timon120777 01.02.2015 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2015 właśnie to samemu jest tu najbardziej niemiarodajnenie każdy może, chce, potrafidlatego wolę podać cenę "na gotowo" może u niego na działce grunt nieodpowiedni do poziomego? może małżónka chce mieć drzewka w ogdrodzie i poziomy odpada?może ma dłonie stworzone do grzebania w podzespołach płytek scalonych albo w sercu lub mózgu ale nie w ziemi w ogrodzie? może zwyczajnie nie ma na to czasu ze względu na specyfikę zawodu jaki wykonuje?nie kazdy ma tyle czasu by robić samemu Niestety i Ty i arturek o tym często zapominacie a potem ludzie się dziwią że nie mogą mieć tak tanio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Liwkoo 01.02.2015 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2015 właśnie to samemu jest tu najbardziej niemiarodajne nie każdy może, chce, potrafi dlatego wolę podać cenę "na gotowo" może u niego na działce grunt nieodpowiedni do poziomego? może małżónka chce mieć drzewka w ogdrodzie i poziomy odpada?może ma dłonie stworzone do grzebania w podzespołach płytek scalonych albo w sercu lub mózgu ale nie w ziemi w ogrodzie? może zwyczajnie nie ma na to czasu ze względu na specyfikę zawodu jaki wykonuje? nie kazdy ma tyle czasu by robić samemu Niestety i Ty i arturek o tym często zapominacie a potem ludzie się dziwią że nie mogą mieć tak tanio. I może odwierty też zrobiłem samemu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
walibi 01.02.2015 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2015 (edytowane) Panowie, Nie chciałem wzbudzać złych emocji, a na pewno już awantur z powodu mojego zapytania. Spokojnie, nie warty jestem tego. Co do powierzchni domu, to dane przepisałem z projektu. Wrzucam dodatkowo szybki scan do wglądu. Dodatkowo w czasie budowy doszło kilka zmian, m in. podwyższona ścianka kolankowa i węższe pustaki (36 na 24) więc doszło trochę metrów do ogrzania. Obecnie po podłodze parter ma 90 m2 bez garażu, a piętro ok. 117 m2. Z jednym pokojem nad garażem. Szacuję, że pow. użytkowa wzrosła o jakieś 20 %. Projekt nie zaliczał pokoju nad garażem do pow. użytkowej, plus wyższa ścianka = większy metraż Co do kubatury, rzeczywiście pomyłka w zapisie jednostki... literówka. To tyle w sprawie powierzchni. Co do instalacji, to pierwotnie pomyślałem o mieszanej, ponieważ nie każda okładzina podłogi jest dobrym przewodnikiem ciepła z podłogówki. Na parterze w przestrzeniach komunikacyjnych, łazience oraz kuchni planujemy kafle, a w salonie i pokoju drewno lub panele. Na piętrze w większości wykładziny, w sypialni grubą wykładzinę. Czytałem, że o ile kafle i kamień dobrze oddają ciepło z podłogówki, to przy innych materiałach są już duże starty energii. Np. przy deskach przenikalność ciepła jedynie do 25%. Podobno podłogówka nie jest najlepszym rozwiązaniem do sypialni, bo ponoć jest za wysoka temperatura na poziomie łóżka, co nie sprzyja komfortowi w czasie snu. Ale to teoria z internetu... Czy w takiej sytuacji sugestie co do rodzaju instalacji i mocy kotła pozostają bez zmian? Edytowane 1 Lutego 2015 przez walibi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 01.02.2015 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2015 (edytowane) Nie ma strat energii tylko wolniejsze jej oddawanie. Bo co ma powodować te stratę? Ciepło nie jest po prostu odbierane a nie tracone. Spokojnie możesz miec podłogówkę wodną niskotemeraturową i wykładzinę dywanową (oczywiście dostosowaną). Jak myślisz, jaka jest temperatura podłogi, że uważasz, że na poziomie łóżka jest za wysoka temperatura? Edytowane 1 Lutego 2015 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 01.02.2015 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2015 Nadal podtrzymuję, że kocioł 7 kW da radę, ale jak bardzo chcesz mieć zapas to 12 kW i nic więcej bo to i tak będzie już sporo. Taki 12 kW mam w Miłoszycach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 01.02.2015 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2015 I może odwierty też zrobiłem samemu? nie śledzę Twoich poczynań więc nie wiem co robiłeś sam. stopkę Ci wessało a nie pamietam coś tam mial wpisane czy pionowy czy pozIomy jeśli wogóle coś było o tym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 01.02.2015 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2015 (edytowane) Podobno podłogówka nie jest najlepszym rozwiązaniem do sypialni, bo ponoć jest za wysoka temperatura na poziomie łóżka, co nie sprzyja komfortowi w czasie snu. Ale to teoria z internetu... Nie czytałem nigdzie przeciwwskazań ale na pewno w pomieszczeniu z grzejnikiem przyjmując pozycję w stanie spoczynku jest niższa temperatura . Chyba że położysz się z głową przy grzejniku to może być gorzej choć ostatnio pojawiły się grzejniki niskotemperaturowe . Czytałem co innego że nie poleca się podłogówki w sypialni bez wentylacji mechanicznej ,ogrzewanie podłogowe nie powoduje ruchu konwekcyjnego powietrza ,w czasie spoczynku snu powietrzne stoi ,brak świeżego. Edytowane 1 Lutego 2015 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts