Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ścieżka w ogródku

Recommended Posts

Z czego najlepiej jest zrobić ścieżkę w ogrodzie? Przeprowadziliśmy się niedawno z mężem do nowego domu, ogródek mamy jeszcze nie do końca zrobiony, póki co wszędzie jest tylko trawa. Chciałabym w weekend kupić kilka takich większych kamieni, odpowiednią ziemię itd. i wydzielić miejsce w którym posadzę kwiaty. Ale chciałabym też żeby po ogródku można było chodzić po jakiejś ścieżce. Nie chcę zwykłych płyt, ciężkich itd. Coś lekkiego, ale też stabilnego na lata.

Mnie się podobaja najbardziej zdjęcia nr 6 i 7. Elfir dała Ci do myslenia :) Jeszcze ja dołożę :)

U nas sprawdzają się płyty betonowe chyba , które wyglądają jak plastry drzewa :

http://i42.tinypic.com/jb1dds.jpg

http://i41.tinypic.com/2rw7y2t.jpg

http://i42.tinypic.com/ddnckx.jpg

Opcji jest dużo , na rynku towarów mnóstwo. Do wyboru do koloru :)

A co myślicie o tych płytach:

[ATTACH=CONFIG]192657[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]192658[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]192659[/ATTACH]

Mój znajomy sobie takie położył w ogrodzie, dla zainteresowanych jest to kamień ciosany - płyty deptakowe Bruk-Bet.

Podobają mi się te płyty :) Ja się nie znam ale przypuszczam ,że kamień naturalny jest trwalszy , ale niech Elfir się wypowie .

Dziękuję Kochani za pomoc! Elfir z tych Twoich wstawionych zdjęć podobają mi się nr 1 i 2. Za to bardzo podoba mi się też numer 2 w poście aniqa1982. Daliście mi do myślenia... zastanawiam się nad tym drewnem, które jest z betonu, a tylko jak drewno wygląda. Myślicie, że przetrwa nasze warunki atmosferyczne? Czy faktycznie mogę się obawiać plam czy płowienia?

Dziękuję Kochani za pomoc! Elfir z tych Twoich wstawionych zdjęć podobają mi się nr 1 i 2. Za to bardzo podoba mi się też numer 2 w poście aniqa1982. Daliście mi do myślenia... zastanawiam się nad tym drewnem, które jest z betonu, a tylko jak drewno wygląda. Myślicie, że przetrwa nasze warunki atmosferyczne? Czy faktycznie mogę się obawiać plam czy płowienia?

Ja mam podobne w swoim ogrodzie od 3 lat i nie widać, żeby zniszczyły się za bardzo .

Jedynie co to się trochę zapadły w ziemii,no i teraz dałabym większe raczej :)

Stawiałem ścieżkę w ogrodzie w zeszłym roku i rozważyłem dwie opcje: cegły oraz połączenie dwóch materiałów tzn. kamyków oraz wyłożenia na nich płytek z betonu, chociaż ostatecznie z tego zrezygnowałem, bo kamyki się przemieszczają, tu je ktoś kopnie tu coś tam i w efekcie ścieżka się coraz węższa robo, choć wygląda efektownie.

Postawiłem na cegły klinkierowe z uwagi na trwałość, woda i mróz im nie straszne,trzeba tylko pamiętać o solidnej kilkunastometrowej podbudowie i porządnym dociśnięciu cegieł do podłoża. Najlepiej za pomocą specjalnej maszyny.

15walkways.jpg

IMG_6144.jpg

Edytowane przez Michalecki

Byłam w weekend się rozejrzeć w paru sklepach budowlanych i w ogóle u kilku producentów. Podoba mi się kilka rzeczy, ale najbardziej ten beton, który jak drewno wygląda. Widziałam go akurat z bruk betu jeju no śliczny jest, ale jak tu są głosy, że różnie z tym bywa to już sama nie wiem co robić :bash::bash: aniqa1982 myślisz, że naprawdę warto? Bo w sumie jeżeli Ty masz 3 lata i nic się nie dzieje...No i faktycznie tyle tych impregnatów jest teraz. Nie wiedziałam, że wybór odpowiedniej ścieżki do ogrodu może być taki trudny ;);)