grzegorz_si 01.06.2013 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2013 WitamMam pytanie odnośnie koloru liści lawendy.W sklepach są różne, ale najczęściej są koloru zielonego. Wszędzie napis: "lawenda wąskolistna".Mnie zawsze lawenda kojarzyła się ze srebrnym kolorem a tutaj większość zielona.W jednym sklepie pani stwierdziła, że to przez brak słońca, albo wilgotność powietrza. Gdy pada podobno każda jest zielona.Jej zdaniem w słoneczku, gdy będzie sucho to liście każdej lawendy będą się pięknie srebrzyć.Druga mnie przekonywała, że to zależy od konkretnej odmiany. Jedne po prostu mają srebrne liście a inne zielony i żeby nie wiem co, to srebrne nie będą.Jak to w końcu jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ave 01.06.2013 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2013 świeże przyrosty i po deszczu - rzeczywiście są zielone, a potem pokryte kutnerem (?) są z szarym odcieniem Myślę, że im bardziej sucho i oczywiście więcej słońca , listki lawendy będą bardziej szaro-zielone. No tak, ale u mnie ciągle deszcz.... tyle pączków na lawendzie i w deszczu jest bardziej zielona...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz_si 01.06.2013 16:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2013 świeże przyrosty i po deszczu - rzeczywiście są zielone, a potem pokryte kutnerem (?) są z szarym odcieniem Myślę, że im bardziej sucho i oczywiście więcej słońca , listki lawendy będą bardziej szaro-zielone. No tak, ale u mnie ciągle deszcz.... tyle pączków na lawendzie i w deszczu jest bardziej zielona...... Chciałbym mieć krzaki lawendy, które bywają srebrne a nie ciągle zielone. Mam przez to rozumieć, że nie ma co marudzić i wziąć jak leci, nie patrząc na kolor bo liście i tak się wysrebrzą?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jata 01.06.2013 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2013 Chciałbym mieć krzaki lawendy, które bywają srebrne a nie ciągle zielone. Mam przez to rozumieć, że nie ma co marudzić i wziąć jak leci, nie patrząc na kolor bo liście i tak się wysrebrzą?? Dokładnie tak, moja najstarsza lawenda w ogrodzie ma 5 lat i wiosną ją przycinam, ma młode odrosty i one zawsze najpierw są zielone, a potem się wysrebrzają. Teraz są zielone. Mam lawendę pośrednią, ona w zasadzie cały czas jest srebrzysta, ale ... nigdy mi nie kwitnie, no może 2-3 kwiatki, a wąskolistna, to burza kwiatów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 01.06.2013 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2013 młode przyrosty sa zielone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz_si 02.06.2013 20:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2013 młode przyrosty sa zielone. Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts