Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kolor liści lawendy

Recommended Posts

Witam

Mam pytanie odnośnie koloru liści lawendy.

W sklepach są różne, ale najczęściej są koloru zielonego. Wszędzie napis: "lawenda wąskolistna".

Mnie zawsze lawenda kojarzyła się ze srebrnym kolorem a tutaj większość zielona.

W jednym sklepie pani stwierdziła, że to przez brak słońca, albo wilgotność powietrza. Gdy pada podobno każda jest zielona.

Jej zdaniem w słoneczku, gdy będzie sucho to liście każdej lawendy będą się pięknie srebrzyć.

Druga mnie przekonywała, że to zależy od konkretnej odmiany. Jedne po prostu mają srebrne liście a inne zielony i żeby nie wiem co, to srebrne nie będą.

Jak to w końcu jest?

świeże przyrosty i po deszczu - rzeczywiście są zielone, a potem pokryte kutnerem (?) są z szarym odcieniem :)

Myślę, że im bardziej sucho i oczywiście więcej słońca , listki lawendy będą bardziej szaro-zielone.

No tak, ale u mnie ciągle deszcz.... tyle pączków na lawendzie i w deszczu jest bardziej zielona......

świeże przyrosty i po deszczu - rzeczywiście są zielone, a potem pokryte kutnerem (?) są z szarym odcieniem :)

Myślę, że im bardziej sucho i oczywiście więcej słońca , listki lawendy będą bardziej szaro-zielone.

No tak, ale u mnie ciągle deszcz.... tyle pączków na lawendzie i w deszczu jest bardziej zielona......

Chciałbym mieć krzaki lawendy, które bywają srebrne a nie ciągle zielone. Mam przez to rozumieć, że nie ma co marudzić i wziąć jak leci, nie patrząc na kolor bo liście i tak się wysrebrzą??

Chciałbym mieć krzaki lawendy, które bywają srebrne a nie ciągle zielone. Mam przez to rozumieć, że nie ma co marudzić i wziąć jak leci, nie patrząc na kolor bo liście i tak się wysrebrzą??

Dokładnie tak, moja najstarsza lawenda w ogrodzie ma 5 lat i wiosną ją przycinam, ma młode odrosty i one zawsze najpierw są zielone, a potem się wysrebrzają. Teraz są zielone. Mam lawendę pośrednią, ona w zasadzie cały czas jest srebrzysta, ale ... nigdy mi nie kwitnie, no może 2-3 kwiatki, a wąskolistna, to burza kwiatów.