Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mieszkanie 49 mkw 3 pokoje

schpila

Recommended Posts

Witam wszystkich bardzo serdecznie.

Czytelnikiem forum jestem dosyć długo,kiedyś używałem innego konta.Pomogliście mi dużo,ale przylazłem po wiecej.

Wpadło mi w oko mieszkanie,trochę małe ale może coś z niego wyciśniemy.

Rodzina 2plus1uczennica w wieku 10 lat,raczej domatorzy,goście sporadycznie.Mąż najczęściej przed TV,żona w kuchni,a córa , no córeczka potrzebuje miejsca do nauki.Wspólnie chcemy dużo szaf,wanny i mało ścian.

To jest rzut mieszkania do aranżacji;

http://images37.fotosik.pl/2076/5065a8da36281be7m.jpg

Moja propozycja z dużą liczbą szaf:

http://images43.fotosik.pl/1850/d4b8357a67269f6agen.jpg

wanne, pralkę i umywalkę mozna podłączyć do pionu kuchennego a zlew w przeniesionej kuchni i ubikacja do pionu łazienkowego.

Łóżko małżeńskie schowane za ścianką z wbudowanymi kasetami na drzwi przesuwne (błękitny kolor). Z jednej strony łózka komoda, z drugiej biurko. Szafa na ścianie z łazienką.

W kuchni na jednej ścianie wysoka zabudowa na drugiej zwykłe szafki.

Przejście między szafkami ma ok. 100-110 cm

Pokój córki jak największy - jest miejsce na szafy, komody, biurko, łóżko.

Edytowane przez Elfir

Faktycznie :) A ze ścianami też się nakombinowałam: pierwotnie po lewej stronie był 1 pokój (18 mkw.), łazienka była trapezowa, a wejście do kuchni było z przedpokoju (w miejscu obecenj lodówki)... Edytowane przez joliska

schpila - jest gesto bo wrysowałam rzeczywiste wielkości mebli.

IMHO na wcześniejszych rysunkach meble miały zaniżone wielkości - np. ja wrysowałam łóżko małżeńskie o materacu 160 cm a na propozycji wyżej jest nie więcej niż materac 140 cm. Mozna to odczytać z proporcji pokoju. Jeśli sypialnia ma szerokosć 304 cm, szafa 60 cm głębokości to na łóżko i przejście pozostaje 240 cm. Łóżko z materacem 140 cm ma szerokość 150 cm. Czyli między łóżkiem a szafą zostaje 90 cm. Dla łóżka z materacem 160 cm to już tylko 70 cm. I to przy założeniu, że każdy mebel ściśle przylega do ściany.

Kanapa ma ok 88-90 cm szerokości a trzyosobowa długość min. 220 cm.

Na poprzednich rysunkach kanapy były 2-osobowe (160-180 cm długości) o szerokości 80-85 cm.

Ale jak chciałabyś wstawić takie małe meble, to oczywiście rysunek zacznie wyglądac przestronniej.

Dla mnie priorytetem w małych domach są szafy, bo inaczej wszystko jest na wierzchu i jest bałagan.

Edytowane przez Elfir

Dzięki.Fajnie, że teraz bede mógł bazować na naturalnych wymiarach,chwała Ci za to.Bardzo mi na tym zależało a jakoś nie znalazłem przyjaznego programu do rysowania z wymiarami.Zaraz zaczynam zabawe w kopiuj -wklej.Mówiąc o gęstości miałem na myśli przede wszystkim wąskie korytarze .troche taki labirynt no i szczerze to nie lubię wejścia do sypialni z "salonu".Dziękuję za zainteresowanie.

http://images39.fotosik.pl/2057/d237d7a4c15cd5e7m.jpg

Witam

Tylko takie cos potrafię popełnić.

Jakim programem rysujecie , że tak fajnie i czytelnie?

To mieszkanie to dopiero plany , ale zastanawiamy się czy warto w to wchodzić.Cena jest OK ale metraż trochę mały.

Teraz też mieszkamy na 48 mkw ale 2 pokoje z kuchnią,typowa wielka płyta z" salonem" 25 mkw sypialką coś koło 8 i kuchnia chyba z 7.Jak myślicie czy "polepszymy" sobie czy szukać czegoś innego,większego na co nie bardzo nas stać?

Edytowane przez schpila
błąd

W twom przypadku rysuję z proporcji - szafki kuchenne to 60 cm drzwi to 90 cm. Czyli łóżko to szerokość drzwi i długość 2 i jeszcze trochę drzwi :)

Kolezanki chyba używają któregoś CADa do rysowania. I tam można to wrysowac co do milimetra plan domu i meble posiłkując się katalogami mebli z wymiarami (np. z ikea).