Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Lampy ogrodowe - co polecacie ?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 56
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja mam wysoką (2,3m) lampę z 3 żarówkami LED na froncie sterowaną czujką zmierzchową i wyłącznikiem czasowym. Włącza się po zmierzchu i gasnie o godzinie 23.00. Koszt świecenia przez 10 h to ok. 5 groszy (3 żarówki każda po 2,5 W). Swiatła wystarcza spokojnie na bezpieczne przejście z furtki do drzwi wejścowych.

Dodadkowo na elewacji 4 lampy wiszące włączane czujką ruchu i w okolicach tarasu dwie mniejsze lampy włączane włącznikiem tradycyjnym.

Przed (nad) wejściem potrzebne jest jak najbardziej i u nas po kilku latach nadal się świeci, ale włączane jest czujką zmierzchową. W ogrodzie mamy tylko w altance i na tarasie (włączane ręcznie) i to wystarcza w 100%. Prąd raczej nie stanieje, więc zastanawia mnie sens podświetlania całości lub nawet części ogrodu ;)

• 1 year później...

Ładne modele ma w ofercie sklep Luxar, ja tam kupowałam lampy do swojego ogrodu. Też lubię raczej klasyczne wzory, zdecydowałam się więc na taki model:

http://luxar.com.pl/userdata/gfx/4106e66fa41b1f2788a358ff4452b0b4.jpg

Wyglądają bardzo ładnie, oczywiście na zimę zdemontowaliśmy je, żeby na pewno nic im się nie stało. Ale niech tylko przyjdą roztopy, to mąż ponownie je zamontuje.

Przed (nad) wejściem potrzebne jest jak najbardziej i u nas po kilku latach nadal się świeci, ale włączane jest czujką zmierzchową. W ogrodzie mamy tylko w altance i na tarasie (włączane ręcznie) i to wystarcza w 100%. Prąd raczej nie stanieje, więc zastanawia mnie sens podświetlania całości lub nawet części ogrodu ;)

Ta czujka zmierzchowa to świetna sprawa, znika ryzyko że złamiemy nogę na schodach błądząc w ciemnościach :) Oświetlenie w altanie i na tarasie w 100% wystarczy + jakieś ładne świąteczne ozdoby świetlne;)

• 2 weeks później...
  • 1 month później...
  • 1 month później...
  • 4 months później...
  • 1 month później...
  • 3 weeks później...
  • 4 weeks później...

Nie znalazłem wątku "co odradzacie". Nie chcąc zakładać następnego, piszę tutaj.

Mianowicie odradzam lampki, które wkomponowuje się w ścieżki ogrodowe, a świecące do góry. Pozornie wydają się praktyczne, bo nie wystają ze ścieżek i nie przeszkadzają w swobodnym przemieszczaniu się po ogrodzie. Jednak to tylko na pierwszy rzut oka.

W codziennym użytkowaniu, są absolutnie nieprzydatne jako oświetlenie ścieżek ogrodowych. Na pewno bardziej oślepiają niż oświetlają. Wygodniej jest przemieszczać się po ogrodzie, gdy lampy te są wyłączone.

Jeśli chcecie montować lampy ogrodowe nie wystające powyżej gruntu, to tylko do oświetlania ciekawych roślin czy innych obiektów ogrodowych.

Jako oświetlenie ścieżek są absolutnie nieprzydatne! Tam montujcie wystające wyżej i zakryte od góry. To jedna z niewielu pomyłkowych inwestycji, poczyniona bez bliższego rozeznania tematu.

Należy pamiętać, że nie każdą lampę możemy zamieścić w ogrodzie, zwłaszcza jeśli chodzi o niezadaszony obszar, narażony na warunki atmosferyczne. Należy zwracać uwagę na oznaczenia szczelności oznaczonej symbolem IP oraz odpowiednie materiały zachowujące swoje właściwości w różnych warunkach atmosferycznych. Szczelność opraw przeznaczonych na zewnątrz zaczyna się już od 44. Inną szczelność mają oprawy zawieszane pod dachem, a inną oprawy wystawione na działanie deszczu. Również kolorystyka jest ważna: w zielonym otoczeniu stosuje się raczej barwę zimną.

• 4 weeks później...

Właśnie z tymi lampkami na ścieżce to wtopa. Zakupiliśmy wysokiej jakości zewnętrzne, coby już do nich nie wracać. Wyrzucenie ich teraz nie wchodzi w rachubę, były za drogie. Tanie niechybnie wylądowałyby w śmietniku. Lub gdzieś pod roślinami.

No właśnie:o, to jest jakieś wyjście. Możemy zamontować je gdzieś w ogródku jak już będzie prawie gotowy. Tylko trochę dużo ich.

A na podświetlenie ścieżki, wymyślimy jakieś stojące na niskich słupkach. To chyba najlepsze wyjście.

Oraz elewacje:

http://czasnawnetrze.pl/i/aD00ODgmdz05MDA=/07958b2c/2565-kobi_light.jpg

oraz pojedyczne drzewa

http://fotki.lighting-gallery.pl/images/trojmiejski/2013-07-31/59509.jpeg

przy czym tej małej mocy to raczej jakiegoś szczepionego na pniu krzewu

Edytowane przez Elfir