Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki piec na ekogroszek

luky007

Recommended Posts

właśnie to samemu jest tu najbardziej niemiarodajne

nie każdy może, chce, potrafi

dlatego wolę podać cenę "na gotowo"

może u niego na działce grunt nieodpowiedni do poziomego? może małżónka chce mieć drzewka w ogdrodzie i poziomy odpada?może ma dłonie stworzone do grzebania w podzespołach płytek scalonych albo w sercu lub mózgu ale nie w ziemi w ogrodzie? może zwyczajnie nie ma na to czasu ze względu na specyfikę zawodu jaki wykonuje?

nie kazdy ma tyle czasu by robić samemu

Niestety i Ty i arturek o tym często zapominacie a potem ludzie się dziwią że nie mogą mieć tak tanio.

• Odpowiedzi 66
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Liwkoo
właśnie to samemu jest tu najbardziej niemiarodajne

nie każdy może, chce, potrafi

dlatego wolę podać cenę "na gotowo"

może u niego na działce grunt nieodpowiedni do poziomego? może małżónka chce mieć drzewka w ogdrodzie i poziomy odpada?może ma dłonie stworzone do grzebania w podzespołach płytek scalonych albo w sercu lub mózgu ale nie w ziemi w ogrodzie? może zwyczajnie nie ma na to czasu ze względu na specyfikę zawodu jaki wykonuje?

nie kazdy ma tyle czasu by robić samemu

Niestety i Ty i arturek o tym często zapominacie a potem ludzie się dziwią że nie mogą mieć tak tanio.

I może odwierty też zrobiłem samemu?

Panowie,

Nie chciałem wzbudzać złych emocji, a na pewno już awantur z powodu mojego zapytania. Spokojnie, nie warty jestem tego.

Co do powierzchni domu, to dane przepisałem z projektu. Wrzucam dodatkowo szybki scan do wglądu.

Dodatkowo w czasie budowy doszło kilka zmian, m in. podwyższona ścianka kolankowa i węższe pustaki (36 na 24) więc doszło trochę metrów do ogrzania.

Obecnie po podłodze parter ma 90 m2 bez garażu, a piętro ok. 117 m2. Z jednym pokojem nad garażem. Szacuję, że pow. użytkowa wzrosła o jakieś 20 %. Projekt nie zaliczał pokoju nad garażem do pow. użytkowej, plus wyższa ścianka = większy metraż

Co do kubatury, rzeczywiście pomyłka w zapisie jednostki... literówka.

To tyle w sprawie powierzchni.

Co do instalacji, to pierwotnie pomyślałem o mieszanej, ponieważ nie każda okładzina podłogi jest dobrym przewodnikiem ciepła z podłogówki. Na parterze w przestrzeniach komunikacyjnych, łazience oraz kuchni planujemy kafle, a w salonie i pokoju drewno lub panele. Na piętrze w większości wykładziny, w sypialni grubą wykładzinę. Czytałem, że o ile kafle i kamień dobrze oddają ciepło z podłogówki, to przy innych materiałach są już duże starty energii. Np. przy deskach przenikalność ciepła jedynie do 25%.

Podobno podłogówka nie jest najlepszym rozwiązaniem do sypialni, bo ponoć jest za wysoka temperatura na poziomie łóżka, co nie sprzyja komfortowi w czasie snu. Ale to teoria z internetu...

Czy w takiej sytuacji sugestie co do rodzaju instalacji i mocy kotła pozostają bez zmian?

proj 001.jpg

Edytowane przez walibi

Nie ma strat energii tylko wolniejsze jej oddawanie.

Bo co ma powodować te stratę? Ciepło nie jest po prostu odbierane a nie tracone.

Spokojnie możesz miec podłogówkę wodną niskotemeraturową i wykładzinę dywanową (oczywiście dostosowaną).

Jak myślisz, jaka jest temperatura podłogi, że uważasz, że na poziomie łóżka jest za wysoka temperatura? :D

Edytowane przez Elfir

Podobno podłogówka nie jest najlepszym rozwiązaniem do sypialni, bo ponoć jest za wysoka temperatura na poziomie łóżka, co nie sprzyja komfortowi w czasie snu. Ale to teoria z internetu...

Nie czytałem nigdzie przeciwwskazań ale na pewno w pomieszczeniu z grzejnikiem przyjmując pozycję w stanie spoczynku jest niższa temperatura .

Chyba że położysz się z głową przy grzejniku to może być gorzej choć ostatnio pojawiły się grzejniki niskotemperaturowe .

Czytałem co innego że nie poleca się podłogówki w sypialni bez wentylacji mechanicznej ,ogrzewanie podłogowe nie powoduje ruchu konwekcyjnego powietrza ,w czasie spoczynku snu powietrzne stoi ,brak świeżego.

Edytowane przez animuss