu predkosci . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 29.04.2004 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2004 FilipsWyjaśnij troszeczkę o co chodzi z tym zdjęciem jakoś nie czuję sprawy w czym jest rzecz ?Acha jeszcze jedno czemu uważasz że wszyscy bedziemy musieli korzystać z radiówki ???Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rav 29.04.2004 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2004 Wyjaśnij troszeczkę o co chodzi z tym zdjęciem jakoś nie czuję sprawy w czym jest rzecz ? Acha jeszcze jedno czemu uważasz że wszyscy bedziemy musieli korzystać z radiówki ??? Odpowiem troszkę przed Filipsem, ponieważ w pełni go popieram, chociaż on pewnie też dołoży swoje 3 grosze... Jesli chodzi o pierwsze to na zdjeciu jest przedstawiony transfer chwilowy na poziomie 3523 kbps. Jesli o drugie, to nie zauważylem, zeby użytkownicy telefonów komórkowych chodzący po ulicach i rozmawiający przez telefony mieli poprzypinane do nich kabelki... A jeszcze 20 lat temu ludzie długo czekali na zwykły telefon stacjonarny, nie mówiąc o bezprzewodowych a co dopiero GSM... Podobnie będzie z siecią. Ludzie chcą być coraz bardziej mobilni. Chcą mieć internet i sieć w iPaq'ach, iPod'ach, telefonach itd. w każdym miejscu. To wszystko są technologie bezprzewodowe. Takie nastawienie konsumentów dopinguje producentów do doskonalenia urządzeń w tych technologiach i gna to do przodu. Technologie bezprzewodowe Cisco pozwalają już na przesyłanie 112 Mbps na odległość 50 km. Są na razie kosmicznie drogie, ale za kilka lat zawitają normalnie pod strzechy naszych nowowybudowanych domków... Rav Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinU 29.04.2004 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2004 Nie no! Jak w takie dyskusje wchodzimy to woda na mój młyn. Od dawna, jeszcze zanim Cisco cokolwiek robiło, istniały radiolinie nadające z szybkością STM-1 czyli 155Mb/s na odłegłości większe niż 50km. O cenie nie mówię bo to nie dla nas te technologie tylko dla profesjonalnych zastosowań. Mobilność faktycznie jest i postępuje, tyle, że jest pewne "ale". A mianowicie technologia bezprzewodowa realizuje trochę inną potrzebę niż przewodowa. I ludzie godzą się na pewne niedogodności związane z tą bezprzewodowością (zaniki sygnału, czkawka w telefonie, wysokie koszty rozmów) bo dostają coś w zamian - MOBILNOŚĆ. Jednak praktycznie każdy za wyjątkiem garstki ekstremistów ma zarówno telefon komórkowy jak i przewodowy, który jest zdecydowanie tańszy w eksploatacji. I tak jest na całym świecie - obie technologie idą równolegle. Technika WLAN czyli sieć bezprzewodowa także realizuje potrzebę mobilności, ale kosztem mniejszych prędkości i pewnych problemów sygnałowych. Ale nie zastępuje techniki kablowej, stacjonarnej. Tak naprawdę niewielu użytkowników posiada notebooki, a jeszcze mniej potrzebę surfowania na tarasie czy w WC . Dlatego lepiej jest sobie wykonać okablowanie w domu do potrzeb stacjonarnych (zwykły PC) i jak ktoś jest zapaleńcem i ma kasę dodatkowo postawic sobie Access Point do celów mobilnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts