Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kuchnia + salon = prośba o pomoc mądrzejszych i bardziej doświadczonych :)

Recommended Posts

Budujemy z mężem dom. Jesteśmy na etapie stawiania ścian więc jeszcze mamy szansę pozmieniać conieco. Mam dylemat co do salonu i kuchni. W projekcie w wersji pierwotnej w kuchni była spizarka, którą zlikwidowaliśmy oraz ściany oddzielające kuchnię od salonu które też usunęliśmy. Zastanawiamy się czy nie zostawić scianki przy wykuszu aby schować za nią lodówkę itd. a od strony wykusza nie zrobić w niej takich kwadratowych wnęk jak w domu u Agoli (mam nadzieje, że nie pogniewa się jak wstawię jej piękne anioły)

anioki.jpg

Problem wygląda następująco.... jak teraz rozgraniczyc te dwa pomieszczenia? Marzy mi się wyspa ale wiem, ze nie mam na nią miejsca. Więc może półwysep z hokerami? Bo chciałabym mieć miejsce na szybkie sniadania. Jestem otwarta na propozycje, lubię słuchać pomysłów innych osób... zwłaszcza, że to jest pierwszy dom i w ogóle pierwszy budynek który muszę sama urządzić od A do Z. Wcześniej była tylko wynajęta kawalerka w której i tak nie można było poszaleć.

Niżej projekt pierwotny i po zmianach wprowadzonych przez nas.

POZDRAWIAM i z góry dziekuje wszystkim któzy okażą zainteresowanie.

kuchnia.jpgKARMELITA 2M LUSTRO PARTER DRUK (2).jpg

Z wymiarów wynika że kuchnia ma 400cm szerokości więc jak najbardziej wyspa ci się zmieści.

http://2.bp.blogspot.com/-C0vPfhYJWPU/Tp6w0QBvqhI/AAAAAAAAAdg/32XNFrcB25Q/s1600/kuchnia+z+wysp%25C4%2585+minimalne+odleg%25C5%2582o%25C5%259Bci.jpg

Wyspa kojarzy mi się z z dość obszernym elementem kuchni, nawet nie brałam pod uwagę, że mogłaby być takiej długości. Ciekawa jestem jak to wygląda w rzeczywistości.. Nawet projektantka z którą się konsultowałam jakis czas temu stwierdziła, że wyspa nie wchodzi w grę wiec mnie mile zaskoczyłaś :))

Lelik bardzo mi się podoba Twoja propozycja. Muszę koniecznie pokazać mężowi. Do tej pory myśleliśmy tylko o półwyspie od strony wejścia do salonu...

W ogóle to bardzo dziękuje za pomysły. Jako laik warto posłuchać bardziej doświadczonych osób.

http://images36.fotosik.pl/495/7cf791456b48ebcd.jpg

Elfir jesteś bardzo kreatywna. Patrzę i oczom nie wierzę że można w ten sposób podejść do pomieszczenia. Bardzo mi się podoba pomysł z kominkiem panoramicznym, taras będzie na nasypie, nie chcielismy wylewanego, Ogólnie jestem zaskoczona, bo to bardzo fajny i oryginalny pomysł. Nigdy nie pomyślałam, żeby odsunąć kuchnne meble od ściany z prawej strony i zrobić półwysep.

Koncepcje zbieram i analizuje. Nie ma to jak zostać zainspirowanym- DZIĘKUJE WSZYSTKIM ! :)

Joliska a pani projektantka ogólnie była na nie.... więc skończyło sie na konsultacji. Może to i lepiej, bo teraz powoli lęk przed tym, że mi się nie uda zastępuje radość ze będę mogła sama się wszystkim zająć.

w odwróconej wersji widać kuchnię z kanapy.

Poza tym dalej trzeba iść od wejścia z zakupami

W kwestii okien widze, że mozna zmodyfikować ich szerokośc - czyli okno bliższe narożnika zmniejszyć o połowę. To samo zrobić w kotłowni.

Elewacja prawie się nie zmieni:

http://images45.fotosik.pl/1837/844b3f1a29618bd1.jpg

Edytowane przez Elfir